Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   49 / 227
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Skori oldala nagyon jó és tényleg sok minden kiderül onnan, de én a kérdésemre nem találtam választ. Bár ez a kép mutat valamit, de ezek szerint ez nem jó megoldás.

Viszont itt jól van megoldva.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Mondtam, hogy a teljesítménnyel arányosan növekszik a fontossága ezeknek a dolgoknak. Míg kicsinél legfeljebb egy kicsit ront a hatásfokon, nagynál esetleg teljesen rossz működést is okozhat.
A vezeték törés persze más tészta, de mivel van fix, jó kitörési pont, mindig ott alakul ki a plazma először.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Sok ilyen probléma egyébként nem jelentkezik először, hanem idővel jönnek elő szép sorban. Ezért érdemes betartani ezt a néhány egyszerű szabályt.
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Én úgy oldottam meg a miniteslám,mint ahogy az "ez a kép"-es linkeden látható.Azt hiszem lassan 2éves lesz,de még mindig jól működik.(jó,nem járatom reggeltől estig)Én kiöntöttem viasszal,a vezeték nekem is bemegy a csőbe,ami nem a legjobb..,ezt utólag azért nem módosítottam,mert ennek ellenére is szépen működik.
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Nagyon pofás kis szerkezet! Én is hasonlóra tervezem megcsinálni, van egy erre félretett pc táp borításom, és abban még a venti is benne van, csak az 12 voltos, ez meg 18 voltos tápról fog menni, szóval még ezt meg kell, hogy oldjam.

Most csináltam vagy egy fél órát, kemény 1,3 centit haladtam vele, de nagyon óvatosan csináltam, egy menet sem keresztezi egymást eddig. Sajnos nincs gépem hozzá... Remélem, hogy holnap sikerül befejeznem.

Apropó, te lefújtad valamivel a tekercset?
(#) Hodinka válasza bobz hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Hát téged meg mi szél fújt errefelé?
Idézet:
„az nem ugy van!”

Azért ne legyél olyan biztos benne!
Idézet:
„Ne vilagolj!”

Nemszokásom!
Idézet:
„Ragd fel a tegnapi videot amit csinaltunk

Majd felteszem :gunyos1:
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Most milyen huzalt használsz?
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

0,1 mm-es lakkozott rézhuzalt.

Teslához nem ajánlott a lakkozott huzal,de a „Mini”-hez még szerintem elmegy.

Olvastam pár embernél az előbb, hogy a lakkozottat használták és működött nekik. (persze a mini teslánál)

Akkor viszont tényleg nincs mitől félni,csak majd kellőképpen lakkozd a szekundert,hogy újra meg ne történjen az ami az előzővel volt.

Ha kész lesz, akkor mindenképpen akarok neki valamilyen szigetelést. A lakktól félek egy kicsit, hogy buborékos lesz. Nehéz elképzelnem, hogy ha vékonyan fújom be, akkor nem lesz buborékos.... (nem Collector szavaiban kételkedem, csak mint látványt nehéz elképzelnem) A szikszalaggal történő becsavarás miért nem megoldás? Mert eddig képen sosem láttam ilyet. Azt sejtem, hogy elektrosztatikusan feltöltődne, a celluxról ezt olvastam legalábbis....
(#) gabrinator válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hat valszeg igy fogom .. , Amugy szereztem ilyen dublan zomancozott huzalt , ha ezt hasznalom akkor is kell lakkoznom ?
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Én is kézzel tekertem,ha a huzalod nem sérül,és szépen megtekered,akkor már nyert ügyed van.Én kentem rá nitrolakkot és tekertem rá celluxot,most megnéztem,körülbelül 10 milliárd apró,kb tűszúrásnyi buborék van a cellux alatt,de csak egyszer ütött át,amikor öcsém a kupak alá,a menetek közelébe nyúlt a csavarhúzóval,azt hittem,hogy akkor vége a tekercsnek,de nem.
Viszont ha a primer-szekunder távolságról van szó,akkor már nagyon is kritikus a szekunder szigetelése,ha túl közel teszed,vagy csak egy szivacs darabot teszel a primer és a szekunder közé akkor már átüthet..úgy átüt,mintha nem is lett volna ott szigetelés soha
(#) belganarancs válasza gabrinator hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Az a huzal is 0,2?Lakkozni kell,nincs mese.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hát ha nem láttál, akkor most látni fogsz. 5 éve csináltam egy olyan szekundert, amit betekertem szigetelőszalaggal. Semmi haszna nincs, csak csupa ragacsos lesz tőle a szekunder.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Találtam képeket arról is, miért nem érdemes megtörni a vezetéket. A probléma fél évvel az építés után jött elő.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hasonló szekundert én is csináltam,csak fehér színű volt.
(#) Hodinka válasza bobz hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Itt a videó(azért tarthattad volna függőlegesen azt a kamerát).
(#) SKY hozzászólása Márc 23, 2010 /

Nagyfesz primeres teslatekercsnek rezonanciafrekvenciáját a szikraköz és a kondenzátor állítja elő, ha nekem 100KHz kellene ilyen módszerrel. Miért is jobb a forgó szikraköz a sima "kétérintkezősnél" és mennyire befolyásolja a szikraköz típusa esetleg fordulatszáma a frekvenciát a kondenzátortól függetlenül?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

A frekvenciának semmi köze a szikraközhöz. Azt a párhuzamos LC kör szabja meg. A szaggatás frekvenciája pedig a táp töltőáramától függ. Nagyobb áram -> gyorsabb forgás kell. Sztatikus szikraköznél ezt nem lehet szabályozni, forgó szikraközzel sokkal szebb, egyenletesebb szikrák lesznek.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Szomorúan olvasom, hogy nem ér semmit se.... Ezek szerint mindenképpen le kell majd lakkoznom. Sajnos ma semmit sem haladtam a tekercseléssel, de holnap bepótolom.... Vagyis ma.
(#) juice hozzászólása Márc 24, 2010 /

Hello!!!

kar hogy csak most talaltam meg a forumot... nagyon erdekelne egy ilyen Tesla tekercs megepitese... lattam kulonbozo linkeket... de szeretnem ha segitenetek egy kozepes nagysagu kb 20-30cm tekercset megepiteseben, mit 24V rol szeretnek taplalni.
milyen atmero legyen a pvc milyen huzalakat, bekotesi abrat, nyakrajzot, alkatreszeket hasznaljak.
persze ha ma meg nem unalmas ez a kerdes......

Koszonom szepen
(#) Collector válasza juice hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Ha DC tápra teszem a kondit, akkor a statikus szikraköz elektródatávolságával lehet szabályozni a frekvenciát? A higany elgőzölögne a szikraközben? Ha a te feszsokszorozóddal táplálom a primer kondit, akkor kell valami előtét, hogy ne menjenek tönkre a diódák? (Csak egy trafót használok 6KVDC, és 1KW tervezett teljesítményen)

12kv-full.jpg

(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Idézet:
„Ha DC tápra teszem a kondit, akkor a statikus szikraköz elektródatávolságával lehet szabályozni a frekvenciát?”

A rezonancia még mindig a párhuzamos LC körtől függ, semmi mástól. Az, hogy a szaggatásnak milyen a frekvenciája, az másodlagos.
Idézet:
„A higany elgőzölögne a szikraközben?”

Milyen higany?
Idézet:
„Ha a te feszsokszorozóddal táplálom a primer kondit, akkor kell valami előtét, hogy ne menjenek tönkre a diódák? (Csak egy trafót használok 6KVDC, és 1KW tervezett teljesítményen)”

Előtét nem, de szűrés az kell elég rendesen. De a legjobb, ha gyors diódákkal építed meg az egyenirányítást, és még ez után raksz szűrést, és az egészet árnyékolod.
1kW tervezett teljesítmény.. ugye tudod, hogy a sokszorozó nagyon lecsökkenti a maximális kivehető teljesítményt? Harmadára-negyedére, de lehet, hogy még jobban.

Szóval jobb a graetz? Tesla féle higanyos szikraközben elgözölög a higany? Ha igen akkor az még egyenirányíthat is. A rezonancia frekvencia az OK, én a kondi kisülési frekvenciájára gondolok.

De miért akarod mindenáron egyenirányítani? Több hátránya van, mint előnye.
Ha pedig a szikraközbe teszel egyenirányítást, hol marad az egész rendszer alapelve? A primeren AC kell, nem pedig DC.

Nem teslához lesz, de sima rezgőkört hajtanék meg vele. Szerintem, ha AC van a primer kondenzátoron, akkor a magas frekvencia miatt nem mindig lesz feszültség az 50Hz-es szinusz miatt, tehát pufferelni kell és az csak DC-vel valósítható meg.

Lesz egy 100Hz-es szaggatás benne.
Következő: »»   49 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem