Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   12 / 139
(#) klemo86 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Nekem azért kétségeim volnának afelől, hogy ez új lehet-e…
(#) hgy válasza klemo86 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

A vadi új (soha nem használt) Tungsram EL84-eim oldalfalain ugyanolyan FÉNYES getterkicsapódás van, főleg az anód lyukak környékén, mint a TELAM csöveken látható.
Az Ebay-on is le szokták írni, hogy ez nem a használat miatt van, hanem jellegzetes TUNGSRAM tulajdonság ennél a csőnél.
(#) pucuka válasza hgy hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

A getter állapotából nem lehet következtetni a cső használtságára, csak arra, hogy gázos-e, vagy nem. Ha gázos, akkor homályos a getter, és akkor kuka, vagy vitrin.
A cső használtságára leginkább a katódáram nagysága jellemző, amit úgy lehet mérni, hogy a katalógus adatok szerinti statikus munkapontba állítjuk a csövet, és mérjük a katód (anód) áramot. Ennek, és a katalógus adatnak a hányadosa nagyjából arányos az élettartammal. Így mérnek a csővizsgáló berendezések is.
(#) hgy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Valamelyest azért lehet.
Vagy az is mutatja a használtságot, ha az anódlyukak felett megjelenik a BARNÁS elszíneződés.
A korrekt a mérés, ebben egyetértünk.

Semelyest nem lehet.

Akkor fordíts erős fény felé mondjuk egy leharcolt PL509-et, és nézd alulról. Olyan a getter, mint a szita, hiába látszik kívülről szépnek. Új csőnél nem látsz át rajta.

Megmondom őszintén, soha nem követtem végig egyetlenegy PL 509, de semilyen cső életútját, hogy az élettartammal hogyan változik a getter kinézete. Viszont erősen függ a kinézet, hogy a gyártás során hova, és mennyi getter kerül. A getter szerepe a gázok lekötésében kimerül, a cső működésében nincs szerepe.
Persze előfordulhat, hogy a gyártásban kevesebb gettert raktak bele, mint kellett volna, ezáltal a működés során felszabaduló gázokat már nem tudja lekötni, és lehet hogy porózus lesz, de ez szerintem csak a nálunk szokásban volt újítások eredménye, és a minőségre jellemző, nem az üzemidőre.

Olyan szerepe azért van, hogy folyamatosan fogy, anyagától és minőségétől függően.
Azután ha teljesen elfogy, már nem igazán működik a cső (részben!) emiatt.
A PL509 Tungsram (és általában a Tungsram csövek) nem a rossz gyártási tecnológiáról híresek. Különben az alábbi mellékletbebn szereplő cső sem lenne a legdrágább EL84 a fenti forgalmazónál..(jól látható a getterkicspódás a cső oldalán is)

Látom, megyőzhetelen vagy. Ha ilyen egyszerű lenne, lehetne ilyen módon a csőbe üzemóra számlálót építeni, ami igen sok segítséget jelentett volna a csöves időkben. Nem kellett volna annyit méregetni a karbantartások alatt. Gyanús lehetne, hogy az elmúlt 90 - 100 évben nem készült ilyen.
Ha "elfogy" a getter, hová lesz? Mert ha a cső levegős lesz, akkor a fehér porszerű anyag csak csak benne marad a csőben.
A cső élettartama sokkal hamarabb lejár, mint ahogyan a getteren meglátszana.
Az meg nem igazi érv, hogy azért ilyen drága, mert a minőség így vagy úgy . Ha el akarok adni valamit jól feldícsérem, aztán majdcsak lesz valaki aki megveszi.
(#) hgy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Kb. három hete több mint 100 dollárt ADTAK két válogatott NOS Tungsram ECC83-ért az Ebay-on. Nem ennyiért hirdették, ennyit adtak. Előtte 80 dollárért kelt el egy pár. Persze mindig vannak divatirányzatok, de a jó NOS csövek ára lefelé nemigen megy. Mondjuk a Tungsram EL84-ért az amerikai kontinensen rajonganak inkább.
Ezenkívül kicsit elbeszélünk egymás mellett. Láttam már levegős csöveket, leguttóbb pont egy E80CC-t sajnos, mert rá lett pakolva.
Max. az lehet a vita tárgya, higy a getter állapota és a cső használtsága között van-e összefüggés.
Te vennél olyan csövet amiben a getter szine már barnára égett és azt monják rá hogy hibátlan??
(#) Action2K válasza hgy hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Mondani lehet bármit. A mérések meg az állításokat igazolják, vagy cáfolják. Ránézésre csak akkor hiszem el egy csőről, hogy gyári, ha: Link S ezzel zárjuk le ezt a vitát légyszi.
(#) klemo86 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Pont
(#) szoftveres hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok! Van egy régi Videoton RA2103 rádióm, ami mostanában elég furcsa dolgokat csinál. A tünet a következő: Bekapcsolás és fölmelegedés után a végfok (ECL86) szól, a tápegység pufferkondiján kb. 215 V feszt mérek. Ezután, kb 1-2 perc múlva a végfok ekezd elcsendesedni és recsegve torzítani. Ilyenkor ha rámérek a pufferkondira, a feszültség csak 190 V körül van. Olyan mintha a végpentóda árama egyszer csak az egekbe ugrana valamiért. Az elkókat (a pentóda katódján lévőt is) mind újra cseréltem.
Mitől lehet ez? Vajon egy csőcsere megoldja?

RA2103.png

(#) szoftveres válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Köszönöm
(#) hgy válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Veled én nem vitatkoztam. Más nevében meg nem illik hozzászólni.
Nem kenyerem az Ebay, csak jó ha tudják a laikusok is , hogy mit kótyavetyélnek el fillérekért.
Milyen vitát zárjunk le??
Különben írtam előzőleg, hogy a mérés a teljesen korrekt. Akkor mi a probléma?
(#) gkari válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Azért én megnézném az eir.szelénpatront (dióda graetzel helyettesítve), valamint az ECL trióda anódra menő csatolókondit is, mert ha az szivárog, okozhatja ugyanazt a jelenséget.
Üdv!
(#) szoftveres válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hello!
Ma kimegyek börzére, gondoltam hogy majd veszek 1-2 tartalékcsövet. Az ürge, aki árulta, azt mondta hogy ő már kb 40 éve szerel ilyen rádiókat, és bizton állítja hogy ezek a videoton rádiók bizony mind tervezési hibásak. Azt mondta hogy semmi baj a csővel, a katódon lévő ellenállást 150 ohmról cseréljem ki min. 350 ohm-ra és akkor jó lesz. Azért biztos ami biztos vettem 1-2 csövet. Miután hazaértem, rögtön neki is estem a rádiónak, kicseréltem a katódellenállást egy jóval nagyobbra és bekapcsoltam. A rádió csodák csodájára megjavult. Utólag az ECL86 adatlapjában túrkálva, bizony rá kellett jönnöm, hogy ezek a csövek gyárilag jóval a disszipációs görbe fölött vannak hajtva a VT rádiókban. Ezután még mindig voltak bajaim az erősítővel, gerjedékeny volt, búgott, stb.. Régóta szúrja a szememet, hogy ezekben a videoton rádiókban az előerősítő trióda rácsa nincs előfeszítve, hanem egy nagy ellenálláson keresztül a katód potenciáljára van kötve. Nem értettem hogy ez így hogyan működhet, mert így a trióda tulajdonképpen csak egy egyenirányító. Kísérletképpen a katód és a föld közé beforrasztottam egy 4,7k ellenállást, majd bekapcsoltam. A búgás gyakorlatilag megszűnt, a gerjedékenység eltűnt. Még mindig nem cseréltem csövet. A mai napból csak egy tanulságot vontam le. Ha egy VT rádió kerül a kezembe, rögtön azzal fogom kezdeni, hogy a végfokot rendberakom.

RA2103.png

(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Idézet:
„kettő már ment is a kukába..”
Csak ezt Müszi meg ne hallja.
(#) szoftveres válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

A kimenőtrafóról visszacsatolt katóddal nincs is baj (megjegyzem, hogy a kimenőtrafó szekunderoldalának az ellenállása 1 ohm alatt van), de az kicsit durva, hogy az alacsony rácsfeszültség miatt a végpentódán annyi áram folyik, hogy gyakorlatilag majdnem felizzik tőle az anód.
A trióda részt még mostanáig sem sikerült felfognom, hogy az hogyan tudott idáig torzítás nélkül működni. Biztos annak is megvan a trükkje.
(#) klemo86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Én is gyűjtögetem, de az ilyen bárhonnan kukázható kis noválokból van néhány (lomtalanításokból halomra szedtem ezeket, én is most dobtam ki vagy 30 db-ot, ami már jól szét volt égve), inkább a nagyobb, érdekesebb csöveket részesítem előnyben
(#) hgy válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Pedig egyszerű. Létezik ilyen munkapontbeállítás, a szakirodalom is tárgyalja.
Ha jól megnézed, a trióda résznek nincs katódellenálása. A rács nyitófeszültségét a NAGYÉRTÉKŰ (10 Mohm)-on átfolyó, IGEN KICSI rácsáram hozza létre. Ez egy-két speciális álkalmazástól eltekintve egy sz.. megoldás, ide nem való.
Megoldás: Méretezett katódellenálás beépítése és pár száz Kohmos rácselőfeszítő ellenálás a földpotenciálról 47 nanós csatoló kondihoz szintén méretezve.
Ha kell rajz jelezd.
(#) szoftveres hozzászólása Ápr 17, 2010 / 1

Sziasztok! Találtam egy ősrégi csövet. Annyit tudok róla hogy Tungsram p421 a neve és hogy közvetlen fűtésű trióda (a fűtőszál egyben a katód is), a fűtőfeszültsége nagy valószínűséggel 6,3 V. Ezt találtam róla, de a honlap szerint nem trióda. Ennek a csőnek viszont egy darab rácsa van. Milyen cső lehet ez? Mire használták?
(#) kadarist válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szia!
Jó a link. Ez egy 4 volt fűtőfeszültségű végerősítő pentóda lesz. A G2 van az oldalcsaphoz kötve.
(#) szoftveres válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Köszi a választ, észre sem vettem hogy van a foglalat oldalán egy kis bütyök. Viszont akárhogy is nézegetem ezt a csövet, egynél több rácsot nem látok benne.
(#) kadarist válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Úgy látszik, igazad van, valóban egy trióda. Nézd meg ezt az összehasonlító táblázatot: Bővebben: Link
(#) szoftveres válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

O köszi szépen, azt hiszem ez lesz az.
(#) Bassmester hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok!
Vannak EC360-as triódám (RFT). Lehetne ezekből SE végfokot építeni? Létezik esetleg SE kapcs rajz ilyen csővel? A neten sajnos nem találtam még hasonlót sem.
(#) bakos13gab válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Én OTL rajzot láttam belőle Ágoston könyvében.
(#) klemo86 válasza szoftveres hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szép darab, nekem ilyenek vannak: APP4100, APP4120, PP4101, PP416, PP430
(#) szoftveres válasza klemo86 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Szépek, gratulálok hozzá.
Következő: »»   12 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem