Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   62 / 370
(#) rascal válasza taarzan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ha üresjáratban megméred a primer tekercsen átfolyó áramot, akkor már kiszámolhatod. Vigyázz 230V! :shocking: Figyelem! A hozzászólás epilepsziás rohamot okozhat!
(#) Kalex50 válasza taarzan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Erre találták ki a kétsarkú kismegszakítót.
(#) Kalex50 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Azért, mert a trafó előtt a hálózat szolgáltatja a zárlati teljesítményt, amit a beépített kismegszakító korlátoz. A trafó után már a transzformátor teljesítménye a meghatározó. Amennyiben a szekunderen nem raksz védelmet, rossz esetben előbb ég le a trafód mielőtt leoldana a primer biztosíték.
(#) Kalex50 válasza taarzan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ez jó kérdés. Attól függ, milyen fogyasztókat táplálsz róla. A meddő teljesítmény több tényezőtől függ. Ezek közül az egyik a transzformátor mágnesezési áramától függ. Az pedig a trafó mechanikai felépítésétől és kialakításától. (Ei, M, ötoszlopos).
(#) soos csaba hozzászólása Feb 4, 2010 /
 
Szevasztok.szerintetek hány watosak lehetnek ezek a trafók?.A magaságuk 9,60cm,a széleségük pedig 11,5cm.(amugy játékgépböl valók).Köszi a válaszotokat.
(#) SKY válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Mérd meg a hatásos keresztmetszetet és ha jól tudom, akkor 7 wattot vehetsz 1 cm2-hez. A mélységükről nem mondtál semmit, így nem tudjuk megmondani, itt van a képlet: P=200*A2. A teljesítmény milliwattban, a keresztmetszet cm2-ben lesz.
(#) Imi65 válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Idézet:
„Amennyiben a szekunderen nem raksz védelmet, rossz esetben előbb ég le a trafód mielőtt leoldana a primer biztosíték.”

Ezzel a mondatoddal csak részben értek egyet. Akkor minek a primer oldali védelem, ha nem képes megvédeni a trafót?
(#) Alkotó válasza SKY hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Trafó ügyben csak óvatosan a képletekkel. Főleg a vasmagot érintő témákban. Ha megfigyeled, SOHA nem látsz egyetlen gyártótól sem ilyesmit. Mindig CSAK táblázatokat találsz mert túl sok minden hat egymásra (geometriailag és fizikailag is).
A képletek általában durva közelítésekre jók, de iszonyúakat lehet tévedni a használatukkal.
(Pl. nézd meg, hogy egy adott cég, ugyanarra a huzalátmérőre milyen eltérő áramsűrűségekkel számol, vasmagtól és pakettvastagságtól függően. Vagy, hogy adott keresztmetszetű vasmag, szintén geometriától függően akár kétszeres teljesítményű is lehet, mint hasonló méretű, de más kivitelű párja)
(#) Alkotó válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A primer oldali biztosíték a hálózatot védi nem a trafót!
(#) soos csaba válasza SKY hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszi szépen a válaszodat SKY, a képlet alapján akor kiszámolom.A méjsége az lemaradt igaz,amugy 5,10cm.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nem, az utcán, a villanyoszlopon. Azt védi. Tudod...
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A gyufa mellé rakása nem sokat segít, a két megadott méreted pedig nem elég. Firkantottam egy rajzot, mérd le az azon lévő 4 méretet. Azok ismeretében jó esély van a pontos beazonosításra, legalábbis ha valamilyen általános trafóról van szó.
A "D" méret nem minden esetben alakul a rajz szerint, de mivel a magot vélhetően nem tudod megmérni, ezért induljunk ki ebből. Igazából a "D"-k helyett, a belül lévő "2xD"-nek jelölt méret kellene nekünk.

EI-vasmag.jpg
    
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Ez egy komoly kérdés, vagy valami tréfa?
(#) soos csaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szevasz Alkotó,na lemertem a 4 méretet a rajzod alapján.A méretek a következök A=11,50, B=9,60, C=5,10 D=2,00cm.Remélem igy már jó lesz.Most szétszedni meg nem szeretném azért hogy megmérjem a vasmag belsö keresztmetszetét,csak azért hogy megtudjam hogy hány Watos a trafó,ugyanis nekem megvan a képlet a belsö vasmag méreteihez,és ugy is kilehet számolni hogy hány watos egy trafó,de tudom hogy igy is kilehet valahogy számolni a Watját egy trafónak,és ezért is kértem a segitséget ezen az oldalon.Amugy a trafók egy a te általad elkészitet labortápegységhez kelenek,pontosaban a 0-50V,0-5A átrajzolathoz.Ugy szeretném megcsinálni,hogy kétszer csinálnám meg a tápot volmérövel ampermérövel,hogy tudjak elöálitani +-50V ot egy 0-leágazásal,és igy kedvemre kipróbálhanék vele akármijen véget +-50V ig.A legjoban az érdekelne hogy megfog e felelni neki ez a két trafó Wattban?.Köszi a segitséget.
(#) Action2K válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A belső keresztmetszete: 2*D*C (a rajz alapján), a többit már tudod. És emiatt soha nem szedjük szét a trafókat.
(#) Imi65 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nem hiszem, hogy ez a vicces oldal volna. Már megint előbb alkotsz (hisz Te vagy az Alkotó ) véleményt, mielőtt átgondolnád. Egy trafónál (1:1) mi a különbség a primer, és a szekunder áramok között? Üresjárásban csak primer áram folyik (nem túl komoly a névleges terheléshez tartozóhoz képest), míg teljes terheléskor is csak ezzel az árammal lesz több.
Akkor most döntsük el, hol lenne jobb elhelyezni a védelmet. A szekunderben? Mit is véd ott? Védi a transzformátort a zárlattal, túlterheléssel szemben.
A primerben elhelyezett biztosító ugyanezek mellett kiold transzformátor meghibásodás esetén is, valamint olyan helyen bekövetkező zárlatok esetén, ami még kívül esik a szekunderköri védelem beavatkozási zónáján.
(#) soos csaba válasza Action2K hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Aha értem Action2K,akor ezentul sem szedem szét öket.Köszi a képletet.
(#) rascal válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Elsőre én is a trafó elé tennék csak védelmet mondván, hogy ha az leold akkor minden ami mögötte marad energiamentessé válik, ill ami az egyik oldalon bemegy teljesítményben az jön ki a másikon. De aztán eltöprengtem, hogy mi van akkor ha a meghajtott fogyasztó tartalmaz egy két komolyabb energiatárolót (mondjuk egy akkutöltő) és ha pont úgy romlik el akkor akár DC-t kezdhet nyomni a trafó fele. Ezt a primer oldali védelem nem veszi észre. Szerintem még akku nélkül is lehetne trafó leégető áramkőrt építeni ami kijátssza a primer védelmet.

Így én mind a két oldalt védeném biztos ami biztos. Nem vagyok trafószakértő, de úgy tudom DC-be nem lenne egészséges megkínálni tartósan a névleges teljesítményhez tartozó árammal, de még kevesebbel sem. Szóval ehhez gondolom összetettebb védelem kell mint egy sima olvadóbiztosító, hogy elkülönüljön az 50Hz, meg ami alatta van.


(#) kovizozi hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Hali!
Szereztem egy trafót és nem igaszán tudom hogy melyik lenne a primer kivezetése???
Dög nehéz vagy 6 kg.

Ezek vannak a tábláján:
Typ 90/50 Bv.-Nr. 64123
TGL 200-1764 Bj. 80?? (ott a szegecs)
Ue 220v 50-60Hz
Ua 67-40v
Wärm.KI. E
( A többibe nincs semmi vésve)



(#) Imi65 válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nem írtam, hogy mögé tilos tenni. Ez egyébként egy leválasztó trafó, azzal nem töltünk akkumulátort.
Idézet:
„Szóval ehhez gondolom összetettebb védelem kell mint egy sima olvadóbiztosító, hogy elkülönüljön az 50Hz, meg ami alatta van.”

Ezt a mondatodat bővebben kifejthetnéd.
(#) Imi65 válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Ha már akkutöltő.
Az akkutöltő védelmét az egyenáramú körben, és a primer körben elhelyezett olvadóbiztosítóval oldhatjuk meg.
(#) rascal válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Az akkumulátor töltő csak egy példa volt, hogy hogyan lehet egy fogyasztó egy hiba folytán termelő, ráadásul nem olyan módon amit egy trafó szeretne.

Ez a konkrét leválasztó trafó bekerül egy dobozba, önálló készülék lesz. Most éppen egy audio rendszert fog kiszolgálni de, nincs kőbe vésve, hogy csak erre lesz használva, nem tudjuk mit hoz neki a jövő. Ezért gondolom, hogy érdemes lehet megvédeni minden olyantól ami igazán árthat neki.

Arra gondoltam, hogy az 50Hz-en mehet a névleges teljesítményéhez tartozó áram figyelése, de ha valamiért DC-t kap, vagy 50Hz-nél jelentősen alacsonyabb frekvenciát akkor már az az áram sok lehet neki és emiatt arra külön lehetne figyelni.
(#) Alkotó válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Már megint kötözködsz velem. Igazából nem is hiszem, hogy van értelme cseverészni veled, de legalább gyakorolom a 10 ujjal való gépelést. Pontosan visszanéztem, és szokás szerint CSAK az akadékoskodás, és valami miatt az én lejáratásom a célod.
Sehol nem írtam hová tenném én a biztosítékot. Csupán te megkérdezted mit véd a primer oldali bizti, én meg megmondtam neked. És arról nem tehetek, hogy ha neked nem tetszik a válasz, de a primer oldali biztosíték akkor is a hálózatot védi. Méghozzá nem elsősorban a trafó üzemszerű terhelésétől, hanem az esetleges szélsőségektől (túlterhelés, menetzárlat, stb.) Ha magát a trafót akarod védeni, akkor a terhelt oldalra célszerű egy okosan méretezett értékű biztosítékot tenni. Itt nem csak az értékére gondolok, hanem a sebességére is. Régebben én is használtam leválasztó trafót (ma már azért nem teszem, mert egy olyan helyzetet szimulál, ami alapesetben nincs meg a felhasználóknak, így az esetleges készülékeknek "normál" hálózatról is jól kell működnie, tehát eleve arról szoktam próbálni), amiben egy gyors kismegszakító volt a szekunder oldalon(6A-es). Remekül működött, igaz nagyobb erősítők toroidjait már nem bírta, azonnal leoldott.
(#) rascal válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Én itt most egy OK-kal is beérném, de fórum legalább 5 karaktert igényel.
(#) Alkotó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Utánanéztem.Ilyen vasat nem találtam, sem táblázatokban, sem saját praxisomban.
talán csak elmérted, ezért megadom amit én találtam.
1. EI116/48 (pl. ez a régi utcai higanygőzlámpák folytótrafójának a vasmagja) Ennek méretei mm-ben: A=116; B=102; C=48-50 (változó); D=18(oldalt) 2D=36(belül) D=22(alul és felül). Tehát ez egy kicsit egyedi vasmag, 1tesla körüli vasminőségből megbízhatóan terhelhető kb. 200VA-el.
2. EI120-46-52-65 (3 féle pakettvastagsággal találkoztam eddig) Ennek méretei: A=120; B=100; C=46-52-65; D=20. Szabványos alaptrafó, 250VA-el terhelhető a 46-os pakettvastagság, és 300VA-el az 52-es pakett.

A te vasad belső keresztmetszete a 2-es-hez közelít jobban és valahol a két pakett vastagság között van. Ez alapján jó közelítéssel a két teljesítmény között van az ő terhelhetősége. Más kérdés, hogy az ablakkeresztmetszete elég kicsi, gond lehet majd a huzalok elférésével.
Említetted, hogy az Alkotós tápot akarod táplálni róla. Ahhoz éppen elég ekkor a teljesítmény, feltételezve, hogy nem akarod napokig határterheléssel használni a tápot, mert ha igen, akkor nagyobb tartalékokat kell beépíteni. Nézd meg a rajzot, elég pontosan megadtam milyen tekercsek kellenek a működtetéshez.
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nagyon félreviszed a trafó témát ezzel a "termelő fogyasztóval" meg az egyenáram belekeverésével.
Javaslom biztonságos körülmények között kapcsolj egyenfeszültséget egy trafóra, és figyeld meg mi történik. Tanulságos lesz.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 5, 2010
 
Ilyen terű vitát nem a fórum oldalán, hanem privátban kéretik megvitatni, intézni.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nem akartam én félrevinni, csak elgondolkoztatott a dolog és le mertem ide írni.

"és figyeld meg mi történik"
Gondolom melegedés meg izzás, és a trafó szigetelő anyagainak erre adott reakciói... Feltételezem ne a kedvenc trafómmal kísérletezzek...
Oktatófilm erről valahol nincs? Én úgy is elhiszem.
(#) t-dani válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Youtube és egy kis leleményesség:

Bővebben: Link

Parancsolj!
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Azt nem tudom van-e oktatófilm, de én szívesen elmondom mi lenne a filmben ha létezne.
Az a lényeg, hogy egyenáramot nem lehet transzformálni. Ha egyenáramot adsz egy tekercsre, akkor annak csak az ellenállása fog jelentkezni. Ez általában viszonylag alacsony érték, tehát elég jól terheli az egyenfeszültség forrást. A feszültség nagyságától, és a tekercs ellenállásától függ, mennyire lesz szélsőséges a terhelés, de ahogy említetted, simán lehet füstöt is gyártani, de általában ez nem cél az elektronikában.
Más a helyzet, ha valahogy meg tudod oldani az egyenfeszültség nagyon gyors ki-be kapcsolgatását. Akkor már lehet feszültséget indukálni.
Következő: »»   62 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem