Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   35 / 74
(#) docybacsi hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Sziasztok Mesterek!

Elég sok fórumot végig olvastam és most már teljesen elbizonytalanodtam, ezért a segítségeteket, tanácsotokat szeretném kikérni. Építettem hobby célra (sütögetős kertiparty-ra) egy quad405-öt és ehhez szeretnék hangfalat csinálni, de nem tudom milyet és miből. Első lépésként a mélyközepeken gondolkodtam és ezek maradtak játékban:
Img StageLine SP12/100PA
Eminence ASS Delta-12A 8Ω
Eminence ASS Delta-15A 8Ω
A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ezekben gondolkodnom, vagy nem jó választás, esetleg felesleges, mert ugye a quad az 100wRMS-t (8ohm) tud.
Ha mégis érdemes, akkor milyen ládába és milyen magassal szerelnétek?

Előre is köszönöm az építő jellegű válaszokat!
(#) Moderátor hozzászólása docybacsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010

Idézet:
„Fórum szabályzat. XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.”
(#) Bassmester válasza docybacsi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Én inkább a Beta 12A-t ajánlanám. Olcsóbb, és ez is elég érzékeny, mélytarományban jobban terhelhető mint a Delta. Utóbbi inkább olyankor jó, ha egy szub is dolgozik alatta. Nagyjából 35 literes zárt, vagy 50 literes reflex kellene neki. A magasra, most kapásból nem tudok mit mondani, de biztosan meg lehet találni a hozzávalót.
(#) docybacsi válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Az igaz, hogy mélytartományban jobban terhelhető, viszont ha jól láttam, akkor a betanak az átviteli sávja 43 Hz - 3,8 kHz, a deltának viszont 54 Hz - 5 kHz. A betaval nem lesz lyuk a magas meg a mélyközép között? Igazából ringet szeretnék beletenni, csak nem tudom milyet. De ha van jobb 5leted, akkor szivesen fogadom.

Hát Te tudod... de a Delta a csekélyke Xmax-ot már elég szerény meghajtással is eléri. Én inkább a bétát választanám és amit spórolnék rajta a deltához képest, azt egy komolyabb magassugárzóra fordítanám (driver+tölcsér) amit már 3kHz-en is jól össze lehet váltani a mélynyomóval. Hogy lesz e lyuk, vagy sem, az leginkább a dobozon és a váltón múlik.
Nemrég vettem egy Beta 10A-t basszusgitárhoz... csak ajánlani tudom. Nagyon tudja a dolgát, hangos és megfelelően terhelhető. :yes:

Hmm.. most elgondolkodtattál. És milyen drivert és tölcsért javasolnál? Mert igazából nem ragaszkodom a deltához. Mivel nem szakmám a hangtechnika, ezért elfogadom ezért minden segítséget szívesen fogadok tőletek, szakemberektől.

Konkrét tipust egyenlőre nem mernék ajánlani... körül kell nézni, tájékozódni. Kérdezd meg Shalafit, tuti hogy lesz valami ötlete. Bár szerintem ha benéz ide, biztosan nem hagy válasz nélkül

Ezt már ajánlották nekem:
Fs Audio COMP-44 magasa és hozzá az AHP-812es tölcsér
De nem igazán találtam róla adatokat.
És az eminence beta-12A-t milyen és mekkora dobozba lenne érdemes tenni?

Az FS driverrel kapcsolatban nem tudok mit mondani és a dobozzal kapcsolatban sem igazán vagyok kompetens, de kb 50-60 literes reflexre saccolok... majd Shalafi megmondja a frankót, én is tőle szoktam megkérdezni az ilyesmit.
Bocs, de ezen a gépen nincs bassbox pro, hogy utánaszámoljak.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Tényleg a ß jobb középtartományban, a mélyet, és a dobozt nem néztem még, de ha kétutas, akkor már csak emiatt is, azt választanám.
Egy tölcséres magassal talán működőképes lehet, de legalább valami HT101 szintű kell hozzá.
(#) docybacsi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Shalafi, igen, kétutas lenne. Azt hiszem hallgatok rátok és beta-12A lesz. Esetleg driverben is tudnátok valamit ajánlani? Valami olyasmit ami illik ehhez az eminencehez és nem nyomja el a magas a mélyközepet.
(#) Bassmester válasza docybacsi hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Addig is felteszem a bb6-ot róla.
Így első számolásra szerintem jó nagy, legalább 60 literes reflex kell neki. Ez emelne egy keveset 100-nál, de az átvitelét nézve, lehet nogy még kell is ennyi neki.
Nem baj ha hangosabb a magas, mert a váltónál az Lpad variálásával egy szintre lehet hozni őket.

Beta 12A.bb6

(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Nah, jó ez, kicsit még lehet magasabbra hangolni, ha kint fog szólni.
(#) docybacsi válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Urak, lehet, hogy nagyon kezdő kérdés, de milyen alkalmazásban tudom megnyitni a fájlt?
(#) docybacsi hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Közben ajánlottak nekem ehhez az eminencehez drivert+tölcsért, mégpedig ezt:
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/3048#technikai
ezzel a tölcsérrel:
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/3558/hangtechnika_hangszorok_hangt..._xt120
2,5kHz/12dB/okt vágással.
Viszont én egy kicsi húzósnak találom, mármint az árát. Mit gondoltok erről?
(#) Bassmester válasza docybacsi hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

A tudásához képest nem kérnek érte sokat, persze ha valóban azt tudja amit írnak róla. Viszont olcsóbban is lehetne megfelelőt találni. Ez a driver szerintem sokmindenhez megfelel, nagyobb rendszert is ki tud szolgálni. A tölcsér így ránézésre nem mond sokat.
Itt egy Em. driver, ami szintén megfelelő lehetne.
(#) shalafi.66 válasza docybacsi hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Én még mindig keresnék egy HT101-et.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Itt láttam HT 102-t. Az nem jó helyette?
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Kb. ugyanazok. Tettem fel mérést pár hónapja.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Jaja... emlékszem, talán februárban. Tetszett is.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Nekem szerintem ilyenek vannak. Viszont át kell őket nézni mert nekem az egyik rosszul volt központizálva és két kábel megy be a tekercshez az egyik kontaktos volt. Ezeket megcsináltam azóta semmi bajom nincs velük.
(#) durusz25 hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Hello.Valaki tudna segiteni,van 1 db 30cm M.N.S. mélynyómóm!Annak szeretnék egy ládát,házimozihoz!De úgy ,hogy a ládába lefelé nézzen!300w ,8 ohm-os!Köszi
(#) potenciameter válasza durusz25 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Szia.Sunflower? Eclipse? Fibre extention? vagy Noir? Vagy milyen tipusu MNC?
(#) sound.man válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Szerintem az MNC-nél teljesen mindegy.
(#) potenciameter válasza sound.man hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Tényleg nem sok eltérés van a modelljei között, de azért nem mind pontosan egyforma.
(#) docybacsi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Shalafi, nem is egyet, hanem inkabb kettőt kellene keresni. Csak nem igazán találtam.
(#) shalafi.66 válasza docybacsi hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Gyártják még. Univox Kft. Nyíregyháza. Meg Vaterán, apróhirdetésben itt-ott mindig felbukkan egy-egy szétbontott HTP-45 vagy 90 részeként.
(#) shalafi.66 válasza durusz25 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Milyen erősítő lenne előtte?
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Pont ez a baj velük, hogy nincs köztük két egyforma.
Amiben hasonlítanak, hogy valami gond mindegyikkel van.
(#) docybacsi hozzászólása Ápr 2, 2010 /

Ezt a drivert esetleg ismeritek? Mi a veleményetek róla? Igaz csak 50W, de 108dB-s és nem lenne elég? Vagy ne gondolkodjak 18 soundban?
18 Sound - XD125
driver, 1", 50W, 108dB (1W/1m), 2kHz-18kHz, 90°x60°, 8/16 Ohm, tölcsérrel
Következő: »»   35 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem