Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 52
(#) bankimajki válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
De akkor leold ha nagy a földhurok ell. (Magyarul rosszul van földelve a fogyasztói oldal) Legalábbis számításnál ez jött ki. (Vagy csak én értelmeztem rosszul? )
(#) llaci56 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ha elvágod a 0-t, akkor az egy fázisú fogyasztók egy másik fázisra kapcsolt egyfázisú fogyasztókon keresztül (mert ezekkel közös a nullázatlan nullpontjuk !) nagyobb feszt kapnak, de ettől a fi relén át és visszafolyó áram egyensúlya nem borul fel, márpedig a relé csak erre old(ana) le.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Látom, már néhány kollega poénkodott, hogy egy vezetéken nem folyhat áram. Pedig szerintem igen. Ha visszaemlékeztek a rezgőkörről tanultakra, akkor ott folyik áram. Az antenna a rezgőáramkőr leegyszerűsítése, a botantennánál a kondi fegyverzetét szétnyitották (gyakorlatilag az antenna két vége) a menetszámot pedig nullára redukálták. Akkor ezek szerint egy ostor/bot antennában is folyik áram! Mi a lényegi különbség egy antenna és egy N vezeték közt? Mindkettő egy hosszú vezető, földelve.
Akkor tehát az N is viselkedhet antennaként, tehát rezgőkőr, tehát folyhat rajta áram.
Szóljatok, ha rossz a gondolatmenetem, de én ezt a magyarázatot találtam a jelenségre.
Kicsit utánna is számolgattam, már 3V is létrehozhat 30mA-es áramot.
(#) pucuka válasza restart hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Azért egy antenna, meg a nulla vezető, az két, meglehetősen különböző dolog. Nem mellesleg az antenna sem egyszerűen egy véges hosszú vezető, minden látszat ellenére.
(#) elektrorudi válasza restart hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Huhhhh... :rinya:
Nos..., a válasz megvan...
(#) restart válasza pucuka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Atól ltekintve, hogy az antennát tervezik, méretezik, az N vezeték meg esik ahogy puffan, szerinted miért viselkedik másképp az N vezeték?
(#) pucuka válasza restart hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Hááát, azt nem tudom, de az biztos, hogy az antennához édeskevés köze van.
Gondolom, valami elkötés van, amit meg kellene keresni.
Előttem szólók leírták hogy működik a FI relé, a felépítéséből adódóan elég érzéketlen magasabb frekvenciákra, azen a frekvencián meg kb 3000 km -nek kellene lennie az antanna hosszának, Hogy "megegye" az áramodat. Ekkorát a lakásodban el sem tudsz helyezni.
Keresd meg a hibát, kösd be jól a FI relét, semmi misztikus dolog nincs benne. A lényeg, hogy hibaáram relé, és a be és kifolyó áramok összegének 30 mA -nél kisebbnek kell lennie, és a védőföldet ezért nem szabad átvezetni rajta, mert testzárlat esetén erre folyik a hibaáram. Az N vezeték nem a védőföld, ennek keresztül kell mennie a FI relén.
(#) VIM válasza pucuka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Ez nem a "Dirac Tengere" kategória. Mérni kellene, vagy lámpázni, persze nem mindegy hová, mit. Tisztázni kellene az órától jövő betáp részt, majd a nulla s róla leágaztatott védőföld kialakítását. De ezt már egy jó párszor kitárgyaltuk az előzőekben. Nehogy megint valami hibás készülék hátulról visszafelé tápláljon nullán keresztül.
(#) restart válasza pucuka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
"Hááát, azt nem tudom ...Gondolom, valami elkötés van, amit meg kellene keresni.
Előttem szólók leírták hogy működik a FI relé..."

Köszöböm a segítséget. Én tanácsért jöttem ide, de látom, hogy alapvető ismeretek nélkül osztjátok egymásnak az észt, s akinek esetleg van tapasztalata, az gondolkodni rest.
(#) restart válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
"Mérni kellene, vagy lámpázni,..."
Lámpázni...
Kardfogú tigris, mamut...
"...De ezt már egy jó párszor kitárgyaltuk az előzőekben..."
Write only mode?
(#) restart válasza pucuka hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
"hogy működik a FI relé, a felépítéséből adódóan elég érzéketlen magasabb frekvenciákra, azen a frekvencián meg kb 3000 km -nek kellene lennie az antanna hosszának, Hogy "megegye" az áramodat. Ekkorát a lakásodban el sem tudsz helyezni."
Képlet? Hivatkozás?
Az a baj, hogy csak tudatlanságot, tájékozottlanságot tudok idézni.
Mik azok a magasabb frekvenciák?
Megegeszi az áramomat, (Nah B+!)
3000 Km milyen frekvencián? Másikon 5 fényév? Harnadikon 2 m? KÉPLETEKET AKAROK! Most már taniccs MESTER!
(#) Kalex50 válasza restart hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Off Egy kicsit lejjebb adhatnád!! : Nem elég, hogy elektromosan képtelen dolgot állítasz, de még le is hordod a másikat./Off
Amennyiben a képletekre vagy kíváncsi, szerintem Neked kellene elől járnod a jó példával!
Idézet a 641103-s hozzászólásodból: "Szóljatok, ha rossz a gondolatmenetem, de én ezt a magyarázatot találtam a jelenségre. Kicsit utánna is számolgattam, már 3V is létrehozhat 30mA-es áramot."
Szabadna tudnom mi, mikor, hogyan, mennyi ideig???
A konkrét kérdésedre:
1. Azon a frekvencián= 50Hz (Hálózati frekvencia - a gyengébbek kedvéért)
2. Magasabb frekvencia= hangfrekvenciás tartomány felett, ahol már rövidebb vezetékben is tud elegendő teljesítmény létrejönni a leoldáshoz.
3. Az általad leírt esemény csak abban az esetben következhet be, ha a Fi relé bármilyen csatolás folytán elvezeti a nulla vezetőn induktív vagy kapacitív úton bekerült energiát.
Én -részemről- ugyan azon a helyen kipróbálnák egy másik Fi relét, ezt a relét pedig egy másik helyen. Ezt úgy hívják kettős teszt. Amennyiben megvagy ezekkel írd meg az eredményt.
(#) Moderátor hozzászólása restart hozzászólására (») Feb 19, 2010
 
Ez a stílus nem tartható! Figyelmeztetésem ellenére sem változtattál rajta!
Ki vagy te, hogy ezt megengedheted magadnak?? Most téged kapcsoltunk "read only mode"-ba, ezennel ki vagy tiltva.
(#) bgsf válasza (») Feb 19, 2010 /
 
Szerintem csak túlbonyolították és túlreagálták a dolgot.
A megoldás pofon egyszerű lesz, engem két búvárszivattyú szivatott meg két helyen is. Földelés védőnulla ok! Fi relé meg pattog lefele... Akkor kibontott gyári új rozsdamentes külsővel ellátott szivattyú volt mindkettő. a Fi relé 30 mA-es volt. Lehet ha egy 150mA-re cserélem akkor semmi gond. De mivel nem volt, így a relét megkerülve alakítottunk ki egy hagyományos hálózatot biztivel és védőnullával.
Mellesleg a Fi relé nekem akkor is leoldott mikor mértem a nulla és a védőnulla között szakadásvizsgálóval, digitmultin....
(#) Kalex50 válasza bgsf hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Ez nem volt igazán jó ötlet. Annak oka van, ha leold a FI relé.
1. Magas a szivárgó áram - a leoldás jogos.
2. Hibás a FI relé -eldobni, venni egy másikat.
A vizes cuccoknál nem véletlen a 30mA-es érték. A nagyobb értékű FI reléket általában ott használjuk, ahol a vezeték nyomvonala túl hosszú, vagy nagyon sok zavart szed össze. Egy búvárszivattyúnál nem megengedett a 30mA-t meghaladó szivárgó áram. Számold ki, ez milyen szigetelési ellenállásnak felel meg.
(#) teren56 válasza bgsf hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ez a lehető legrosszabb ötlet volt,hogy kiiktattad az ÁV /áramvédő/ kapcsolót. Tudomásul kell venni, hogy az áramkörben csodák nincsenek. Ha az ÁV kapcsoló jól van bekötve az igenis mindig működni fog, ha a hibaáram értéke nagyobb mint a kapcsoló érzékelési árama.Azt tudod-e hogy a digitmultin szakadásvizsgálat közben mekkora áram folyik? Valószínű hogy abban a körben amiben mértél 30mA-nál nagyobb volt az áram és ezért oldott le az ÁV kapcsoló.Az nem baj ha leold, csak nem szabad elbagatelizálni a működés tényét.Az egy figyelmeztetés. Meg kell keresni a miértet.Írtad hogy új szivattyúnál oldott a relé. Esetleg mértél szigetelési ellenállást? Lehet hogy valóban folyik szivárgó áram a föld felé.Ekkor már viszont valós lehet a működés.Én nem aludnék nyugodtan.
(#) zoly15 hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Hali mindenkinek!
Van egy Ganz KK GFI 025 4 100 típusú Fi relém, 4 pólusú.
Keresgettem bekötési rajzokat, de nem találtam, a relén csak ezek a jelölések találhatók: N 1 2 3 - N 2 4 6 hogyan kell ez bekötni?
Az N az lenne a nulla? Azért kérdezem, mert még eddig nem foglalkoztam ilyenekkel. Utána olvastam, már értem a működését, de a bekötéssel még gondban vagyok. A 4 pólusút (3 fázisú) be lehet kötni egy fázisra?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Dudus válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Itt megtalálod a bekötését.... bár én nem használnék lakásban 100mA -es típust, inkább 30mA -es legyen!
(#) zoly15 válasza Dudus hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Köszönöm szépen!
Ahogy sejtettem, szóval ez a bekötés..
Bekötöttem.
Nyomom a tesztet, semmi!
Gondolom ez nem sok jót jelent.
Igazából nem lakásba, hanem műhelybe kellene
De gondolkozom rajta, hogy betegyem-e.
(#) VIM válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Föld nélkül nem megy. Ha nincs mihez létrehozni a hibaáramot, akkor nem lesz leoldás a tesztgombbal.
(#) zoly15 válasza VIM hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Áhá!
Köszönöm!
De ezen "csak" 3 fázis és egy nulla bekötése van
Így ha jól értem, rá kell kötnöm egy védőföldeléses fogyasztót a hibaáram eléréséhez?
(#) VIM válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Zöldséget mondtam! De igen, működnie kellene. Csak lehet, hogy az ellenállás, vagy a nyomógombocska hibás kontaktusa miatt nem akar működni a kilincsmű. Próbáld ki úgy, hogy egy meglévő földeléshez lámpázz próbalámpával az elmenő részről s ha akkor sem old le, akkor semmiképpen sem jó sehová sem!
(#) walter válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Az N 1 2 3 ("bemenetei nulla vezető és a RST fázisok)
Egy fázisra átkötésekor, az N és a 3 (T fázis) van összekötve. Az N-re a nullát kösd az 1-re a fázist a 3 és a N átkötésre a teszt gomb működése miatt van szükség, bár ekkor a teszt alatt kisebb lesz a hibaáram,de ha jó a relé a névleges hibaáram alatt kell működnie. (Akkor már hibás,ha a névleges áram vagy nagyobb működteti).
Az "elmenő rész" fogyasztói oldal, N és a 2 , a 2-es a fázis.
Az igaz, hogy a szabvány 30mA-ajánl, valóban biztonságosabb ezt az emberi test ellenállása miatt ajánlja, nem részletezem.
A 100mA-is jobb, mint a semmi.
(#) trooger84 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Az nem lehet, hogy ugyan az a fázis van bekötve oda, ahol a teszt ellenállás van?
(#) walter válasza VIM hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Ezt megmagyaráznád, föld nélkül nem megy?
(#) zoly15 válasza VIM hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia! Valóban! Rossz kontaktusra kötöttem. Én az N és az 1-esre kötöttem. Hol ott az ellenállás a 3-asra van kötve. Tehát működik! Most az N és a 3-as "betápra" van kötve.
(#) zoly15 válasza walter hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia! Egyenlőre 100mA-es van, később szerzek be 30mA-est. Kipróbáltam amit mondtál, az N és a 3-as fázist összekötöttem a fázist az 1-re adtam. Nem történt semmi! De nem is csodálom. Hiszen ez úgy működik ,hogy az N és a 3-as fázisra adok betápot. Akkor működik. Ki fogom próbállni, hogy keresek olyan ellenállást, amin 100mA kürüli áram folyik, aztán letesztelem. Aztán alámegyek 100mA-nek is.
(#) zoly15 hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
A teszt megtörtént! De a relé még 109mA-ra sem oldott le :no: Tehát a relém hibás. Akkor ezt fel sem szerelem, de majd beszerzek egy újat.
(#) VIM válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia!
Ha csak egy fázist kötöttél be és próbáltad tesztelni, akkor úgy nem fog működni a teszt gombra. A nulla melletti pontra kell egy áthidalás (N-1) és a 3-ba kösd a fázist a bemenő oldalon. Azért kell így bekötni, mert a nulla melletti fázis hurokján van keresztül vezetve a többi és nem fordítva. Az ellenállás az olyan értékű hibaáram létrehozásához van méretezve, mint ami rá van írva a relére és a hibát a két szélső bekötési pont között vizsgálja (1-6) átlósan, a relén belül is.
(#) zoly15 válasza VIM hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia! A teszt gomb működik! A relében 1K5-ös ellenállás van. Nekem a 2K2-esen folyt 109mA, de még nem kapcsolt le.. :no:
Következő: »»   5 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem