Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók

Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 17
(#) robotech válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Uff!

Ez aztán a kimerítő válasz!
Köszönöm szépen!

A küszöb feszültség szvsz a LEd 1.8V + az optocsatoló 1.7V+a 20V-os zener = 23.5 volt körül lenne, de valóban ez a kis feszültségtartalék egyáltalán nem elegendő , valóban érdemes eggyel kisebb zenert választani.
A polaritás védelemre mindenképpen érdemes odafigyelnem, köszönöm hogy említetted, azonban a JFET-es áramgenerátoros korlátozást egy kicsit túlzásnak tartom.
Itt ipari kialakítású stabilizált 24Vos DC tápegység van használatban, úgy gondolom nem lesz probléma a nyitóáram "megszaladásával". Az ellenállás értéke 2.5mA-es áramra van beállítva, de az optocsatoló,és a kisáramú LED 1.8mA-en is kiválóan működik,és az optocsatoló adatlapja szerint legalább 5mA-t tartósan elvisel, szóval én bízom az ellenállásos áramkorlátozásba, főleg azért is, mert összesen 30db ilyen bemenetet kell készíteni, itt már költségben elég erős eltérés mutatkozik.

Mégegyszer nagyon köszönöm a kimerítő választ! Okulásomra vált.
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Hello!
Kösz, hogy szóltál, teljesen igazad van, elnéztem..
Az átviteli függvény változásáról felraktam egy képet.
Az LTV817 optocsatolónak CTR paramétere, az emlegetett 2,5mA-es áramtartományban kb. 100% körül mozog. (A 4N25-nél 10mA mellett 70% az átlagos CTR tényező, de voltak már szomorú tapasztalataim azonos típus de eltérő gyártók esetén..)
üdv! proli007

OPTO-20V.png

(#) proli007 válasza (») Máj 11, 2010 /

Hello!
"2.2 MIDI hardver
Az átvitel aszinkron és soros, sebessége 31,25 kBaud (+/-1%). 1 start bit, 8
adat bit és 1 stop bit (10 bit összesen) azaz 320 mikroszekundum/byte.
A MIDI áramkörben, 5 mA az áramerősség. Egy kimenet csakis egy
bemenetet vezérel. A földhurok és egyéb adatvesztés elkerülése végett a
bemenet optoizolált. Kevesebb mint 5mA szükséges a bekapcsoláshoz. A
Sharp PC-900 és HP 6N138 optoizolátorok megfelelőek erre a célra.,
reakcióidejüknek 2 mikroszekundumnál kisebbnek kell lenni."

Ezt találtam a MIDI átviteléről. Viszont az adatlap 4. oldalán sajnos a 138 és 139-nek átviteli sebessége nem igazán hasonlítható össze, mert mások a mérési körülmények. A 31,25kbaud átvitel, 32us impulzus időt feltételez. Ehhez képest kellene értelmezni az IC opto tranzisztorának fel-lefutási idejét. Csak ez függ a kollektor ellenállás értékétől, és a terhelő kapacitástól is. Egyszóval meg kellene mérni szkóppal a tényleges időket. De gondolom ezt magadtól is tudod..
Én minden esetre 6N137-et tennék bele, mert a sebesség problémát, szerintem a darlington tranyós kimenet okozza..
üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza (») Máj 12, 2010 /

Lehet, hogy RSR232 - TTL jelillesztési gondod lesz.
Mivel írod. hogy nem a rajzon feltüntetett USB-s átalakítót használod, hanem egy másik gyári változatot. S az lehet ( sőt biztosan ), hogy a soros vonal szabványos jelszintjeivel kommunikál. Utána kellene mérni a jelszinteknek.
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 13, 2010 /

Üdv!
Optocsatolóval meglehet oldani azt, hogy ami a motor gyujtótrafójára megy (kb100V) azt leválasztani úgy hogy a gyujtásnak ne zavarjon be és ez az optocsatoló valahogy egy kapcsolótranzisztort/FET-et vezéreljen, amely 12V ot kapcsolna egy mágnesszelepre??
(#) Sir-Nyeteg válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ha a gyújtótrafó másik feléről veszed le a jelet, ott még csak 12V!
A kimenete több száz voltos.
(#) mhatalyak válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

De úgy van, hogy van 100V körüli tekercs, és egy 12V körüli jeladó tekercs, ez adja a tirisztornak a jelet, hogy mennyit pörög a lendkerék és a tirisztor a 100V ot kapcsolja a gyujtótrafóra. De én azért akarom "megcsapolni" a 100V ot, mert akkor kellene a jel, mikor szikra van. Ha csak a jeladót kötöm rá, akkor minden fordulatkor kapcsolni fog, de nekem minden 2. fordulatra kell! Jó lenne egy olyan kapcsolás is, amely minden második jelre adna egyet, de az első verzióhoz jobban ragaszkodok.

Minden második jel: számláló, J-K tároló, stb. 100V-ot nehéz feldolgozni (Bár nem is értem, hogy honnan van a 100V, és hogy adja a tirisztor a jelet...), főleg hogy az optó ledjének 2V@20mA kell kb. Maradj a jel felezésnél. Építettem már én is fordulatszámmérőt, de oda nem kellett a felezés :no:
(#) mex válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Ugyan nem árulta el a kérdező, de ez egy CDI gyújtás lehet, ahol a kondenzátort a gerjesztőtekercs tölti fel többszázvoltos feszültségre, amit a tirisztor süt rá a gyújtótrafóra. A trafóról a jelet le lehet venni, több, egyenkét ~100k, ellenállás sorbakötése után, egy párvoltos zenerrel maximálva a lejövő feszültséget. Régebbi cross Yamaháknál találkoztam ezzel a megoldással, ott a kipufogószelep vezérléséhez kellett a fordulatszám ismerete.
De meg lehet oldani a jeledó impulzusainak figyelését is, lényeg, hogy ne terheljen be az áramkör.
(#) mhatalyak válasza mex hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Így van, CDI gyujtás van rajta. hogy van ez az ellenásos dolog?? letudnád írni, vagy rajzolni, esetleg link, vagy hasoló?

Sir-nyeteg!
van minden fordulatra egy jel, és most néztem meg, hogy nemis egy tekercs a jeladó, hanem csak egy sima mágneses kapcsoló/érzékelő ha előtte van a mágnes, akkor zár. Akkor ezt milyen kapcsolással lehetne megoldani, hogy minden második jelre adjon eggyet?

Számláló vagy tároló, de ezt légyszi már ne az optocsatolós topicba, ha nem tartozik ide! Köszi!
(#) vaszil29 hozzászólása Júl 13, 2010 /

Sziasztok!
Hogyan tudnék letesztelni egy opto csatolót , hogy jó-e??
üdv
(#) _JANI_ válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Ha tudod akkor mérd ki. Ha nem lehet kimérni akkor készíts tesztkapcsolást. ( Lehetőleg az alkatrész adatlapján ajánlott módon. )
(#) sargarigo hozzászólása Júl 25, 2010 /

Sziasztok!

Kellene nekem egy analóg leválasztás mérőrendszerbe!
Van egy feszültségem ami arányos a mérendő jellel (mérleg), és ezt kellene bejuttatnom egy uC-be, de földfüggetlen módon!
A mérleg 0..5V DC-t ad a tömeg függvényében, és a uC 0..5V-ot fogad az adc bemeneten. De a GND-t nem lehet közösíteni!

Próbáltam optós leválasztást, de sajnos nem lineáris, ami pedig nekem a legfontosabb lenne.
Van valakinek ötlete?

Krisz
(#) Saggitarius válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Pedig van egy rakas a neten rola, csak a buvszavak kellettek a google-ba: linear optocoupler

Pl. itt van az elso sorokban az AN-107-es, alkalmazasi peldat is talalsz benne
(#) sargarigo hozzászólása Júl 25, 2010 /

Igen, ilyeneket én is találtam (google a barátom), de jelen esetben ez a dolgok elbonyolítása lenne. Arra lettem volna kíváncsi, hogy van-e valami alternatív mód, amivel megoldható.
Végső esetben megpróbálom újraszervezni az egészet..

Krisz
(#) proli007 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Hello!
A kérdésed pontossági igény nélkül szerintem nem értelmes. Megoldás számtalan elképzelhető. De az, meg hogy egyszerű és jó is legyen, csak álom..
üdv! proli007
(#) Saggitarius válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Az altalam peldakent felhozott linear optocsatolotol egyszerubbet? Mindossze az optocsatolo + ket muveleti erosito egy-ket passziv elemmel, hat ennel egyszerubbet? Photovoltaic Mode-ban 14 bitess AD rendszerben mindossze 1 bit linearitasi hibat visz be.
(#) sargarigo válasza Saggitarius hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Jól van, jól van, nem kell azért megverni

Közben megoldottam a kérdést, és a tápegységek átvariálásával mégis sikerült közösíteni. Szóval részemről a kérdés tárgytalan!

14 biten??? Az már azért valami..

Köszi a hozzászólásokat!
(#) _JANI_ válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 30, 2010 /

[off] Lehet közvetlen AD jelfeldolgozással jobban járnál. S a digitális "jelet" - adatokat már sokkal könnyebb átvinni ( akár optikai szálon vagy optikai kábelen keresztül, ) egy távolabbi helyre. Szerintem mérőcellánál a 10m távolság is távolinak számít! Ipari környezetben meg sokszor csak ennek 1/10-ed része. Az árnyékolt vezeték ugyan segít. De jeltorzulás s zavarjeleket felvehet a kábel, még ha a cella jele 0-5V-ra van erősítve. Persze az analóg optikai leválasztás is jó megoldás ( lehetett volna )...
(#) J-O-E hozzászólása Aug 7, 2010 /

Mivel ez egy élő topic, ide teszem fel a kérdésem. Az OPTO-k viselkedésében járatos kollégát keresek, van egy olyan kihívás egy led meghajtó áramkörrel "kész gyári elektronika" 0,5V nyugalmi: ekkor dereng a led, és 2,8V visszajelzéskor: ekkor teljes fénnyel vissza jelez ez MAX. 5-10mA lehet.
Ezzel kellene kapcsolni egy OPTO-t, kimeneten szintén alacsony, +24V 5-10mA lenne ez adná a jelet a vezérlésnek.
Mindezt SMD OPTO-val, próbálkoztam a gyári PDF leíráás szerint, de egyenlőre nem indul be.

24744.pdf

(#) _JANI_ válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Legtöbb esetben az optocsatolóval jól kiválthatók a hagyományos LED-ek. ( Már ahol a visszajelzés helyett kimenetet szeretnénk létrehozni. )
(#) J-O-E válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Közben mivel sürgős lett a dolog, a topik végig olvasása segített a megoldáshoz, ezúton köszönöm.
Tökéletesen megoldható ezzel a TLP141-el mind +/- kapcsolásúra, a vezérlés aminek a jelet adom vele nem érzékeny, jól reagál és nem is + hanem, - ra kellett! Az sem okoz gondot hogy a LED aminek a tápját használom folyamatos 0,5v háttérvilágításként működik, amikor a szenzor érintkezővel kapcsolom akkor jelenik meg 2,8V LED-nek a teljes fényerőhöz, ez elegendő egy 150 Ohm után a OPTO infra ledjének, és a tranyó kapcsol 3V-alapról -24V-ra ez így megfelelő, és két SMD ellenállás +SMD OPTO kell hozzá. Összedobtam egy kis segítséget ha másnak is hasonló célra kell OPTO.
(#) J-O-E válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Bocs kapkodtam 10k ami a tranzisztort lehúzza, javított jpg.
(#) _JANI_ válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

1K-val is jó! Csak kicsit nagyobb, 24mA, lesz a tranzisztor árama a 2.4mA helyett...
(#) cseffo hozzászólása Szept 2, 2010 /

Hello!
Azt szeretném megkérdezni hogyan lehet megoldani azt h opto csatolással és gondolom triakkal hogy 230v-os izzo teljesitmény szabályzását akarnám megoldani. Ha valaki tudna nekem erre egy rajzot mellékelini megköszönném!
(#) J-O-E válasza cseffo hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Dimmerelni "szabályozni" akarod az izzót?
Az optó akkor nem nagyon kell a triak inkább.
(#) _JANI_ válasza cseffo hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Két ''apró'' kapcsolás... (Bővebben: Link) [off] ( Kapcsolástechnikai megoldás... )
(#) cseffo válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Igen dimmerelni szeretném!
Arra lennék inkább kiváncsi hogyan lehet az opto csatolóval tudom e ugy vezérelni a triakot h az dimmerként müködjön?
Végül is ugy szeretném hogy egy 4017 es kimenetiet különböző ellenálásal rákötöm az opto csatolora és triakra és az fényeröt szabályozna nekem.
(#) juhostt hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok.

Egy optocsatolóra lenne szükségem, csak nem tudom, hogy melyik lenne számomra megfelelő.

A probléma a következő:

Adott egy mechanikus relé (12 v-os), amelyet szeretnék kapcsolni számítógép párhuzamos portjáról. Azt mondták, hogy ne kössem rá közvetlen a relét, mert kiütheti a portot. Itt jönne szóba az optocsatoló, csak éppen tanácstalan vagyok, melyik lenne számomra megfelelő.
Egy optocsatoló típus elég lenne, de ha netán valaki már épített hasonlót, akkor esetleg egy kapcsolási rajzot is meglesnék.

Előre is köszönök minden segítséget.
Következő: »»   6 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem