Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   50 / 965
(#) vincze válasza bzsolti hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
A vastag az a föld a másik kettő fázis nulla.Egyébkém rá van belül írva!
(#) mpisti válasza ego2 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia!
"A másik kettő tulképp mindegy."
Nem mindegy. A bekötést a csatlakozó dugó belsejében a szigetelésbe öntött jelölés szerint kell elvégezni,színhelyesen. Barna: fázis(L);kék nulla(N)a sárga/zöld pedig a vastag csap. Ez azért fontos,mert Európa szinte összes kempingje ilyen aljzatokkal van szerelve,és ha rosszul kötöd be a dugódat a fázist és nullát illetően, nem lesz áramod,mert az ÁVK leold.
(#) pucuka válasza mpisti hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Üdv
Ez így van, és ha leold, jön a karbantartó és levágja a csatlakozódat.
Csak a francia kempingekben van hasoló csatlakozó, de a föld szemben van. (nem árt felkészülni rá)
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Csak kíváncsiság: az AVK miért old le fázis nulla cserére?
(Egyébbként egyetértek,ha bele van írva nemsokból tart betartani a szabványt)
(#) djgabi_8 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
helló
tudna valaki segíteni hogy a vezetékek méretét és menyi áram erőséget bír el?
(#) ego2 válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Igencsak jogos a kérdés?!
Ha meg van jelölve, akkor természetesen úgy kell bekötni. De ez a FI relés kérdés hogy is van?
(#) DuMatyi válasza otto54 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Nem városi legenda. Székesfehérváron volt egy ilyen történet: az ÉDÁSZ beperelte ill. feljelentette az illetőt: az állam szelét használja. Egy biztos: a Maroshegyen a mai napig látszik a monstrum, lapátok nélkül... egy magántelken.

Energiatakarékosság: nem vagyok a feltétlen híve. Olvasólámpába semmi pénzért nem tennék, de a ház körül otthon kicseréltük energiatakarékos izzókra mindent. A kinti munkákhoz tökéletes.

Számoljunk csak.
Szélfogó fölött:75 watt. Ajtó fölött:60 watt. Sarkon 75 watt, pince felé 25 watt. Utóbbi kettő egy fázison (kapcsolón) van, azaz 100 watt kapásból ég, ha a ház sarkán dolgozni kell. Vettünk 4 db GE 23 wattos spirál fénycsövet, illetve vettem baján. Ára 1500 Ft volt, Székesfehérváron pont egy ezressel volt drágább. Akkor számoljunk. 235 watt szemben a 92-vel. Ez a bruttó megtakarítás. HA nettósítjuk, azaz: a 23 wattos fénycső 2 db 60 wattos izzónak megfelelő fényáramot ad, azaz 4 szer 120 watt, akkor a 23 a 480 wattal lesz szemben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hidegben koránt sem olyan a fényárama, mint normál körülmények között (szobahőmérsékleten).

Összegezve: körülbelül 2 év után hozza a nyereséget.

Más. Rég, nagyon rég voltak/vannak az energiafogyasztás csökkentését célzó találmányok vagy intézkedések, csupán egyeseknek (olaj-, gáz-, és energia lobby) nem áll érdekükben. Miről beszélünk, ha Amerika és Kína (a két legnagyobb kibocsájtó) nem írta alá Kiotót? Minden évben születnek alapvetően látszat intézkedések. Konkrétumok sohasem. Megint összeülünk, tanácskozunk huszadszor a világ megmentéséről, de minden megy iagzából ugyanúgy tovább.
(#) pucuka válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Üdv!
Idézet:
„Székesfehérváron volt egy ilyen történet: az ÉDÁSZ beperelte ill. feljelentette az illetőt: az állam szelét használja.”

Ez valóban így volt, csak akkor még a törvények szerint az áramtermelés állami monopólium volt.
Ha nem szerelte volna le, meg kellett volna vennie a saját maga által termelt áramot az áramszolgáltatótól.
Néhány éve volt hasonló gond, hogy a kis vízierőművek (Hernádon, Kőrösökön) számára megemelték a vízhasználati díjat, ami többre sikeredett, mint amit az előállított áramért kaptak.
(#) DuMatyi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
...azaz szándékosan ellehetetlenítik az alternatív energiaforrások használatát. Remélem az fog például szomjan halni először (mert nincs mit innia, nincs a környezetében tiszta ivóvíz) , aki aláírta a rendelkezést. Ez nem így lesz, hanem a szerencsétlen afrikai...
(#) djgabi_8 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
helló
tudna valaki segíteni hogy a vezetékek méretét és menyi áram erőséget bír el?
(#) ego2 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Mire vagy kíváncsi? Több tényező befolyásolja. De általánosként csak tájékoztató jelleggel néhány adat:
Réz vezeték:
1,5 - 16A
2,5 - 20A
4 - 25A
6 - 32A
De mint mondtam több tényező ezt az értéket befolyásolja. Kábel, vagy önálló vezetőerű vezeték, tömör vagy sodrott ér, hőmérséklet, vezeték hossz, stb.
(#) DuMatyi válasza ego2 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
...falban vagy szabadon szerelve, ami még fontos lehet. Esetleg még biztosítás módja, azaz C karakterisztikájú kismegszakítóval azonos áramerősség érték mellett egy lépcsővel nagyobb kvadrát kell, mint A vagy B-vel. Az alumínium vezetékek - lásd panellakás - ennek a töredékét bírják ki.
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Az tény hogy ellehetetlenítik a szélkerekek építését. Talaj statikai vizsgálat, tervek, millió helyre bejelentés nem kevés pénz. Mindent végigzongorázva, kifizetve véleményem szerint a megtérülési idő duplájára (kb 15év) emelkedik. Ha jól tudom még helyi adót is kell rá fizetni, ha vizet akarsz egy kútból húzatni akkor meg plusz vizóra amely után megint adó.
Szal szép dolog hogy az alternatív energiát ösztönzik, de véleményem szerint ez csak a látszat mert az egyszerű népet agyonvágják a sok illetékkel meg követelménnyel magyarul csak a szolgáltatóktól olcsóbb megvenni a villanyt, vizet.
Kábitják a népet csak akár a szelektiv hulladékgyüjtéssel. Szétválogatod a cuccot külön kukákba és a végén meg egykupacba öntik.
(#) proli007 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Hello!
Ne gondoljátok, hogy megújuló energiákkal szemben diszkrimináció van..
Barátom tanyájára bevezették a villanyt, másfél év ügyintézés.. Egy A4-es papír két oldalán nem fért el, azoknak a szervezeteknek a neve, akinek a hozzájárulását meg kellett kérni.
Majd új környezettanulmányt kellett készíttetni, mivel kiderült, hogy a fa oszlop, a holt Sió partjától 200m-en belül van. A beton út ezen még belül, de hát az ugye nem villany..
Mert ugye egy fa villanyoszlop jelentős hatással lehet a madárvilágra, faunára - gondolom én.
üdv! proli007
(#) DuMatyi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Akkor módosítok! Mindegy milyen alapon, vagy egyáltalán van-e jogalapja, csak zsebeljenek ki. Különeljárási, esettanulmányi, illetékdíj (Mégis milyen jogon és milyen alapon követelnek a jogosítványra x ezer forintos illetéket, amikor az orvosi alkalmasságiért kifizetett az ember y ezer forintot? Meg lehetne oldani ugyanolyan matricás rendszerben, mint a diákigazolványokat. Az orvosi alkalmassági fejében ráragasztanak matricát. Ja hogy akkor nem lehet elkérni ennyit vagy annyit? Én kérek elnézést...
(#) djgabi_8 válasza ego2 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Kösz szépen.
Az alumínium vezetékekkel kapcsolatban is le tudnád írni a méretét és az áramerősségét, amit elbír?
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Üdv!
Sajnos hiszek az önmagukat beteljesítő jóslatokban, és nagyon nem szeretnék tanácsot adni, hogy még mit lehetne megadóztatni, mert még a végén adózhatunk a testfellületünk arányában, mert ugyebár használjuk a napenergiát . . .
Tudtátok-e hogy a telefonszámok használatáért is fizetni kell? Merthogy az is "természeti erőforrás".
(a szolgáltatók fizetik)
bocs az OFF -ért
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Itt kéne már hagyni ezt az egészet a p....ba és külföldön új életet kezdeni...
Kár hogy nem ilyen egyszerű!
(#) teren56 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
A rézvezetőkre leírt áramértékek mint ahogy ego2 is írta elméleti értékek.Ha már egy kettőeres kábelt veszünk, akkor ebben az esetben van egy 0,9-es szorzó,amivel az áramértéket meg kell szorozni.Ha még netán ezt a kábelt egy védőcsőbe húzzuk,akkor ezt további szorzótényezővel kell szorozni.Stb.stb.Az aluminiumvezetők terhelhetősége igy alakul:1,5-10A; 2,5-16A;4-20A;6-25A;. Ez is elméleti terhelhetőség.
(#) antika037 hozzászólása Jan 20, 2010 /
 
Nem régen költöztünk egy régi építésű házba és sok gondunk akadt a villanyszereléssel. Arról van szó, hogy az automata nem bírja a nagyobb teljesítményű gépeket. Bár a három fázis bent van, de az egész ház (világítás, fürdószoba, nappali, stb.) egy fázisra van kötve. Hohyan lehetne olcsóbban megoldani, hogy a hegesztő-trafót is elbírja legalább egyik fázis! Köszi!
(#) teren56 válasza antika037 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
A fogyasztásmérőnél levő automata nem bírja a tehelést?
(#) vincze válasza antika037 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Úgy hogy teszel egy szerviz dugajt az elosztó mellé .Vagy az elosztozol újra kábelezed új 2.5 mbcu val és arról hegeszthec is és mehet rá a 16A .csak külön bisztire rakjad
(#) Kalex50 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Miért is?
A C karakterisztika csak azt jelenti, hogy a kisautomata gyorsfokozata a névleges áram 5x-e. A B karakterisztika 3-3,5x-ös a D vagy U pedig 8x-os. Viszont mivel ez az áram csak rövid ideig áll fent, így a vezeték méretezésénél lényegtelen a karakterisztika, mivel a vezetéket három dologra méretezik:
1. Feszültségesés
2. Melegedés
3. Gazdaságosság
Röviden ennyi. Amúgy meg a korábban beírt terhelési táblázat csak részben igaz. Csatolom a teljeset. A vonatkozó szabvány drága és bonyolult. A mellékelt táblázat viszont jól használható a mindennapi életben.
(#) Kalex50 válasza antika037 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Nem írtad meg, hogy jelenleg az automaták hány amperesek. Amennyiben 16A-nél kisebb akkor gáz van.
(#) djgabi_8 válasza teren56 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
kösz az infót
(#) antika037 hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
Ahogy nézem, 10 amperesek, és ami talán rosszabb, alumínium vezetékek!! Ha lenne valami olcsóbb megoldás az automata cserére, élnék vele! Állítólag, 32 amperig ingyenes a csere, de a 32 hogyan oszlik használhatóvá!!?? Ha belegondolok, most 30 amper van a házban, kettővel több?? Mennyit ér?? Köszi, ha tudtok segíteni!! Antika
(#) ego2 válasza antika037 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ha csak egy fázisra van szükséged, akkor a másik kettőn teljesen vissza kell venni az Ampert ami azt jelenti: 2 A, 4 A, 25 A így 32 A-n belül maradsz, nem kell fizetned HFH-t és mégis rendelkezésre áll a 3 fázisod egy esetleges későbbi felbővítésre, ha változik a felhasználói szokásod és mégis kell a 3 fázis.
(#) vincze válasza antika037 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A hegesztődnek meg oldódót e be tápja ? 1x30 A után 16A bisztik mehetnek csak 2,5 aluvezetékre. Mert 1,5 arra csak 10A adhac ki ha hegesztődnek leveszed akkor a 16A –ert.A többi mehet a lakásnak
(#) Kalex50 válasza antika037 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Szia!

Az nem baj, hogy alu, mert a legtöbbször az. A bővítés az alábbi árakon megy: 32A állampolgári jogon jár a magánfogyasztónak. Felette 3750.-Ft +ÁFA amperenként. Neked minimum 6A-rel kell bővítened, mert a 16A-es automatáról már tudsz hegeszteni. Ez 32-(3x10)=2 (ez ingyen van)+4A*3750=15000.- Ft +25% ÁFA (ezt fizeted).
Csak arra vigyázz, hogy amennyiben még régi szerelésű a rendszer, akkor az áram szolgáltató kérheti az új szabályok szerinti mérőkialakítást. (Mivel bővítésről van szó) Ego2 ötlete csupán számtanilag helyes, mert 6A-esnél kisebb automatát az elektromos szolgáltató nem szerel fel.
A másik lehetőség, hogy kéred, hogy egyfázisúra alakíthasd a mérőhelyet. Ekkor lesz 1x32A a lakásban. Mindenképpen minősített vállalkozóval kell elvégeztetned a munkát, mert csak attól fogadják el a szerelési igazolást. Az utóbbi esetben talán meg lehet játszani, hogy ne kelljen új mérőhelyet építeni, de erre ne vegyél mérget.
(#) Rumcájsz válasza Kalex50 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Idézet:
„6A-esnél kisebb automatát az elektromos szolgáltató nem szerel fel.”

Ez nem igaz! 2 ampereset is feltesznek!

Érdemes szólni csere alkalmával a szerelőnek hogy "C" tipusút tegyen fel.
Következő: »»   50 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem