Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
A varikapok sajnos eléggé hőmérsékletfüggők, ezt ellensúlyozni (legalábbis részben) pl. a diódák szmbekapcsolásával, és a hangolófeszültség kompenzálásával lehet. Ez ugyan elég babrás, ezért inkább a másik megoldást használják (legalábbis a videotonéknál) igen erős AFC, ezt pedig kapcsolni kell, mert különben nem lehet rendesen hangolni a tunert. A másik a PLL, itt a hőfüggés csak a referencia kristály hőfokfüggésétől függ.
Üdv!
Azért számomra, a mai világban trenzisztoros KF -t építeni eléggé mazohista dolognak tűnik. A viszonylag nagy erősítés miatt szükséges többfokozatú erősítő eléggé gerjedékeny, hangolása sem olyan egyszerű, nem is nyújt jó szelektáló képességet. A szelektáló képességnek, (szelektivitásnak) kialakításában a KF -ben alkalmazott rezgőköröknek meghatározó szerepe van, a szükséges sávszélesség kialakításához nem elegendő minden rezgőkör maximálisra húzása, ez csak kisjóságú körök esetén hoz eredményt (persze a kommersz vevőkben ez van) de a szelektivitás olyan is. A TBA -ban szorzó demodulátor van, az itt található rezgőkör fázistolást végez, és nagy löketek (50, 75 kHz) esetén szükséges a Q lerontása, hogy a rezgőkör fázismenete laposabb legyen.
Udv Pucuka!
Neeem ha egy rosszul mukodo savszurot behangolok ugy hogy szol, konnyebben boldogulok kesobb a szorzo demodulatornal levo egy korrel Igazabol tanulmanyozasi celbol nezem a tranyos radiot, es eleg hasznos dolgokat irtok, szoval ugy tunik erdemes. Ezert van akkor a titan sokszorozojaban minden tranyo utan 2 tagu savszuro? Vevo kf-nel detto? Vegulis logikus. Ennel a radional egyebkenta cm3 /alkatresz szam eleg alacsony, azon gondolkodtam nem gerjed e be a hosszu panel csikok miatt, de vegulis gyari kit...csak mukodik. Koszi a valaszokat meg fogom keresni a leirasokat. Udv Joe
Amit érdemes lenne látni (pont ez nem látszik sehol), hogy a panel kialakítása milyen. Abból szerintem lehetne sokat tanulni, mit hogyan, és milyen rajzolattal oldottak meg, hogy stabil legyen.
Én is ilyenekkel kínlódok már egy ideje, most pl. nagyjából készen van egy komplett tuner egy panelcsíkokból összeforrasztott dobozban, ami stabilnak, jónak tűnik. Most viszont a kicsatolt lokáloszci jelnek az 5-8 cm-rel odébb lévő, digitális vezérlőpanelen történő fogadásával gyötrődök, ahol egy MB501L-nek kellene az oszci frekijét leosztani, hogy PIC-kel feldolgozható legyen. Az MB501L-lel már mindent megpróbáltam, de nagyon érzékeny és gerjedékenynek tűnik, 102-105MHz között olyan zavarokat produkál, hogy elnyomja a vett gyengébb műsorokat is. Egyszerűen nem tudok zöldágra vergődni vele, pedig ettől a zavarkeltéstől eltekintve teljesen jól működne a szoftverrel megvalósított PLL is. Most van még egy ötletem, hogy tegyek az MB501 bemenetére is egy fogadó fokozatot (jelenleg csak egy lezáró ellenállás és egy kerámiakondenzátor van ott), ha este lesz egy kis időm rá, ki fogom próbálni. Az "adóoldalon" (a kicsatolásnál) már mindent bevetettem, jelenleg egy 2SK241 dolgozik földelt source-ú kapcsolásban, és ezt követi egy BF241-es emitterkövető. Azt hiszem, sem a kicsatolt jel szintjével, sem a meghajtással nincs így gond. A tuner amúgy tényleg kezd összeállni, és ha a PIC-es illesztést sikerül összekalapálni, akkor mindenképpen fogok belőle egy olyat is építeni, ami a topic témájába vágó sávot képes venni, mert nagyon kíváncsivá tettetek az itt látható műholdképekkel A panelja még kicsit bétatesztes állapotú, mert utólag lett rajta pár patchelés és apróbb átalakítás végrehajtva, de ezeket majd átvezetem az elektronikus tervekbe is, és közzé kívánom majd tenni.
Javaslom kiprobalasra az MC120?? ick valamelyiket. Szerintem az ellenallas es kondi eleg kellene hogy legyen, nem tap felol szedi ossze az zavart? En azzal nagyot szivtam, es ha egy 9 voltos elemre tettem a cumot azonnal ment....
Nem igazan akarom megvenni azt a kitet, kerestem neten a panel rajzolatot napok ota de nem talaltam. Hiszek a fizikaban rovid drot lehet a legjobb az alkatresz poziciok meg mar adottak, vegulos a kf resz csak RH..., Sprintbe mar be van huzva a kep es elhelyeztem az alkatreszeket is tegnap. Megprobalok egy telefoldes panelt ugy ahogy pl. a francia projekt volt. Adjatok par napot, aztan teszek fel kepeket hogyan nez ki. Mar akkor elegedett vagyok ha az am resze elindul, az meg csak sikerul valahogy. Udv Joe
Üdv!
Ez ugyan egy 450 -es telefon része, de szerintem tanulmányozd. A vevőrész, és a szinti is külön külön áenyékolva van.
Mit neeem?
Egy sávszűrőt hangolni műszer nélkül, eléggé nagy mutatvány, próbáltam elégszer. A titánban meg a sávszűrő is meg a fázisdiszkriminátor is tudtommal gamma kristályszűrőkből volt, a 25 (20) kHz -es sávszélességhez. A bemeneti sávszűrőt ha hangolni kellett, akkor csak wobblerrel. A sokszorozóban azért kellett sávszűrőket alkalmazni, hogy a műszaki követelményekben előírt 70, dB harmonikus, és szomszédcsatorna, és 75 dB mellékhullámú csillapítást el lehessen érni.
Marmint nem mazohista dolog(na jo egy picit) kicsit fura a cset, mert a hangsuly hianya miatt nem lehet erteni az ironikus oromot.
Nos teny wobbler jo lenne hozza, de szep turelemmel szignal es negyzetracsos papir is megteszi, igaz tobbek kozott ez volt az oka amiert jellemzoen 2 hangoltkoros bemeneti fokozatokat kezdtem el epiteni rh ra. Wobblerem van de sajna otthon, leghamarabb aprilisban latom. Egyszerusiti a helyzet hogy ez csak egyszeru vevo, tehat utolso esetben fulre hangolnam a kf et ha amugy GDO-val beletalaltam majdnem... Koszi az infokat, Joe
Szép délutánt!
Mikor látunk már műholdképeket tőled? Mondjuk a behavazott Skót-felföldről?
nos ho az van 10 e iskola zarva erettsegi eltolva...nyari gumit lehet csak kapni...
A kerdest meg tudnam oldani a TDA7010 kit es egy Fet es preszelektor segitsegevel mondjuk holnapra... , de nem akartam feladni a problemaimat amik felmerultek a KF eknel, es a masik adag parat aminek meg nem alltam ujra neki az SO42 korul, ugyanis varom az alkatresz csomagot a pnp rf tarnyoval lokal oszci gyanant. A kerdest cel ic nelkul(tudom a TBA120 is az de nem erre gondolok), 10,7 megas kf el szeretnem megoldani, de mivel korabban csak tavior RH radiokat epitettem, az utobbi 4 hetben az FM vevoknel nel felmerult kerdeseimet boncolgattam. Nem akarom a belezo panel sorsara juttatni a francia radiot, ami majdnem kesz, ezert kerdezek ami lehet, de azt hiszem a kovetkezo linkem egy hamis veteli jelentes lesz a kedelyek csillapitasara
Na ne! Hamisat ne! A türelem rózsát terem! Mármint a részemről
Megoldottam a tranzisztoros vevo problemat. Talaltam ezt a linket ahol 23 USD postaval, tanulmanyozva az 50 oldalas doksit, van bene 9 meres jegyzokonyvel, hangolasi utmutatoval. AFC es AGC parameter valtoztatassal, szoval nagyon korrekt.
A nyakot beszkennelem hatha valakit megkap meg az ihlet.Bővebben: Link Jon a PLL IC-m es az uj TBA -k valamint talaltam meg ket fel olcso fm demodulatort a radiotechnikanal. A Pll cikk megoldja 3 radiomat egyszerre, nem erdekel valakit kozos rendelesu nyak a BME-rol? Az SMD miatt sokaknak problema lehet levasalni, bar nem lehetetlen. Udv Joe
Megoldottam a tranzisztoros vevo problemat. Talaltam ezt a linket ahol 23 USD postaval, tanulmanyozva az 50 oldalas doksit, van bene 9 meres jegyzokony, hangolasi utmutatoval.,AFC es AGC parameter valtoztatassal, szoval nagyon korrekt oktato anyag, ami ramfer
A nyakot beszkennelem hatha valakit megkap meg az ihlet.Bővebben: Link Jon a PLL IC-m es az uj TBA -k valamint talaltam meg ket fel olcso fm demodulatort a radiotechnikanal. A Pll cikk megoldja 3 radiomat egyszerre, nem erdekel valakit kozos rendelesu nyak a BME-rol? Az SMD miatt sokaknak problema lehet levasalni, bar nem lehetetlen. Udv Joe
Egy 2-3-4fokozatú tranzisztoros adónál,vagy kf.erősítőnél,nem csak az árnyékolás fontos,hanem az is lényeges minden fokozat +tápja és test között legyen hidegítő kondi 100nf/ker.és 100uf,a tápcsatinál.
Valamint a kondik kivezetése lehető legrövidebb sávon menjen a testre. Minél nagyobb az egyes fokozatok erősítése,annál nagyobb a gerjedés veszély. Tapasztalatból mondom,hogy 4fokozatú tranyos fm adónak nem szabad gerjednie sem akkuról sem adapterről,amennyiben jól van +építve. Sokszor olvastam már hogy egyszerű fm.adó vagy vevő,brummot szed össze,holott a 230V/6Vos adapter agyon van szűrve 2200uF,+1000uF,kondival no meg stabilizátorral is el van látva. Tehát ami sz.rul van kivitelezve az gerjedni fog,+összeszed mindent pl.adapter,szek.oldaláról,és a vezetékekről.
Szia Gyula,
Itt a teljes leirasa, de az elozo linkrol rendeltem meg mert fele ara volt. Varjatok meg amig megerkezik, hatha valami internetes csapda...bar digit szamla jott Bővebben: Link A hidegito kondi nagy otlet, lehet hogy tul tavol van az eredeti nyakomon, ( jonak tunik) sajnos nem probaltam meg az uj tba ic ket szoval egyelore a T / S verzio kozotti kulonbsegre gyanakszom. Szo se rola tapasztaltam az osztonal a jelenseget de a tl7805 toveben mindket oldalon volt hidegito kondi. Elemrol ment, stabil taprol nem, szoval tenyleg a tap gerjedhet. Udv Joe
Köszönöm, megnézegettem. Igazából az MB501L környékén semmi extrát nem találtam, de korábban is sokat szenvedtem már ezzel az IC-vel. A frekimérőm nagyfrekis bemenetén most egy alul-felül telipanelek közé beépített, előtte-mögötte BF961-esekkel megtámogatott MB501L van, az úgy tűnik, nem kelt zavart, azzal szépen tudom mérni a tuner oszcikimenetét. Valszeg egy ilyen, dobozkába épített kivitelű előosztót kell majd csinálnom az MB501L-ből, talán hétvégén lesz vele erőm foglalkozni.
Átvágandó a gordiuszi csomót ma vettem egy ilyen IC-t: TD6104. A CPU mellé felszereltem a próbapanelre, szkóppal nézve rendesen dolgozik, és semmilyen zavart nem kelt. Sajnos a kimenete elég kis szintű, így a TTL bemenethez illeszteni kell majd, de mára be is fejezem, mert a barkácsolás közben - úgy tűnik - sikerült a PIC valamelyik lábához a stabilizátor előtti tápfesznek hozzáérnie, és mintha nem élte volna túl szegény PIC. Az áramfelvétele megnőtt 350mA körülre a korábbi 50mA-ról. Úgyhogy ma már nem akarok több kért okozni, inkább elmegyek aludni
Szia Szilva,
Sajnos ha a pic aramfelvetele megnott meg mindig tud szivatni, mert meg neha szokot csinalni ezt azt ... az aramot meg nem mindig veszi eszre az ember. Javaslok egy pici izzot sorba ketyerevel, bar lehet, hogy ugy is meghalhat neha. Nem hinnem hogy a masodik fajta oszto eseten az oszto lenne kesobb a hiba, de javaslom nezd meg ezt az ic-t, pici panelon odafer az eredeti helyere allitva tuskekkel, es nekem nagyon jol mukodik a frekimeroben illesztes nelkul. Szinten probald mega cumot egy elemrol... hatha. A kitemre jott egy valasz, h a posta dupla lenne mint a kit, de megkertem oket vegyek ki a dobozbol es kuldjek el egy boritekban par dollarert. Meglatjuk. Udv Joe
Hát, az a PIC biztosan meghalt, én nem is akarok kísérletezni vele ebben az állapotában. Ma úgyis kellene vennem PIC-eket más cuccokba is, úgyhogy nem nagy gond, csak bosszantó. Amúgy abból vettem észre, hogy valami nem stimmel, hogy a CPU panelen lévő 78L05 hővédelme pár másodperc után lekapcsolt és elkezdett oszcillálni kb. 1Hz-cel a tápfesz. Ekkor mértem meg PIC-kel és PIC nélkül az áramfelvételt, és derült ki a turpisság.
Az előosztókról nem teljesen világos, mit szerettél volna írni, de ezzel az MB501L-lel eléggé meggyűlt már a bajom. Persze azért akarnám használni, mert egyszer vettem belőle (szó szerint) egy marékkal, valami 10Ft/db-ért adták. A tegnap vásárolt Toshiba IC elég stabilnak tűnik, és pont erre a célra gyártották, úgyhogy egyelőre azt fogom használni, hogy tovább tudjak lépni. Az előosztó gerjedése és zavarkeltése miatt már elég régóta egy helyben áll a projekt, a hétvégén elő akarom végre venni újra a szoftveres (PIC-es) oldalát is. A szerelőlapom egy kb. 20x20 centis, egyoldalas NYÁK-lemez, amire a részegységeket képező kisebb próbapanelek átmenő csavarokkal és távtartókkal (túlméretes anyák) fel vannak csavarozva. Mivel a CPU panelről megy egy beforrasztott szalagkábel a szintén lecsavarozott kijelzőhöz is, csak úgy tudok bütykölni a CPU panelen, ha kifordítom és ráfektetem a szomszédos végfokpanelre. A végfokpanelen van egy LM317, ami a dugasztápból csinál egy valamennyire használható 9.5V-ot minden részegységnek, persze a CPU mellett ott a 78L05. Sajnos későn vettem észre, hogy elfelejtettem kihúzni a dugasztápot, a CPU-t meg ráfektettem a végfokra, és a mellette álló LM317-re, így történt a baleset.
megprobaltam lerovidittett fel jovo idot hasznalni :0
Az a lenyeg, hogy az MC12054-es smd ic pici csik panelon befer az ic-d helyere, es kompatibilis, nalam bevalt az eszkoz. Udv Joe
Elindult a kiserletezes a vevohoz passzolo pll el a cikk alapjan, rendelunk par gyari nyakot. A nem kozvetlenul idetartozo kedeseket a PLL rovatban folytatjuk, ha valaki erdekelne a tema.
Jonnek az uj KF es kevero alkatreszeim az RT tol ebben az alaptban nem szol Uv Joe
Látom, vettél Te is kék és sárga hangolómagokat. Ha lenne valami jó tipped, hogy milyen csévetestet lehetne használni hozzájuk, annak nagyon örülnék!
En anno belemarkoltam Lomexben az 5 forintos ladaba.
De ettol fuggetlenul jo lehet probalkozni keramia biztositekok testevel oly modon hogy egy gumi csik melle tekersz bele magot. elofordulhah kell koszorulni a belsejet. Gyari megoldasnal lattam varniscso jellegu anyagot, ami ilyen rovid szakaszon szinte merevnek tekintheto. Utolso megoldaskent papir/prespan csik feltekerve epoxi ragasztoval, toll alkatreszek, borzerol beszerzett titan/egyeb nyakokbol erdemes hasonlot mentei. Fojtonak siman is szoktamratekerni regen drotot, de manapsag gyari fojtokat hasznalok amiot 2 ft ert lehet kapni.. Udv Joe
Sziasztok!
Találtam egy kis csemegét hétvégére. Bővebben: Link
Sziasztok!
Az eloerositohoz altalanos kerdesem lenne. Mi az oka nagyfrekis aramkorokben a pici ferrit gyurunek/gyongynek egy altalanos tranzisztor/fet laban? A belso kapacitasokat kompenzalja h. ne gerjedjen? Koszi Joe
Szia!
Gerjedésgátló szerepe van, pl. a régebbi antenna tunerekben azért még jelen volt a szerelési kapacitás, ezért ott is alkalmazták.
Üdv!
Azért nem mondanám, hogy "általános" tranzisztorról/fetről lenne szó. Ez egy galliumarzenid alapú, igen kiszajú, nagy határfrekvenciájú eszköz, igen attraktív paraméterekkel. Ennek ugyan csak 2 GHz a felső határfrekije, de a 10 GHz -es LNB kben is ilyen technológiájú eszköz van. 800 MHz -en 25 dB -t erősít, 1.1 dB zajszám mellett. A tranzisztorok 3 - 4 dB zajszámával szemben. Ebbe a fokozatba is csak az alacsony zaja miatt került bele, de a magas határfrekvencia miatt (ami ebben az alkalmazásban nem szükséges) a gerjedésveszélyt csökkentendő alkalmazta a ferritgyűrűt.
Szia!
Józsi barátunk általánosságban írt a nagyfrekvenciás erősítőkről, nem speciálisan a CF300-ról.
A BF960 -nál freki szempontjából ugyanaz a helyzet, ha nem kell kihasználni a teljes sávszélességet, akkor jobb a békesség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |