Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   848 / 3994
(#) Action2K válasza bukofog hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Igazából mindegy, de a megszokás az alsó.
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Sziasztok egy kis segítség kellene egy magnó tápját szerelgetem éppen.Arról lenne szó hogy már előttem valaki bele kokányolt és sajnos a rajza nincs már meg na most ki vettem a 1n4002asokat 4 darabot hogy kicserélem hogy mért az mindegy mondjuk hogy új tápot csinálok a már meglévő panelre na most én tudom hogy hogy voltak benne a egyenek attól tartok hogy már valaki előttem ehez is hozzá nyúlt és esetleg forgatta.A panelra úgy van jelezve hogy van egy + . fele az lenne a kérdés hogy vajon a egyenirányító az a fele lenne pluszos ahol a csík van rajta?
(#) kadarist válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Igen, a dióda katódja van csíkkal jelezve. A dióda rajzjelén a háromszög (nyíl) mutat a katódra.
Egyenirányító
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 22, 2010 /

köszi így már tisztább még egy dolog van rajta még még 22n kondi ez mért kell és ha esetleg az előbbi rajzon megtudnád mutatni ezt hogy ennek hol kell lenni 4 darab van rajta de úgy hogy kettő szóval szerintem vehetem ugy is 48nf 48nf
(#) vaszil29 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

köszönöm a válaszokat, de közben rájöttem.
Com 2 port csati az az RS232 és ahogy a neve is mutatja (comonikation) az az adta kapcsolat.

mégegyszer köszi mindenkinek
üdv szabolcs
(#) prst14 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Hali...
Már nem lehet igaz ,nem tudok máshol kérdezni ,megkérdem itt a kezdő kérdéseknél...
Valaki tudna nekem egy olyan fórumot javasolni ahol a mechanikáról van szó?
Hasonlót mint itt vagy a Hobby CNC ,de mechanika...
Ugyan is kerti traktort építek de nem tudom a "hülye" kérdéseim feltenni ,és egy elég ritka motorról és donor váltóról lenne szó ,tehát nem akarok semmit elrontani...
Köszönöm előre is!
(#) kadarist válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

A kondikat párhuzamosan kell kötni a diódákkal. A kondi egyik lábát a katódra, a másikat az anódra.
(#) bukofog válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Mármint az alsó mi?
bemenő vagy kimenő?
(#) Darka hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Sziasztok! A csatolmányban lévő kapcsolást kellene megépítenem, de nem értem az I.C. bekötését. Hogyan kell értelmezni a szaggatott vonallal bekötött lábakat ?
köszönöm előre is!
(#) Action2K válasza bukofog hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Az alsó a bemenet. A kismegszakító oldalán nyilaknak is kellene lennie, az áram útját mutatva.
(#) proli007 válasza Darka hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Hello!
Nem ismerem ezt az IC-t, de ha a 16. ábrára gondolsz (kicsit pontosabban is megnevezhetted volna a dolgot), ott a szaggatott vonalak vagylagos bekötést jelentenek.
Ha az IC-nek nincs negatív tápfeszültsége, akkor nem lehet a bemenetre olyan váltófeszültséget adni, aminek van negatív fele is. Tehát ha az IC +5V-ról üzemel, akkor 2,5V-os bemeneti feszültséghez képest kell beadni a jelet. Ez ábrázolva is van az INA or INB láb mellett-
Látható, hogy az IC alapvetően kettős tápfeszültségre készült. Ha egy tápfeszültséget használsz, akkor a 2db. 4,7kohm-os ellenállás +2,5V-on lévő virtuális GND-t hoz létre.
- Az IC egy összeadó fokozatként működik, így 2,5V-ot hozzá ad a bemeneti jelhez. Így már leget a bemeneti váltót a nullához (V-) képest beadni. ("Kis hiba", hogy a műveleti erősítő + és - bemenete fel van cserélve.)
- A második egy RC tag biztosítja a szükséges feszültség eltolást. Tekintve, hogy a GND pont amihez az ellenállás csatlakozik, +2,5V-on van. Tehát a kondi elé, ismét beadható a váltó feszültség. (természetesen ez a bemeneti RC tag, az áramkör alsó határfrekvenciáját is befolyásolja.
- A harmadik, csak azt mutatja, hogy más fokozat van előtte, de aminek kimeneti munkapontja +2,5V-on van..

Ha erről van szó. Ha nem, akkor passz..
üdv! proli007
(#) Darka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Üdv!
Elnézést a pontatlanság miatt, a kiszemelt kapcsolást a 2.ábra mutatja. Ha ott is vagylagos bekötést jelent, akkor talán rakjak oda "jumper" csatlakozókat ?
Köszönöm a részletest leírást.
(#) proli007 válasza Darka hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Hello!
Értelmezésem szerint a 2. ábrán azért vannak szaggatott vonalak, mert itt választod meg, hogy alul-áteresztő, felül-áteresztő, vagy sávszűrőnek fogod használni.
üdv! proli007
(#) vaszil29 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az RS232 Com2 kábel bekötésnél a 9pin lábkiosztásnál ugyan az a lábkiosztás a számítógép felöl, mint a kábel másikvégin??

üdv
(#) gabi20 válasza vaszil29 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Ugyanannak kell lennie
(#) adresz12321 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Szeretném megkérdezni hogy hogyan kell építeni szenzort vagyis érintőfelületet?
(#) gabi20 válasza adresz12321 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Mármint milyen szenzorra gondolsz?
(#) adresz12321 válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

érintőkapcsolót akarok építeni csak nem tudom hogy miből kell építeni érintőfelületet.
(#) gg630504 válasza vaszil29 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Az attól függ, a kábel másik végén mi lesz.
Ha modem. akkor ugyanaz.
Ha másik számítógép, akkor pl. a Tx Rx jeleket keresztbe kell kötni. Lásd null modem,
(#) gabi20 válasza adresz12321 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Itt van egy tranzisztoros érintőkapcsoló

rajz.gif

(#) adresz12321 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

én olyan kapcsolót akarok amin egyérintőfelület van és az érintő felületet miből kell csinálni?
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Helló!
Te biztos meg tudod válaszolni a kérdéseimet, különben lehet, hogy nem fog működni amit csinálok. Szóval: nagyfrekis trafó ferritmagjában mennyire számít az "üzemi indukció", avagy ha X menet jött ki a maximális indukció számításakor, de én a kétszeresére növelem, a menetszámot, hogy kisebb legyen az üresjárati áramfelvétel, akkor baj ha így sokszorosára csökkent az üzemi indukció?
Mit is befolyásol a trafó szekunder ellenállása, vagyis a menetszámmal számított induktív rezisztencia, ugyanis nagyon magas érték várható (2000-6000uH körül lesz az induktivitása és 50KHz megy, 180V mellett), a primer esetében ez nem gond, mert a szekunder terhelés "áttevődik" a primer oldalra, de mi lesz ebben az esetbe? Netán túl nagy veszteség? Vagy ez nem probléma?
(#) adresz12321 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

a kapcsolási rajzot meg tudom csinálni csak az érintő felületet miből kell építeni?
(#) SKY válasza adresz12321 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Olyan vezető anyagból, ami nem korrodálódik és bírja a strapát.
(#) saraha válasza adresz12321 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Szia.

Azt ki kell kísérletezni,mint azt a BSS-en is írják.
Van itt sokkal jobb kapcsolás a 18.oldalon.
Csak kidobod belőle a triac-ot és teszel a helyére egy relét aztán kész.Nálam kiválóan működik.
(#) vaszil29 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Szia!
Az egyik végén számítógép a másikon egy CNC vezérlő control board.
üdv
(#) slave557 hozzászólása Ápr 23, 2010 /

Üdv!
Van 1db analóg bemeneti csatornám, erre 2 mikrofont akarok kötni, azt lehet sima elosztóval, vagy az hangveszteséggel jár?
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 23, 2010 /

Sziasztok én ezt az anterna erősítőt csinálgatom most éppen az a problémám hogy BFY90 tranzisztorral irták de annak négy lába és nem tudom azt a negyedik lábat hova kell bekötni.Szóval?
(#) kopaszs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Így gondoltad
(#) tanci hozzászólása Ápr 23, 2010 /

Építettem lm338k-val feszültség stabilizátort. A feszt. csak 1,6-1,3V feszültségig lehet állítani vele. A kapcsolást eszerint a rajz szerint építettem meg. Mért van az hogy csak ilyen kis tartományban lehet a feszt. állítani? Valaki help légyszíves.

LM338k.jpg

Következő: »»   848 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem