Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szétszedtem még 1× nem hagyott nyugodni. Átforrasztottam a képcső végi panelen mindent még egyszer. Most jól működik. Köszönöm szépen!
Megint kinyiffant a tranzisztor. A cseretranzisztor is jó a régi típus helyett, nem azzal volt a baj.
Mi a tévé típusa?
Szia!
Ahogyan a képen látható FET-et nézzük,/F4NC60FP/ akkor a bal oldali lába és a középső közt 1 V mérhető. A középső és a bal oldali közt 312 V-ot mértem. A bal oldali láb 1db 48 ohm-os ellenálláson keresztül csatlakozik a TDA 13-as lábára. Mit javasolsz? TDA csere? Előre is köszi!
Semmi cicergés, szekunderen semmi feszültség, a FET-en van feszültség, és az összes egyéb alkatrész mérésre jó.
TDA csere, és utána meglátjuk!
szia , meg kaptam a hibát,a cl032-es condi volt az eggyik ,a másik forrasztási problémák de ki ,javitottam a te segitcségeddel és ok minden ,köszi.
Sziasztok, na most kellene igazán egy jó ötlet, végre sikerült elindítani a TV-t, de lövöldözi a bele való sorvégeket, ezzel nem is lenne baj, de úgy néz ki a dolog, hogy bekapcsolom a TV-t, már mind a 3 képcsővel elindul, megy szépen, nézem a DVD-t, majd gondol egyet a TV , ámegy zárlatba és ellövi a sorvéget. De ez teljesen bizonytalan, van amikor fél perc múlva, de van hogy 5 percig is megy, most ott vagyok, hogy az utolsó sorvéget tettem bele, ami itthon volt, kezembe a hosszabbítóval, és a szemem a multin, nézem hogy mi történik, 1mp-et kibir a sorvég, azonnal kihúzom, és megmenekül, amig 0,6-0,7A között megy az áramfelvétel, addig nincs gond, de hirtelen felszökken akár 1,2A-re is és elpukkan. Van ötletetet mit lenne érdemes megnézni?
Üdv. Doncso
Szia! Szerintem ha megugrik az áram akkor vagy a táp szalad meg vagy a sortrafó menetzárlatos vagy valamelyik kondi! Nem csak az elkokra gondoltam! Amúgy képcső is lehet zárlatos már volt olyan nálam egyszer. A tápot az izzós módszerrel vizsgáld meg.
Én csináltam egy tesztert az megmutatja a menetzárlatot azonnal! Persze van jobb HR teszter is mi a szekundert is vizsgálja üzemi feszen de kihalóban vannak azért csináltam egy Ilyet sokszor jól jön trafóknál is.
Szia, érdekes ez az egész dolog nagyon, mert van , hogy működik, aztán hirtelen megugrik az áramfelvétel 0,6A ról 1,25 re, ha ekkor azonnal nem húzom ki, akkor 1mp-en belül ellövi a sorvéget. Ilyenkor hallom, hogy leesik a kapcsoló freki, és nyüszög a táp, azaz zárlatkörnyékén van, a fesz ilyenkor leesik inkább. A sorvég környéki kondikat egyesével kivettem, elkót is és a sima kerámiákat, különösen a nagyfesz kondikat, és LCM3-al ellenőriztem mindegyiket, így nem tudok másra gondolni mint a sorkira, de azt nem értem, hogy az tud olyat csinálni, hogy hip hopp bezárlatosodik? Ezt nem értem.
Sziasztok !
Tudnátok segiteni nekem abban hogy a nagyfeszhibáknál mit kell még nézni Az ST1802 HI elszállt kicseréltem de se kép se hang
Szia!
Milyen készülékről van szó? Típus?
Ez tetszik.
Gondolom áthúz talán Ha szekunder zárlat akkor van ilyen inkább. Szerintem trafó lesz a baj.Feszültséget mértél a sorvégnél az marad a 120V körül vagy az is megugrik? Ezt talán egy Deprez analóg műszer mérné leg érzékenyebben (meglódulna ha ugrik a fesz!) Az bisztos a táp túl van terhelve azért sír olyankor. Egy biztit tegyél légszerelve az gyorsabb a kezednél!
Szia, igen pontosan úgy sír a táp, mint amikor túlterheled, abban biztos vagyok, hogy valami annyira leterheli a sorvéget, hogy az nem bírja, a táp ugye visítva, de pumpálja bele a teljesítményt, de szerencsétlent valami leterheli, én azt mondanám, hogy primer zárlat, de azért furcsállom, mert hol tökéletesen működik, minden rendben, aztán hirtelen zárlat, aztán megint jó, cseréltem már néhány sorkit, de ugye azok vagy teljesen zárlatosak voltak, vagy szekunder résznél átcsattogtak, de azt ugye lehet hallani, itt semmi, mintha valaki ott ülne benne és brahiból néha rövidre zárná a primert. A Sorvég 114V de a zárlat pillanatában egy kissé inkább lecsökken, ezt csővoltal mértem. Igaz csak egy fél másodpercre, mert utánna ki kellett rántanom, ha nem akartam volna egy ujabb halott sortranyót, de határozottan lejjebb ugrott, mint feljebb. Létezne, hogy üzem közben kicsi hő keletkezik a sorkiban, és tágul, ezért bezárlatol, majd amikor kirántom, akkor kissé visszahül? Ilyen elképzelhető? A másik kérdésem, hogy a szekuder oldalt be tudja e terhelni bármi annyira, hogy a 20A 200W-os sorvéget el tudja lőni? Vagy ez inkább primer oldal lesz?
Üdv.
Persze lehet a primér is rossz! Azért gondoltam szekunderre mert ott van fesz igaz a 114 V is tud húzni ha rossz a tekercs Ha nincs műszer nehéz eldönteni. Azért ha kiszeded lehetne próbálni mondjuk egy 250W-os halogén sorba a trafó tekercsével esetleg egy áramerősség mérő (analóg a legjobb) és terhelni persze nagyon körültekintően mert a szekunder dolgozik akkor rendesen azt ráz Előtte mérd meg az LCM3-al az induktivitását meg az ellenállását (ESR mérő) írtad fel mert a teszt lehet tönkre teszi teljesen és akkor legyen mihez viszonyítani ha a menetzárlat végleges maradna! Kicsit érdekes módon közelítem meg de szerintem ez talán ad eredményt
Teljesen értem a gondolat menetedet, lényegében, egy egészséges sorkimenő primerét sorba kötöm egy 250W halogénnel, és mondjuk egy leválasztón keresztül betáplálom 230V-al, akkor nem lehet baja, viszont egy haldokló félben lévő szépen megpusztul, ami viszont jó, mert azonnal kiderül , hogy az rossz is volt már. Jól értelmezem a dolgot? Mert akkor ezt holnap kipróbálom.
A nagyfeszt esetleg odatoljam valamelyik lábhoz, hadd csattogjon, vagy inkább jó messzire mindentől? Az analóg áramérést meg tudom oldani, ez nem gond. Üdv.
A tappancs legyen mindentől távol meg ne tudjon mozogni se ragaszd le valami szalaggal mer a nagyfesz megcibálhatja mint a víztömlőt a víz mikor rányitod és nem fogod le előtte Úgy gondoltam,hogy te is elképzelted! Amúgy ezt a technikát akkor használtam mikor autóvillamosságot csináltam indítómotor tekercseket ezzel néztem hol testzárlatos szépen ég sziporkázik de ez itt off! Természetesen a leválaszó jó dolog ha van én nem csinálok semmit nélküle. Csak egy ötlet nem állítom 100%-ra de egy próbát megérhet!
Esetleg, még egy olyanra gondoltam, hogy imitáljuk a nagyfrekit, hogy 100V-ot tudok produkálni labortáppal, kb 3A-t, ezt generátorral 15kHz-en magszaggatni egy BU508-on keresztül, ez működne? Vagy ez így butaság?
Én is gondoltam erre a féle megoldásra de ez tűnt egyszerűbbnek! Még annyit hozzátennék ha nem változik semmi akkor valami vastagabb rézdrótból kell hajtani egy menetet ha hozzáférsz a vasmaghoz annyit egy rövidzár beterhelné a primért rendesen! A szekunder már keményebb dió lenne azt nem lehet sajna mérni mert gondolom belül van a diódája a házban. A kis műszer mit linkeltem elég jól meg tudja mutatni a szekunder "jóságát" is egyből visszamennek a ledek ha bármi pici menetzárlat (akár egy is) van rajt!
Igen, a diódák benne vannak sajnos, így ahhoz nem tudok hozzáférni, viszont a vasmaghoz igen. Viszont nem értem ezt az egy menetet, ez hogy van, és miért lenne jó, mi a szerepe? Már nézegettem azt a műszert, lehet azzal kellett volna már rég kezdenem, hogy összedobom.
Ha tekersz egy menetet a vasmagra az egy második szekundernek is nevezhető és az össze van zárva rövidzárba akkor a primér tekercsben és a vasmagban óriási áramok folynak az üzemihez képest! Most a félrerakott plazma hangszóróm jutott eszembe Cak az a fránya belső dióda
Ja értem, mint egy terhelés, ha azt bírja, akkor jó, na azt hiszem holnapra megvan a házi feladat, szerintem így már kiderítem mi a helyzet. Köszi a tippeket, hasznos volt nagyon. Írok ha sikerült valamit kideríteni.
Üdv. Doncso
Szia! Ok! Érdekel ez az elvetemült teszt eredmény engemet is
Lehet rábeszélem asszonyt, és még az éj leple alatt kisurranok, legalább nyugodtan tudok dolgozni, mostmár egyre jobban kiváncsi vagyok, de mennél többet agyalok rajta, annál jobban gyanakszom a trafóra. Irok ha van fejlemény.
sziasztok ,van egy GRUNDING-MW 82-50/8 -as modelü tv 100hz ,az a gond hogy megy egész nap, semmi baja,de van ugy ,hogy többször kikapcsol, érdemes vele foglalkoni,nagyon jo állapotban van mi a véleményetek .
Köszönöm meg lett a hiba forrasztás volt,de most az a gond miután bemelegszik csikos lesz a kép fut.Ez mi lehet?
Na, meg is jöttem, hát nem is értem, hogy gondolhattam másra, mint a sorkira. Egyértelműen kiderült most számomra hogy ő a bűnös. Sajnos amit beszéltünk próba, az izzó híjján elmaradt, viszont kipróbáltam ebben a kapcsolásban. Az előző trafóját ezzel teszteltem, az igazából egyre gyengülő nagyfeszt mutatott, azaz ott a teszt közbe lehelte ki az utolsó szusszanatot, nade ez? Ez aztán egy csoda sorki, ez olyat produkált, amire sosem gondoltam volna, lényeg az, hogy ő nem volt hajlandó 1,5cm-ről áthúzni, de még 5mm-ről se, csak fütyülni, 2-3mm-ről már elkapta az ívet, ha megvolt az Ív akkor széthúzhattam 1cm-esre, de közbe iszonyat hangon fütyült, és égette a vezetéket is, de nem is ez az érdekes, hanem felnézek a labortápra, és a beállitott 12V helyett 48V-ot mutat a kijelző. Na mondom ez hogy? Az előző semmi ilyesmit nem produkált. beállítottam fix 2-3mm-re a szikraközt és elindítottam a "villám oszcillátort" és bizony visszafelé jön valami feszültség, hiába tekergetem le az áramkorlátot, ő nem áll meg, oszcillál és szikrázik. közbe visszafele adagolja a labitápomnak a feszt. Én ebből azt szürtem le, hogy a TV-be kőkeményen visszarúgdosott a sorvégnek, amikor kedve volt, és nem tetszett neki. De hogy ez a sorki biztos hogy nem jó, az 100%.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |