Fórum témák
» Több friss téma |
Erre annyit tudnék mondani: WWWWwwwááááááá
Hehe, beszerezni necces lesz, de körbenézek, köszönöm!
Ha a szélesség és a hossz ennyire kötött ( s ha a 8-csatornás opto sem szerezhető be ), akkor egy adapter segítségével építsd egymás fölé a 4-csatornás tokokat. Fölfelé csak lesz annyi helyed... Vagy megoldás lehet a LEMEZ-lábas foglalat "felületszerelt" felforrasztása is. Tudom pihent ötlet. De igy mind a két oldalon lehet egy-egy tok. Feltéve a forrasztási oldal és a doboz között van annyi hely...
Remélem sikerült ötletet adni...
Sajnos nem találtam beszerzési helyet, még a farnell-nél sincs, pedig az nagy szó!
Gányolni nincs nagy kedvem. Dobozolás terve: plexilappal körbefogatva, így átlátszó doboz lenne. Lett volna. Nah mindegy, majd lesz valahogy. Köszi! Ez a felületszerelés nem is rossz.
Üdv újra!
Összeállítottam egy optós LPT leválasztót, de nem akar működni. Kapcsolás: Mint itt bal oldalon bemenete: LPT-220ohm-optó-lptföldje kimenete: táp(5V)-optó-(lehúzóR+ic bemenete)-mikrokontrollerföldje LPT-ből 3V jön ki. Optós részt elhagyva minden tökéletes, de optóval valahogy nem mindig érzékel a mikrokontroller. Statikusan 0 és 5V van a kimeneten, szkópom jelenleg nincs.
Nem lehet, hogy túl kicsi áram folyik a tranyón, amikor világít a LED? Így nem emelkedik olyan magasra a fesz, hogy a uC ezt logikai magasnak ítélje. Próbálj nagyobb lehúzót betenni, pl. 10k-t.
Idézet: „Statikusan 0 és 5V van a kimeneten” Ez azt jelenti, hogy ha manuálisan begyújtod az optót épp úgy, ahogy az LPT csinálná (fesz, áram), akkor jó? Nekem olyan gondom volt anno egy sorosport leválasztással, hogy igen nagy áramokat kellett átküldeni a LED-en (közel az abs. max. értékez), hogy nagyobb sebességen (9,6k fölött) menjen 3V-ról.
LPT-t használva, de statikusan megvan a 0-5V. LPt nem bír nagy áramot. Optó nyit már 8mA-ra is. A mellékelt kapcsolásban 5V-os LPT esetén 12mA folyik a leden.
Lehet hogy jobban járnék egy szintillesztővel? PL 74hc541?
Nem tudom, hogy mennyit bír az LPT, de 8x12mA-t szerintem nem. Vagy ha igen, akkor nagyon leesik a fesz. Mindenképp kell galvanikus elválasztás? Vagy csak szintillesztés is elég?
Mérj statikus áramokat (LED, tranyó), úgy könnyebb lesz.
Lényegében nem feltétel a leválasztás, csak fennköltebb, elegánsabb, profibb lenne vele. :S
Kellene egy statikus OPTO teszt! Külső 5V-os tápegységgel. Úgy tényleg kiderülne az, hogy vagy a LED árama, vagy a tranzisztor nyitóirányú árama kevés-e. Én úgy vettem ki az adatlapból. hogy elég nagysebességű típus. Ezért korlátozott, kicsi áramvezetésre kell beállítani a fototranzisztort. ( Vagy csak én értelmeztem félre az adatlapot!) . Bár ha ebben a kapcsolásban rendesen működik, akkor elég nehéz lesz behatárolni a gondot. ( Talán tényleg a szokásosnál is gyengébb az LPT-portod áramterhelhetősége. )
Sajnos lehet hogy az lpt a hibás. kipróbálom dugdosós panelban logikai ic-vel.
Logikai IC-vel működik! Érdekes
Ennyire gyenge az LPT. Mit érdemesebb használni ebben az esetben? "Buffer/Line Driver" esetleg "Schmitt Trigger"? (Utóbbiból 2db sorosan, mert nem találtam nem-invertálót eddig.)
Most akkor lemondasz az optóról?
Talán neminvertáló 74541-es busz erősítőt jó választásnak tűnik. Esetleg a CMOS 40244 ( 74HC244 )
Vagy más egyéb ''octal driver''. Link. (#632857) pbalazs: Ha erősíteni kell az adatbuszt akkor az optocsatoló elveszíti jelentőségét. :rinya: Mivel a buszerősítőnek is tápot kell adni valahonnan...
Ez igaz, de ha le kell választani, akkor le kell választani...
Erre is biztosan lesz megoldás! [off]
PL: Egy kis adapter formájában csak a buszerősítőt megtáplálni... -> OPTO -> STB...
Optórol lemondtam. Egy schmitt trigger jobban hangzik, és a bemenetek kezelése miatt úgyis kell felhúzó ellenállást használnom az LPT-n, ehhez közösíteni kell a földet, és innentől elbukva a leválasztás. A dupla IC-nek + dupla tápnak meg megint nincs sok értelme. Viszont az LPT bemeneteit optóval védem, így bármilyen feszültség ráadható, akár 5V, akár 12V.
Egyébként körbenéztem optó ügyben: van beépített schmitt triggeres, azaz úgynevezett digitális optó, csakhogy az ára 2-3 euró/csatorna. Teljes LPT esetén érdekes lenne az ár.
Ha a bemeneteket is használod akkor feltétlen megéri optot alkalmazni. Kár hogy a kimenetre szánt, beépített Schmitt-triggeres OPTO, kicsit költséges. De helytakarékos megoldás! ( ...lenne. )
Logikai IC-t használtam, mindjárt másabb a dolog, így kivételesen már működik is. Köszönöm!
Itt az újabb talány: Keresek olyan rés optót, avagy dual fototranzisztort, melyben két darab fototranzisztor (fotoled) van. Encoder tárcsa olvasásához. Olyan, mint az egerekben levő, de nagyobb méretű, emiatt kellene külön érzékelő, de ha egyben van, az is megérhet egy próbát. Ilyesmi csak két érzékelővel. Újra köszönöm!
Mekkora méretekben gondolkodsz?
ez sajnos még nem végleges, még nincs a kezemben az "enkóder" tárcsa. Átmérője kb 4-5cm lesz, optó mélysége kb 1cm kéne. Alkatrész számláló lesz belőle.
El tudod készíteni az eltolt érzékelőket magad is két sima rés optoból. "CSAK" úgy kell beállítani a rész optokat, hogy az érzékelők 90-fokkal legyenek eltolva egymástól ( az enkódersávok fázis helyzete a résoptokhoz viszonyítva ). Nem is kell hogy ugyanazt a sávot érzékeljék! A lényeg az enkóder tárcsa sávjaihoz viszonyított fázisszögük... Kicsit a LED-ek fényerejével is lehet trükközni...
Köszi, tudom
A gondom, hogy az alkatrész befűzése miatt a tárcsának holtjátékot kell adnia, így mozognia kell, azaz az optó alatt elmozdul. Ez csak közvetlen közel levő szenzorokkal valósítható meg, és egyébként sem szeretnék a mechanikával szenvedni. Dual photo interrupter
Sziasztok!
Adott egy PID-szabályozó Rx, Tx és GND lábakkal, melyeket pl egy RS232-es porthoz lehet kötni. A szabályozó ezen lábai nincsenek galvanikusan leválasztva. A kérdés a következő: hogyan lehetne ezeket leválasztani? Nem szeretném, hogy akár a számítógépnek, akár a szabályozónak bármiféle problémája lenne. Esetleg tudna valaki mellékelni kapcsolási rajzot? Előre is köszönöm! Dorgan
Szia!
Egy lehetséges megoldás:opto isolator
Üdv Mindenkinek!
Optocsatolókat szeretnék használni 24V egyen bemenettel, a tranzisztoros kimenete aztán TTL áramkörhöz csatlakozik. Szeretnék nagyon biztosra menni ,hogy az optocsatoló LED-je csak akkor világít, ha a vezetéken 20V fölötti feszültség van. Ha csak sima előtét ellenállást teszek 2.5mA-re méretezve, akkor az optocsatoló már 6V-nál is nyit valamelyest, ezért valami zéner diódás megoldással szeretnék meggyőződni róla, hogy a feszültség szint 20V felett van. A mellékelt kis kapcsolást ötöltem ki hozzá, hálás lennék, ha valaki szakavatottabb megnézné, hogy így valóban fog-e működni! Elég megbízhatónak kell lennie, elméletileg napi 24órát kell működnie a dolognak. Köszönöm előre is a segítséget!
Egyszerű és olcsó megoldás zénerrel megemelni a feszültséget. Szerintem használható a kapcsolás.
Hello!
Az általad vázolt kis rajzon nem vettél figyelembe néhány dolgot. (Bár nem tudom valóságban milyen bemeneti feszültségtartományra szeretnéd alkalmazni az áramkört.) - Az optocsatoló infra diódájának és a Led-nek is van nyitófeszültsége. Ezért a kapcsolás küszöbfeszültsége, valahol 27V környékén lesz, nem a kívánt 20V körül. - Egyszerű ellenállásos áramkorlátozás és a zéneres feszültség levonás miatt, a küszöbfeszültség felett, a nyitóáram hirtelen növekedik. Így a bemenő jeltől függően az optóra káros értéket is felvehet. - Fordított bemeneti feszültség rákapcsolás esetén, a zéner nyitófeszültsége (kb. 0,7..1,5V) vonódik le a bementi feszültségből, így a maradék 20..24V zárófeszültség a zárt Led és Optó diódáira fog jutni. Ahol a katalógus által maximált zárófeszültség kb. 5V értékű. (Nagy valószínűséggel kibírják, csak ez nem elég tisztességes műszaki megoldást jelent.) Javaslom, hogy módosítsd a kapcsolást a következők alapján. - A nyitófeszültségek veszteségét figyelembevételével, a zéner értékét 16V-ra csökkenteni. - Ellenállásos áramkorlátozás helyett, egyszerű JFet-et alkalmazni, áramgenerátoros kapcsolásban. - Fordított bemeneti feszültség miatt, egy soros diódával megakadályozni a visszáramot. (Ennek záróirányú árama lényegesen kisebb, így a zárófeszültség java a diódára jut.) Ezt kapcsolást, gondolatébresztésnek szántam.. A mellékelt szimuláción, láthatod a két kapcsolás összehasonlítását, az Optó áramát a bemeneti feszültség függvényében. A zöld vonal ábrázolja az eredeti kapcsolás transzfer függvényét. A barna vonalon látható, az alacsonyabb küszöbfeszültség, és az áramgenerátoros jelleg 22V felett. (Természetesen különböző típusú JFet esetén az áramértéke különböző lehet. Ezért a Fet-eket vagy válogatni kell, vagy az áramot a forrásban elhelyezett ellenállással beállítani. De egyszerű alkalmazás esetén, nem biztos hogy erre szükség lesz, ha az ára 2..10mA között lehet.) üdv! proli007
[OFF]20V-os zénerről van szó! A példakapcsolásban 24V-os zénert tettél be ami nem annak az áramkörnek a szimulációja. Valamint az optocsatoló erősítési tényezőjét is figyelembe kellene venni, ami elég jelentős! Még a mezei 4N25-nél is... De a gyakorlati próbakapcsolás majd megmutatja az áramkör gyenge pontját.
Az áramgenerátoros és védődiódás álláspontoddal én is egyetértek. De nem akartam ennyire előre szaladni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |