Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igazából mindegy, de a megszokás az alsó.
Sziasztok egy kis segítség kellene egy magnó tápját szerelgetem éppen.Arról lenne szó hogy már előttem valaki bele kokányolt és sajnos a rajza nincs már meg na most ki vettem a 1n4002asokat 4 darabot hogy kicserélem hogy mért az mindegy mondjuk hogy új tápot csinálok a már meglévő panelre na most én tudom hogy hogy voltak benne a egyenek attól tartok hogy már valaki előttem ehez is hozzá nyúlt és esetleg forgatta.A panelra úgy van jelezve hogy van egy + . fele az lenne a kérdés hogy vajon a egyenirányító az a fele lenne pluszos ahol a csík van rajta?
Igen, a dióda katódja van csíkkal jelezve. A dióda rajzjelén a háromszög (nyíl) mutat a katódra.
Egyenirányító
köszi így már tisztább még egy dolog van rajta még még 22n kondi ez mért kell és ha esetleg az előbbi rajzon megtudnád mutatni ezt hogy ennek hol kell lenni 4 darab van rajta de úgy hogy kettő szóval szerintem vehetem ugy is 48nf 48nf
köszönöm a válaszokat, de közben rájöttem.
Com 2 port csati az az RS232 és ahogy a neve is mutatja (comonikation) az az adta kapcsolat. mégegyszer köszi mindenkinek üdv szabolcs
Hali...
Már nem lehet igaz ,nem tudok máshol kérdezni ,megkérdem itt a kezdő kérdéseknél... Valaki tudna nekem egy olyan fórumot javasolni ahol a mechanikáról van szó? Hasonlót mint itt vagy a Hobby CNC ,de mechanika... Ugyan is kerti traktort építek de nem tudom a "hülye" kérdéseim feltenni ,és egy elég ritka motorról és donor váltóról lenne szó ,tehát nem akarok semmit elrontani... Köszönöm előre is!
A kondikat párhuzamosan kell kötni a diódákkal. A kondi egyik lábát a katódra, a másikat az anódra.
Mármint az alsó mi?
bemenő vagy kimenő?
Sziasztok! A csatolmányban lévő kapcsolást kellene megépítenem, de nem értem az I.C. bekötését. Hogyan kell értelmezni a szaggatott vonallal bekötött lábakat ?
köszönöm előre is!
Az alsó a bemenet. A kismegszakító oldalán nyilaknak is kellene lennie, az áram útját mutatva.
Hello!
Nem ismerem ezt az IC-t, de ha a 16. ábrára gondolsz (kicsit pontosabban is megnevezhetted volna a dolgot), ott a szaggatott vonalak vagylagos bekötést jelentenek. Ha az IC-nek nincs negatív tápfeszültsége, akkor nem lehet a bemenetre olyan váltófeszültséget adni, aminek van negatív fele is. Tehát ha az IC +5V-ról üzemel, akkor 2,5V-os bemeneti feszültséghez képest kell beadni a jelet. Ez ábrázolva is van az INA or INB láb mellett- Látható, hogy az IC alapvetően kettős tápfeszültségre készült. Ha egy tápfeszültséget használsz, akkor a 2db. 4,7kohm-os ellenállás +2,5V-on lévő virtuális GND-t hoz létre. - Az IC egy összeadó fokozatként működik, így 2,5V-ot hozzá ad a bemeneti jelhez. Így már leget a bemeneti váltót a nullához (V-) képest beadni. ("Kis hiba", hogy a műveleti erősítő + és - bemenete fel van cserélve.) - A második egy RC tag biztosítja a szükséges feszültség eltolást. Tekintve, hogy a GND pont amihez az ellenállás csatlakozik, +2,5V-on van. Tehát a kondi elé, ismét beadható a váltó feszültség. (természetesen ez a bemeneti RC tag, az áramkör alsó határfrekvenciáját is befolyásolja. - A harmadik, csak azt mutatja, hogy más fokozat van előtte, de aminek kimeneti munkapontja +2,5V-on van.. Ha erről van szó. Ha nem, akkor passz.. üdv! proli007
Üdv!
Elnézést a pontatlanság miatt, a kiszemelt kapcsolást a 2.ábra mutatja. Ha ott is vagylagos bekötést jelent, akkor talán rakjak oda "jumper" csatlakozókat ? Köszönöm a részletest leírást.
Hello!
Értelmezésem szerint a 2. ábrán azért vannak szaggatott vonalak, mert itt választod meg, hogy alul-áteresztő, felül-áteresztő, vagy sávszűrőnek fogod használni. üdv! proli007
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az RS232 Com2 kábel bekötésnél a 9pin lábkiosztásnál ugyan az a lábkiosztás a számítógép felöl, mint a kábel másikvégin?? üdv
Szeretném megkérdezni hogy hogyan kell építeni szenzort vagyis érintőfelületet?
Mármint milyen szenzorra gondolsz?
érintőkapcsolót akarok építeni csak nem tudom hogy miből kell építeni érintőfelületet.
Az attól függ, a kábel másik végén mi lesz.
Ha modem. akkor ugyanaz. Ha másik számítógép, akkor pl. a Tx Rx jeleket keresztbe kell kötni. Lásd null modem,
Itt van egy tranzisztoros érintőkapcsoló
én olyan kapcsolót akarok amin egyérintőfelület van és az érintő felületet miből kell csinálni?
Helló!
Te biztos meg tudod válaszolni a kérdéseimet, különben lehet, hogy nem fog működni amit csinálok. Szóval: nagyfrekis trafó ferritmagjában mennyire számít az "üzemi indukció", avagy ha X menet jött ki a maximális indukció számításakor, de én a kétszeresére növelem, a menetszámot, hogy kisebb legyen az üresjárati áramfelvétel, akkor baj ha így sokszorosára csökkent az üzemi indukció? Mit is befolyásol a trafó szekunder ellenállása, vagyis a menetszámmal számított induktív rezisztencia, ugyanis nagyon magas érték várható (2000-6000uH körül lesz az induktivitása és 50KHz megy, 180V mellett), a primer esetében ez nem gond, mert a szekunder terhelés "áttevődik" a primer oldalra, de mi lesz ebben az esetbe? Netán túl nagy veszteség? Vagy ez nem probléma?
a kapcsolási rajzot meg tudom csinálni csak az érintő felületet miből kell építeni?
Olyan vezető anyagból, ami nem korrodálódik és bírja a strapát.
Szia.
Azt ki kell kísérletezni,mint azt a BSS-en is írják. Van itt sokkal jobb kapcsolás a 18.oldalon. Csak kidobod belőle a triac-ot és teszel a helyére egy relét aztán kész.Nálam kiválóan működik.
Szia!
Az egyik végén számítógép a másikon egy CNC vezérlő control board. üdv
Üdv!
Van 1db analóg bemeneti csatornám, erre 2 mikrofont akarok kötni, azt lehet sima elosztóval, vagy az hangveszteséggel jár?
Sziasztok én ezt az anterna erősítőt csinálgatom most éppen az a problémám hogy BFY90 tranzisztorral irták de annak négy lába és nem tudom azt a negyedik lábat hova kell bekötni.Szóval?
Így gondoltad
Építettem lm338k-val feszültség stabilizátort. A feszt. csak 1,6-1,3V feszültségig lehet állítani vele. A kapcsolást eszerint a rajz szerint építettem meg. Mért van az hogy csak ilyen kis tartományban lehet a feszt. állítani? Valaki help légyszíves.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |