Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   649 / 1319
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Van kondi, csak azt a rajzon nem raktam a pichez hanem a tápnál van. A feladat az lenne, hogy elszámol a program 1460 percig majd a GP2-es lábra kiad egy 10másodperces jelet. A GP1-es lábon pedig egy led jelezné a másodperceket, ahogy számol a pic.
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Igen részben
A WILLEM programja tudta égetni WILLEMMEL a 16F877A-t, a soros meg a te programoddal 18F4550-et.

Ha be tudnám állítani a WILLEMHEZ a te progidat, az jó lenne, de sok a variációk száma a beállításban, hogy érdemes lenne próbálkozni.

Különben se az ICprog, se a WinPIC nem hajlandó felprogramozni a 16F877A-t. A 18F4550-val viszont mindegyik megy... Elég érdekes ez, és szerintem semmi köze a hidegítőkondikhoz.

A másik pedig az, hogy a Texas gyártmányú SN74HC4066-os IC-vel olyan szinten "begerjedt" az égető DC-DC konvertere, hogy lefüstölt az egyik tekercsem. Egy CD4066-ossal meg minden rendben volt... Pl ezt sem tudom megérteni hogy miért volt.
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Nagyon egyszerű az ok!
A 74HC max 6V-os, a CD4066 15V-os.
(#) Hp41C válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia!

A SN74HC4066 tápfeszültsége maximum 6V lehet, a CD4066 -é maximum 18V. A Vpp jel kapcsolása miatt az ICD2-ben 13V-ot is kap az IC - amit az a cikkben is említik.

Szia
(#) gabi20 hozzászólása Jan 23, 2010 /

Sziasztok! PIC16F628A mikrovezérlőre szeretnék néhány perifériát kötni (LCD kijelző,LED diódák...).Mivel nincs elég lábam,úgy gondoltam,hogy 8255-ös IC segítségével kibővítem a 8 bites adatbuszt 24 bitesre.
A 8255-ös programozásában tudna valaki segíteni?
Azt szeretném tudni,hogy kell konfigurálni,használni...
Előre is kösz.
(#) Stefan válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Miért nem használsz SIPO shift regisztereket?
Az LCD 8 adat bitét, 8 ledet kapásból meg lehet velük oldani, és csak 2-2 láb kell 8-8 helyett.
Üdv
(#) gabi20 válasza Stefan hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Kösz a gyors választ
Az a helyzet,hogy ez egy iskolai feladat lenne...
A feladatban pedig úgy van megadva,hogy 8255-öst használjak.Egyébként a shift regiszterest megoldásra én is gondoltam

Na bumm! Akkor ezt elbaltáztam.
Nem néztem meg, mert úgy rémlett, hogy ez is jó lesz, akkor hétfőn az első utam a boltba lesz, mert 3-at is vettem a 74HC-sből, de akkor CD-st veszek bele.

Az ICD2-be is azt kell tennem ezek szerint. Ugye?
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Idézet:
„Az ICD2-be is azt kell tennem ezek szerint. Ugye?”
Elég valószínű, bár most nem emlékszem pontosan a kapcsolási rajzára.

Nyomban megnézem
(#) potyo válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Ha az oldalamon levő utolsó verziót építed, akkor abba jó lesz a 74HC4066 is, mivel egyik módosítás pont ezért volt.
(#) sucuka válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Na mákom van, az ICD2-be jó a 74HC4066, abban +5-ről megy.

Az zavart meg ebben a dologban, hogy egyszerre vásároltam alkatrészt a soros égetőhöz, meg az ICD2-höz is, és mivel már volt a listán, csak darabszámot módosítottam...
De ismét egy dolog amiből tanultam.

Köszi!
(#) Hp41C válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia!

Itt az adatlapja... A 8 bites adatbuszon kívül két cím (A1 és A0) és a WR, RD vezérlőjelek kellenek a működtetéséhez. A portok irámyát és működési módját a mód regiszterbe (A1=A0=1) kell beírni.

Szia
(#) gabi20 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Köszi a segítséget
(#) BlackStar hozzászólása Jan 23, 2010 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Megszakítást szeretnék RB6 portra (18F452). Az RB6 port bemenet a többi RB port kimenetnek van konfigurálva. Az RB6 lábon egy mikrokapcsoló van, ami aktív L szintes (a gomb lenyomásakor L szint az RB6 láb) A problémám hogy a kapcsoló nyugalmi állapotban H szint ami folyamatos megszakítást eredményez. Ha nyomva tartom a mikrokapcsolót az RB6 lába L szinten van és akkor nincs megszakítás (fut a fő program). Nekem ez pont fordítva kellene. Nem jövök rá, hogy mit kéne beállítani, hogy a megszakítást az L szint okozza és ne a H szint. Van valakinek ötlete mi lehet a gond?
Előre is köszönöm.
(#) icserny válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Nincs itt valmi elírás? INT0 az RB0, nem RB6. RB6-on csak "Interrupt on change" lehetséges,azaz minden állapotváltáskor programmegszakítást ad.

INT0 használatakor egy C nyelvű programban úgy látom, hogy egy
  1. INTEDG0 = 0;

állítja be, hogy a lefutó él okozzon interruptot.

Ha tévedtem , és mégis az "Interrupt on change"-t használod, és állandó interrrupt van, akkor pedig lehet, hogy a jelzőbit törlésével van probléma.
(#) gabi20 válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Ha jól tudom,megszakítás csak akkor történik,amikor a port állapota megváltozik.Az OPTION_REG bitjével pedig lehet állítani,hogy felfutó vagy lefutó élre kérjen megszakítást.
(#) Hp41C válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia!

Az "Interrupt on change" megszakítás minden változásnál bejön, a PORTB-t ki kell olvasni - ezáltal tárolódik be az új érték, amihez a változást figyeli a továbbiakban - valamint az INTCON regiszer RBIF bitjét is törölni kell.

Szia
(#) BlackStar válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia!
Nagyon köszönöm
Elkerülte a figyelmemet, hogy be kell olvasni a PORTB-t.
Pedig írja az adatlap a 90. oldalon.
Köszönöm...
(#) smrtln hozzászólása Jan 24, 2010 /

Sziasztok!

Venni akarok egy PICkit 2 Programmer-t PIC16f877-hez és az lenne a kérdésem hogy hol tudok egy ilyen programozót venni. Már néztem a ChipCAD-t, de nem tud valaki mást mondjuk Debrecen közelében?

smrtln
(#) sucuka válasza smrtln hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Szia!
Javaslom az utánépítést, én is azt fogom tenni, kb fele árból kijön.
Itt nézelődj:
Hobbielektronika.hu cikk
vagy itt:
http://wattmep.tvn.hu/
(#) p_istvan válasza smrtln hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Szervusz!
A ChipCad a legolcsóbb, neten is lehet rendelni tőlük.
Ha más is kell onnan, akkor már fajlagosan nem is olyan sok a postaköltség.
Időnként itt az apróban is lehet látni, vagy tehetsz fel hirdetést, hogy keresel PicKit2-őt.
Üdv. P István
(#) sucuka válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Mondjuk ez való igaz, ha mégis vásárolni szeretnél, akkor a ChipCAD a legolcsóbb, hiszen ők a magyarországi disztribútorok, tőlük indul máshová is.
(#) smrtln válasza sucuka hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Sziasztok!
Lehet a vásárlás mellett döntők, de azért köszönöm a segítségeteket.

smrtln
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Na jó én feladom. Inkább fizetek valakinek, hogy megírja azt a ...programot.
(#) icserny válasza frecsko hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Ez nem oldja meg az esetleges hardver problémát, ráadásul ugyanúgy, érthetően le kellene írni, hogy mi a feladat. Eddig azt mondtad, hogy ez bazi hosszú késleltetés után (1460 perc, azaz 24 1/3 óra) elteltével GP2 ad egy impulzust. Csak ennyi a feladat?

- De mi GP2 nyugalmi állapota (H/L)?
- Mi a feladata a GP1 kimenetnek? (mit csinál a LED?)
- Ha kvarcoszcilátor van, akkor az milyen frekvenciájú?
- Ha kvarcoszcillátor van, akkor mi célt szolgálnak az alábbi sorok?
  1. CALL 2047
  2.         MOVWF OSCCAL

- Ha csak ennyi a feladat, amit leírtál, akkor minek az életet bonyolítani az interrupttal?
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Elszámolna 1460 percig. Mikor elérte a GP.2 -es lábat 10 másodpercig magas szintre teszi, közben újra elkezd számolni és ez ismétlődik folyamatosan az idők végezetlenéig. A GP.1-es lábon lenne egy led ami másodpercenként villog jelzi hogy működik a cucc.
.Kvarc 4 MHZ, pic12f675)
Parsic-cal lett csinálva, úgy írtam át 675re mert csak 672-t tudott.
(#) sucuka válasza frecsko hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Nem szabad feladni, én még az elején vagyok, most készítem a programozókat, aztán a fejlesztő áramköröket. Még azt sem tudom, hogy fogok programozni (melyik nyelven).
Te meg egy kis probléma miatt feladnád? Igaz ugyan hogy segíteni még nem tudok, de bátorítani azt igen
(#) frecsko válasza sucuka hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Már lassan egy fél éve szenvedek ezzel a programozás dologgal desose jutok egyről a kettőre.
(#) gydanee válasza frecsko hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

És? Én is szenvedek az asm-el, de nem szabad feladni! Pont ez annak az oka annak hogy parsicozok, mert a programnyelvek nekem nagyon magasak. Attól függetlenül a könyveimet, a weboldalakat böngészem, és mindig ragad rám egy kicsi.
Következő: »»   649 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem