Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   886 / 3984
(#) djhua válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Koszonom szepen !
(#) Wiver hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok! Van egy gondom, elkészítettem a képen látható órát, előttem már sokan megcsinálták, ezért le van tesztelve rendesen, és mindenkinek hibátlanul működik, így most tanácstalan vagyok, mivel nekem is tökéletesen működik, de nálam a másodpercek tovább tartanak, (ami a valóságban egy perc, az az én órámon kb fél perc, és a másodpercet mutató két led is lassan villog) mi lehet a baj, ha minden úgy csináltam ahogy a többiek, és ugyan azt a kész, hex file-t töltöttem be az attiny2313-ba. Kérem szépen segítsen valaki ha tud. Köszönöm!
(#) djhua válasza djhua hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Bocsanat de nem ertek valamit . Ide most 2xLM358 kell ? En megneztem es ennek az IC nek 8 laba van Bővebben: Link . Megtudna nekem szamozni valaki a labakat ezen a rajzon : Bővebben: Link
Koszonom szepen . Es meg valami mi az a "VG1"
(#) moltam válasza Wiver hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Szerintem a kvarc könyékén lehet a gond. A két 20pF os kondi nem maradt ki?
(#) djhua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Koszi .. az ic szamozasat megertettem , de akkor a VG1 is kell feszultseget kotnom ? a V1=12V
bocsanat ha hulyeseget kerdezgetek
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok megépítettem az ezen az oldalon található 555-ös ic-s villogót de nem működik.Csak halványan világít.Az ic jó többel is kipróbáltam MI lehet a gond

Ha kap RF jelet akkor a zold led villan es ha nem kap jelet akkor a piros . Egy erositobe szeretnem kotni Koszonom valaszodat

A potit hogy kossem be ? Koszonom

Koszi szepen . Nincs tobb kerdes
(#) Wiver válasza moltam hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

A kvarchot ott a kondi is. de 20pF nem volt így betettem egy 33pF-osat. Lehet hogy ez a baj? Ennyit számít?
(#) moltam válasza Wiver hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Szerintem ez a baj. Az adatlap szerint a kondik kapacitása 12-22pF lehet.
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok megépítettem az ezen az oldalon található 555-ös ic-s villogót de nem működik.Csak halványan világít.Az ic jó többel is kipróbáltam MI lehet a gond
A válaszokat előre is köszi.
(#) gabi20 válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Ha halványan világít előfordulhat hogy túl nagy frekvencián működik. Képet tudsz róla felrakni?
(#) csuszo_zalan hozzászólása Máj 28, 2010 /

Helló! Az alábbi kapcsolásnál a feszültség szabályzó ic nagyon melegszik.Valami nem jó nála.Csak azt nem tudom, hogy mi.Talán a lábakat kötöttem be rosszul? Egyébként a kimeneten 5V-nak kellene lennie,de nekem csak 3,2 V van.Tehát tuti valami rossz.Valaki tudna segíteni nekem? Köszönöm előre is!

kerdes.JPG

(#) Imi65 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

A diódák nem jól vannak. Felül is pozitív feszt adsz a 7905-nek. Fordítva kösd be a diódákat a felső hídba.
Nagyobb terhelésnél így is melegedni fognak, túl nagy a trafó feszültsége a kimenő 5V-hoz. Bár a trafó elég gyengécske.
(#) qvasz2 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

A 78LXX a pozitív, és a 79LXX a negatív, vagyis valószínű kinyírtad őket.
78lxx
79lxx
(#) qvasz2 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Igazad van, az alsó az jó, csak a felsőt ölte meg
(#) csuszo_zalan válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Jajj,bocs elrontottam a rajzot(a rajzot most dobtam össze, és valahogy elnéztem).A 78l05 van a pozitív ágon.Úgy építettem meg.A 79L05 lábkiosztása jó,a 78L05-é pedig ha szemből nézem, akkor balról jobbra : kimenet,föld,bemenet?
(#) kadarist válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Adatlapot vedd elő, és minden kérdésedre választ kapsz. A bekötést is látod, és még példakapcsolást is mutatnak.
79L05
78L05 bekötés
(#) Imi65 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Ez sem rossz rajz.

78_79xx.gif

(#) danci1995 hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást és tökéletesen működik. Az a kérdésem lenne hogy mekkora pótméter vegyek a sebbesség állításához és hogy hova kell kötni.

Előre is köszi

555vill.gif

(#) danci1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

hát....... Nem is tudom. Nem kevés az a 150k???,
Én most kipróbáltam egy 560k ohmos ellenállással és kb itt kapom meg azt a sebességet amit szeretnék lassúnak. De még ennél is lehet lassabb. Viszont azt is szeretném hogy tudjam gyors-ra kapcsolni. A 100k ohmos, ami eredetileg van ott az nekem már gyorsnak számít. Tehát a lényeg: Szeretném nagyon lassúra és gyorsra is állítani a sebességet. Vegyek ilyen 150k ohmos potit vagy nagyobbat???
(#) aderka hozzászólása Máj 29, 2010 /

Üdv!
Egy Videoton C2911-AM Plat TV-t próbálok javítani. Megtaláltam a gyári kapcsolási rajzot. A NYÁK-ján találtam egy, szerintem megfeketedett ellenállást! Szeretném a véleményeteket kérni, hogy tényleg megfeketedett-e, mi a szerepe a kapcsolásban.

Dávid
(#) kadarist válasza aderka hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia!
Ez gyárilag fekete. Degauss PTC
(#) aderka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Én nem egészen erre voltam kíváncsi, sejtettem hogy fekete gyárilag is. Inkább az alatta levő NYÁK réteg aggaszt, az miért fekete?.. Csak én látom kormos feketének?
(#) aderka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Ez kezdő kérdés . Amugy oda hiába írom, elég offline.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy itt van a kezemben az ellenállás,a képernyőn meg az ellenállás színkódja.Nem tudok rájönni hogy az ellenállást hogy tartsam hogy kitudjam olvasni a kódot.Azt látom hogy baloldalról jobbra de mindkét vége nagyon egyforma. Köszöntem a választ.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia!
Mérd meg ohm-mérővel. A kis tűrésű ellenállások színkódja eléggé furmányos.
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Köszi így tényleg jó lett,(és utána leellenőriztem a színkódot is és stimmelt.
Egy volt olyan hogy a műszer mért 6,9 Ω -ot a színkód meg 6,2 öt mutatott.
(#) Dani494 hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a fenti kapcsolás az most a fesz.rákapcsolása után x ideig magasan tartja a kimenetét,vagy pedig x idő után kapcsol be folyamatosan?
Következő: »»   886 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem