Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LAN osztása router nélkül
Témaindító: kalozradio, idő: Dec 28, 2009
Témakörök:
"Elektrokont"-ban vettem egy sima eosztót, 200 forint volt.Müködik.
Mihez? Mi működik? Milyen sima osztó?
Üdv Inhouse
Igen,simán Y-ban szétosztja az utp-t...
És egyszerre megy a 2 gép?
És két gép között 100Mbit/s-es sebességgel tudsz másolni?
Ahha, tehát fizikailag szétosztottál egy UTP vezetéket, persze, lehet.
Ha erre két gépet kötöttél és netezel rajtuk egyszerre, akkor nagyon érdekelnének a részletek is! Üdv Inhouse
Nálam is megy. Egy UTP kábel, két gép. Nálam az a trükk benne, hogy a router két külön portjára van kötve
Az ethernetnek elég két érpár, az UTP kábelben meg négy érpár van...
Gafly!
Te kis mókás fiú! Kalozradio nem erről beszélt... Üdv Inhouse
Na egyébként még akar működhetne is a dolog ha simán összekötöd a a két gép Rx és Tx pontjait.
A modem álltal küldött csomagot megkapja mindkét gép, szerintem van annyi tartalék a modem kimenetén hogy meg tud hajtani két kártya bemenetet. Ütközés pedig itt nincs. A másik irány a kritikusabb, itt ugye a két kártya kimenet kerül össze, de ha illesztett a lezárás akkor még ez is működhet. A csomag ütközéseket pedig a fizikai réteg lekezeli. De meg ha ilyen faramuci módon mindkét gép el is éri a netet (ki kellene próbálni mellesleg), egymást semmiképpen nem fogják látni. Valamint sem korrekt sem megbizható megoldásnak nem tekinthető...
Ebből a szempontból teljesen mindegy hogy milyen IP cimet és MAC adresst állitasz be, gyakorlatilag úgy működne mint egy HUB, konfigurálni is úgy kellene mintha egy normális eszköz lenne betéve... Azaz a MAC address az ami (hardveresen meghatározott), IP cim pedig mindhárom porton más (praktikusan fix, nekem otthon a DHCP nem jött be peldául azért mert nincs DNS).
Igazán két kérdesen áll a működőképesség szerintem: 1.) Elektromosan meg tudja-e hajtani a modem a két párhuzamosan kötött hálókártya bemenetet, valamint a két párhuzamosan kötött hálókártya kimenet a modem bemenetét? 2.) Fog-e rendesen működni SCMA/CD protokol az adatkapcsolati rétegben? Elképzelhető hogy fog, lásd az alábbi Wiki idézetet: A CSMA/CD a CSMA (Carrier Sense Multiple Access) protokoll kiterjesztése az ütközésvizsgálattal. Az ütközés érzékelésének módja a vivő közegtől függ. Elektromos vezetékeknél általában úgy történik, hogy az adó veszi a saját jelét, és az adott és a vett jel összehasonlításával ellenőrzi, nem változott-e meg útközben. Alaphelyzetben csend van a hálózaton, minden gép figyel. Ha valamelyiknek adni valója van, belehallgat a hálózatba. Ha csend van, megkezdi az adást. Ha a hálózat foglalt, akkor vár, amíg felszabadul. Ha azonos időpillanatban több gép kezdeményezne adást, akkor ütközés következik be. Ilyenkor mindkettő felfüggeszti a kezdeményezést és véletlenszerű idő után kezdi újra. Gyakorlatilag ki kellene probálni, tulajdonképpen elég lenne hozzá két ethernet kábel szétvágni... Most értettem meg a kérdésed másik értelmezését Ha egyáltalán működik a dolog, akkor is csak HUB-ként viselkedne. Annak az eszköznek amelyik "szolgáltatja az internetet" alkalmasnak kell lennie több végpont kiszolgálására természetesen. Modem nem szokott ennyire okos lenni.
Erre gondoltam, mivel ha routere lenne, nem kellene gányolni...de ettől függetlenül a te kérdéseid is jogosak, és tényleg megnézném, hogy ez valójában hogy is van?!
Üdv Inhouse Idézet: „Gyakorlatilag ki kellene probálni, tulajdonképpen elég lenne hozzá két ethernet kábel szétvágni...” Nem bírom magam rávenni...még a végén kiderül, hogy működik és romba döntjük a router gyártókat! Üdv Inhouse
hali
végülis megoldható az osztás...nekem van 1 sima lan meg meg d-link wifi kari a gépbe...meg 1 másik a wifi a másik gépbe winprxy osztotta a netet... csak az a baj h 30 nap után lejár a lincensz!
LAN osztása router nélkül: win alatt tudsz két hálókártya között hidat (bridge) csinálni. na az arra való. ha "internetet" (ADSL) akarsz osztani, arra nem tudom hogy jó-e (ha igen jelezd nekem is ), ellenben internet osztására ott van pl a SmoothWall (http://www.smoothwall.org/), ehhez mondjuk külön gép kell... de ha az egyik gépen "amúgy is" Linuxot használnál akkor 2 hálókártyával meglehet úgy is csinálni, kell hozzá tűzfalscript, B verzió szakértőknek Linux "helyett", hogy Xen fölé teszed a Linuxot, és teszel mellé egy Windowst is, így a Linux meg tudja osztani a netet, míg a Windowst is tudod használni, és nem kellett hozzá külön gép.
Bár mégegyszer elolvasva a topikot: LAN osztásához nem kell router... ahhoz egy sima switch is elég. |
Bejelentkezés
Hirdetés |