Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Kérdés:a potinak kivezetett 3 vezeték közül a pirosat kötötted a poti középső lábára?
Tekercselésnél fontos,hogy precízen tekercselj,aztán szigeteld a szekundert.(további szekunderes tanácsokról olvashatsz a topicban)
A primert is el lehet szúrni,fontos,hogy az ábra szerint készítsd el. A ferrit trafónál a vezeték szigetelésére vigyázni kell.A menetirányok azonosak legyenek.
Sziasztok!
A piros vezetéket a poti középső lábára kötöttem. Szerintem a szekunderemmel nincs semmi baj, ezt onnan gondolom, hogy kétszer már sikerült szikrát kicsikarnom belőle. A pvc (63-as) csövet előtte kétszer lefújtam nitrolakkal utána meg lecsiszoltam csiszolópapírral, hogy tökéletesen sima legyen a felülete. Úgy gondoltam, hogy amíg nem látom, hogy működik nem fújom le kívülről. A trafót egy rossz pc tápból szereztem, és zománcozott rézhuzallal tekercseltem. Olyannal, amit Skori javasolt. A primert az ábra szerint készítettem el. Összecsavarva van a két menet és az ábra alapján van összekötve. Ezt frissen ellenőriztem. Azt hiszem, hogy még foglalkoznom kell ezzel a trafóval, majd ma nekiülök és, ha lesz új T3-as, akkor próbálkozok a polaritás felcserélésével. (igen, közben megvilágosodtam ![]() Pisti
Jó,mert a piros vezetéknek NEM a poti középső lábára kell mennie..Lásd kapcsolási rajz.Bár ez elvileg nem kizáró ok,csak szólok...
nah csinaltam kepeket
![]()
Csak én érzem úgy, hogy tükrözve van a nyák? Vagy tükrözted a képet?
Hát tükrözve van igen
![]()
A két fekete közül az ezüstösebb színűt,ha meg ugyanolyan színűek akkor mindegy.
![]()
Ez a tükrözött dolog nekem bűzlik picit,főleg az ic lábai miatt..Hogyan tervezed betenni a foglalatba az IC-t?Nézd meg a 4-es és 8-as lábakat,azokat kellene tükrözetlenül összekötnie a foglalat alatti átkötésnek.Ehelyett most az 1-es és az 5-ös lábakat köti össze.Akárhogyan forgatom gondolatban,nekem nem stimmel.
Idézet: „Hát tükrözve van igen” Ja, és ez szerinted jó ötlet volt? Nemsemmi.
Nemcsak az IC, hanem a FET-ek sem lesznek jól bekötve tükrözés esetén (illetve az alkatrészek felé kell a bordát rakni).
Odáig már nem is mentem el gondolatban..A kapcsolást ismerve ezt vettem észre először..
![]()
Hát legfeljebb athajlitom a labait es bekotom ugy ... ezen nemfogok felakadni ...
Sziasztok!
Na gyerekek sikerült működésre bírnom. Hondikának és belganarancsnak külön köszönöm a segítséget, trafó pólusait felcseréltem és átkötöttem a potit, illetve kicseréltem a T3-at egy működőre. A szekunder egy helyen szikrázott, nem hinném, hogy szakadás, de majd kiderül később, kb 10 másodpercet működtettem. Most lefújtam egy réteg lakkal, még az este folyamán megy rá egy második réteg és utána tesztelem. Tervezem, hogy csinálok egy jobban összeszedettebb szekundert és ehhez kérnék tőletek segítséget. Az előzőt kézzel tekercseltem kb 7 órán át és így sem lett jó.... Nem tudtok Pesten olyan helyet, ahol bevállalnak ilyet? Mert géppel sokkal jobban lehet csinálni.... A segítséget még egyszer köszönöm! (fizetéskor nekiállok a 24 voltosnak ![]() Pisti
Hali!
Én is a minap végeztem a tekercseléssel. Én úgy oldottam meg, h két falap közé szépen becsavaroztam, majd az egyik kezemmel forgattam, a másik kezem hüvelykujjával pedig leszorítottam hogy feszesen és egymás mellett fusson a szál. Szerintem így elsőre elég jól sikerült, eleinte azt hittem, hogy évekig fog tartani, de cirka 3 óra alatt meg volt 35 centi 0,2-es huzalból és sűrűn pihentem. Még egy kis lakk és teljesen kész. Tehát nekem ez így bevált és ha megint csinálnék akkor így csinálnám, de ha nem akarsz belefogni, akkor csináltasd, bár nincs ötletem, hogy hol lehetne. Pár kép még:
Idézet: „Hát legfeljebb athajlitom a labait es bekotom ugy ...” A tranyókon még csak-csak ,de az IC-vel mit kezdesz,majd alulra beforrasztod? Én a helyedben inkább csinálnék új nyákot. Üdv!
Régebben én is tekertem egy hasonló méretű szekundert (400x50mm,0.25mm-huzal )VTTC-hez,kb 30-40perc alatt el is készültem vele,igaz egy régi mechanikus filmszalag tekerő állt a segItségemre.
![]()
Ez egyre jobb lesz
![]()
A tied sokkal szebben néz ki, mint az enyém. Sajnos nekem nincs lehetőségem így barkácsolni, mert se garázsunk se kertünk és nincs helyem se....
![]() Majd rakok fel képeket az enyémről, csak még lakkozom. A gond most az, hogy kis buborékok vannak az oldalán, nem is kevés.... Remélem nem lesz vele probléma, mondjuk még megy fel majd rá még egy réteg lakk és óvatosan lecsiszolom a buborékokat, hogy oda menjen lakk.
Én ölbe tekertem az első szekundereimet, köztük a minitesláét is 0,09mm-es huzallal.
Én is, volt is vele elég nyűgöm. Kb 2 óra munka után, megvolt vagy 4 centi (0,09 mm-es huzallal) elszakadt és vehettem le az egészet....Hát mit mondjak, nagyon ideges lettem.... Aztán sikerült megcsinálni, de nem lett szép. Kellene nekem is fabrikálnom valamit, amivel gyorsabban lehet jobb minőségűt csinálni.
Most fújtam rá a második réteget, hát nem tudom, hogy milyen lesz, de majd holnap reggel kiderül, mert az első dolgom lesz összerakni. ![]() És Skorinak is köszönöm, hogy megosztotta a terveit és tapasztalatait.
Hát annak is athajlitottam a labait
![]() ![]()
Milyen lakkot használsz ha szabad tudnom? És csak sima dobozos és kened, vagy spray, vagy sima dobozos és kompresszorral fújod, bár írtad, hogy nincs helyed barkácsolni, szóval ez az opció akkor nem lehetséges
![]()
Ügyes vagy,nem mondom!
![]()
Sprayt használok, mert ez volt az egyszerűbb megoldás, de legközelebb tuti kenni fogom, csak ahhoz venni kell lakkot, ecsetet, meg oldószert. A gond, hogy haza 2-3 hetente megyek és ott sincs helyem, hétköznap pedig albérletben vagyok, ahol szintúgy... De sebaj, megoldom!
![]()
Sziasztok!
Megint nem megy! :S A gond ugyanaz, mint először, a táp letilt, valahol zárlat lehet. Elkezdtem a hiba után kutatni. Érdekes dologra lettem figyelmes. Ha a hűtőbordát leveszem, akkor nem jelez zárlatot az áramkör, mert nem 0 az ellenállása, míg ha visszarakom, akkor megint 0. Itt valami gond lehet, gy meg sem próbáltam bordák nélkül elindítani, nehogy a többi alkatrész sérüljön. Van tippetek, hogy miért lehet ez? Tegnap működött, szépen adta is a szikrákat, aztán kikapcsolta, hogy lefújjam a szekundert, ma meg már be sem indult.... Pedig már olyan bizakodó voltam.... Illetve még egy valami. A primer milyen vastagságú vezetékből legyen? Mert az enyém eléggé vastag, de gondolom ez nem jelenthet problémát. Pisti
FET-eket(T1-T2) gondolom el szigetelted a hűtőbordától.
Én úgy tudom, hogy nem kell őket szigetelni. Képeken sem láttam, hogy szigetelve lennének.
Rosszul tudod,a T3-at nemmuszáj szigetelni,a T1,T2-t viszont feltétlenül kell,a"drain"kivezetéseknek nem szabad összeérniük(ezért is jelez zárlatot a műszer).
Pedig működött előtte és akkor nem volt szigetelve. Két kérdés vetődött fel bennem: Elromolhattak-e? (bár ez ki fog derülni mindjárt) Illetve, hogy mivel szigeteljem? Csak mert nem áll rendelkezésemre olyan sok lehetőség, így érdekelne, hogy milyen opciók vannak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |