Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
Tisztelt Alkotó!
Ehhez az erősítőről mi avéleményed. / nick nevem most már tudod /
Nem igazán ide illik a kérdés. Sajnos nem tudok neked mit mondani. Nem hallottam ezt az erősítőt. KD mestert kéne megbojgatnod. Tőle többet senki sem tud erről a kapcsolásról, mert ő rajzolta.
Szerintem egy jó védelemmel kiegészítve, komoly tápegységgel (100V-os elkó elég drága mulatság lesz, majd meglátod. A Monacorhoz én is most fogok venni), simán működhet. Elsősorban a várható igénybevételhez kell méretezni az erősítőket. 300W már elég nagy szám. Elég nagy jártasság kell már egy ilyen holmi megépítéséhez. Itt nem elsősorban magára a nyákra és annak beültetésére gondolok, hanem a komplett kivitelezésre (hűtés megfelelősége, trafóválasztás, tápegység, huzalozás, és persze érintésvédelem stb.)
Miből gondolod?
Mit értesz azon, hogy "szép hangja az biztosan nem lesz" Talán te vagy valaki már megépítette?
Sziasztok!
Hát, lehet, hogy nem lesz egy high-end, de biztos vagyok benne, hogy legalább lesz olyan szép hangja, mint a hasonló teljesítményű gyáriaknak. Legfeljebb azt kérdőjelezném meg, hogy 2-2 FET elég lesz e? De be lehet még tenni melléjük egyet-egyet.
Valami majd lessz belőle.
A panel most lett kész.
Ez így van . Nincs is min csodálkozni. A tranyósnak ,a fetesnek , az ic-s nek a csövesnek is más ,és más hangja van. A feteseket nem igazán HighEnd felhasználásra , inkább a teljesítményre van kihegyezve , ugyanúgy vonatkozik ez az ic-s végfokokra is. A trannyósokkal már lehet jobb eredményt elérni , de ha teljesítmény kell akkor a minőség rovására megy. A csövesek lehet ,hogy jobb hangzást tudnak biztosítani ,de legtöbbször kevés a teljesítmény , ezt drága érzékeny hangsugárzókkal próbálják ellensúlyozni.Az erősítő árfekvéséröl nem is beszélve.
Normál ,nem erre kihegyezett fülü felhaználó mit sem vesz észre az éppen szóló technológiából. Idézet: „A feteseket nem igazán HighEnd felhasználásra , inkább a teljesítményre van kihegyezve” Érdekes egy megállapítás...nem is teljesen igaz. Egy jó barátom KRELL típusú végfok-jában pl:8 pár BUZ901P-906P FET melegít A osztályban és csak 2x100W. De van még ellenpélda dögivel.
Szerintem úgy értette hogy ebben a kialakításban és általában B osztályban.
Az IRF-ek IRFP-k kapcsolófetek, nem audio célra valók (arra ott van a 2SK1058-2SJ168 és társaik). Építhető velük erősítő, elektromos paramétere jó is lesz de a hangjuk borzalmas (hangosítani talán jó). Ez alól a Vf2 topológia kivétel, legalábbis eddig nem hallottam más kapcsolófetest normálisan szólni.
Hali mindenkinek!
Ma szeretném összerakni a B8 végfokozatot. A nyákok már csak beültetésre várnak. De valami nem tiszta nekem.. A rajzon bekarikázott tranzisztor hőfigyelő tranzisztor lenne? Láttam egyes nyákokon hogy egy To-92-es tok oda van fogatva a hűtőbordához. De KD mester nyákján még a közelben sincs.. Valaki tudna segíteni abban hogy most a nyákban, vagy a bordán kel lennie? Előre is köszönöm! Üdv!
Vannak másmilyen nyáktervek is, mint pl, az enyém: mondjuk itt
Egyébként nem annyira kritikus ez a dolog!
Most olvastam vissza, hogy az még csak egy terv volt. Azóta már többszörösen ki van próbálva.
A tápegység és a védelem is fontos dolog, ha nem akarod a huzalozást túlbonyolítani, akkor ebből is van Alkotós választási lehetőséged itt mondjuk láthatsz róla képeket.
Köszönöm!
Védelem lesz, de az csak a hétvégén fog elkészülni. Tehát akkor működik úgy is rendesen ha nincs a bordán az a tranzisztor? Ha működik úgy is akkor te miért tetted bordára? Vezetékkel gondolom beköthető hogy a bordán legyen az a tranyó. Üdv!
Azért tette a bordára mert különben a végtranyók melegedésével együtt nőne a nyugalmi áram is, ez szélsőséges esetben hőmegfutást eredményez. A szinteltoló tranyó a bordán ezt hivatott megelőzni.
Köszönöm!
Akkor nekem is megy a bordára.. De eléggé érdekes KD mester beültetési rajza a tranzisztorokkal kapcsolatban Muszáj betennem úgy hogy nézem a lábkiosztást.. Üdv!
A nélkül, hogy megnéztem volna KD terveit, talán csak az zavar meg téged, hogy az MPSA-k lábkiosztása fordított, mint a szokásos BC-ké.
Meg az is megzavarta,hogy egy tranzisztort rosszul raktam a beültetésben. Bocs Zoly15! Már ki is javítottam. A nevemet nyugodtan le lehet róla törölni!
Nem szabad a bordára tenni a BC548-at! Nem véletlenül van a nyákrajzon a panelen az a szerencsétlen tranzisztor. A nyugalmi áramot a végtranzisztorok hőmérséklete csekély mértékben befolyásolja. A BC546-nak az MPSA42 és MPSA92 hőmérsékletével kell együtfutni. Ezeknek a hőmérséklete a környezeti hőmérséklet. Hülyeségeket beszélnek itt páran.
A BC548-nak a nyákon kell lenni!
Értem, köszönöm!
De amikor kis bordával teszteltem a B8 at akkor eléggé megmelegedett, de akkor az áram is felment elég rendesen.. Az miért van ha nincs bemenőjel, beállítom 40mA-ra és szép lassan meg felfelé? ez lenne a "bemelegedés""? Szóval akkor nem kell a bordára tenni.. De akkor mások miért tették? Egyébként mikor rátettem a meleg bordára, akkor ment lefelé az áram. Üdv!
Igen megy fel, de ha jól emlékszem ez benne van a leírásban is. Valamicskét megnövekszik meleg állapotban. De ha a BC548-at a bordára teszed, akkor nagyon hamar 0 értékre csökken és csúnya keresztezési torzítása lesz. Rendesen kell hűteni a végtranzisztorokat.
Lesz ott rendes hűtés!
Ha kell, még aktív hűtés is.. Egyébként, hol az az emlegetett leírás? Még sohasem találkoztam vele Mellesleg, jó lenne egy huzalozási rajz is ha van valahol a topicban..
Valóban hülyeségeket beszélnek itt páran, és vélhetően elsősorban magadra gondoltál.
Idézet: „(Nem szabad a bordára tenni a BC548-at!)” Sokkal inkább az lenne a helyes, ha azt mondanád, hogy véleményed szerint nem célszerű, vagy nem indokolt vagy valami ilyesmi... Abban neked van némi igazságod, hogy a meghajtók hőjét IS figyelni kell, de jelen esetben ez oltári nagy melléfogás, ugyanis gyakorlatilag nem melegszenek. Annak eldöntése pedig nem a te dolgod, hogy lehetőleg tartsuk az összes félvezetőt közel azonos hőmérsékleten, vagy a végtranyókat mindenképpen szeparáljuk el termikus szempontból a többi félvezetőtől. Ez lényegesen mélyebben gyökerező, ősrégi dilemma, amit igen régóta, igen sokan próbáltak már eldönteni. Szerintem az a helyes álláspont, ha minden esetben külön mérlegeljük a lehetőségeket. És ha ezt a mérlegelést elvégezzük a B8-al kapcsolatban, akkor tekintve a viszonylag kis teljesítményt, így a viszonylag alacsony várható összhőmérsékletet, szinte mindegy melyik megoldást választjuk. Szerintem jobb az én megoldásom (minden a borda közvetlen közelében van), de elismerem, hogy szinte semmilyen kompromisszummal sem jár ha a meghajtók is meg a hőfigyelő is a panel közepén csücsülnek, egymástól tisztes termikus távolságban.
Nem, én elsősorban rád gondoltam!
De ha nem hiszed, kérdezd a tervezőjét, ha jól nézem, az audiodiy-en még meg lehet kérdezni.
Rá lehet tenni a BC548-at a bordára, de csak akkor, ha az MPSA42 és az MPSA92 is ráteszitek a bordára!
Ez viszont teljesen felesleges, mivel nem eredményez stabilabb nyugalmi áramot. A végtranzisztorok nyugalmi áramát 1K/100ohm hányados miatt 20dB-es negatív visszacsatolás stabilizálja. Többet nem írok.
Most nincs kedvem visszakeresni , de én emlékszem mekkora vita volt abból a hogy , akkor minden tranzisztor egy bordára menjen -e vagy jobb volt -e az eredeti KD-s felállás. Nekem is el kellett döntenem ,hogy alkotós megoldás lesz-e vagy KD-s . Több érvet tudtak felhozni az eredeti mellett. Aki nem hiszi kezdje el a fórumot előröl olvasni.
Hali!
Bővebben: Link Ez a B5-é,de ugyan az a huzalozás jó lesz neki. Ha összehasonlítod KDmester B5 és B8 rajzát,meglátod hogy ugyan arra a nyákra épül mind2 kapcsolás.
Ha valakit érdekel van olyan beültetési rajzom, ami azt szemlélteti, hogy egy B5-ös nyákra (KD mester féle) hogyan kell B8-as erősítőt beültetni. Szinte ugyan az a két erősítő.
Tedd fel, az csak jó ha megvan itt és annak aki leszedné magának.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |