Fórum témák
» Több friss téma |
Amit utoljára küldtél, abban a 12V -os zenerdiódák teljesítménye lényeges? Vagy elég a 'normál' 0,5W-os is?
Úgy néz ki sikerül megcsinálni "fiókból", van elég PC-tápból kitermelt dióda-fet. Azok a 470 ohm -os 2W -os ellenállatok szükségesek ilyen nagy teljesítményűnek lenni? Én -elméletileg- nem akarok 10A-t átnyomni rajta...
Egyszerű kisteljesítményű Zener is jó oda.
Így találsz még egy pár rajzot és építési leírást: Bővebben: Link Olyan fet-jeim vannak, amiknek valamilyen tulajdonsága nem jó: Aminek (P11NB) a feszkója jó (~200V), annak az Rds -e túl nagy (~0,55 ohm ). Amelyiknek (IRF3205) az ellenállása okés (8m ohm), annak a feszültsége nem jó ( Vdss=55V) Most vegyek új alkatrészt???
A 200V-os sem fog annyira melegedni. Egy próbát megér!
Szekunder oldalra schottky diófákat ajánlottál, akkor gondolom a PC tápokból kitermelt dupla-schottky-k megfelelnek erre a célra, nem?
Legfeljebb szimmetrikus szekunder tekercseket teszek, és a dióda mindkét ágát kihasználom greatz helyett. Bocs hogy ennyit kérdezek "értetlenkedek", de nem értek hozzá ennyire Nagyon köszi a segítséget!!)
Megrajzoltam a saját verziómat, illetve megvan az összes szükséges alkatrész.
Igaz a szűrő tekercset nem tudom mekkora induktivitású, kinézetre megfelelő lesz ('drótátmérőileg' megfelel..) Most majd megtervezem a panelt hozzá.
Jó az elképzelés, de én egy kicsit feljebb mennék a menetszámokkal. Úgysem kell nagy áram, nameg a FET-ek igénybevétele is kisebb lesz.
Persze szívesen várunk hozzászólásokat a tervvel kapcsolatban :yes:
Szerintem 10-ig érdemes lenne felmenni. Milyen vasat gondoltál hozzá.
PC tápból kibontott ferritgyűrű
~25mm x ~10mm x ~5mm /átmérő x szélesség x vastagság / (most nincs nálam, majd DU pontosítok)
Inkább EI-vasat ajánlok, vagy EE-t. A PC-tápban lévő gyűrűk nálam nem váltak be. Azok fojtónak tökéletesek.
Van az is 1-2, csak azokkal az a bajom, hogy nem bírom sérülésmentesen szétszedni a 2 felét, mert összeragasztják...
Épp a kezemben van egy 20x30x10 /5 mm-es EE ferrittrafó. Persze ez is ragasztva
Áztasd be acetonba, nitrohígítóba vagy Kromofágba pár órára a trafót. A Kromofágtól biztosan szétesnek a magok! Kipróbáltam.
És ezek nem bántják a tekercstestet, a drót szigetelését?
Nem hiszem el... alkoholos kézfertőtlenítővel lelocsoltam bőségesen (az volt kéznél), de nem jött szét. Ahogy a billentyűzethez fordultam lelöktem a padlólapra...na mondom ennek reszeltek... ÉS NEM, a két fél szétesett , sérülésmentesen :eek2: Na ezt csinálja valaki utánnam.../de szerintem többször én sem tudom
A tekercstestet nem bántják az oldószerek, de tapasztalatim szerint a piros lakkal bevont huzalt lecsupaszítja a Kromofág, viszont a sárgát nem bántja. Lehet, hogy a nitró vagy az aceton még kíméletesebb.
A trafóval kapcsolatban eszembe jutott 2 kérdés:
- kb mekkora átmérőjű drót szükséges, ha max. 4 alapműszert fog hajtani (LED-ek árama max. 900mA /4x 4digit 8888-nál/; IC-k árama kb 20mA +-5V-on) - kb mekkora az a legkisebb vasmag ami ezt elbírja
Nagyon kis méretű vasmag elég. Gondolj a PC-tápok magméretére, és azok is több száz wattosak. Olyan keresztmetszetű huzalt válassz, amivel még könnyen boldogulsz, a méret nem kritikus, csak a kívánt áramot azért elbírja.
Nah, hazaértem és egyenlőre 3 felhasználható (és ép) vasmag áll rendelkezésemre:
-> 16,4 x 15,1 x 4,75 (2 x 4,75 / 4 x 4,75) -bal- -> 29 x 21,5 x 11,4 ( 3,5 x 11,5 / átm.9,8) -középső- -> 28 x 25 x 8,5 ( 4 x 8,5 / 8 x 8,5 ) -jobb- A jobb oldali Lemezes, nem ferrit. Szívem szerint a legkisebbet (bal) használnám /mert olyan cuki / , de kételkedem a teljesítményében.
Ne kételkedj! Válaszd a legkisebbet!
Az adott keresztmetszetre hogy tudom kiszámolni a maximális áramerősséget amit a réz elbír?
Régen volt a szakközép (ha egyáltalán ott tanultuk???), és már kicsit sem jut eszembe.
Itt már számolnod kell a szkinhatással is, bár a pontos frekit nem tudom. Kísérletképpen egy PC-trafó primer tekercs huzalával készítsd el. Vagy ha van vastagabb, és elfér, akkor azzal.Én egy flyback-rendszerűnél azt alkalmaztam, és semmi gond nem volt vele. Úgysem akarsz száz wattokat kivenni ebből a tápegységből
Törött ferritmagot lehet ragasztani? Úgy értem, nem gond ha pillanatragasztóval (nem a piaci gagyi 30Ft-ossal) megragasztom a letört ágát?
hmm, kár mondta a varjú, majd tovább szállt...
Az a baj, hogy 10-ből 7-szer eltörik az a vacak, ha próbálom szétszedni. pdig olyan gyengéd vagyok hogy ihaj.
Lehet!
Csupán annyi változás lesz, hogy ott kicsit romlik a mágneses vezetőképesség. Olyan mintha egy nagyon kevés légrés lenne ott.
Áztasd be oldószerbe, festékmaróba. Annál nincs kíméletesebb. A ragasztó kiválasztásánál a hőállóságnak is szerepe van, bár a Te esetedben nem nagyon kell melegedéstől tartani.
Jaja, azt csinálom. Oldószer, meg aztán forróvizes fürdő (frankón kihozza a viaszt ).
Egyenlőre csak ipari zsíroldóm van itthon, de majd beszerzek valami komolyabb 'anyagot' is. De a lényeg már megvan, a kis ferritmag.
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy mikor ajánlott stabkockát és mikor kapcsolóüzemű(remélem ez rá a jó szó) konvertert használni? Szempontok: zavarkeltés, áramleadás, stabilítás...
Szia!
Nagy teljesítménynél, és ha fontos a jó hatásfok akkor kell kapcsolóüzemű konverter. |
Bejelentkezés
Hirdetés |