Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony frekvenciás jel erősítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cica hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Üdv!

Egy olyan erősítőt kellene megépítenem ami egy föld alá helyezett tekercs álltal vett jelet felerősítené kb. 10mV-tól nagyobb értékre. A tekercs álltal vett váltakozó jel minimális értéke kb. 50 μV és annál nagyobb. A frekvenciája az 1Hz- 5kHz terjed.
Az kimeneti feszültségnek arányosan növekekednie kellene a bemeneti feszültség szerint.

Egyszerűnek tűnt az egész erősítő megépítése, de olyan akadályokba ütköztem, hogy az erősítő kimenetén akkor is mértem feszültséget amikor a bemenetre nem ment semmi, a mért feszültség majdnem megeggyezet a táp feszültségével. Mikor rákapcsoltam a tekercsre, akkor mértem néhány milivotot. A potenciométerrel hiába állítottam az erősítés mértékét a kimeneten nem válltozott semmi, vagy épphogy csak valami. Sokmindent kipróbáltam, invertáló, nem invertáló kapcsolásokat is.
LM324 műveleti erősítőt használtam, de próbáltam már TL062 is. De nem nagy sikerrel. Több fórumot is végignéztem. De hiába
Ha valaki tudna segíteni egy értelmes kapcsolási rajzal, azt megköszönném. Akár milyen jó lesz csak megbízható legyen. Előre is köszönöm, ha valaki foglalkozik az egyszerűnek tűnő nagy gondommal.

Üdvözlettel: cica
(#) proba válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Esetleg egy-két konkrét kapcsolás amit kipróbáltál??
Szerintem mikrofonerősítők között lehetne keresgélni nagyobb csatolókondenzátorral.
(#) 18david18 válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia!
A TL062 az jó, esetleg TL072 stb. ezek fetesek. Szerintem neked nem invertáló kapcsolás kell. Az erősítést neked kell kiszámolni (R1/R2+1), de ha nagy erősítést állítasz be annál nagyobb lessz a zavar is (mivel azt is felerősíti). A kimeneti feszültség ellen helyezz el csatolókondenzátor a kimenetre.
(#) gabi20 válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Én arra lennék kíváncsi, hogy egy föld alá helyezett tekercsel milyen jeleket lehet befogni?
(#) Gafly válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Nos mivel kis jelekről van szó ezért mindenképpen figyelni kellene az offsetre (ami azt eredmenyezi hogy bemeneti jel nélkül látsz a kimeneten valamekkora egyenfeszültséget, amit le is irtál). Én inkább az invertáló kapcsolást javasolnám, ahol a + bemenet földre van kötve, és a bemenet az R2 ellenállás (például azért mert üresen hagyott bemenetnél sem lebeg a bemenet és igy a kimeneti is stabil marad, nem megy el egészen a tápfeszültségig ahogyan irtad). A megadott adatok alapján (körülbelül 200-as feszültségerősités) például R1 lehet 470 KOhm, R2 pedig 2.2 KOhm. Ha a bemenetet nem választod le kondenzátorral (tulajdonképpen ha kettős táplálást alkalmazol és tekercs megy a bemenetre akkor nem is szükséges) akkor a + bemenetet is egy R2 (ebben a példában 2.2 KOhm) értékű ellenálással kösd le a testre. A hálózati 50 Hz által okozott "brumm" biztosan zavarni fog (hacsak nem pont az érdekel).
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Valamint egész közel kell elhelyezni a tekercshez. Ne a vezeték által gyűjtött zajokat erősítse.
(#) cica válasza proba hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Jelenleg kapcsolásokról nem tudok képeket küldeni, mert nem tartózkodom othom. De a legismertebb alapkapcsolások alapján számoltam ki, és cíneztem össze az erősítőt.
Lehet, hogy megpróbálom a nagyobb csatolókondenzátoros ötleted.
(#) cica válasza 18david18 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
A zajt ki lehet úgy szűrni, hogy több kisseb erősítésű erősítőt kötök össze? Tegyük fel van erősítőm mindegyik erősít 10, akkor végleges erősítés lehet 10000?
A kimenetre köthetek elektrolit kondenzátort is?
(#) cica válasza gabi20 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
A föld alatt alacsonyfrekvenciás elektromágneses hullámok terjednek, mivel a skin hatás miatt behatolnak a talajba.
(#) cica válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Megpróbálom amit írtál? Igaz hogy én 10kOhm és 10MOhm ellenállást használtam, hogy elérjem az 1000 erősítést. Mikor összeraktam, akkor kimentem távol a lakot területről, távol a nagyfesz vezetékektől és ott elvégeztem a mérés. A kimenetre kötöttem egy 4kOhmos fülhalgatót. Csak súgást hallottam. Majd mértem a feszültséget. Tekercsel 150mV, az nélkül 7,valamennyi. A táp egy 9V elem volt. Majd átcsináltam +,0,-, táplálásra, hát úgyis hasonló volt az eredmény.
(#) cica válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Már írtam egy válaszomban, hogy ha szerintetek összekötnék több 10 erősítésű erősítőt, akkor kissebb lenne-e a felerősítet zaj? Vagy jobban kímélném a műveleti erősítőt???
Mert bizonyos frekvenciákat figyelnék aminél megoldható lenne a szűrés a bemeten. Mert amúgy most készítem az erősítőhöz a rezgőkört (tekercs+kondenzátor). Ezt kötném a sima tekercs helyébe, hogy így válasszam ki a venni kívánt jelet.
A fentebb írt több erősítőt összekötni elképzelésem képes lenne mikrovoltos nagyságú elektromágneses jelet felerősíteni?
(#) ha6pc válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia!
Ajánlom figyelmedbe a következőt:
http://www.vlf.it
Ami itt nincsen,azzal nem is érdemes foglalkozni.
És sok sikert!
(#) kadarist válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia!
Nézz itt szét: Natural radio
Egy pár kisfrekis cucc:Natural VLF Radio Receiver Schematic
Magyar oldal az alacsonyfrekis természetes eredetű rádiójelekről: Bővebben: Link
(#) cica válasza ha6pc hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Köszi a linket, igaz, hogy nem értem, de rászánok egy kis időt.
(#) cica válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Az alacsonyzajút nem lehet nálunk kapni. De szerinted LM324 is működne a több fokoztban? Ebben az esetben 4 fokozatban?
(#) vilmosd válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Hali
Eloszor is nem tudjuk a meresi korulmenyeket. Nagyon fontos a tekercs arnyekolasa, mert ha sima invertalo erositot hasznalsz az fel fog erositeni minden zajt. Meg kellene csinalni az arnyekolast mint egy dinamikus mikrofonnal. Tehat kell 2 er + arnyekolt vezetek (mikrofon kabel). A tekercs egyik kivezetese az egyik erhez a masik a masik erhez. Ha lehet le kell arnyekolni a tekercset is (alufolia). A kabel arnyekolasa -> tekercs arnyekolasa. Igy ki tudod zarni a kornyezo radioadok (Kossuth radio), valamint az EMS zajok (autok elektromos keszulekek) hatasat. Ezutan jon az erosito. Ha lehet hasznalj valami kiszaju erositot (NE5532 pl). Felejtsd el a sima invertalo erositot. Itt mindenkeppen differencial bemenetu erositot kell hasznalni. Talalsz kapcsolasokat az erositok adatlapjaiban "instrumentalis erosito" neven (instrumentation amplifier). Ezen tipusu erositok jellemzoje, hogy a kozos modusu jelet erosen csillapitjak (CMRR), viszont a differencial jelet a Te altalad kivant szintre erositik. Ezzel a modszerrel el lehet erni a par uV-os jelek erositeset fajdalommentesen. Vannak keszen is ilyen erositok de ezek nem az olcso kategoriak (AD, Burr-Brown, TI). Esetleg nezz szet a Microchip analog kinalataban (Chipcad), mert ezek olcsobbak. Nezz szet a Microchip honlapjan az AN-ek kozott. Van sok pelda az analog jelfeldolgozasrol.
Tovabbi jo kiserletezest.
Udv Vili
(#) kadarist válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Nekem ez nagyon tetszik. Tekercs táplálású, szimmetrikus bemenetű, alacsony kimenő impedancia, nagy erősítés.Bővebben: Link
(#) cica válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Köszönöm szépen a kielégítő válaszodat. Úgyszintén kadarist javaslatát. Érdekesnek tartom az tanácsod, hétfőn neki is ugrok. Remélem sikerrel járok.
Minden jót!
(#) tcs52 válasza cica hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Úgy látszik itt kevesen tudnak arról - vagy nem olvastam végig figyelmesen -, hogy az alacsonyfrekvenciás jelek erősítésének külön tudománya van. Az ilyen jeleket - a drift kiküszöbölése miatt - először megszaggatják, majd ezt a váltakozó jelet erősítik fel, végül egyenirányítás után kapjuk meg az erősített feszültséget. Ezt csinálják pl. az orvosi EKG készülékek is, amelyek a test nagyan lassú, mikrovoltos feszültségeit erősítik fel, majd rajzolják ki papírra.

Sajnos az alacsony frekvenciás átvitel miatt másznak el az erősítők kimenetei értékelhetetlen értékekre (ráadásul hőfok és egyéb függéssel). Ezt nevezzük drift-nek. Emiatt kell a szaggatás, a topiknyitó feladatban pl. legalább 10kHz-el (a felső határfreki 2-szerese).

Ha az előzőekben kapott megoldások nem vezetnének eredményre, én ezt javasolnám!
(#) kadarist hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Ha már a spéci chopper-stabilizált műveleti erősítőknél tartunk, akkor itt egy jó kis konkrét típus: ICL7650
(#) cica válasza tcs52 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ez egy érdekes fejlemény amit írtál..Tegyük fel egy 50mikrovoltos feszültséget hogyan szaggassak meg? Egy tranzisztoral? És milyen időközönként? Vagy ez mindegy? És ezt milyen erősítővel kellene erősíteni?
Van erre valamilyen bekötési rajzod?
(#) kasas hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Ez mért jó, hogy veszed a föld jeleit?
(#) vilmosd válasza cica hozzászólására (») Márc 6, 2010 / 6
 
Hali
A szaggatast regen bipolar relevel(chopper) csinaltuk. Most mar nem szukseges ilyennel vergodni. Vannak keszen chopper stabilizalt erositok (altalaban dragak). Ezek ugy hasznalhatoak mint egy normal OPA. Vannak meg az autozero erositok, amik szinten nagyon jo stabilitassal rendelkeznek. Pl Microchip MCP6V0x sorozat . Olcsok, beszerzhetoek, 5 voltrol jarnak. Az offset stabilitas 50nV/C, ami gondolom mar megfelelo. Ezekhez nem kell semmi varazslas mert a bekotesuk megegyezik az atlag OPA-kal.
Itt az adatlap:
MCP6V0X. A honlapon talalsz peldat az alkalmazasokhoz.
Viszont nagyon figyelni kell ezen nagysagrendu jeleknel a megfelelo arnyekolasra. Mint elobb irtam nagyon sok zavar jon a kulonbozo forrasokbol. Celszeru lenne kozvetlen az erzekelo tekercssel egybeepiteni, igy mar a felerositett kimeneti jelet kell elvinni, ahol kevesbe hatnak a zavarok. Ajanlatos meg ezeknel az alkalmazasoknal jo minosegu ellenallasokat hasznalni mert az ellenallas zaja is okozhat jelentos hibakat. A tap szurese is fontos, de ezeknek nagyon jo a tap elnyomasa (PSRR 130dB).
A mai idokben mar nem gond jo erositoket csinalni, csak jol kell megvalasztani az aktiv alkatreszeket. Ha kerdes van nyugodtan kerdezzel.
Udv Vili
(#) cica válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Üdv!
Megnézem, hogy ezt lehet-e kapni nálunk, igaz csak hétfőn lesz rá lehetőségem. Lehetséges, hogy még megkereslek egy két kérdéssel.
Nemrég olvastam egy kutatás eredményét az alacsony frekvenciás jelek terjedéséről ahol írták hogy ezek a hullámok (melyek hullámhossza hosszabb mint a bolygónk kerülete) számára a Föld egy rezonátor. Sőt 10 Hz hullám csillapodása kb 0,0002 dB.km-1... Ehez az vevő tekercset kb 1m mélyre helyezik a talajba. Ezek a hullámok összefügnek az időjárással és az emberi agy tevékenységére is hatással vannak. Tehát ezt szeretném nyomonkövetni...
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Okt 27, 2015 /
 
Elhatároztam, hogy építek egy detektort a Schumann hullámok vételére.
A munkát információgyűjtéssel kezdtem. Áttanulmányoztam a vlf.it weboldalt és a következőkre jutottam:
- a méréseket csak a hálózati 50Hz-től távol lehet végezni, tehát városi környezet kizárt. Emiatt a készüléknek hordozhatónak kell lennie, telepes táplálás.
- az előerősítőt az antenna közvetlen közelében kell elhelyezni de ez mobil üzem esetén már eleve adott.
- a műveleti erősítőnek kis zajúnak kell lennie. Legtöbben OP27-est használnak aminek a zaja 3nV/Hz. Az itt javasolt chopper stabilizált, zéró drifft-es műveleti erősítők zaja 50nV/Hz.
- a vlf.it oldalon a számítógép hangkártyája segítségével spektrumlab-al végzik a jel elemzését. Mivel én mobil üzemet szeretnék ezért a vevőt szelektívre tervezem.
Az elképzelésem nagyjából a következő: keret vagy ferrit lenne az antenna, chopper stabilizált előerősítő, sávszűrő 5-10Hz (ez adná a szelektivitást), VCO, végerősítő.

Gondolom az alacsony jelszint és a mikrofónia miatt nem egyszerű egy ilyen vevő építése.

Ha valaki foglalkozott már a témával és segítene az megköszönném.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem