Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram erősítés

Témaindító: Gery, idő: Jan 31, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gery hozzászólása Jan 31, 2007 /

Hy mindenki!
Kezdő vok még a dologban de az lenne nagy kérdésem, hogy házilag hogyan csinálhatnék egy áramerősítés?
Van-e különmbség ha egyen v. váltóáramot akarok(transzformátor/tranzisztor)?

Válaszaitokat előre is thx!
(#) fureszk válasza Gery hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

A feszültséget szeretnéd növelni?(Volt)
Vagy a terhelhetőséget?(Amper)

Hát inkább Voltra gondoltam (pl:6V-böl 12-őt csinálni) de ha gondolod elmondhatod mindkettőt

he-he
A feszültség növelésre ott a transzformátor...

De az házilag annyi hogy feltekercselek egy közös vasmagra egy primer és szekundert?
Pl 6ról 12 re mennyi az arány?
Nah és az amper?

az arányt még megtudom mondani de az ampert nem
Be kell látnom, ez a vak vezet világtalant légkör alakúlt ki kettőnk közt
1:2 az arány(primer:secunder)

Nembajlegalább a tekercselést megpróbálom házilag az már csak sikerül
(#) fazekasss válasza Gery hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Üdv Gery!
Csak megjegyezném, hogy valóban nem mindegy, hogy áramot, avagy feszültséget akarunk erősíteni!
A Te problémád valószínűleg az, hogy alacsony a tápfesz annak a készüléknek, amit szeretnél működtetni. Erre vannak a feszültséginverterek, melyekkel pont ezek a problémák áthidalhatóak. Van olyan kapcsolás, mely "csak" 20-30 mA-t, de olyan is van, amelyik tud akár 2-3 A-t is biztosítani a szekunder oldalon. Sajnos egy rossz tulajdonságuk azért van, mégpedig az, hogy mindenképp trafót kell alkalmazni, ez viszont egyrészt költséges, másrészt pedig a hatásfoka kb.75-80%! Ehhez kapcsolásokat az invertereknél keress, ott talán lesz olyan, amit meg tudsz építeni.
Üdv,Imre

Kössz!
Amúgy már 2-3Wattos erősítőt is építettem már de de ezekről az áramátalakításokrol sehol nemtaláltam semmit szal ezt egyáltalán nemvágom de majd úgy ahogy mondtad utánna nézek
(#) fazekasss válasza Gery hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Üdv Gery!
Olvasom a válaszod, melyből az derült ki számomra, hogy ilyen problémával még nem talalkoztál.
Csak vigyázz arra a trafó tekercselésre, mert "csak úgy" nem lehet azt megtekerni! Lesz, ill vannak olyan tekercsek, melyet speciálisan, ún.:bifillárisan kelll tekerni, azaz, kettő huzalt egyszerre, egymás mellé, azoknak pontosan meg kell jelölni a tekercs kezdetét és végét, ezeket kell a kapcsolásba a megfelelő helyre kötni! Egyébként nem bizti, hogy beindul az oszcillálás!
Akkor pedig nem fogod tudni, mit rontottál el. Azt javaslom, szakirodalmak között nézz körül, hátha lelsz oly kapcsolást erre, ami segít megépíteni, támpontot ad a trafó -ez a lényeg- elkészítésében.
Mindenféleképp az inverterek; fesz.átalakítók témát keresd!
Üdv,Imre

okok
(#) Stefan válasza Gery hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

Röviden tömören: Ha van egyenfeszültséged azt meg kell "szaggatni" hogy nagyfrekvenciájú váltóáram legyen belőle és ha azt kötöd trafóra akkor lehet elérni feszültségnövekedést.
(#) Gery hozzászólása Feb 1, 2007 /

Nah most itt van egy kapcsolási rajz.(itt találtam a hobbielektronikán).
Nem feltétlenül ezt akarom megépíteni de:
honnan tom pl. hogy a T1 tekercs mien, mennyi, hogyan?
(#) Gery hozzászólása Feb 1, 2007 /

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem