Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kombikazán utánkeringetés
Témaindító: Smileyking, idő: Feb 11, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Egy olyan egyszerű kapcsolásra lenne szükségem amely a kazán szivattyújának a késleltetett kikapcsolását csinálja ez az utánkeringtetéshez kellene. Szóval röviden megkapja a 230v-ot a szivattyú és elindul de mikor eltűnik a 230 akkor még megy egy kis ideig amit be tudok állítani egy potival erre kellene egy egyszerű és lehetőleg olcsó kapcsolás. A szegítséget előre is köszönőm Üdv: Smileyking
Hát ilyet csináltatott Apum egy barátjával. Szép fehér doboza van. A kazán kikapcsolása után még vagy 15 percig keringet. Egyebet nem tudok mondani... Szerintem egy időzítő kéne neked. :yes:
Csak nekem egy olyan kapcsolás kellene amihez nem kell külön táp egyszerűen csak bekötöm a folyamatos 230-at azt a 230-at ami eddig indította a szivattyút és magát a szivattyút remélem érthetően fogalmaztam
Á! Ez túl egyszerű, tegyünk bele egy Pic-et.
Jól megprogramozzuk és nézzük miként kapcsolja a motort. Szóval a fentebb linknél egyszerübb kapcs. nem kell, esetleg 555-el lehetne túlbonyolítani, vagy pic-el.
Az a baj hogy igazából eléggé kezdő vagyok és engem egy 230 ra méretezett kapcsolás érdekelne amit csak meg kellene építenem.
Előre is köszönöm
Kaphtó Conrad -nál kitben (192163)+ egy 230-as relé váltóérintkezővel.
pont ilyet keresek csak ennél olcsóbban szeretném kihozni mert lenne egy gyári megoldás ami kb ennyibe kerül szal köszönöm de ez nekem nem jó mindenképpen házilag szeretném megcsinálni
Bemész 1villanyszerelési boltba, és kérsz 1 szellőzőventillátorhoz való késleltető elektronikát.Fürdőszobai elszívó ventillátorokhoz szokták használni, és a villanykapcsoló indítja a késletetést.Neked ugy kell bekötni, hogy a kazán indítsa!
és ennek az elektronikának megvan vagy le tudja nekem valaki rajzolni a kapcsolását?
Üdv: Smileyking (bocs hogy ennyit kukacoskodok de tényleg magam akarom megépíteni)
Feladat:
1., beírod a böngésződbe hogy www.conrad.de 2., Bejön a német Conrad oldal, a Art.-Nr. után bepötyögöd a magyar rendelési számot: 192163 (németeknél ez 192163-62, mind1 mert megtalálja) 3., Bejön a késleltető áramkör, hurrrrrrrrááá, jobb oldalt keresel egy olyan kifejezést, hogy Bedienungsanleitungen, na Ez alatt rákattintasz a német nyelvű ismertetőre "deutsch - Ver. 1.0" 4., megnyílik a böngésződben a PDF file, ha telepítve van az Adobe PDF olvasója, ekkor már nagyon kezdhetsz örülni. Ha felkínálja letöltésre, akkor letöltöd, telepítad a PDF olvasót és továbblépsz a következő pontra. 5., szépen leszkrolozol a 9. oldalig a Schaltplan felírat alatt láss csodát, ott a kapcsolási rajz, már csak le kell másolnod... dejóóóóóóóóó THX németek! 6., Megnyitod a kapcsolási rajz szerkesztő programod (Ajánlom az Eagle nevezető remelművet) és lemásolod a rajzot szépen alkatrészről alkatrészre 7., Innentől már boldogulsz ahogy akarsz/tudsz.
Nem vagyok fűtésszerelő de szerintem ezt termosztáttal szokták megoldani és addíg megy a keringetés amíg lenem hül a rendszer.
Nekem van valahol egy ilyen rajzom, még anno a karborobot kazánhoz lett "kifejlesztve" ha még aktuális holnap estére megkeresem neked, ha kell. Biztosan működik mivel akkor kb nyolc-tíz példányba meg is építettem.De annyi kérdésem lenne, hogy a szivattyú mekkora teljesítményű ( normál házi vagy valami nagyobb)?Írj ha kell!
igen érdekelne nagyon megkösszönném ha nem nagy kérés amúgy csak egy normál szivattyú
Megtaláltam amit mokus ajánlott csatolom is a rajzot csak fogalmam sincs hogy hogyan kellene bekötni. Ötlet?
Ezzel ne is próbálkozz. Ez a kapcsolás úgy működik, amikor a kapcsoló kikapcsol akkor indúl a ventilátor.
Jobb megoldás az amit " Travolta" irt csak tegyél a motor hélyére egy relét a teljesítmény miatt.
Ez egy gyári megoldás, bár nem kombihoz. A FÉG-es kombihoz van valahol rajzom, de most utazom el és nincs időm keresgélni. Magáról a IC-ről biztosan találsz a neten anyagot. Én is onann vettem, de most azt sem találom. Valahol a TELEFUNKEN honlapján keresd, vagy a keresőbe írd be az U217B IC nevet. Ha a FÉG-es is érdekel és esetleg nem találsz az IC-ről anyagot, este visszatérhetünk rá.
igen érdekel estére várom köszönöm
Udv: Smileyking
Méret miatt két lépésben küldöm. Ez az első.
Ime a második a VEZUV-os panelrajzal együtt. A panelrajz nem kimondottan formatervezett, az eredeti gyáriról másoltam annó régen egy négyzetrécsos papírra, de azért a méretek is kivehetők. Olyan régen, hogy ez még nem tartalmazta a VDR, feszöltségfüggő ellenállást. Mindenképpen ajánlott bele, mert anélkül nem bírja a viharokat, főleg ha az erős villámlással jár.
HA EGY KIS PÉNZ MAGOT SZÁNTSZ RÁ KÉSLELTETTET KKAPCSOLÁSÚ IDŐ RELÉVEL MEGOLDHATÓ!
Hali!
Nekünk egy Carborobot típusú kazán üzemel otthon,abban hasonló megoldás van.Amikor leáll a szénadagoló rostély forgása,(230V-os motor)az elszívóventillátor még kb 3 percig megy.Ha jól emlékszem egy 555-össel,és egy relével van megoldva, de ha érdekel a rajza,előtúrom,mert megvan. Üdv
Ez az egyetlen elfogadható megoldás, amit (#66047) scid leírt nemlehet termosztáttal ésegyébb nem odaillő kötyürékkel játszani a kazán nem játét a nem szakszerű átalakítás komoly vészélyforrás. a szenes kazánoknál más a helyzet ott van gravitációs nyomás és ott nem proléma ha a szivattyú csak később indúl meg a viszonylag nagy víztömeg miatt, de a gázkazán pillanatok alattfelforr. Söt a jobbak el sem indulnak amig a szivattyú nem üzemel.
Nem értem miért kell különbséget tenni a kazán típusok között.A srácnak egy késleltetett kikapcsolású időrelé kell tulajdonképpen és kész. Ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat,kiderül hogy pont ezt ajánlottam,csak nálam ventillátort működtetett,nála szivattyút kapcsolna. Üdv.
Érdekelne, miért kell erre áramkört építeni?
A falikazánok gyári vezérlése gondoskodik a megfelelő keringetésről.
Hosszú keresés után előkerült az igért rajz. Nekem is karborobot utánszellőztetőt működtetett. ma gyorsan megépítettem, mivel a régi ák még több relét (jelfogót) is tartalmazott. Itt mellékelem a rajzot de ha nem nagy baj csak scannelt rajz, mivel így gyorsabb. Ha gondod van vele írj, addig nem szedem szét és így könnyebben tudok segíteni, ha elakadsz
Holnap este hazamegyek és előszedem a rajzot,és felteszem.
Üdv.
Már amelyik. A FÉG ZC18-as kazánja biztosan nem tartalmaz, és ha jól tudom az első kiadású C12, C18, C24, C30 és C40 típusok sem. Ami elektronika ezekben van (egy kondi és egy ellenállás) az csak a keringető szivattyú félfordulatos vezérlését szolgálja, abban az esetben ha a kazán saját termosztátja (hőkorlát) kikapcsol. Ez nem a biztonsági 90 fokos (felforrás előtti) hőérzékelő. Pl. padlófűtésbe nem vihetsz 40 fokosnál melegebb vizet. Ezt tudod ezzel a hőkorlát termosztáttal beállítani. Azért nincs ezekben túlbonyolított elektronika, mert ezen kazánok gáz szelepe nem elektrónikusan van vezérelve, hanem áramlásérzékelőn keresztül. Ezért nem ég ha a keringető csak félfordulattal forog. Természetesen ha a szobatermosztát kapcsolja le, akkor félfordulattal sem forog a keringető szivattyú.
Bár OT a kérdés, azért kell különbséget tenni, mert a gázkazán általában fűzött öntvényelemekből áll, az meg igen érzékeny a hősokkra ( meg a pénztárcára! ), a szenes meg hajlamos berobbanni a visszafojtáskor ( 1 kollégám megégett egy ilyen okból kifolyólag, a másik meg vett magának másik kazánt, mert a régi kinyílott, mint a cseh-trombita ) szóval tessék komolyan venni a dolgot !
Üdv: Mcg
Amúgy a csőtermosztát ( kb 2500 Ft ) jó ötlet, mert csak akkor indul a szivattyú, ha már elérte a 20- 90 fok közt beállítható hőmérsékletet, és kikapcsol, ha ez alá megy.
A hőpatronos ( ezért házilag nem kivitelezhető ) verzió ára a fenti összeg, az elektromos ennél jóval drágább. A hiszterézise kb. 5 fok, de ezzel lehet játszani mert az elhelyezéstől is függ. Ha távolabb van a kazántól ( 1-2 méter ) akkor a 25 fokos beállított hőfok esetén a kazánnál már akár 50-60 is lehet, mire a sziv. elindul, de 25-nél áll meg. Ez előnyös lehet vegyes kazán indításakor. Üdv: McG |
Bejelentkezés
Hirdetés |