Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   10 / 111
(#) magitor hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Üdv urak, mint kezdő szkópos lenne egy számomra fontos, viszont annál inkább banális kérdésem. Adott egy szkópom, ami egy C1-70A jelű szkóp, 2 sugaras, 2 csatornás 50MHz-es, megfelelő mérőkábellel, viszont szeretnék mérni vele ccir fm sávban lévő adóeszkőzt, illetve a kicsit magasabban lévő meterológiai műhold vevőjének sávját, szóval 150 MHz-ig szeretném a mérésemet, kiterjeszteni. Ezt meg lehet-e, vagy érdemes megoldani, és ha igen milyen külső eszközzel tudnám? Kicsit utánna jártam és ahgy néztem cd40xx es ic-kel láttam rá megoldást, csak az a kérdésé, pontos e annyira hogy megérje ilyennel foglalkozni?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza magitor hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Hello!
- Egy szkóp határfrekvenciáját a háromszorosára emelni, nem amatőr feladat. Az egész Y csatornát ki kellene cserélni. Ez nem az a "Gyere buci hamm bekaplak" :yes:
- De szerintem felesleges is. Nem sűrűn szokták a rádiófrekis jeleket szkóppal vizslatni.
- Nem tudom mit olvastál a CD40xx-ről, de fogadok hogy badarság lehet. Ezek a digitális IC-k 10..15MHz-ig mennek. És köze nincs a szkóphoz, mert a szkóppal a feszültség nagyságát szeretnéd vizsgálni az idő függvényében, a CMOS-nak meg digitális kimenete van. Tehát ott a jelszintek vagy L vagy H értékűek. (Ha csak nem valami perverz analóg visszacsatolást létesítenek rajta, de a határfrekvenciát akkor sem lehet túllépni.)
Maximum a frekvenciát lehetne mérni a szkóppal, egy (ismert osztási arányú) frekvencia előosztón keresztül, de 150MHz-re akkor sem jó a CD40xx választása.
üdv! proli007
(#) pucuka válasza magitor hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Üdv!
Teljesen analóg felépítésű oszcilloszkópokat kb. 100 MHz -ig szoktak készíteni, ezen határ felettienél inkább mintavevős (digitális) szkópokat szoktak készíteni épeszű költséghatáron bellül. Az ilyen nagy sávszélességű (magas felső határfrekvenciájú) szkópokat digitális áramkörök vizsgálatánál használják, időzítések, gyors fel, lefutási idők, tranziensek időbeli lefolyásának vizsgálatára használnak, mert erre más mód nem létezik.
Rádiófrekvenciás jelek vizsgálatára egyrészt luxus, az ilyen drága szkóp, és ráadásul meglehetősen pontatlan, és érzéketlen is.
RF jel meglétének, nagyságának vizsgálatához, méréséhez teljesen elegendő egy diódás mérőfej, megfelelő határfrekvenciájú diódával, (GHz es tartományban is), a jel torzítását pedig spektrumanalizátorral szoktuk vizsgálni. Ez egy "olyan szkóp" aminek a vízszintes tengelyén nem idő, hanem frekvenciával arányos eltérítés van, ennek a "mérőfeje", bemenete egy szintén egyszerű diódás csúcsegyenirányító Megfelelő szélessávú erősítés után). (a másik módszer a wobbler szkóp, ami hasonlóan működik)
Ha egy ilyen spektrum analizátort kiegészítenek egy tracking (együttfutó) generátorral, akkor lehetővé válik két, (antenna) és négypólusok (szűrők, és átvitel) vizsgálata.
Viszon az ilyen műszereknek is jelentős költségvonzata van, úgyhogy az ilyen műszereket csak akkor használnak, ha nagyon muszáj, vagy a termék árában megtérül. Amatőr viszonylatban egyszerű eszközöket kell készíteni, frekimérő, egyszerű szignál, (GDO) kéziműszer diódás mérőfejjel.
(#) Ferkógyerek válasza magitor hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Nekem fekszik itthon gigahertzes analóg szkópom, mégsem szoktam elővenni RF áramköröket méregetni.
(#) Péter_007 hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Ezt írtad:

Üdv mindenkinek
Most akarom meg venni életem első szkopját. A keret amit rászánok kb:50000HUF. Így csak használt jöhet szóba.
Ezeket a típusokat néztem ki:EMG-1564 (TR-4660), TEKTRONIX 2215, EMG 1567 (TR-4654) 60 MHz 2 csat. , ADVENCE OS-250 2 csat,
Arra lenék kíváncsi, hogy ezek közül melyik menyire megbízható, és esetleges javításuk menyire megoldható (alkatrész Kínálat).Amúgy hobbi célokra kelen erősítők, kapcsolóüzemű tápok mérésére használnám.

Válaszotokat előre is köszönöm.

További szép napot mindenkinek
(#) Moderátor hozzászólása Péter_007 hozzászólására (») Jan 25, 2010
 
Légy szíves, használd a "Válasz" gombot, hogy tudjuk, kinek, mely hozzászólására írtad, amit írtál.
Kösz!
(#) water válasza Péter_007 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
A Tektronixot vedd meg. Megbízható, nem szokott velük gond lenni. Az EMGket felejtsd el. Nagy, nehéz, öreg (a legtöbb az utolsókat rúgja) és nagyon megbízhatatlan, tele kontakthibával, nagyfesz problémákkal.
(#) Péter_007 válasza (») Jan 25, 2010 /
 
Elnézést legközelebb oda figyelek
(#) Péter_007 válasza water hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Köszönöm a tanácsot.Megfogadom, én is úgy gondoltam, hogy a fiatalabbat kellene megvenni.De sajnos arról lekéstem.Erről mi a véleményed VOLTCRAFT 630 2 csat. 30 MHz-es.

Üdvözlettel Péter_007
(#) punkkazy hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Üdv!
Oszcilloszkóp vételére adom a fejemet és segítséget kérek. Soha se mértem (na jó max fizika órán) oszcilloszkóppal. Max 25e van rá. Találtam egy Leader LBO 514-est. Erről vélemény? 25 ezerért lenne.
Ez ugye 2 sugaras?

16-orig.jpg
    
(#) KTobi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Kétsugaras
(#) jocoka hozzászólása Feb 21, 2010 /
 
Sziasztok

Nemrég vettem egy szkópot nevezetesen egy EMG TR-4654-et,erről szeretnék érdeklődi hogy ez menyire jó és milyen pontos szóval egy pár véleményt.
Elöre is kösszönöm.
(#) jdani hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Hali. Suliban mértünk oszcilloszkóppal. Tudtam hogy mi az, és hogy kb mire használjak. Megtetszett, és úgy döntöttem, hogy építek egyet. Egy digitális oszcilloszkópot, mégpedig ezt
Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e megépíteni, hogy használható-e, elég-e az alapokra (vagy akár többre) ,vagy elég gagyi cucc?
(#) attila1 hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Sziasztok. Vennék egy oszcilloszkópot,viszont a tulaj szerint két sugaras,csak az egyik nem működik.Phillips típusú.Régen használtam már szkópot,ezért újra tanulmányoznom kell,tápok szüretlenségére használnám csak. Ezt lehetne arra?Köszönöm a válaszokat!!

60-orig.jpg
    
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Lehetne! Ez egy 10 MHz-es példány. A hatvanas évek végének technikája.
(#) attila1 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Üdv kadarist. 6000ezret kér érte.Ennyit megér,nem?
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Korrekt, sőt! Csináld meg a másik sugarát! Nagyon jó műszer hírében áll. Ebben még benne van az anyag. Persze elvitel előtt próbáld ki a működő csatornát!
(#) jdani hozzászólása Márc 8, 2010 /
 
Hali srácok. Ti értetek eléggé az oszcilloszkóphoz?..
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia!
Csak az analógokhoz értek, meg a digitális Tektronixokhoz.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Akkor az előző oldalon a hozzászólásomban lévő linkben megtalálható masináról nem tudnál valami infót mondani, hogy érdemes-e megépíteni?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
A PIC-ekhez nem nagyon konyítok. Inkább az analóg techikával foglalkoztam.
Ha a személyes véleményem érdekel, akkor inkább kezdd egy egyszerű hagyományos oszcilloszkóppal. Nagyobb sávszélességű, kiértékelhetőbb a képe. Mostanában már olcsó pénzért kapsz használt, jó műszert.
(#) attila1 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
A kipróbálás nehézkes lesz,mert a szkóp pesten van,én Veszprém megyében lakom,ha korrekt a tulaj,és hinni lehet neki,működőképes.A sógoromat bíznám meg a vétellel,ő pesten lakik,vele meg családi körben sűrün összefutok.Így olcsóbb lenne mint a postai küldés,én viszont csak azért nem mennék fel pestre.talán nem zsákbamacska....Majd jelentkezem,ha sikerült valami.Köszönöm a segítséget!
(#) pucuka válasza attila1 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Látod a képen, világít, van vízszintes eltérítés is. Ennyi pénzért érdemes megvenni, még ha zsákbamacskának tűnik is. Egészbiztos meg lehet csinálni.
(#) asd123 válasza attila1 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia !

Sajnos nem látni a tipusát, de ha jól emlékszem ez egy valódi kétsugaras szkóp.

Üdv.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
De hol marad a megépítés élménye? Nekem nem kell valami profi cucc. Egy kezdő oszcilloszkóp, lehet h. sokat nem is fogom használni, csak tanuljak valamit rajta Csak nincs ki segítsen a megépítésében, használatában...
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szervízmanuált innen tölthetsz le hozzá:Philips PM3230 Oscilloscope
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Hát, van egy jó leírás hozzá. Be kell szerezni az alkatrészeket, összedrótozni, felprogramozni, aztán mindent bele! Talán keresd meg a cikk szerzőjét, ha elakadtál valahol.
(#) attila1 hozzászólása Márc 9, 2010 /
 
Üdv kadarist,pucuka,asd123 Hát sajna lemaradtam a vételről.Ma délelött hívtam az ürgét,tegnap délután elvitték tőle a szkópot No se baj,majd keresgélek még,hátha...minden jót nektek,és köszi!!
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Felkerestem, csak nem válaszol...
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 10, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Kaptam egy gyönyörűséges orosz oszcilloszkópot.Ez szép és jó,de nem igazán tudom használni.Orosz tudásom sem túl nagy,tehát nem is értem a gombok feliratát.Mellékelek képeket,remélem tudtok segíteni,mi,mit csinál.

Várom válaszokat:Máté

U.I.:Az normális ha búg?
Következő: »»   10 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem