Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Köszi a segítséget, szerintem is MM fej, de a kapcsolás csak azt írja, hogy mágneses fejhez jó, ezek szerint ehhez is jó lesz. Egyébként milyen nem mágneses hangszedők léteznek (ha létezik egyáltalán nem mágneses), ezt csak kíváncsiságból kérdezem.
Létezik nem mágneses is. Van még piezoelektromos (ilyen a kritikán aluli Tesla VK4302), fotoelektromos elven működő és kapacitív hangszedő (olyan, mint a kondenzátormikrofon) is. Ha érdekel a téma, akkor olvasd ela Degrell-féle lemezjátszók és hanglemezek című könyvet - az elmúlt 20 évben kevés új dolog keletkezett - mivel nem történik a témában számottevő fejlesztés és kutatás, tehát jó alapnak bizonyul. Kicsit dedós ugyan, de a Cs. Kádár Péter-féle Diszkónika című könyv is nagyon jó. Mai szemmel is túl "menő" akar lenni. Nekem nem jön be a könyvben lévő Hé idefigyejjémá bammeg stílus. Nem ezzel kell megfogni az olvasókat, akármennyire is fiatalok.
A típusa Audio Technika 95.
Létezett "kristály" (piezo) hangszedő. Nagyon gagyi, általában hordozható lemezjátszókba tették a '80-as évekig. De asztali lemezjátszókban is volt ilyen. Nem kell hozzá RIAA korrektor. Létezik MM hangszedő... A "gyengétől" a "jó" kategóriáig. 4.000,- - 100.000,- A tiéd kb. 9.000,- lenne újonan. Létezik MC (Moving Coil) Mozgó tekercses hangszedő. A RIAA korrektor elé kell egy elő-elő erősítő, vagy egy trafó. (de van amelyikhez nem kell). A "jó" kategóriától a "prémium" kategóriáig gyártják. 35.000,- - 4.500.000,- ig. Az árak csak irányadók. De már bőven kimerítettük az off topic fogalmát, úgyhogy itt a vége !
Köszönöm szépen, a sok felvilágosítást, máris okosabbnak érzem magam. Tényleg sokat segítettetek, örök hála.
Szia!
Eredetileg benne volt,a lemezjátszót a kisebbségtől mentettem meg,lomtalanításon. Pioneer PN-5MC a neve. Amikor szétszedtem a tű fölött nagyon vékony,két tekercset láttam.
Amenniyben a tű fölött van két kis tekercs (jobban mondva annnak a tövében), akkor az MM azaz moving magnet.
És a neve?
5MC azaz MC is mozgó tekercsre gondol. Én úgy tudta,ha a tekercs mozog,akkor a tekercs a tű tövében van,a többi része(a mágnes) pedig a hangszedőben. Ha a mágnes mozog,akkor pedig a mágnes van a tű tövében nem? Másképp hogy mozgatná?
Tessék, ha már nem hiszel nekem. Mellékletben felettem két képet.
Attól, hogy benne van a típusszámban az, hogy MC, nem jelenti okvetlen azt, hogy moving coil.
Azta! Én akkor idáig teljes tévhitben voltam. Mindvégig azt hittem,hogy ez egy szabvány MM jelszintű MC hangszedő. Köszönöm!
Hűű! Köszi szépen!
DuMatyi is megnézhetné a linkeket! Ez mégis csak Mozgó Tekercses felépítésű hangszedő! Idézet: „Pioneer PN5MC. PN6MC moving coli replacement stylus.”
Ez egy baromira érdekes konstrukció lehet, mert azt mondta nekem a kedves kolléga még régebben, hogy a kimenő szintje 5 mV körüli. Én meg eddig csak és kizárólag 300 uV szintű MC-kről hallottam, és mindenki ájjáj felkiáltást hallatott akkor, ha épp egy trafós illesztés nélküli előerősítőt hoztam szóba. Nem tudom, ezt hogyan csinálta a pijonyír. Esetleg beszivárgott a hangszedő-gyártásba is a nagyon erős oxidkerámia mágnes (pl. a FeCoNi), amit tipikusan a winchesterekben használnak?
Azt nem értem, hogy a Tesla NC és NZC sorozatú lemezjátszóban ha sikeresen kiiktatták a dörzshajtást, akkor vajon miért nem futotta egy jobb hangszedő konstrukcióra? Nem nyávogott az a lemezjátszó, de a hangszedő az nagyon kilógott a sorból.
Biztosan hősként emlegetnek majd az égben lebegő MC hangszedők, dicső tettedért !
Jó pap is hó'tig tanul. Azt hittem, már minden tudok a hangszedőkről... Közben meg a kis vágottszeműek pofánvágták a világot. Soha nem hallottam még MC-ről aminek cserélhető a tűje... és lám ! Ráadásul a tű annyiba kerül, mint egy jó-közepes MM hangszedő, tűvel együtt... és 2/3-ába a legolcsóbb MC hangszedőnek. Jól ki van találva. Azért az valamit jelenthet, hogy soha-sehol nem hallottam (hallottunk) még róla. De lehet, hogy csak a HIFI hívők és a szaksajtó sznobsága (esetleg piacvédelem) lehet az oka.
Naaaa...
Azért már 30 éve is gyártottak (és ma is) magas kimenő szintű MC-ket. A "hagyományos" MC-k 180-500uV között vannak. Az ellenállásuk 3-4 Ohm és 20-100 Ohm között terhelhetők A magas szintűek kb. 10x nagyobb jelet adnak ki, és az MM-ek korrektorának 47kOhm-os bemenő ellenállása megfelelő nekik. A nagyobb jelszint nem csak a jobb mágnesnek köszönhető, hanem a 10x -es menetszámnak is ! Ami persze még újabb "tulajdonságokkal" ruházzák fel az ilyen MC-ket.
Ha már a "furcsa konstrukcióknál" tartunk:
A múlt héten volt szerencsém egy ilyen hangszedőt a látni. Nem mertem kivenni a tulajdonos kezéből. Kértem, hogy Ő forgassa előttem, hogy minden oldaláról megcsodálhassam. Higgyétek el, hatalmas élmény volt még a látványa is. :yes: Pláne, amikor mondta, hogy direkt az Ő részére gyártották... Készítettek belőle arannyból és platinából készült tekerccsel is. Na, mit gondoltok melyik szólt szebben??? Amikor idáig értünk, mondtam, hogy: "na most már hagyjon békén, inkább elmegyek... " Hazaértem, és egyből elmentem...
Azért a dörzshajtás kiváltása, meg egy "jobb" hangszedő megkonstruálása nem ugyan az a súlycsoport...
Az NC/NZC kategória továbbra is a "futottak még" kategória maradt. Más kérdés, hogy mindez 1,5-2 havi fizetésbe került hangszedővel együtt. Ugyanekkor egy MC30-as hangszedő 30ezerFt, azaz 15 havi fizetés volt... (+ a trafó hozzá, megint hasonló árban...)
Hát! Túl sokat ne várj tőle,hallottam már szebben szólni MM hangszedőt is.
Bizony-bizony! A Pioneer rakta a lemezjátékosaiba a magaskimenetű MC hangszedőket. Az enyémben is az volt (PL-750, PC-5MC) csak sajna már nagyon kopott volt, így tettem bele egy Ortofon VMS30MkII-t
Te már tudod,hogy nekem is PL-750-es készülékem van Épp a HFM-1 mély hangjaival vacakolok. a 390k-t kicseréltem 300K-ra,még így is döng.
Pedig szívesen meghallgatnám... Ha lenne ilyenem...
Az ellenállással elsősorban a visszacsatolást állítjuk be. A frekvenciamenetre van hatással a kondenzátor. Lásd egy marék könyv, amit küldtem még régebben. Azaz vakvágány ha az ellenállás cseréjétől eredményt vársz. Az maximum a jelszintet változtatja. A frekimenetet is, de attól függ melyik ágban lévőt ( a visszacsatoló, vagy a talppontban lévő) változtatod. Az ellenállás az elsődlegesenm az erősjtés nagyságáért felelős, és ezzel szembe dolgozik a kondenzátor változó impedanciája - minden RIAA korrekciós áramkörnél. Markánsabb a hatás, ha a kondenzátort változtatod, mer az a frekvenciamenetet változtatja - mivel impedanciája ferkvencafüggő. De hát vaktában tapogatózni...
Akkor még a kondenzátort csökkentem 3,3nF-ról 3nF-ra,ahogy Pioneer csinálta.
A 300k marad,mert volt 1-2 lemez amivel torzítgatott. Már pedig nem a korrektor torzít a 0,07%-os torzításával,hanem túlvezérelte a bemenetemet. Ahogy kicseréltem az ellenállást már jobb is lett! Viszont szerencsére mint ha a mélyek is csökkentek volna....
Megcsináltam a HIRAGA MC előerősítőjét , nagyon egyszerű , könnyen megépíthető és jó a hangja is .
Csak ajánlani tudom , stabilan beállítható a bemeneti 0V DC , a tranyókat érdemes összeragasztani .
Úgy látom ez is a szokásos CHZ-féle mesterművek egyike! Nagyon jó lett, tökéletes kivitel!
És "fillérekért"mennyivel jobb mint egy még éppen megfizethető árú MC trafó.
Jó nagyot erősít, ezt némiképpen csökkentettem is, úgy hogy a 2,2K-os ellenállást megosztottam. A helipoti jó ötlet, nekem annak idején nem jutott eszembe... Az eredeti tranzisztorokkal építetted meg? Milyen hangszedőt kötöttél "elébe"? Korábban én is stab. IC-ről hajtottam, de Huszti Zsolt rábeszélt egy nagy időállandójú sima RC szűrésre (Így ez az egyetlen táp ami mindig feszültség alatt van.)
Így van! Nehéz lenne Róla elképzelni, hogy csak úgy összedrótoz valamit az asztalon deszkamodell szinten...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |