Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   47 / 227
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Kérdés:a potinak kivezetett 3 vezeték közül a pirosat kötötted a poti középső lábára?
(#) belganarancs válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Tekercselésnél fontos,hogy precízen tekercselj,aztán szigeteld a szekundert.(további szekunderes tanácsokról olvashatsz a topicban)
A primert is el lehet szúrni,fontos,hogy az ábra szerint készítsd el.
A ferrit trafónál a vezeték szigetelésére vigyázni kell.A menetirányok azonosak legyenek.
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok!

A piros vezetéket a poti középső lábára kötöttem.

Szerintem a szekunderemmel nincs semmi baj, ezt onnan gondolom, hogy kétszer már sikerült szikrát kicsikarnom belőle. A pvc (63-as) csövet előtte kétszer lefújtam nitrolakkal utána meg lecsiszoltam csiszolópapírral, hogy tökéletesen sima legyen a felülete. Úgy gondoltam, hogy amíg nem látom, hogy működik nem fújom le kívülről.

A trafót egy rossz pc tápból szereztem, és zománcozott rézhuzallal tekercseltem. Olyannal, amit Skori javasolt.

A primert az ábra szerint készítettem el. Összecsavarva van a két menet és az ábra alapján van összekötve. Ezt frissen ellenőriztem.

Azt hiszem, hogy még foglalkoznom kell ezzel a trafóval, majd ma nekiülök és, ha lesz új T3-as, akkor próbálkozok a polaritás felcserélésével. (igen, közben megvilágosodtam )

Pisti
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Jó,mert a piros vezetéknek NEM a poti középső lábára kell mennie..Lásd kapcsolási rajz.Bár ez elvileg nem kizáró ok,csak szólok...
(#) gabrinator hozzászólása Márc 20, 2010 /

nah csinaltam kepeket meg a szigeteles meg hutoborda nincs rarakva a T1,T2 re , de elotte meg a trafot akarom eloszor megcsinalni .. , szerintetek melyik gyurut tekercseljem majd ?
(#) Collector válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Csak én érzem úgy, hogy tükrözve van a nyák? Vagy tükrözted a képet?
(#) gabrinator válasza Collector hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Hát tükrözve van igen , de minden ugy van bekotve ahogy kell . Mert tükrözött kép szerint ültettem be . Te mitmondasz , a nagy sarga gyurut hasznaljam majd trafonak , vagy ezt igy keprol nemlehet megmondani ?

A két fekete közül az ezüstösebb színűt,ha meg ugyanolyan színűek akkor mindegy.

Ez a tükrözött dolog nekem bűzlik picit,főleg az ic lábai miatt..Hogyan tervezed betenni a foglalatba az IC-t?Nézd meg a 4-es és 8-as lábakat,azokat kellene tükrözetlenül összekötnie a foglalat alatti átkötésnek.Ehelyett most az 1-es és az 5-ös lábakat köti össze.Akárhogyan forgatom gondolatban,nekem nem stimmel.

Idézet:
„Hát tükrözve van igen”

Ja, és ez szerinted jó ötlet volt? Nemsemmi.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Nemcsak az IC, hanem a FET-ek sem lesznek jól bekötve tükrözés esetén (illetve az alkatrészek felé kell a bordát rakni).
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Odáig már nem is mentem el gondolatban..A kapcsolást ismerve ezt vettem észre először..
(#) gabrinator válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Hát legfeljebb athajlitom a labait es bekotom ugy ... ezen nemfogok felakadni ...
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok!

Na gyerekek sikerült működésre bírnom. Hondikának és belganarancsnak külön köszönöm a segítséget, trafó pólusait felcseréltem és átkötöttem a potit, illetve kicseréltem a T3-at egy működőre.

A szekunder egy helyen szikrázott, nem hinném, hogy szakadás, de majd kiderül később, kb 10 másodpercet működtettem. Most lefújtam egy réteg lakkal, még az este folyamán megy rá egy második réteg és utána tesztelem.

Tervezem, hogy csinálok egy jobban összeszedettebb szekundert és ehhez kérnék tőletek segítséget. Az előzőt kézzel tekercseltem kb 7 órán át és így sem lett jó.... Nem tudtok Pesten olyan helyet, ahol bevállalnak ilyet? Mert géppel sokkal jobban lehet csinálni....

A segítséget még egyszer köszönöm!

(fizetéskor nekiállok a 24 voltosnak )

Pisti
(#) TheBartucz válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Hali!

Én is a minap végeztem a tekercseléssel. Én úgy oldottam meg, h két falap közé szépen becsavaroztam, majd az egyik kezemmel forgattam, a másik kezem hüvelykujjával pedig leszorítottam hogy feszesen és egymás mellett fusson a szál. Szerintem így elsőre elég jól sikerült, eleinte azt hittem, hogy évekig fog tartani, de cirka 3 óra alatt meg volt 35 centi 0,2-es huzalból és sűrűn pihentem. Még egy kis lakk és teljesen kész. Tehát nekem ez így bevált és ha megint csinálnék akkor így csinálnám, de ha nem akarsz belefogni, akkor csináltasd, bár nincs ötletem, hogy hol lehetne.

Pár kép még:
(#) Hodinka válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Idézet:
„Hát legfeljebb athajlitom a labait es bekotom ugy ...”

A tranyókon még csak-csak ,de az IC-vel mit kezdesz,majd alulra beforrasztod? Én a helyedben inkább csinálnék új nyákot.
Üdv!
(#) Hodinka válasza TheBartucz hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Régebben én is tekertem egy hasonló méretű szekundert (400x50mm,0.25mm-huzal )VTTC-hez,kb 30-40perc alatt el is készültem vele,igaz egy régi mechanikus filmszalag tekerő állt a segItségemre.

Ez egyre jobb lesz
(#) BULL1988 válasza TheBartucz hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

A tied sokkal szebben néz ki, mint az enyém. Sajnos nekem nincs lehetőségem így barkácsolni, mert se garázsunk se kertünk és nincs helyem se.... No meg a családban csak engem vonz az ilyen dolog.... Szerintem keresek valakit, aki feltekercseli nekem.

Majd rakok fel képeket az enyémről, csak még lakkozom. A gond most az, hogy kis buborékok vannak az oldalán, nem is kevés.... Remélem nem lesz vele probléma, mondjuk még megy fel majd rá még egy réteg lakk és óvatosan lecsiszolom a buborékokat, hogy oda menjen lakk.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Én ölbe tekertem az első szekundereimet, köztük a minitesláét is 0,09mm-es huzallal.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Én is, volt is vele elég nyűgöm. Kb 2 óra munka után, megvolt vagy 4 centi (0,09 mm-es huzallal) elszakadt és vehettem le az egészet....Hát mit mondjak, nagyon ideges lettem.... Aztán sikerült megcsinálni, de nem lett szép. Kellene nekem is fabrikálnom valamit, amivel gyorsabban lehet jobb minőségűt csinálni.

Most fújtam rá a második réteget, hát nem tudom, hogy milyen lesz, de majd holnap reggel kiderül, mert az első dolgom lesz összerakni.

És Skorinak is köszönöm, hogy megosztotta a terveit és tapasztalatait.
(#) gabrinator válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hát annak is athajlitottam a labait , igy most olyan amiennek kell lennie , remelem . Hat ha nemfog mukodni akk csinalok ujat , de csak elindul majd igy is .. meghat elso nyákom , orulok h egyaltalan igy sikerult .. jovoheten mar megveszem a pvc csovet is aztan belekezdek a tekercselesbe ..
(#) TheBartucz válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Milyen lakkot használsz ha szabad tudnom? És csak sima dobozos és kened, vagy spray, vagy sima dobozos és kompresszorral fújod, bár írtad, hogy nincs helyed barkácsolni, szóval ez az opció akkor nem lehetséges
(#) Hodinka válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ügyes vagy,nem mondom! De ugye azt tudod,hogy mégegy ilyen hajlItgatást nembIrnak ki azok a lábak.
(#) BULL1988 válasza TheBartucz hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Sprayt használok, mert ez volt az egyszerűbb megoldás, de legközelebb tuti kenni fogom, csak ahhoz venni kell lakkot, ecsetet, meg oldószert. A gond, hogy haza 2-3 hetente megyek és ott sincs helyem, hétköznap pedig albérletben vagyok, ahol szintúgy... De sebaj, megoldom!
(#) BULL1988 hozzászólása Márc 21, 2010 /

Sziasztok!

Megint nem megy! :S A gond ugyanaz, mint először, a táp letilt, valahol zárlat lehet. Elkezdtem a hiba után kutatni. Érdekes dologra lettem figyelmes. Ha a hűtőbordát leveszem, akkor nem jelez zárlatot az áramkör, mert nem 0 az ellenállása, míg ha visszarakom, akkor megint 0. Itt valami gond lehet, gy meg sem próbáltam bordák nélkül elindítani, nehogy a többi alkatrész sérüljön. Van tippetek, hogy miért lehet ez? Tegnap működött, szépen adta is a szikrákat, aztán kikapcsolta, hogy lefújjam a szekundert, ma meg már be sem indult.... Pedig már olyan bizakodó voltam....

Illetve még egy valami. A primer milyen vastagságú vezetékből legyen? Mert az enyém eléggé vastag, de gondolom ez nem jelenthet problémát.

Pisti
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

FET-eket(T1-T2) gondolom el szigetelted a hűtőbordától.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Én úgy tudom, hogy nem kell őket szigetelni. Képeken sem láttam, hogy szigetelve lennének.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Rosszul tudod,a T3-at nemmuszáj szigetelni,a T1,T2-t viszont feltétlenül kell,a"drain"kivezetéseknek nem szabad összeérniük(ezért is jelez zárlatot a műszer).
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Pedig működött előtte és akkor nem volt szigetelve. Két kérdés vetődött fel bennem: Elromolhattak-e? (bár ez ki fog derülni mindjárt) Illetve, hogy mivel szigeteljem? Csak mert nem áll rendelkezésemre olyan sok lehetőség, így érdekelne, hogy milyen opciók vannak.
Következő: »»   47 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem