Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Áram erősítés
Hy mindenki!
Kezdő vok még a dologban de az lenne nagy kérdésem, hogy házilag hogyan csinálhatnék egy áramerősítés? Van-e különmbség ha egyen v. váltóáramot akarok(transzformátor/tranzisztor)? Válaszaitokat előre is thx!
A feszültséget szeretnéd növelni?(Volt)
Vagy a terhelhetőséget?(Amper)
Hát inkább Voltra gondoltam (pl:6V-böl 12-őt csinálni) de ha gondolod elmondhatod mindkettőt
![]() ![]()
he-he
A feszültség növelésre ott a transzformátor...
De az házilag annyi hogy feltekercselek egy közös vasmagra egy primer és szekundert?
Pl 6ról 12 re mennyi az arány? Nah és az amper? ![]()
az arányt még megtudom mondani de az ampert nem
![]() Be kell látnom, ez a vak vezet világtalant légkör alakúlt ki kettőnk közt ![]() 1:2 az arány(primer:secunder)
Nembajlegalább a tekercselést megpróbálom házilag az már csak sikerül
![]() ![]()
Üdv Gery!
Csak megjegyezném, hogy valóban nem mindegy, hogy áramot, avagy feszültséget akarunk erősíteni! ![]() A Te problémád valószínűleg az, hogy alacsony a tápfesz annak a készüléknek, amit szeretnél működtetni. Erre vannak a feszültséginverterek, melyekkel pont ezek a problémák áthidalhatóak. Van olyan kapcsolás, mely "csak" 20-30 mA-t, de olyan is van, amelyik tud akár 2-3 A-t is biztosítani a szekunder oldalon. Sajnos egy rossz tulajdonságuk azért van, mégpedig az, hogy mindenképp trafót kell alkalmazni, ez viszont egyrészt költséges, másrészt pedig a hatásfoka kb.75-80%! Ehhez kapcsolásokat az invertereknél keress, ott talán lesz olyan, amit meg tudsz építeni. ![]() Üdv,Imre
Kössz!
Amúgy már 2-3Wattos erősítőt is építettem már de de ezekről az áramátalakításokrol sehol nemtaláltam semmit szal ezt egyáltalán nemvágom de majd úgy ahogy mondtad utánna nézek ![]()
Üdv Gery!
Olvasom a válaszod, melyből az derült ki számomra, hogy ilyen problémával még nem talalkoztál. Csak vigyázz arra a trafó tekercselésre, mert "csak úgy" nem lehet azt megtekerni! ![]() Akkor pedig nem fogod tudni, mit rontottál el. Azt javaslom, szakirodalmak között nézz körül, hátha lelsz oly kapcsolást erre, ami segít megépíteni, támpontot ad a trafó -ez a lényeg- elkészítésében. ![]() Mindenféleképp az inverterek; fesz.átalakítók témát keresd! Üdv,Imre
Röviden tömören: Ha van egyenfeszültséged azt meg kell "szaggatni" hogy nagyfrekvenciájú váltóáram legyen belőle és ha azt kötöd trafóra akkor lehet elérni feszültségnövekedést.
Nah most itt van egy kapcsolási rajz.(itt találtam a hobbielektronikán).
Nem feltétlenül ezt akarom megépíteni de: honnan tom pl. hogy a T1 tekercs mien, mennyi, hogyan? ![]()
Asszem nejo a kép itt a lin :
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/topi_inv/inverter_full.gif |
Bejelentkezés
Hirdetés |