Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   58 / 965
(#) plepi válasza dil hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Miért kellene rákötni az éjszakai pen-jét a szondára?? Szerintem meg nem mert ugyanis a mért fővezeték nappali pen-je van rákötve a szondára,az éjszakai és nappali pen-ek meg a vill óra szekrényben egy sorkapocsból ágaznak el.Így hát elég az egyik. Nekem így van a földszonda vezetéke a lakáselosztóba megy itt a nappali pen össze van kötve a szondával a bolylerhez meg közvetlen két vezeték de elötte fi relé meg kétpólusú eba.
(#) plepi válasza plepi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Az éjszakai és nappali vezetékeket az óra után sehol nem sőt tilos közösíteni,a kettő teljesen külön áramkör ráadásul az óra és a lakáselosztó között ezek a vezetékek még egy csőben sem futhatnak. Új bekapcsolásnál megköveteli a szolgáltató ha falba lesz bevésve a vil szekrény a mért vezetékeknek két külön csőbe kell lenniük. E.ON OS területről beszélek. Ha nem két cső van át sem veszik.
(#) cornel hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Akkor most rá kell kötni,vagy nem?
(#) plepi válasza cornel hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Az óránál egy sorkapocsba van kötve onnan ágazik két fele, a nappali pent mint irtam bekötöd arra a sínre amelyikbe be van kötve a szonda és itt választod szét a nappali pent ami az órától jön, éjszakai az az vezérelt azt meg bekötöd egy két pólusú fi be onnan meg egy két pólusú kismegszakítóba aztán bojlerba hisz az óránál közösítve van a kettő gondolom új mérőhely.
(#) cornel válasza plepi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Értem,köszönöm!
(#) dil válasza plepi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Pontatlan kérdésfeltevésre információt kellett volna kérni, valóban pontatlan, illetve nem teljes, kifejtő választ adtam.
Természetesen úgy értettem, hogy a megfelelő helyen, ahhol az ki van egyébként alakítva, ott egyesíteni kell a földelő szonda vezetékét a lakés védővezetékével. Tehát a lakás és az éjszakai rendszer azon a ponton találkozik, és találkoznia is kell. Aztán később nem találkozhat semmilyen módon, ebben igazad van. Bár az ellenkezőjét senki nem állította, és bízok benne, hogy nem is gondolta úgy senki.
Elnézést, ha félreérthető voltam.
(#) plepi válasza cornel hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Így kell ja és az első fi ről lehagytam a lakás felé menő fázist de a bojlert így a bojler földelését is lehagytam azt meg az első sorkapocsba ahol a földszonda van oda kell kötni

Kép003.jpg
    
(#) plepi válasza plepi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Meg még a nappali körről lehagytam az fi után következő kismegszakítókat bocsika siettem.
(#) dil válasza plepi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Ne kapkodj, mert megint félreértjük egymást!
Igen a boyler földelését is rá kell kötni arra a sorkapocsra, amelyikhez csatlakozik a szonda.
Az áramvédő után természetesen már nem találkozhat a védő vezeték a nullával - csak megerősítés képpen.
(#) plepi válasza dil hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Tudom!
(#) cornel válasza plepi hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Nagyon köszönöm neked és dil-nek is a segítséget!!!
(#) cornel hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Még kérdezek!
A földsínbe lényeges hogy milyen sorrendbe kötjük be a szonda vezetékét,a bejövő pent és az elmenő nullát?
Más kérdés! Ha nincs FI-relé,akkor a föld és nullasínt milyen színnel kötjük össze,kék vagy zöld-sárga?
(#) dil válasza cornel hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Nem lényeg a sorrend, ami fontos az az, hogy egy csavar alá csak egy vezetéket köss, legyen rajta saru, vagy érvéghüvely, szükség szerint.
Én z/s használnék (belenéztam a MSZ 2364-410:1999 szabványba, mindenról ír, csak színről nem).
(#) proba válasza busachris hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Talán...Léptetős lámpa.

léptet.jpg
    
(#) cornel válasza dil hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) cornel hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Szabad-e EPH-hálózathoz hilti szalagot használni? A szabvány megengedi-e?
(#) cornel hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
A szabvány kötelezővé tette kültérre és vizes helységre a FI-relét? Éjszakai áramkörre bojlernek előírás az FI-relé?
(#) jani48 válasza LaciMaci hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
:violent:
(#) VIM válasza jani48 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
A dátumot is tessék nézni!! Ezt azért nem kellett volna!
(#) dil válasza jani48 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Cornel, a melót ne csináljuk meg helyetted?
Mint írtam már, itt a fórumban is, de a google-ban szinte minndend megtalálsz. Keress - olvass!
:google:
(#) dil válasza jani48 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Bocs jani48, mellé nyúltam.
(#) antika037 hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Üdvözlet! Csak annyit kérdeznék, mi az igaz abból, hogy ha teljesen áramtalanítjuk (pl.: TV, mosógép, és egyéb) készülékeket, áramot takaríthatunk meg? Jót tesz-e ez a készülékeknek, vagy károsítja egyéb alkatrészeit? Hallottam olyat, hogy észrevehetően kevesebb lett a villanyszámla, viszont a TV.-t szerelőhöz kellett vinni amiatt, mert áramtalanította minden este.
Köszönöm a segítséget!
Antika037
(#) ego2 válasza cornel hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
2009 február óta nem csak a kültéri és a nedves helyiségekbe, de minden lakóépületben kötelező a FI relé, ha új kiépítésről vagy jelentős villamos átépítésről van szó. 2009 február előtt is kötelező volt a kültéri és a párás . nedves helyiségekbe illetve az ideiglenes fogyasztási helyekre az ÉV relé.
De a legérdekesebb: bojlerhez nem kötelező a FI relé kiépítése. Egy nagy marha volt aki ezt így előírta, de ez van. De én nem sajnálnék 5.000 Ft-ot arra, hogy beépítsem. Már vagy 10 éve minden munkámat úgy adok át, hogy ezek a berendezések be vannak építve!
(#) ego2 válasza antika037 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
A válasz egyszerű: igen lehet spórolni vele, akár jelentősen is. A berendezéseknek pedig nem árt a feszültség mentesítés kikapcsolás után. Egy szerű példa a bizonyításra: Egy hónapig élj úgy, mint eddig, utána egy hónapig kapcsolj le minden berendezést nem csak a készenléti állapotra, hanem áramtalanítással. Írd fel mind a két alkalommal az óraállást és kijön az eredmény, hány kWh-t spóroltál, azt szorozd be 50 Ft-al és itt az eredmény.
(#) cornel válasza ego2 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Köszönöm a választ!
(#) cornel válasza dil hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ok. Kerestem,olvastam.
Már tudom hogy nem használható hilti szalag,de akkor sem értem hogy miért !? Azt írják "mert az anyaga és keresztmetszete nem megfelelő". Miért nem ? Mekkora ellenállása lehet 0,1 Ohm ?
(#) gg630504 válasza antika037 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Az én ITT Nokia képcsöves TV-m hálózati kapcsolója a napi ki-be kapcsolásokat kb. 8 évig bírja. Azaz ennyi időnként tönkremegy és cserélni kell. Más készüléknél ( számítógép, CRT, stb. ) nem volt hátrány.
(#) plepi válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Venni kell egy olyan elosztót amelyen van kapcsoló,és akkor nem kell a készüléket ki be kapcsolgatni.
(#) DuMatyi válasza ego2 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Sajnos úgy néz ki, hogy a készülékeink standby üzemmódban kiteszik a 12. havi villanyszámlánkat, azaz tizenketted résszel lehetne csökkenteni a fogyasztásunkat. Egy LED-es ébresztőóra üzemeltetése körülbelül egy évet nézve 3000 Ft áramdíjba kerül.
(#) ego2 válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Pontosan erről van szó. Egyenlőre kevés ember van, aki elhiszi. Egyszer egy ismerős kért tőlem tanácsot, hogyan spórolhatna. Elmondtam neki az itt már leírtakat. Egy hónap múlva azt mondta, hogy úgy csinált mindent, ahogy mondtam, mindent lekapcsolt használaton kívül. Most már tudja állítása szerint, hogy mire fizet ennyit, de azt hozzátette, hogy nem tud az elkényelmesedése miatt visszább szokni a nívójából, mint ahogy most él. De elfogadja ezután, hogy ennyi a számla.
Következő: »»   58 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem