Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   6 / 59
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Na.. utsó kérdések egyike: Kérnék árajánlatot, kérlek add meg nekem , hogy mire kérjem (nem az ár a lényeg).


Továbbá: A tranzisztorok alá csillám, vgy hőpaszta vagy mi kell?
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Azt javaslom zárjuk le a "trafósdit".
Az Elektris nem Vatera, ők egy cég, akik trafótekercselésből próbálnak megélni. Szerintem jól végzik a dolgukat, de ez nem zárja ki azt, hogy ne lenne számos egyéb kedvező megoldás is.
Ez csak egyetlen lehetőség, akinek tetszik él vele (én eddig maximálisan elégedett voltam velük), akinek van jobb ajánlata az mást választ.
(Szamóca! Én az elején rákérdeztem vagy 5-6 éve, hogy miket kell megadni rendeléskor. Érdekes amit mondasz, mert az alaphelyzet éppen az, hogy minden tekercsvéget kivezetnek. Azt kell külön kérni, ha belső összekötést szeretnél.)
(#) shalafi.66 hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Más kérdés, kisebb BDW93-4-el, vagy BDX33-34-el nézte/hallgatta már valaki?
(#) bakos13gab válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Szia!

A tranzisztorok alá paszta is kell, meg szigetelő csillám is. A csillám mindkét oldalát bekened pasztával és rárakod a tranyó hátuljára, majd így szorítod a bordához. Nem kell túl sok paszta, mert szorításnál szétterül, inkább minél kevesebb.

Szerk.: Nem tudom ,mi a véleményetek a hqvideo-ban kapható trafókról, de ezt tartanám a legegyszerűbbnek, mert elmész és megveszed, vagy kiszállíttatod. A honlapjukon van sokféle keress egyet megfelelő paraméterekkel. Nem a legolcsóbb és gyártmány is lengyel (én már vettem náluk egyszer 300VA -es 2*28-as trafót és nem volt vele gond, viszont egy esztergomi sráctól is ettem 200VA-est és az ugyanakkora, szóval lehet nem a leg optimálisabb, de kezdésnek a legegyszerűbb, már ha elérhető a bolt neked.)
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
1. Nem is gondolod micsoda "darázsfészekbe" nyúlsz mikor trafóadatokban kérsz tanácsot. Ebben a témában elképesztő szélsőségek is előfordulnak.
Szerintem jobb egy nagyobb trafó mint két kisebb (ezt majd megint próbálják többen cáfolni), és szerintem elég 100% tartalék trafó oldalon.
Ezek alapján, mellékeltem neked az én HTA30-am trafójának minőségi tanúsítványát, amin minden adat rajta van.
2. Kell szigetelő csillám is, meg hővezető paszta is.

img171.jpg
    
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Végigpörgettem a hqvideo kínálatát és nincs náluk 2*48-as trafó, úgyhogy ez ugrott.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
vaterán találtam párat, ami szóba jöhet... ... az Alkotó-HTA-nak a 48VAC-tól milyen irányba és mennyit lehet eltérni táp oldalon?
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ez nem "ALKOTÓS" megközelítés kérdése. Maga a kapcsolás van erre a feszültségre kitalálva, és optimalizálva (oda is kell figyelni a pufferek feszültségére).
Nálam a hálózat 240-245V körül van, tehát az elvileg 48V mindjárt 50V-lett. Ezzel simán megy gond nélkül.
Ugyan nem próbáltam, de szerintem simán lemehetsz 42V-ra is, csak a kimeneti teljesítményed csökkenni fog.
Tehát valahol 42-52V között próbálj maradni, de ha tekercseltetsz, akkor azért próbálj az ideálishoz közelíteni.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
értem és köszönöm!


Pufferfeszültségre odafigyelni... ...ez csak annyi, hogy legyen elég magas, vagy 50 helyett nem mehet 63, 63 helyett 100 és így tovább??
(#) bakos13gab válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Pufferelésnél a trafón mért váltakozó feszültség egyenirányítás után általában gyök 2x-esére emelkedik (esetünkben 48*1,41 = kb. 67 V DC). Ez üresjáratban lehet magasabb is ennél, terhelésnél pedig, ha jól méretezik a trafót, akkor működik a vévleges feszültsége körül. Tehát a 63 Voltos elkó csak neccesen viselik ezt el, szóval annál nagyobb kell, 100V a tuti és amit mindenhol megkapsz, de persze van a kettő között is.

Felfele el lehet térni ,csak nem érdemes, mert ilyen magasságban nagyon drágák már az elkók.

Szerk.: megnéztem, és a lomexben van például 80 voltos is. Szóval az is tökéletesen megfelel.
(#) szamóca válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Az UszekX1,41-ből még le kell venni ~1,2V-ot. (az egyenirányító diódák nyitófeszültségét)
Az eredeti kapcsolás egyébként 60VDC-ről üzemel. Ehhez ~44VAC reduktor a megfelelő.
Amint azt Alkotó is írta, ez hálózatfüggő is.
A pufferek mindenképpen legalább 75-80V fesz.tűrésűek legyenek!
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Nagyobb lehet a feszültség (nem olcsó mulatság), kisebb nem!
(#) bakos13gab válasza szamóca hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Igaz, a diódákon eső feszt elfelejtettem. Azzal számolni kell, ahogy szamóca írta, hogy a hálózat sem mindig 230V. Jobb a biztonság, mert nagyot robbanhat, főleg egy ilyen nagy elko.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
na úgy gondolom most már tiszta a téma... ....elektroart és lomex rendelések befutnak a héten.. nyákot addigra megcsinálom, holnap megyek bolhapiacra nézek trafót.....
.... dobozolás: Ide nem kell/célszerű/előnyös a fémdoboz? /látva, hogy ezt fa dobozba tették többen, amíg a DoZ-t fémbe... / ...ez hogy van?
Trafót hogy tudom megmérni, van e lehetőség az ellenállásából kikövetkeztetni a szekukunder-primer arányt.. ..ha mondjuk olyat találok amire nincsen ráírva, hogy mi az.
(#) bakos13gab válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Vastag vezeték, kis menetszám -> kis ellenállás = szekunder
Vékony vezeték, nagy menetszám -> nagy ellenállás = primer, így.

Hogy konkrét feszt, csak ellenállásból? Azt majd valaki okosabb megmondja...

Szerk.: nekem van egy trükköm, ahogy ezt megállapítottam már. Fogsz egy kicsi mondjuk 6V-os trafót és azzal hajtod meg a kérdéses transzformátort, így ha véletlenül a szekunderre kötöd, akkor sem kell félni kilovoltoktól a másik tekercseken.
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 / 1
 
Hozzáértés nélkül inkább használj ismert trafót.
Vannak trükkök amiket lehet alkalmazni, de tévedni is lehet elég nagyokat.
Mindkét módszer működhet, de tényleg oda kell figyelni sok mindenre.
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ezzel egyetértek, mert például ha csak 6 volttal is hajtod meg, a másik végén megjelenő feszültség ugyanúgy halálos lehet, mint ha a konnektorba nyúlkálnál, csak kisebb a valószínűsége, ha mindkét trafó leválasztó (egyszerre két kivezetéshez SOSEM szabad hozzáérni). Én sem régóta hobbizok, így ha lehet mindig biztosra megyek, akár nagyobb költség mellett is.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Idézet:
„Végigpörgettem a hqvideo kínálatát és nincs náluk 2*48-as trafó, úgyhogy ez ugrott”
De miért is kéne 2X48Voltos trafó ? a HTA-30 csak+tápfeszről megy igy csak 1X48Voltos trafó kell neki. Esetleg ha mono blokk fölépítést akarsz akkor kellene a 2X48 Voltra utazni . Bővebben: Link Bővebben: Link Egyébként meg a HQ-nál van olyan toroid ami ide bőven megfelel: Bővebben: Link Igaz csak2X24 de azt ha összeadom akkor máris 48 lessz a vége !
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
A 2x48V tőlem ered. Itt írom, hogy egy nagy trafó az szerintem jobb mint két kicsi. És feltételeztem, hogy két csatornát épít, mert az én paneltervemről volt szó, amin valóban két csatorva van. És ha már egy nagyobb trafónk van, akkor azon minkét oldalnak legyen külön tekercse.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ezt a változatot azért nem írtam le, mert nem akartam jobban megkeverni. Persze, akár 4*12 voltos trafó is megfelel, de figyelnie kell rá, hogy milyen sorrendbe köti sorba a tekercseket. Feltételeztem, hogy csatornánként legalább külön szekundert szeretne, itt csak ilyesmiről volt szó és majdnem mindenki ezt javasolja erősítőbe. Nyilván ha nincs más, akkor egy szál 48 voltról is elmehet a két oldal, csak a teljesítmény legyen meg.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
szépen rendben is van minden eddig, kérdésem az lenne, hogy olvastam: "előerősítő van benne, de ha kell ki is lehet kerülni" - vagy valahogy így.

/táp úgy néz ki enyhén túl lesz dimenzionálva, de ezt dobta a gép. (két külön trafó, egyenként 120VA)/

Úgy áll a helyzet, hogy előerősített jelet akarnám, hogy kapta, így akkor hova megy a bemenet, illetve mit kell módosítani?

Hogy adjam tudtodra hogy használd a shift billentyűt mondatkezdéskor, ne nyomogass entert, per jeleket, pontokat feleslegesen?
szamóca
(#) vadasz válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Olvastam máshol, hogy a felélesztésnél elszállt a BDT...


...mire kell figyelni felélesztésnél?

(HTA-Alkotó-féle)
(#) CIROKL válasza vadasz hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Nézd aza BDT-és eset a következő , először is a BDT-ből csak sajnos hamis példányokat lehet beszerezni . Még lehet hogy ezzel nem is lenne gond de bele estem abba a figyelmetlenségbe hogy a nyugalmi áramot állitó trimmert pont a MAX felé tekertem , és hiába az áramkorlátos labortáp így is sikerült a BDT-ket azonnal a másvilágra küldeni ! Ez után már semmi értelmét nem láttam további kisérletnek a második felvonásban a BDW páros lett alkalmazva , és mondhatom ezzel semmi gond . Az előerősítővel ugy szintén nem voltam megelégedve , már mint az eredeti két tranzisztoros kivitellel amit valaki a HTA-30 elé biggyesztett ? Szerintem csak zajkeltésre jó , nagyon nagy az alapzaj amit produkál , egy kis trükkel csökkentettem a zajt és csak is ugy maradt bent . Ebből kifolyólag született a következő ötlet hogy mi lenne ha csöves előfokot tennénk a tranzisztoros helyett . Ezt az elméleti dolgot a CHZ /Zoli/ eszközölte amit én a gyakorlatba átültetve megvalósítotam és azóta már készült belőle egy-két példány ami nagyon nagy megelégedéssel nyugtázza a gépet, hangzásában mondhatom egy jó klasszissal megelőzi a tranzisztoros kivitelt !
(#) vadasz válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Köszönöm a kimerítő választ! Egy dolog akkor is maradt kérdésnek: Ha az előerősítőjét nem akarom használni, megtehetem, hogy elkészítem a teljes verziót, aztán pedig két kivezetést csinálok úgy, hogy az egyiket az előerősítőre, a másikat utána kötöm? Ha így tehetek, akkor ezt konkrétan hol/hogy? Szamóca, igen szóltál, és igyekezni is fogom betartani kérésed, amennyiben helyesen értelmeztem, miszerint megjegyzéseket, mellékes információkat, egymástól tartalmilag elkülönülő hozzászólásokat lehetőleg nyelvtani eszközökkel ne fejezzek ki. Természetesen a mondatot nagy betűvel attól még kezdhettem volna eddig is, hogy beleestem ebbe a tagolási hibába. Mentségemre szóljon, ilyen okból még életemben nem találkoztam nemtetszés kifejező illetékessel, de ettől még nyilván vannak mindenhol helyi szokások, melyeket be kell tartani. Kicsit furcsálltam eddig ezen fórumok olvasása során, hogy az emberek mennyire nem tagolnak, de most már értem az okát. Köszönöm türelmed és időben elhangzott figyelmeztetésedet.
(#) CIROKL válasza vadasz hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Igen a kéttranzisztoros előfokot nyugottan ki is hagyhatod ha gondolod , szerintem hallgasd meg azzal és nélküle . Ha ugy gondolod akkor ültesd be az alkatrészeit a panelre és csinálj egy kivezetést utána is , így egyszerűen megkerülöd és megtudod állapitani hogy neked hogyan tetszik jobban vele vagy nélküle ?
(#) hapro válasza vadasz hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Egy vélemény az enyém is: mindkettőt megépítettem, és a csöves klasszisokkal jobb a tranyóstól. Ha még nem csináltál nyákot a tranyóshoz, akkor készíts a csöveshez, sokkal jobban járnál vele!
A tranyós nyákját ingyé odaadtam valakinek, miután meghallottam a csövest.
Semmi extra nem kell hozzá, csak egy cső foglalattal, meg pár menetet még rátekersz a trafóra a cső fűtéshez. Én is így csináltam, kis segítséggel.
Akármit csinálsz itt segítséget lelsz.
(#) vadasz válasza hapro hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Alkotó nyákját néztem ki, mert valahogy szimpatikusabb az elrendezése, és én is a "feketedobozka" híve vagyok. Gyakorlatilag akkor abba kéne beilleszteni a csövet, viszont ha jól nézem ott kevesebb a hely. Az megoldás lehetne, hogy lehagynám az előfok alkatrészeit egyszerűen a nyákról, a két monót külön nyákra tenném, és fizikailag a kettő közé tenném egy külön nyákra a csöves előerősítőt? Egy a baj, ez konkrét segítség nélkül nekem nem fog menni, mivel nem tudom pontosan mit hagyjak le, és mi is kell pontosan a csöves előerősítőhöz.
(#) hapro válasza vadasz hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
A legegyszerűbb, ha nem azt a nyákot építed, hanem a CHZ-CIROKL féle elrendezésűt, azon már minden rajta van, és nem kell kolbászolni semmit. Nagy szaktudás nem is kell ennek megépítéséhez, csak oda kell figyelni néhány dologra nagyon és akkor nem lehet elrontani semmit.

üdv.
(#) vadasz válasza hapro hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Biztos hogy egyszerűbb lenne, de a kicsatolásnál és a puffernél szeretném, ha Alkotó verziója lenne. Gyakorlatilag nem okozhat akkora problémát megkerülni az előerősítőt, illetve belemókolni helyette a csöveset. Amondó vagyok viszont, hogy megépítem először az egyiket, aztán a másikat, és akkor legalább lehet hasonlítatni. A CHZ-CIROKL verziónak a nyákját és hasonlókat merrefelé találom?
(#) hapro válasza vadasz hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Ha addig nem teszi fel Laci, vagy nem találod meg itt akkor én felrakom, csak a másik gépen van, szóval majd felrakom, ha nem lesz másképp.
Következő: »»   6 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem