Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   46 / 227
(#) kadarist válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Beépíthetsz 3A-es diódát egy 1A-es helyére. Még strapabíróbb is lesz az áramköröd. Gondolom az UF5408-re gondoltál.
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

De azt is lehet 12-18 voltról működtetni? Mert nem szeretnék belevágni 220 voltos projektbe, míg biztonsággal nem tudok bánni vele. Ha működtethető akkor tudsz adni egy linket, amit megépítettél?

Más: Most fogok majd nekiállni átnézni az áramkört, de már leszűkítettem egy pár diódára a gyanús elemeket.... A kondikkal lehet baj? Nem púposak, nem látszódik semmi "extra" rajtuk? Illetve még a trafó kérdéses, azzal történhet valami egy ilyen baklövéskor?
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Kondik és a trafó rendben lesz.Diódákat,ic-t,tranzisztorokat vizsgálj..
(#) _BiG_ válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szervusz!

El kell keserítselek, mert akkora feszültség, amit írtál, csak a csőfűtés... (12,6V, 10-11A)
A kapcsolás 4000V-ot kap két mikrótrafóról. Csak tapasztalt kísérletezőknek ajánlom! Jó minőségű, megfelelő feszültségtűrésű (túlméretezett) alkatrészek erősen javallottak. Ne járjál így...

Nem ismerem a kapcsolásodat, de mivel nagyfrekvenciás, nagyfeszültségű jel van jelen, ami számára rövidzárnak tekinthető a táp (a nagyfreki szempontjából), a kikapcsoláskor a szekunder "visszapofázhatott" az áramkörbe és mivel a tranzisztor nem volt megfelelő potenciálon, ráadásul a táp felé nem folyhatott le a tüske, így nagy feszültségkülönbség is kialakulhatott. Attól, hogy a kondenzátor nem púpos, lehet zárlatos, csak nincs akkora áram, hogy robbanjon - hiszen, mint írtad, letilt a táp.

Ha lehet funkcionális egységekre bontani a kapcsolást, akkor az egyes részeket külön kéne vizsgálni. Ehhez a nyákfólia megfelelő átvágását javaslom. Az egyes részek így külön-külön mérhetők-vizsgálhatók. A hibás fokozat így meglesz, és ezen belül a hibás alkatrész egyedi méréssel megállapítható.

A kondenzátor zárlatát megfelelő nagyságú (a névleges feszültségnek 70-90%-a) egyenáramról kell mérni nagy előtétellenállással(!). Vigyázz, hogy ha szűretlen egyenáramról van szó, akkor a csúcsfeszültség az effektív érték (amit a műszerek mutatnak) 1,41-szerese! Ennek nem szabad a névleges feszültség fölé mennie! Ha az ellenálláson nagy feszültség esik folyamatosan (ezt méred) - ez nagyjából a tesztfeszültség, akkor a kondi átvezet.

Üdv!
(#) BULL1988 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszodat! Sajnos még nem érzem magamat elég tapasztaltnak, de mindenképpen meg szeretném majd építeni a te általad leírt teslát.

A mostanit meg átnéztem és elég érdekes helyzet alakult ki. A szinte teljesen átnéztem de egyetlen egy rossz elemet sem találtam.... Az ic-t minden esetre kicserélem. A föld és a pozitív vég között most már nem 0 ohm volt az ellenállás, így kipróbáltam a táppal. Meglepetésre működött - kb egy másfél másodpercig, aztán elhallgatott. A táp letilt megint..... Felcseréltem az L1 L2-t, de nem jutottam vele semmire sem. Pedig már működött! A mostani állapot a következő: a föld és a pozitív kivezetés között nem nulla az ellenállás, ha rákötöm a tápot, akkor a T3 elkezd melegedni, de a többi nem.... Nem tudom mi romlott el megint, de kezdem reménytelennek érezni a helyzetem. A diódák nagy részét újra átnéztem, de azoknak semmi bajuk. Még holnap folytatom, remélem jutok valamire. Tippetek van, hogy mi romolhatott el megint?

Köszönöm az eddigi segítséget!

Üdv: Pisti
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szervusz!
Mielőtt IC-t cserélnél,nemártana leellenőrizni,hogy van-e rajta „életjel”,illetve a T4-en (nemtudom szkópod van-e),máskülönben biztos vagy benne,hogy helyesen van minden?(tekercsek,diódák polaritásai,stb...),egyébként a T3 fog is melegedni addig,amIg a FET-ek(T1,T2) be nem indulnak.
Üdv!
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!

A primeredet hogyan készítetted el?
Remélem a rajzon látható módon,de azért ellenőrizd le.Nekem ez volt a baj anno.
(#) Horv hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok!
Tervezem megépíteni Skori mini SSTC-jét, viszont még nincs annyi tapasztalatom elektronikába főleg ilyen téren, hogy zökkenő mentesen egyedül megcsináljam. Szeretnék egy-két kérdéssel hozzátok fordulni.
Szóval, ebben a tesla tekercsben van táp, vagy külön kell nekem építeni,hogy legyen meg a 12V? Sok helyen olvastam még,hogy kell egy jókora nagy kondi, ehhez nem kell? Mert a rajzokon nem láttam. Még egy másik kérdés: A szikra mennyire veszélyes? Hány A-es?
Köszi előre a válaszotokat!
üdv. Horv
(#) SKY válasza Horv hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Tápot külön kell hozzá csinálnod, vagy járathatod akkuról. A nagy kondi az egyenáram minél jobb szűréséhez, ill. a meghajtó áramkör által impulzusban felvett nagy áram kompenzálásához kell (mint az autó erősítőkben). Skori kapcsolásában így is van 3-4mF kondi, de ha többet teszel az sem baj.
A szikrája veszélytelen, az egész nem fogyaszt többet 50W-nál.
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok!

Huh, hol is kezdjem. Ic-t cseréltem ugyan, de nem néztem, hogy van elromlott-e, azt nem tudtam megnézni. Sajnos szkópom nincs, csak egy multiméterem... Azzal próbálkozok kutatni a hiba után. Hát már többször átnéztem, hogy minden jól van-e bekötve és hibát nem találtam, de még akkor átnézem párszor. De szerintem nem itt lesz a gond... (bárcsak itt lenne, akkor hamar kiderült volna már.... )

A primert a rajzon látható módon csináltam, ugyanis előtte végigolvastam a topicot és a rajzot lementettem . Ennek ellenére akkor ezt is átnézem majd és jelentkezek mihamarabb.

Köszönöm az eddigi segítségeteket!

Pisti
(#) Horv válasza SKY hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!
Köszönöm válaszod, még pár kérdést tennék fel.
-a tetején a "golyót" lehet, hogy csak alufóliából összegyűrök egy golyót,vagy mindenképpen egy tömör golyóra lesz szükségem?
-A tápot lehetne egy adapterrel helyettesíteni?
-Lehet nem PVC csőre hanem kartonra tekercselni a szekundert, és a szekunder "testjének" átmérője,magassága számít?
Köszi előre válaszotok!
(#) _BiG_ válasza Horv hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

A golyó lehet alufólia. Legfeljebb a szikra nem fog szaladgálni, hanem egy hegyesebb részen fog kitörni. Én egy kétökölnyit tettem a sajátomra próbából. Működött.

Ha az adapter bírja, meg másra nem kell... Én félteném, ha a sajátomról lenne szó

A kartoncső jó, de előtte jól szárítsd ki meleg helyen és valami nem nedvszívó lakkal kend be. Ugyanis a tesla halála, ha nedvesség éri. A PVC elég rossz nagyfrekis szempontból, úgyhogy nem is baj, ha nem azt használsz.

Az átmérő és a hossz számít. Az arányok lényegesek. Na, nem kell milliméterezni, de elfajzott méreteket ne használj.

Üdv!
(#) Horv válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Szia! Köszi, köszi!!
Már csak két problémám van után már kezdődik az építés A rézdrót vastagságára azt írta 0.09 és 0.1 lehet, mondjuk egy 0.25 is jó lesz? A másik: a TR1 az úgye egy toroid trafó? Olyat honnan szerezek? Mit mondjak, ha boltba kérném? (Kicsit hülye kérdés )
Köszönöm előre a válaszotokat!
(#) belganarancs válasza Horv hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Nem szeretnék kötekedni,de mégis.A kérdéseid zömére találhatsz választ itt ebben a topicban,van keresője,szabad használni.Másrészt Skori oldalán is rengeteg infót olvashatsz..
Azért,hogy meglegyen az építő jelleg is:Skori oldalán/letöltések menüpont alatt találhatsz egy egyszerű,de nagyszerű kis progit,amivel méretezheted majd a szekunderedet,primer konstrukcióra találsz képet itt a topicban,az a kis ferrit gyűrű(TR1) kitermelhető kompakt égő elektronikájából,itt a topicban már volt róla szó,ahogy a huzalvastagságot is kiveséztük már,de a 0,25-is jó lesz,a lényeg a szekunder méretezés.(szintén tárgyaltuk pár oldallal ezelőtt.
(#) _BiG_ válasza Horv hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Idézet:
„A rézdrót vastagságára azt írta 0.09 és 0.1 lehet, mondjuk egy 0.25 is jó lesz?”

A hossz-átmérő arány olyan 4:1-től 6:1-ig. Ha megvan a szekunder menetszám, akkor a kérdéses drótvastagsággal megszorozva kijön a hossz. A csévédet te látod mekkora átmérőjű. Így megállapítható az arány. Ha az általam írt arányokban benne van, akkor a huzal jó.

(Megszívlelendő belganarancs mondandója. Azért elhiheted, hogy én nagyjából 4+ hónapot szántam csak a kutatásra (infó és az alapján alkatrészek), mielőtt megépítettem volna a tekercsemet. Nem akartam félmunkát... . Meg érteni is akartam, miként működik. Nem beszélve arról, hogy szándékom volt adózni ezzel Nikola Tesla emlékének, akinek cipőjét se vagyok méltó kipucolni. De itt fórumokon sem érdemes rá senki, az biztos. Úgyhogy szerintem próbálj méltó lenni a nagynevű tudós szelleméhez, hogy hozzá hasonló alapossággal és kreativitással állsz hozzá )

Üdv!
(#) Frenki007 hozzászólása Márc 18, 2010 /

Sziasztok
Abban kérném a segítségeteket, hogy elkezdtem építeni skori 24voltos mini tesláját. Csak az a bajom hogy nem tudom mék alkatrész hova kell. Ha valaki segítene azt nagyon megköszönném.http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2.html
(#) belganarancs válasza Frenki007 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Szia!

Amennyiben az alkatrészek pozíciójára van szükséged..
Nekem megvan,előbb telepítened kell egy eagle-nevű programot,ha ezt megtetted,szólj és csatolom neked.Igazából nem tudom,hogy melyik verzió fogja vinni,talán az eagle 4.15-öt töltsd le először.

Üdv.:Zoli
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 19, 2010 /

Sziasztok!

Most jutott rá idő és átnéztem egy kicsit a nyákot. Mindent megfelelően építettem be, a primert a megfelelő módon kötöttem be, de semmi. Majd most mérni fogom a feszt, hátha rájövök így, hogy hol akad el a folyamat. A tippeket még most is szívesen fogadom!

Pisti
(#) Horv válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Én se lennék méltó rá... Hát igazából már legalább 5 hónapja foglalkoztat a Tesla-tekercs, de akit ismerek és tudna segíteni az 3 hónap után lebeszélt, hogy nem értek hozzá és neki se kezdjek Még így is van 1 hónapom mire beszerzem a megfelelő alkatrészéket addig én is a tanulást választanám, hogyha esetleg nem működne akkor ne bámuljak mint borjú az új kapura
De köszönöm a segítségetek ezekkel a segítségekkel is nagyon sokat haladtam!!
Üdv!
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Szia!

Tehetnél fel képeket az áramkörödről..
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

A TR1-en próbáltad már felcserélni valamelyik tekercs pólusait?
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 19, 2010 /

Sziasztok!

Este nekiállok megint. Csinálok képeket is! El is felejtettem. A mai nap egy részét /órán/ azzal töltöttem, hogy a kapcsolási rajzot böngésztem, hogy a T3 miért melegedhet anélkül, hogy a többi elem melegedne. Még egyszer megmérem, hogy mindent jól és jó helyre kötöttem-e be. A TR1 tekercseinek pólusait nem próbáltam még felcserélni, de majd megpróbálom. (gondolom nem arra céloztál, hogy rosszul van bekötve... bár már leellenőriztem, hogy jól vannak-e és jól voltak)

Este jelentkezem.

Pisti
(#) Collector hozzászólása Márc 19, 2010 /

Bővebben: Link
Érdekes primer.
(#) Frenki007 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Szia
Már telepítettem a programot. És nekem az kell hogy melyik alkatrész a nyomtatott áramkörön hova kerül.
(#) belganarancs válasza Frenki007 hozzászólására (») Márc 19, 2010 / 3

Tehát az,amit írtam.....
-csatolva-
(#) Frenki007 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Szia
Köszönöm a segítséged, így már könnyű lesz összeraknom.
(#) gabrinator hozzászólása Márc 20, 2010 /

Hali
nah már lassan készulget az en tekercsem is , az elektronika a ferrit trafon kivul mar keszen is van , a tekercselest meg lehet már holnap elkezdem , majd ha mar kesz lesz rakok fel kepet is , remelem mukodni fog Am a tekercselesnel vagy esetleg meg az elektronikanal van valami olyan dolog , amit esetleg elnezhetek es elronthatok ?
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Idézet:
„A TR1 tekercseinek pólusait nem próbáltam még felcserélni, de majd megpróbálom. (gondolom nem arra céloztál, hogy rosszul van bekötve...”

Én ezzel konkrétan nem céloztam semmire,nem kötözködöm,csak segIteni próbálok,mellesleg én is gyakran kIsérletezem külömböző inverterekkel,és például a „feedback”-es rendszerben ha elsőre nem indul be,akkor értelemszerűen a tekercsek helyes polarItikus illeszkedéseit ellenőrizük elsőként,ezért is tettem fel a kérdést.
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok!

Megnéztem még egyszer a beültetéseket, de nem vettem észre semmilyen hibát. Ami nagyon gyanús nekem, hogy a T3 szinte miden irányból vezet, nem mutat ellenállást. Ha jól sejtem, akkor elfüstölt.... Holnap megyek venni egyet, remélem nem tévedek. A trafó pólusait nem cseréltem fel, mert nem láttam értelmét, de ha ez is lehet a hiba, akkor szóljatok mert kicserélem... Csak nem volt kedvem most este ezzel szórakozni. A T3-at sajnos sebtiben forrasztottam vissza, így az elég csilecsálén áll. A nyákot meg befogta a nyomtató tintája, amikor alkohollal töröltem le, így elég csúnya, de ez az első panelom, amit én martam ki.... Amivel még eljátszogattam az a primer volt, de nem jutottam vele semmire se, mert sehogy sem akar működni a dolog. Csak a T3 melegszik mindig. (tudom, hogy ez természetes, de az nem, hogy a többi hőmérséklete nem változik) Csatolom a megígért képeket.

Pisti
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Félreértettük egymást, mert én nem kötekedésnek vettem. Örülök, hogy segítesz/segítetek csak van ami nem egyértelmű nekem.... Holnap mindenképpen kipróbálom akkor.

És még pár kép.
Következő: »»   46 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem