Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy kínai 1m flexiblis neon világítás. Egy motoron üzemelt(rövid ideig ![]() a) a tranzisztor nagyon melegszik. b) a neon nem világít. ![]() 2SD1616A adatlapja 2SD1207 adatlapja Egy kis áramkörről van szó, megpróbáltam lerajzolni a kapcsolását. A neonra kb. 30V feszültség esik. Ez elég lenne neki? Mit kellene módosítani a kapcsolásban h működjön? És a tranyó melegedését hogyan lehetne megszüntetni? Minden segítséget szívesen fogadok.
Szia!
Egyáltalán jó még az a tranzisztor? Lehet, hogy nem véletlenül ment tönkre az eredeti tranyó.
Szóval lehet h amivel helyettesítettem egyből kinyírta az áramkör? A trafó szépen "süvít(hangja van)" és a neoncsőre is jut feszültség, de nemtudom h elég e neki. A 30V és a 2.5kHz az csak az én mérésem.
Ha süvít, akkor még jó a tranyó. Az áramkör többi alkatrésze jó? Ha a kondik, ellenállások jók, akkor lehet, hogy a trafó zárlatos. Esetleg a neon nem hozzávaló, és beterhel.
Hát mivel kínai cucc volt, lehet h nem hozzávaló a neon...kitudja.A többi alkatrész nem volt megégve. Vajon a tranzisztor melegedése és h nem világít a neon lehet összefüggés? Az ellenállások értékeit ha változtatnám nem érnék el nagyobb feszültséget a szekunder oldalon? De kérdés mennyivel és milyen irányban. Még tanuló vagyok a szakmában.
![]() A neonnak nagyob feszültség kell 30Vnál nem?
Multiméterrel nem bírsz hitelesen mérni impulzusok feszültségét, ráadásul 50 Hz felett. Egyébként jóval több kell, mint 30 volt. Ha a neon nincs rákötve, akkor is sípol? Változik a hang terhelés nélkül?
Ha nincs rákötve hangosabb a sípolás.
Hello
Adott 4db CCFL cső, és kettő trafó. Egy monitorból valók. Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem amivel égetni tudom a csöveket teljes fényerőn, 12V-ról. A monitor tipusa (ha számít valamit) LG Flatron L1753S. A válaszokat előre is köszi.
Pont a trafó és a csövek a jellemző és drága hibaokok, az elektronika miért nem maradt meg mellé?
Ezeket úgy kaptam. ezért nincs hozzá semmim.
A problémát egy ideiglenesen megoldottam. kb. 18kHz - ról hajom a trafókat párhuzamosan, a kimenetük pedig sorosan van így meghajt egy csövet. Majd megpróbálom a normál frekiről, szerintem az kb. 60 - 70kHz körül lehet.
Nekem is van egy 2 tranyós inverterem, a bajom az hogy a 2 tranyó közül az egyik nagyon melegszik, szerintem 10 másodperc alatt meg is főne a tranyó. A trafó jó, és még újra is tekertem, így a menetzárlat teljesen kizárva.
Jelen pillanatban nincs ötletem miért csak az egyik tranyó forrósodik. Ha esetleg valakinek lenne azt megköszönném. jó lenne egy oszci ránézni a jelre
Csereld meg a ket tranyot (persze, ha azonos tipusuak). Ha igy is melegszik, akkor a melegedo tranyo nem zar/nyit rendesen, amig a masik teljesen zarva vagy nyitva van.
De kapcsolas nelkul tul sokat nem lehet mondani...
A kapcsolás egyszerű: középmegcsapolt primér tekercs 10-10 menettel, a középmegcsapolás egy fojtón keresztül kapja a tápot. A tranyók bázisa 6,2k-s ellenállásokon kapnak bázisáramot, a két kollektor között van egy kondi is. Hasonlóan néz ki mint ez.
Némileg javult a helyzet, mert a visszacsatoló tekercs menetszámát megemeltem 4menetről 10,5 menetre, a "fél" primer menetszám 10. Most ifrz44 fetet használok tranyónak. Most a tranyók nem melegednek, de 2 voltra esik a fojtó után a feszültség, emiatt leég(ett) mivel nem bírt megküzdeni a maradék 10 volttal. (mikor megkaptam akkor is a fojtó volt leégve..) Viszont a neon teljes fénnyel megy és ment. Gyanítom hogy csökkentenem kell a primér-szekunder menetszámarányt, azza hogy megháromszorozom a primér menetszámot...
Sziasztok kaptam 1 PC UV Neont, mindennel együtt...
A típusa: Revoltec LE-300-S-UV Az a gondom vele, hogy túl gyenge a fényereje, meg néha így össze vissza villog... Egyszer erősebba fénye asztán meg elhalványul és halványan megy tovább :S Ittvan 2 kép róla, nem én fotoóztam de ugyan ez a típus ... azthiszem =) jah és próbáltam már mind2 fénycső kimenetre kötni a neont, ugyanazt csinálja mindkét helyen :/ Segítenétek orovoslni a hibát? kép1 kép2 Előre is köszi mindent =)
Pontosítanám az előző hozzászólásomat...
Amikor az 1. Neon kimenetre kötöm a fénycsövet akkor kiszámítahtatlanul világít, felerősödik, elhalványula fény... Amikor a 2. kimenetre kötöm a csövet, akkor meg a tápfesz ráadásakor először erősen világít a cső, aztán meg 1 másodperc után elhalványul és úgy világít tovább :S Üdv.
A kettes a jo, annak ugy kell mukodnie.
Eloszor a leheto legnagyobb fesszel begyujtja, aztan kb 1 sec utan aramra szabalyozva beall ugy 5mA kornyekere. Csereld meg a fenycsoveket. Ha viszi magaval a hibat, az egyes meg megjavul, akkor csohiba. Ha marad a hiba a helyen, akkor annak az oldalnak valoszinuleg a trafoja vagy a FET-je rendetlenkedik. A kis kek nagyfesz kondikat is megprobalhatod osszekicserelni.
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok! Van egy neoncsövünk ami 3 havonta tönkremegy,és az okát kérdezném. A neon az akváriumban van és magát a csőt éri a pára meg ilyenek. elekrtomos ügyileg sima tekercs és gyújtópatron van benne. Idegesítő hogy 3 hónap és kész. Már azon jár a fejem hogy pár luxeon led megoldaná a problémát. A neon úgy megy tönkre hogy megnyúlik a begyulladási ideje.most is épp már fél órája villogtatja a patron. megint nincs itthon cső.ja a patron tuti jó mert vagy 6 darabbal próbálkoztam. a cső 15 wattos most épp tungsram,de mindegy a márka 3-4 hónap és vége. Előre is köszi a segítséget! Üdv Laci
Heló!
Fojtótekercs mekkora? Lehet az nyírja a csöveidet. [OFF]Ha rám hallgatsz akkor veszel egy 45 centis armatúrát, általában a T8-asok is már elektronikus fojtóval vannak készítve. (Nekem már lassan egy éve üzemel két ilyen armatúra akváriumneonokkal és most fogom cserélni az egyiket illendőségből!!!)
sziasztok
![]() a neon ugyanilyen csak nincsen inverter.: http://autohifi-tuning.shp.hu/hpc/userfiles/autohifi-tuning/pckitsweb.jpg
Szétnézel a kapcsolások között, ott találsz pár inverter rajzot, azt kell megépíteni. Legközelebb használd a LINK opciót!
![]()
na* igen itt kezdődnek a dolgok, ennyire nemvagyok benn a témában , kapcsolásirajzot már néztem csak egykét dolog kivételével kínai az egész :/ az inverter megépitése nagy munka magamfajta tudatlannak ?
a linkért meg elnézést legközelebbfigyelnifogok ![]()
Ha nem vagy jártas, megveheted a hqvideoban 1000ft körül, vagy bonthatsz scannerből, laptop lcdből
Idézet: „a linkért meg elnézést legközelebbfigyelnifogok” És még egy apróságra, a nagybetűs mondatkezdésre is ha kérhetnénk. Mint láthatod itt ezt betartjuk. (tartatjuk) Köszönjük.
Sziasztok! Vagy egy Sharkoon inverterem. Szinte minden cserélve van benne, a tarnzisztorok, kondi, mert valami tudatlan használta és elszált. Megcsináltam, most működik, de ezt gépbe nem teszem bele mert nagyon ronda. Arra gondoltam, hogy ha 12V helyett mondjuk 30-at kapna, kibírná-e? A tranzisztorok 2A-esek és 80V-osak. Ahogy számoltam kb 9KV kapnék így.
Nem. A gyerek összetaknyolta, és szétégette nyákot. tranzisztorok kábellel vannak odaforrasztva. Inkább kísérletezgetésre használnám, végül is ingyen volt. Mennyit bír el max? 30-40V? Erre lennék kiváncsi...
Na tehát akkor az a gondom, hogy megtekertem egy ferritmagos kis trafóccskát. primer 30 menet secunder meg 600 menet. Ha adok neki feszkót akkor egy pillanatra ráz. Itt találtam egy kapcsolást ami 555-ös ic kapcsolgat egy tranyót. Hát nekem semmit nem csinált, nem is melegedett, egyszerűen semmit. Egyáltalán milyen tranyó kéne?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |