Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szervusz!
Ha Skori elkészíti a hozzá tartozó áramkört, akkor lehet róla szó.
Szia. Ellenállás mérésnél nekem nem pontos a műszer. A nullázást mecsináltam de kevesebbet mutat pl.: 3,3ohm-nál 2,1 ohmot. 0,33 ohm-nál 0,180 ohmot. Van esetleg ötleted? Köszi.
Nem.
A nyák mérete, az alkatrészigényesség és a stabil, pontos működés nem teszi ezt lehetővé. Egy indukciós feszültségemelő annyira megzavarná a mérést, hogy az nem lenne pontos. Kellő szűrés hiánya nélkül még a hálózati táplálás is gondot okozhat. 2 hetet kísérleteztem egy gyári 5V-ot előállító IC-vel. A MAX619-es IC megfelelt volna majdnem minden szempontból, de nem tudtuk annyira megszűrni és simítani a kimeneti feszültséget, hogy az a mérést ne befolyásolná. Mindezen túl akkor nem ennyibe kerülne a KIT mint most... szóval eljátszottam már én a gondolattal, hogy mi minden volna jó, és termékmintákat rendelve ki is próbáltam már pár dolgot, de nem találtam megbízhatóan használható megoldást, ezért döntöttünk a jelenlegi megoldás mellett, ami bevált.
Ugyan azzal a mérővezetékkel nulláztad, mint amivel mérsz? A beültetett alkatrészek nem keveredtek véletlenül össze? Le van tisztítva a nyák felesleges gyanta és egyéb pacáktól? Ellenállást a normál mérővezetékkel vagy a mérőfeltéttel mérsz?
Melyik szoftververziót használod?
Mik a diagnosztikai értékek? Bekapcsolásnál: F0 FCal Kalibrálás nyitott bemenetekkel 'C' állásban: Re Kalibrálás rövidrezárt "elkó" benetnél 'C' állásban: Re Uesr0 Fesr
Természetesen a mérővezetékkel kalibráltam. Minden alkatrész a helyén van. Az lehet gond hogy az oxidáció ellen le lett kezelve vékonyan a nyák denszeszben oldott gyantával ami a forrasztást is könnyíti? Ezen kívül a többi funkció rendben van.
Még közvetlen az In Circuit ESR előtti verzió.
F0: 519,2 khz FCal: 369,6 khz Kalibrálás nyitott bemenettel C állásban Re: 0,239 kohm Kalibrálás rövidrezárt elkó bemenetnél C állásban Re: 0,239 kohm Uesr0: 66,07mV Fesr: 88,7 khz
Akkor egyszerű a helyzet, cseréld le a HEX-et!
A Uesr0=66,07 mV érték elég kicsi! (ezért is mér kevesebbet a régebbi verzió, az újabb kompenzálja az alacsonyabb feszültség hatását) Érdemes lenne a 100uH-t vagy a 33nF ot jobbra cserélni. 100 - 120 mV közötti érték már jobb, javul az érzékenység is. Ha teszel fel képet akkor látjuk melyiket (L vagy C) érdemes cserélni.
Csak kivágni tudtam egy korábbi képből, mert nagyon be van már építve a panel de remélem látszik.
A 33nF-ot érdemes cserélni:
eredetileg "MKP X2" 275 VAC kondi van benne, de jó lehet valami jobb polipropilén is "FKP1" jelzéssel. Ne legyen kis feszültségű/méretű mert azoknak általában nagyobbak a veszteségei.
Az is feltűnt, hogy elkó mérésénél. Majdnem mindet szivárgónak érzékeli. 20-ból 1-et meg normálisnak. Különböző kapacitású új elkókkal próbáltam. Ennek az oka is a nem megfelelő minőségű 33nF lehet? Bocs ha ennyit kérdezek.
Igen, a 33nF-os kondenzátortól függ az ESR és kapacitás mérés. István leírta mire cseréld! Egyébként a cikkben is van erre utalás!
Cseréld a HEX-et az 1.2-re!
A "kondenzátor memória" vagy másképp "Capacitor Soakage", “capacitor memory”, vagy "Dielectric absorption" miatt jelez a régi verzió, ami szintén egy kis feszültségeséssel jár mint a szivárgás. Az új megkülönbözteti ezt jelenséget a szivárgástól és így tényleg csak a szivárgó elkóknál jelez szivárgást, a cikk még bővül ennek a leírásával is.
Igen, mindjárt bővül, úgyhogy most egy kis ideig nem is lesz elérhető...
Elképzelhetőnek tartom a dolgot, szerintem most Istvánnál van a labda
Amúgy azt, hogy jól működik-e az LCEsr mérő a kapcstápról, egyszerű eldönteni. Dobd össze az áramkört - alig pár alkatrész - és már tesztelheted is (pl. ceruzaelemekről)
Neked pontosan milyen (mérési vagy egyéb) hibákat okozott a kapcstápos üzemeltetés az LCmérő esetében?
A MAX619-es töltéspumpa kimeneti feszültségének terhelésre való ingadozása (8-15mA-ra) 150-300mV feszültségesést eredményezett, ami pontatlan méréseket okozott. A szűrés csak tetőzi a feszültségingadozás mértékét. Legalább is a stabkockáról járatott példányhoz képest eltérő ESR-t mért, sokszor "nem állapodott meg" a mért érték.
Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy a tápod jól működhet ezzel a műszerrel összhangban is, akinek van kedve, kipróbálhatja. Ha ehhez nem is, de sok máshoz hasznos lehet, ezt alá tudom támasztani!
Akkor esetleg ezért is célszerű a kapcstápot 6V felett járatni, és a műszerben bennehagyni a stabkockát....
Bár ez a táp elég stabil, csak századvoltnyi változások vannak (igaz csak statikusan mérve, szkóppal ezt nem néztem).
A puding próbája az evés, mondják az angolok...
Az hiszem ekkold úgy tervezi, hogy a low drop stab IC (2950) bent marad, az 6 V-ról még elmegy, a hatásfok alig romlik és a szűrést is megoldjhatja. (tényleg úgy tervezi)
... én sok új dologra nyitott vagyok, ahogy meglesznek érdekelnek a mérések illetve a tapasztalatok!
Én is elkészültem Hutale féle LCFesR, mérőmmel ,azért építettem ezt a műszert ,mert akkor még a pic-es verzió nem tudott áramkörben esr-t mérni. A kritikus ellenállásokat illetve kondenzátorokat 0,1-1% ra cseréltem ,stabilításával , pontosságával maximálisan meg vagyok elégedve. Az új javított verzióban a mérés a forgó kapcsoló állásától függően automatikusan történik ,ezáltal is kényelmesebb lett a készülék használata.
Nagyon jó kis műszer ,mindenkinek csak ajánlani tudom! Szeretnék gratulálni mindkét műszer fejlesztőinek(lcm ill lcefesr) és köszönöm hogy elérhetővé tették számunkra.
Én is most kezdeném épiteni a Hutale ATmegás LCFesR-t és volna 2 kérdésem:
A képeken úgy láttam a kétsoros kijelzőnek csak a felső sora van használva (?), működik egysorossal is ? A "Demo" software mennyire demo, és/vagy hogy lehet az "igazit" beszerezni? Louis.
Szerintem a kérdés nem kérdés, mert miért ne működne? Az egy sorost viszont nem nagyon lehet beszerezni, de semmiképp sem olcsóbb mint a két soros.
Anélkül, hogy Hutale műszerét egy kicsit is lebecsülném, de ha már építeni kezdesz, miért nem az LCM3 -at építed?
Szia! Hol vetted ezeket az alaktrészeket a mérődhőz, föleg a spéci kondik érdekelnének.
Bár nem engem klrdeztél, de ha azokra a stiro kondikra célzol, azok már csak elfekvő készletekben, vagy esetleg a börzén kaphatók.
kár
Stiroflex kondikat a farnell-től is lehet venni, ha közvetlenül tőlük rendeled tényleg van postaköltség is, mint ahogy itt írta valaki korábban, viszont, ha a Magyarországi disztribútorától rendeled az fdh.hu-tól, akkor nemhogy postaköltség nincs(bp-re), hanem ingyenes kiszállítás is van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |