Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
40 wattos kimenő trafó érdekelne.
segítséget kérek. leo1968@invitel.hu
Sziasztok,
nagyon erdekes ez a csöves tema, de nem vagyok se hangmernok, se vill mernok. MI a velemenyetek a neten kaphato Tube amp-kitekrol? 40-50K bol egyben mindent megkap az ember, onnantol ez csak lego? ilyen kitekbe milyen alkatreszek kerulnek? kinai vackok, vagy ezekbol ertelmes cuccok lesznek? vagy ezzel nem is szabad foglalkozni, hanem csak a tv-bol es regi padlasrol mentett regi cuccokbol erdemes barkacsolni. azt gondolnam, attol en nagyon messze vagyok, de egy ilyen kitbe bele mernek vagni.
Én nem ajánlom. Kezdésnek jó a barkács, ha meg kedvet kapsz, s jobbra vágysz akkor meg azért nem ajánlom. Magyarán, akár így , akár úgy, fillérekből kihozható egy jó kis erősítő. Csak az alkatrész forrásokat kel tudni, de abban is segítünk.
Amúgy, üdv köreinkben!
Valoszinuleg igazad van a te szempontodbol, de nekem az a vonzo benne, hogy, van egy kesz nyakom, egy csomagban megvannak az alkatreszek es "csak" ossze kell rakni és szep rend van. meg kesziteni kell hozza egy szep dobozt. nezegettem a "kollegak" műveit, es hat akkora kaoszt lattam, sok helyen, (nyak nelkul mindenfele alkatresz keresztul kasul) ki se tudtam igazodni rajta. ha vmi baj van, tuti nem talalnam meg a hibat. Es ok ertettek hozza! Elkepzelem, en mekkora alkatresz-gombocot alkotnek, es tuti megvagna az aram. Az egyszerubb koteseket meg ertem, de tok nullarol nem fognek bele egy ilyenbe.
A 6550-et betehetem ugye az EL34-ek helyére majdnem olyan kompatibilitással, mint a 6CA7-et? Nem azért, mert viszketne a zsebem, csak egy kicsit elgondolkoztam, hogy nézne ki a cuccos ilyen csövekkel (a majdnem kompatibilisen azt értem, hogy az 1-es lábra nem kéne hagyni a G3-at, hanem testre menne)
A kit sajna eléggé drága dolog. Az viszont valóban igaz, hogy csak összerakod, és megy. (már amelyiket )
De egy egyszerű SE esetén tényleg felesleges a nyák. Főleg, ha egy PCL86 az első csöved, egy cső néhány alkatrész a foglalatra forrasztva, és már megy is. A kit mellett szól, hogy minden alkatrész egy helyen össze van csomagolva, nem kell trafókra vadászni, jobb csomagban a sasszi is benne van. Viszont így elveszik a tényleges alkotás, hogy mindent te építesz.
Köszönöm a Selmerrel kapcsolatos válaszokat! Igen értékes erősítő ez. Sajnos úgy került hozzám, hogy az eredeti táp trafója le volt égve és egyenirányító csövem sincs jelenleg. Ezért gondoltam diódára. A tápot utángyártva sikerült megcsinálni és diódával kipróbáltam most este. A táp 370 voltot ad így az anódnál eléggé felszaladt a feszültség a diódás megoldás miatt. Ha így szeretném a továbbiakban használni akkor a tápot csökkentsem le 340 voltra és akkor normalizálódik a helyzet? Vagy ez hülyeség és ne babráljak rajta.
köszi a valaszokat, nem teszem magasra a alkotasiöröm-lécet, ha kapok egy rakas alkatreszt, es a vegen vmi lesz belole, ami szepen megszolal, akkor mar boldog leszek. A doboztol felek a legkevesbe, hangszerkeszito leven a faval nincs gondom, de jo lenne mar a gitarjaimhoz vegre sajat erositot is fabrikalni. Szoval a gitarban levo elektronikakkal jol elvagyok, attol nem felek, de az is lego, uh ezen a szinten maradnek. 250-280 euroert telleg mindent megkapnek az ebayen, es nem taiwanit, hanem nemet gyartotol. De abszolut megertem az alkotos erzest nehany oldallal arrebb lattam egy ket brutalis erositot radioval, meg az az orat, na hat attol kiraz a hideg, hogy ilyenek a vegen mukodnek, kesz csoda.
a 6550 "némileg" nagyobb anóddisszipációval bír, egyébként szokták cserélni, de természetesen más munkapontba kell állítani. Robosztus egy cső, sajnos még személyesen nem volt vele tapasztalatom ...
Főleg basszgitár erősítúőkben látni, ez azért jelent valamit ( a basszusgitárerősítőkfrekvenciamenete nem "szándékosan lerontott", még mielőtt "támadás érné" a ház elejét . Torzításuk sem lehet nagy, és "gyorsnak" kell lenniük. jó ha 20 Hz től [ subkontrabasszus A, az 27,5 Hz ] "indulnak" és 10-16 kHz-en is dolgozniuk kell még, szemben egy gitárhangszóróval, ami gyk. 5-8 kHz-es aluláteresztű szűrő ... ) Állítólag, a 6550-nek nincs annyira "saját hangja", mint az El34-nek (szegénykém eléggé a presence-re gyúr)... Ampeg SVT Classicot hallottam élőben 6 db 6550-nel szólni, és hát elég meggyőző volt ..
Ne félj, menni fog. Én sem gondoltam volna először, hogy légszerelve meg tudom majd építeni az erősítőt. De nem egyszerre lesz olyan drótkupac, és ha jól csinálod (mert miért ne?, mindent csak jól kell összekötni, jó helyre) egyszerre menni fog, nem kell javítgatni. A csövekkel viszont vigyázz, mert egy erősítőnél nem fogod tudni abbahagyni. (Eddig nem hallottam olyan fórumtársunkról, aki abbahagyta volna.)
Ehhez tudni kellene, hogy melyik Thunderbirdöd van, milyen végcsövekkel, és mekkora volt az eredeti anódfesz ( ezt a típus alapján 90%-ban a netről letölthető eredeti kapcsolás alapján meg tudod nézni ). egy soros ellenállással el lehet fűteni a felesleges pár 10 V-ot ! Még mindig javaslom a rossz csőfejbe történő forrasztást, hogy ha lesz egyen csöved, akkor kidug-bedug módszerrel lehessen operálni.
Az ellenállás értékét, és teljesítményét egyszerűen Ohm törvénnyel meg lehet határozni. Selmer rajzok (nekem egy majdnem eredeti állapotú Laney Sound 60-am van szintén gatya hálózatival, viszont ő restaurálásra vár, a "gyűjteményem" része )
Látom Te is géptávírász voltál.
Nem tudom, hogy milyen az a 250 eurós, de ebből az összegből 10 darab sztereó PCL 86 SE-t kilehet hozni.
Kell egy hálótrafó, két kimenő, két cső foglalattal, és egy marék ellenállás/kondi. (meg spagócák, meg...) A két kimenő lehet akár elsőnek TV-ből való, a hálózatit 2-3 ezerért kapsz/tekernek neked. 80-100W-os bőven elég. A csövek 100-200Ft/db. A "mütyürök" (ellenállás/kondi) is megvannak 1-2 ezerből. A sasszi akár egy 3-as rétegelt falemez is lehet. A többi meg már csak az ügyességeden múlik. Itt a fórumon MINDENT tudunk adni hozzá, s 6-8 ezerből kijöttél. Ja és ezt is csak össze kell rakni a rajz alapján. Szép meg jó a TAD, nem akarom leszólni Őket, csak egy bajom van velük. Az áraikon nagyon-nagyon látszik a márkanév, meg az, hogy németek. A TUNGSAM csőnek meg párja nincs. Na jó, vannak jófajta orosz, meg csehszlovák csövek is.
Na jó, előveszem a magyar kiosztást
Köszönöm a bíztatást, ez valóban nem hangzik rosszul. Amit én a forumról összelapátoltam, sokkal többre jött volna ki (Ha jol hallom, a csövek, és a trafók kerülnek mindenkinél sokba) de ez a kb 10e Ft nagyon jól hangzik kezdetben. Úgy látjátok, hogy a nyomtatott NYÁK miatt (ami a legjobban hiányzik nekem) nem érdemes ilyenben gondolkodni, legalábbis az első próbálozásoknál túlzás lenne? Mondjuk, ha jobban belegondolok, ekkora árkülönbség mellett akár le is gyártathatnám bárhol, és még úgy is olcsóbb lenne. Úgyhogy lehet, ohgy felejtős ez a KIT téma. Egyébként ez hogy működik? odamegyek egy kapcsolási rajzzal és szépen kiszerkesztik nekem, hogy hogyan férne el, vagy kell egy NYÁK tervező programmal egy kész rajzot vinnem, amit kimaratnak nekem?
Szerintem is inkább te magad építsd meg az első erősítődet! Egyébként üdv a ,,csövesek" között! Remélem sikerült téged is ,, megfertőzni"
Van, ahol meg is tervezik neked kapcsolási rajz alapján a nyákot. De a tervezési díjat külön meg kell fizetni.
Ahogy írják, de nehogy egy ilyen kis dologért nyákozz. Pár forrléc és kész is.
Kedvcsinálónak pár kép. Teljesen NYÁK mentes. A trafók ugyan már itt minőségiek, de kezdetnek mint írtam jó a TV-s is.
csütörtök este, péntek este, szombat délelőtt, ha még érdekel a katódsugárcső, Kertész 41 .
Szia!
Üdv a "csövesek" közt! Én is amondó volnék, hogy Te magad építsd meg az első erősítődet. Nagyon sokat lehet tanulni belőle, hogy te vadászol hozzá mindent, kapcsolási rajzot, trafókészletet, alkatrészeket, dobozt, miegymást. Ha megveszel egy kitet, abban ugyan minden benne van, de pl nem fogod tudni azt, hogy egy adott alkatrész miért van ott. De ha Te magad építed meg az erősítőt akkor minden alkatrész funkcióját ismerni fogod. A nyák gyártatást sem javaslom, mert 40-50-eFt lesz. Azt is érdemes megtanulnod elkészíteni, az sem egy komplikált dolog. Még akár papíron ceruzával is megtervezheted a nyákot, és bár nem lesz szép, de Te is megrajzolhatod akár lakkfilccel, vagy körömlakkal a nyák rajzolatát is. (Régen én is így csináltam) De ha van egy nyáktervező progid, abból is ki lehet nyomtatni a fóliát, és a fotoeljárásos technikával gyönyörű nyákot tudsz készíteni. Egyébként a légszereléssel is nyugodtan elkészítheted az áramkört. A csöves technika hőskorában is hasonlóan készültek a kapcsolások. Forrlécekre kerültek az alkatrészek, és kábelkorbáccsal voltak összekötve. Úgyhogy mindenben segítünk, csak ne csinálj magadnak semmilyen felesleges kiadást.
Ez jó, lehet, hogy majd megpróbálkozom vele Egyelőre sasszi kéne a szerencsétlennek, de nagyon… Köszi az infót!
aszfalt alapó kájhacsőlakk hígítva+penna ! Én úgy toltam
Szia, köszi a képet, itt valóban szép rend van, ez nem olyan ijesztően kusza. Egyébként hogyan álltok neki? először összeraktok mindent csak úgy "összefércelve", hogy működik-e és aztan szépen letisztázzátok? vagy egyből élesben forrasztgattok? gondolom ez a tapasztalatotoktól függ elsősorban.
Én józan paraszti ésszel először a házban elhelyezném a "látványelemeket' (kapcsoló, trafó, csövek, potik) és aztan összekötögetném a rajz szerint. de gondolom pont ebből adódnak a kusza kötések is. Van itt vmi rendező elv? Ja, és ahogy nézegetem itt a képeket, hogy van az, hogy van olyan, amiben 2-4 vagy 6 cső is szerepel? azt gondolom, h a sztereo miatt eleve min. 2 kell, de ez kiderul a trafok szamabol is, h Sztereo e vagy nem. de mit csinal a többi? minőségben hol a különbség?
T. Csöves urak!
Szert tettem egy Videoton Velence delux rádióra. Még nem jutott el hozzám, de állítólag jó állapotban van és teljesen működőképes. Arra gondoltam, hogy az RF részt lebontom belőle és meghagyom a tápot és a végfokot. Kezdésnek és tanulásnak építenék belőle magamnak egy kis szobai gyakorló gitárerősítőt. Lenne pár kérdésem, ha valaki segítene: -Kb. mekkora kimenő teljesítményt tud ez így leadni? -Túlvezérlés nélkül mekkora bemeneti jelszintet visel el? Ez azért érdekes, mert van single coil és humbuckeres gitárom is, amelyeknek más a kimenő jelszintje. Gondolom egy előerősítő cső még kellene elé. Ahogy elnézem, van a rádión egy DIN bemenet is, ez azt jelenti, hogy kb. vonalszintű jellel lehet teljesen kivezérelni? Előre is kösz a segítséget!
Bizony! Ott a DIN-en akár CD-lejátszót is beköthetsz. Ehhez semmit nem kell szétszedned. Egy vonalerősító a gitárra, és kész is.
Ami nagyobb gond, az a saját kis hangszórója. Ez így kb 2W. Viszont egy nagy, magas érzékenységű gitárhangszóróval jó nagy hangzás kihozható. Szobai "pengetéshez" bőven elég. Bár kinek mi az ami elég. S tudjuk, nem a wattok számítanak.
Egy ilyen ritkán szép állapotú rádió szétszedéséért meg fognak kövezni. Valamikor én is a cél szentesiti az eszközt hive voltam. Hogy mi mindent szedtem szét amit most nagyon sajnálok. Azt tanácsolnám, hogy mig nem épitesz magadnak egy kimondottan gitárerősitőt addig használd ezt a rádiót az eredeti állapotában. Esetleg valami jelszint illesztőt készits hozzá, és úgy jó 20 év múlva visszatérünk a témára. Kiváncsi vagyok az akkori véleményedre
250 euro, atya ég. Eddíg egyik projectemnél (összesen kettőnél tartok eddíg, de ahogy ítra itt valaki nincs megállás) sem sikerült lejjebb nyomnom az előállítási költséget a bűvös 30 ezer forint alá és emiatt lelkifúrdalásom volt (amit persze elűztem) igaz ebben benne van egy garnitúra új cső is meg mindenféle ebay-es rendelések ha itthon nem tudok beszerezni valamit vagy nem olyan szépet, viszont a dobozolás csere-bere meg szívesség árban van ezért azzal nem kalkulálok de ahogy hallom az neked sem lesz külön összeg. A légszerelés olyan mint a puskázás a suliban, mire elkészíted a puskát már elég jól tudod a puskázandó anyagot, tehát ha te magad készíted a légszerelést tudni fogod hova nyúlj ha muszály :yes:
Ha 6-7 ezerből nem is jön ki a kütyü azért ha felveszed a kapcsolatot a megfelelő emberrel (trafó ügyben pl. Fleta2) akkor a kezdő project leghúzósabb része a két kimenő trafó és a hálózati kijön maximum 15-16 ezerből postával együtt és akkor az készen házhoz megy mint a KIT :yes: És most minden igényt kielégítően tervezett-méretezett-kivitelezett egyedi trafóról beszélünk! Szóval hajrá és üdv közöttünk!
Sziasztok
Mennyire rövidíti meg egy csőnek az életét ha túl van hajtva? Pcl85 pentódájából csináltam egy egyszerű erősítőt, triódába van kötve, G2 simán rákötve az anódra, a katódáram 62mA a katód és az anód+g2 közt 167V esik, tehát ez 10.3W, az adatlap meg 8W-ot és 1.5W-ot enged meg. Szerintem egész jó hangja van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |