Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   57 / 965
(#) VIM válasza cornel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
:yes:
(#) cornel hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!!!
(#) Kalex50 válasza cornel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen! Jobbra!!!
Akkor magasabb megvilágítási értéken már bekapcsol. Teljesen jobbra tekerve, valószínűleg már nappal is.
(#) gg630504 válasza cornel hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
( Rajzolj rá balra Holdat és jobbra Napot )
(#) ENEM hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Üdv. mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni vill. szerelésben.
Általában hosszú folyosókon szokták alkalmazni azt a kapcsoló bekötési módot, mikor az egyik kapcsolót felkapcsolva, áthaladva a folyosón a másik kapcsolóval szakithatjuk az áramkört, és ez oda- vissza müködik bárhonnan érkezhetünk.
Addig már eljutottam hogy van két kapcsolóm leikresitve, de csak fel,-és lekapcsolni tudom a világitást folyosóm mindkét végén.Aki tudja, hogy mit kell tennem, kérem írja meg. Sejtésem az, hogy valahol átkell hidalni még valahol, valamit
(#) otto54 válasza ENEM hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Szia!
Alternatív kapcsolót használj,az erre a célra szolgál.
Általában a dobozában van bekötési rajz is.
Illetve ha rákeresel az "alternatív kapcsolás"-ra akkor több helyen is találsz rajzot.
Üdv. Ottó
(#) ENEM válasza otto54 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Köszönöm!!
(#) Cavalier válasza ENEM hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Váltókapcsoló kell neked, illetve ha még több helyen szeretnél kapcsolni, akkor a köztes pontokra keresztkapcsoló. Csatoltam egy képet, ha csak két kapcsolód va, a középsőt kihagyhatod.
(#) ego2 válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
De más a vezetékelése a váltó kapcsolásnak, mint a mezei egysarkúnak. Több vezeték kell hozz, és más bekötés. Kellenek a kapcsolók közés úgynevezett lengőszálak is. Ha csak két vezetéked van és nem tudod behúzni a még szükségeset, akkor nyomógombokkal és impulzus relével is megoldhatod korlátlan számú nyomógomb beépítésével.
(#) busachris hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Hello Urak!!!!
Kérem minden józan és nem józan életű hozzáértő segítségét. Futottam egy-két kört a témában a "nagyoknál", de jó megoldás nem született.
Tehát a megoldandó képlet: Adott két különálló helység 1-1 lámpával.
A helységeken kívül van 1 db kapcsoló. Ezzel a kapcsolóval úgy kellene a lámpákat felvillanyozni, hogy: kapcsoló fel=1.lámpa világit; kapcsoló le=egyik izzó sem világít; ismét kapcsoló fel= 2.lámpa világít.
Aztán megint kapcsoló le=egyik izzó sem ég, majd kapcsoló fel= 1.izzó ég; kapcsoló le=egyik sem; kapcsoló fel=2.izzó. És egy így váltakozik, ameddig élet az élet. Légyszi vki rakja össze ezt nekem relével kapcsolóval, elképzeléssel,bármivel. Köszönettel: egy motoros
(#) VIM válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Helló!
Egy kicsit belepiszkáltam, hogy működjön is a kereszt-váltó része.
Üdv.:VIM
(#) ego2 válasza busachris hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Elgondolkodtató, de megoldható, mint minden. Tényleg rágódni kell rajta. De a javaslatom, hogy a googleba üsd be a " villanyszerelés index"-et, ott sokan jelen vagyunk szakemberek a fórumon. Több ész előbb rájön.
(#) busachris válasza ego2 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Hmmm, ezzel megvagyok! Köszi! Még 55 perc, hogy hozzászólhatok....
(#) pb123 hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
Sziasztok, a segítségeteket kérném. Lakásunk egyik (korábban másik lakáshoz tartozó) szobájában földeletlen lapos konnektorok vannak. Rádugtam az egyikre egyszer az alumínium iMacemet, és egyfajta felületi rezgést észleltem, ha végighúztam rajta a kezemet. (Ha a másik kezemmel is hozzáértem az imachez, nem éreztem semmit.) Földelt schukóban ugyanez a probléma nem jelentkezett, ezért elhatároztam, hogy kicserélem a konnektorokat földeltekre. A konnektor mögött azonban nem három vezeték fogadott, hanem öt!

Felülről (a villlanykapcsoló irányából?) jön:
- a világoskék
- a sárga-zöld
- a fekete

A henger alakú doboz "fenekéből" (a másik szobából?) jön:
- a sötétkék
- a barna.

A régi konnektor elég furcsán volt bekötve (ha jól emlékszem):
- a sárga-zöld és a sötétkék összekötve a jobb lukban
- a barna és a világoskék a bal lukban
(a fekete sehova sem volt kötve, nincs is lehántva róla a szigetelés)

Előkaptam a multimétert! (A fekete drótot nem mértem. Kéne?) Eredmények:
- világoskék+sárgazöld kb. 230 V.
- világoskék+más kb. 216 V.
- összes többi párosítás 0.

A földelés nélküli dugójú állólámpa azonban CSAK a világoskék+zöldsárga kombinációtól világított. Ki van zárva, hogy 14 V különbség ennyit számítson. Valami nem stimmel.

Kérdéseim: hogyan tudnám felszerelni a földelt konnektort? Lehetséges egyáltalán? Miért nem működik a lámpa 216 V-nál?
(#) Kalex50 válasza pb123 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
A dolog maga rém egyszerű lenne, csak az a baj, hogy aki előtted barkácsolt a villannyal, az megérdemli a szakma ifjú Mekk Mestere címet. Ilyen összevisszasággal nem merek tanácsolni semmit, mert bármikor életveszélyt lehet előidézni. Javaslom konzultálj a helyszínen egy igazi villanyszerelővel. Amennyiben megtudod ki követte el a leírtakat, nyugodtan törd el a kezét, mert addig sem okoz bajt amíg gyógyul!!!
(#) VIM válasza pb123 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Szia!
Idézet:
„A földelés nélküli dugójú állólámpa azonban CSAK a világoskék+zöldsárga kombinációtól világított.”

Ez a legnagyobb baj! Szinte biztosra veszem, hogy a földeletlen konnektoroknál mindkét pólusnál világít a fázisceruza. Szét kellene választani a (világoskék+sárgazöld) kötést és megnézni melyik vezetékkel működik zavartalanul a világítás. Talán utólagosan innen csinált világítást a másik szobába a "szaki"? FI reléd pedig nincs, mert ha lenne, az az ilyen barkácsolást "leveri".
VIM
(#) proba válasza pb123 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
A bejövő fázis 0 a világoskék sárga-zöld (a fázis nulla eldöntése a fázisceruza dolga) a sötétkék barna megy át a másik szobába .Amikor kivetted a konnektort valaminek az áramellátását megszüntetted.Lehet eredetileg a fekete volt a fázis csak valahol elfúrták/elszakadt ,és a fázist a nullára, a 0 a földvezetékre shiftelték. Ebben az összeállításban kevés esélyed van a védőföld megtalálására ,a szabványos konnektor kialakítására.A vezetékek visszamozgatása az első normálisan szerelt dobozig ,és az egész újraépítése.(bár lehet nem árt az egész ház felülvizsgálata sem egy hozzáértő villanyszerelővel)
A multimétert meg 230V hálózat vizsgálatánál felejtsd el.Egy próbalámpa sokkal többet ér. A falban egymás mellett menő vezetékek egyike másika ,ha nincs bekötve simán produkál 200V feletti értéket a nullához képest a szórt kapacitások miatt.
(#) pb123 válasza VIM hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat.

Talán utólagosan innen csinált világítást a másik szobába a "szaki"?

Jó ötlet, vizsgálódtam, és tényleg ez a helyzet. Kiderült, hogy a másik szobában (a szekrény mögött) van egy konnektor, ami nem működik, ha emitt nincs a barna ill. sötétkék vezeték a világoskékhez ill. sárgazöldhöz kötve. A másik szobában az összes konnektor földelt, az átkötöttet leszámítva. (nincs rezgés az imacen)

Vagyis igazából a következő a szitu:
- első szobában földeletlen konnektorok
- valaki csinált még egy földeletlen konnektort a másik szobába, a fal túloldalán.

Tehát ha jól értem, veszély nincs, illetve csak annyi, amennyit az aljzatok földeletlensége önmagában jelent.

Az első szobában most megnéztem a többi lapos konnektort. Ezek mindegyike mögött csak két kábel van, azok is ősrégiek (mintha vászonnal lettek volna szigetelve). Vagyis ha földelést akarok, egyenként kell mindegyikhez bevezetni plusz egy drótot (ehhez meg kell bontani a falat, stb).

A multimétert meg 230V hálózat vizsgálatánál felejtsd el.Egy próbalámpa sokkal többet ér.

Ez hasznos infó. Köszi.
(#) VIM válasza pb123 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Idézet:
„ha emitt nincs a barna ill. sötétkék vezeték a világoskékhez ill. sárgazöldhöz kötve.”

Ezt biztos, hogy nem szakember csinálta, hanem a háziúr. Meeegy ez nekem! Főőő a biztonság!- felkiáltással.
Színt a színhez, meg ami még arra hasonlít, oszt jó van. De Te azért vigyázz magadra, ilyenkor már ne szerelj villanyt, majd holnap világosban, áramtalanított állapotban.
Üdv.:VIM
(#) Pulyka válasza ENEM hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Üdv.
A másik megoldás az impulzus relé használata.
A folyosó egyik-másik végére kell felszerelni egy-egy nyomógombot,(amiket párhuzamosan kell kötni)és bevezetni a reléhez.
Ha egyszer megnyomod zár a relé.
Ha elmész a folyosó végére,és ott megnyomod,akkor nyit a relé.
De akár ugyanazt a ny.gombot is megnyomhatod,akkor is ez az "állapot" fog lejátszódni,mivel párhuzamosan vannak kötve a nyomógombok.
Előny a váltókapcsoló(k)hoz képest:
- Itt kevesebb vezetékre van szükség,sőt még az is lehet,hogy egy kapcsolószálra van szükség,amit el kell vinni a reléhez,(én az FKA táblán találkoztam ezzel az ügyes szerkezettel )a nyomógomb másik szálja pedig a nulla lesz,vagy a fázis(ami majdnem mindenhol megtalálható a lakásban)
- Nyomni kell,nem kapcsolni

Tomi
(#) proba válasza busachris hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Hát relével eléggé öngyilkos vállalkozás,Egyébként egy 4017 icvel felépített futófény 2,4 kimenet a lámpavezérlésre a 5 kimenet után reset az órajel meg a nyomógomb.Ha van kedved relézni akkor itt egy rajz.Természetesen a 12V 220V .Esetleg ha 12/24 V jelfogóval építed meg az izzók érintőit függetleníteni kell a többi résztől.
A kapcsoló sajna egy alternatív kapcsoló kell legyen ,ha ez problémát okoz akkor még egy jelfogó kell ami a sima kapcsolót átalakítja váltóvá.
(#) busachris válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
HI! Az első mondatod értem Viszont érdekelne a 4017-es ic-s megoldásod. Légyszi úgy írd le, mintha egy péknek magyaráznád.....
(#) DuMatyi válasza ENEM hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Én egy sima kéttranzisztos bistabil multivibrátort alkalmaznék. Tápjaként egy kis nyáktrafó szolgálhatna, az egyik tranzisztor kollektorkörében relével és védődiódával, a másikban pedig egy ugyanakkora értékű munkaellenállással. A tranzisztorok lehetnének például 2N2219, BFY 34, BC 301 Az elődök által javasolt egy vezetékes megoldás természetesen itt is szóba jöhet, ha a készülék test ágát összekötöd a nulla vezetővel. Relének én egy nyákba ültethető OMRON G2R-t javasolok, ha csak kisteljesítményt és ohmikus fogyasztót kell kapcsolni, elég a 10 amperes, ha nagyobbat, akkor már bizony 16 amperes kell (kültéri reflektornál). Az egész hóbelebanc valami alkalmas dobozba építhető, ami lehet akár villamos kötődoboz is, de tűzvédelmi szempontból egészségesebb a fémdoboz, természetesen földelve. Mellékeltem egy ábrát, ahonnan ki lehet indulni. Forrás: Beuth, K., Beuth, O.: Az elektronika alapjai : II. Félvezetők. Budapest: Műszaki Könyvkiadó, 1990. p. 83. Az áramkör működési elve ott olvasható, és annak segítségével korrektül felépíthető a kapcsolás. Majd' elfelejtettem: hasznos egy kicsit a relé meghúzó feszültsége alá menni, ha az adatlap óva int a huzamos ideig történő bekapcsolástól. Meghúzni meghúz ugyan, de sokkal kevesebbet disszipál.
(#) DuMatyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ja, és lehet akár alkalmasan összekötött RS- flip-flop is. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A konstrukció általában úgy indul, hogy megnézem, miből van sok a fiókban, utána elkezdek gondolkodni, mi is legyen.
(#) cornel hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem!
Adott egy családi ház betápvezetékei. A TN-C-S rendszer ok. Mi van ha van "éjszakai" betáp is,akkor annak a pen vezetőjére is rá kell kötni a földszonda vezetékét?
(#) dil válasza cornel hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Helló cornel!
Olyan szakszavakat használsz, az ember azt gondolná, szaki vagy, és így ezt is tudni kellene.
Természetesen igen, de mást is, a fentiek miatt inkább bízd ezt szakemberre. A biztonság nem barkácsolás kérdése.
(#) cornel válasza dil hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Hát igen,tudni kellene sok mindent (szaki vagyok).
Igazából tudtam is csak egy kolegám úgy tudta hogy nem kell és meg szerettem volna bizonyosodni.
(#) dil válasza cornel hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Szinte az összes szabványlap fönt van, itt a fórumban, olvass utána!
(#) cornel válasza dil hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Ok. Köszi!
(#) dil válasza busachris hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Néztem a javaslatokat, egyik jobb mint a másik, de nézd meg ezt az egyszerűt is, ha még nem oldottad meg. (230V-os relékkel)

WC venti.pdf
    
Következő: »»   57 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem