Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   50 / 189
(#) _JANI_ válasza Mumtaz hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

R1-C1; R2-C2...
(#) jandark válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia.
Öszeraktam légszerelten a kapcsolást,egyenlőre folyamatosan égnek a ledek semmi megszakitás nicsen,,
A tápfesz 12,65v a ledeknél pedig 5,26voltot mérek..
A 2db 470k trimmernek milyen álásban a helye inditásnál?
Van e tipped a hibára?
Köszönöm előre is..
(#) _JANI_ válasza jandark hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

A közölt kapcsolássomban Csak egy 470K-s trimer (P1) van! A P2 javasolt értéke 100K ( A megadott időzítő kondenzátorokkal ). S az időparaméterek is fel lettek írva a potenciométerek alá. Így még a számolással sem kell vesződni. Az áramkör különösebb élesztést nem igényel. DE. Javaslom a szelektív élesztést. A sorrend tetszőleges, viszont érdemes a baloldali MMV-vel kezdeni. A bekapcsolási állapot az oszcilloszkópról leolvasható. A tranzisztor bekötését is ellenőrizd le. Ha jó az időzítő ( és nem vétettél hibát az összeállításkor, ), akkor más nem indokolja a LED(-ek?) világítását.
(#) zsozsoka hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok! A minap megépítettem a mellékletben szerplő astabil multivibrátort. Egy villanypásztorhoz szeretném használni de valami oknál fogva nem vezérli meg a (bu326a) tranzisztort.Ha egy ledet rakok a tranzisztor bázisához és emitteréhez akkor a led szépen villog. Mi lehet a hiba?

Előre is köszönöm a segítségeteket!!
(#) kadarist válasza zsozsoka hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!
Ha a tranzisztor bázisát közvetlenül a tápra kötöd egy pár ohmos ellenálláson keresztül, akkor mi történik? Akkor már folyik áram a trafón? Persze ennél a próbánál az IC-t válaszd le a bázisról.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Hello!
Nem darlingtonként, hanem emitterkövetőként..
üdv! proli007

Először is köszi a válaszokat!

Próbálkoztam tovább és méregettem a tranzisztort! beálítottam a multivibrátort kisebb frekvenciára és multiméterrel mértem a tranyó emitterét. A multim. egyik vége pozitív oldalon a másik vége emitter kivezetésen. ahogy a bázisról jön a jel szépen leesik 2.5 voltra majd felugrik 11.5-voltra folyamatosan, és még sem ad szikrát a trafó.

Megpróbáltam egy 12 voltos sima autóban lévő tkercses relével gyönyörűen meghúzza azt is, de annál sem adott le szikrát a trafó.lehet nem is tranyónál lesz a gond! Már telkjesen kiakaszt:::
(#) mate_x válasza zsozsoka hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!
Szerintem túl kevés az áramerősség és mire szikra lenne belőle, az összes hővé alakul.
(#) jandark válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Egy másik kapcsolást kaptam tőled..
Be is adom a képet,a gond megoldódott a kis bc337 tranzisztor és az 555 cseréje után helyreált a dolog..
A 10uf-os kondenzátort cserélgetem jelenleg 220uf-os kondenzátor van benn,igy tudok 45másodpercenként kapcsoltatni..
A kapcsolás idejével nincs gond az épp a kivánt értékig szabályozható,esetleg van e ötleted a kapcsolás idejének a kitolására,pl 5-10 perc esetleg?
Köszönöm..

5 5 5.jpg

(#) _JANI_ válasza zsozsoka hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

A kapcsolás a tranzisztor gyors kikapcsolásán múlik. Ha ez nem történik meg akkor a trafó sem ad le szikrákat.
Üzemképes a trafó?
(#) _JANI_ válasza jandark hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Bocs ! Tényleg... Egy másik problémába voltam elmerülve. :peace: S nem néztem utána...
E egy előzőleg feltöltött kapcsolásnál elég csak a LINK! Nem kell még egyszer feltölteni.

Sajnos az 555-ösnek vannak korlátai a hosszú idejű időzítést illetően. PL a túl nagy időzítő kondenzátort a 7-es láb nem képes kisütni. S a nagy töltő-ellenállások instabillá tehetik a kapcsolást a szivárgó áramok miatt. Bár visszaolvasva találhatsz működőképes hosszú idejű 555-ös példát is...
(#) poros válasza zsozsoka hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Igaz ,hogy a rajzon a tranzisztor helyén FET van de ugyanezt megépítettem tranzisztorral is . A bekarikázott kondenzátor nélkül nekem se ment egyik változat sem. Próbáld meg így .
(#) jandark válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

220uf -al már egy napja stabilan megy lassan egy zselés 12voltos aksiról..
Mostani ideje 45mp-ként kapcsol,ezen szeretnék kitolni legalább 5percig..
(#) _JANI_ válasza jandark hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Pár gondolat az időzítés meghosszabbításával kapcsolatban! Érdemes a hozzájuk kapcsolódó hozzászólásokat is átolvasni. - Az idő kiszámítása... -,
-... egy példa, hogyan lehet "viszonylag tisztességesen" az időzíté...ani. -
(#) magitor hozzászólása Márc 19, 2010 /

Hali urak az lenne a kérdésem hogy valaki készített e már 555 el olyan kapcsoló üzemű tápot ami 120-170V állít elő 100mA mellet? Keresek valami hasznos kapcsolást etéren ha esetleg bármi megvalósítási ötlete van valakinek azt előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza magitor hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Hello!
Bocs, ha kötözködésnek tűnik, de miért kellene éppen 555-öt használni kapcsolóüzemű tápegység építéséhez? Minden lehet mindenhez használni, csak éppen "köpve-nyelősen".
Az 555-nek itt egyetlen pozitívuma, hogy meg tud hajtani közvetlen egy tranyót (Fet vagy sima). De ezzel előnyei ki is merültek. Egy táphoz ezen kívül még referencia feszültségre és hibajel erősítőre is szüksége van. Plusz a PWM szabályzó, ami az 555-el csak megkerülő úton alakítható ki.
Cél IC-ben több is rendelkezésre áll. Pld. UC3842, MC34063A TL494, SG3525... és sorolhatnánk.
De azt nem írtad, milyen nemű és mekkora feszültségből szeretnéd előállítani a 120..170V-ot.
üdv! proli007
(#) magitor válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Igen azt elhagytam 12V 1A stabil falidugaszrol hajtanám, közben terveztem valamit ami működhetne elviekben.
(#) magitor válasza magitor hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

És itt van a kapcsolási rajz ickája. Szimulátor szerint működik a dolog. és igazából nem is kell 100mA hanem 10 is bőven elég.

555.JPG

(#) _JANI_ válasza magitor hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Szia! Már többen elkészítették ( Köztük én is... ) a cikkben szereplő 555-ösre épülő kapcsoló üzemű tápegységet. '' OVERKILL - A DCF77-es Nixie óra '', Nem nagy tudású, de egy pár NIXIE csövet kényelmesen elhajt!
(#) magitor válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Közben megépítettem és bőven jó 2 nixit elvisz róla!
(#) marcellus96 hozzászólása Márc 22, 2010 /

Sziasztok!
Turbo Pascal-ban írtam egy olyan programot, amely az 555-ös Astable kapcsolásához számolja ki a periódusokat és a frekvenciát.Ohm-ban és Faradban írd be az adatokat.
Beleírtam a programba a kapcsolást is,de nem grafikus módon.Remélem kiigazodtok rajta.Hamarosan felteszem a Monostable kapcsoláshoz is a programot.Melléklek hozzá képet is és a .pas fájlokat.

555.zip

(#) kadarist válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Szia!
Írd úgy, hogy "astabil" és "monostabil", így jobban érthető.
(#) marcellus96 válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Ha nem működik, akkor írjatok!
Bontsátok ki a tömörített mappát, mert különben kis méretű lesz.
(#) kadarist válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Nekem kilép a progi, ha rossz, értelezhetetlen értékeket írok be.
(#) marcellus96 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Milyenekre gondolsz?
Betűkre vagy például ha 0.1-et próbálsz beírni?

Itt van a Monostabil üzemmódos is.

555b.zip

Itt vannak a .pas fájlok is.
Bele tudtok szerkeszteni, ha van Turbo Pascal programotok és némi programozási ismeretségetek.
(#) kadarist válasza marcellus96 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Igen, ha ilyen, a program által nem értelmezhető karaktereket írok be, és ENTER-t nyomok. Windows7-nél és Win2000-el is ugyanez a helyzet.
(#) marcellus96 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hamarosan ki fogom javítani a hibákat.
Következő: »»   50 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem