Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   84 / 973
(#) fulcsii válasza edwsqa hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
(Megint más kérdés, hogy mit mondanak akkor ha miattuk ég le egy ház)

Igen le ég egy ház, a biztosító szakembere meglátja a szabványtalan forrasztott kötést, aztán már meg is van a felelős-((((((((

Sajnálom, ez van! Ja és nem vagyok hajlandó továbbá foglalkozni ezzel a témával! Felőlem bárki forraszthat!

És bocsánat ha bárkinek is ezzel beleléptem a lelkivilágába, esetleg megsértettem!
(#) fulcsii válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Idézet:
„"Egyébként meg az aluminiumot is lehet egész jól áramvezetésre használni. Pl.: egy 1500 A-es tárcsatirisztor, ahol még gyárilag is a hűtőbordáról vezetik el az áramot... és az nem a 32 A-es kategória."


Ez természetes nem is beszéltünk itt arról, hogy az alu rossz lenne!
Arról beszéltünk, hogy 32A-es alatt nincs már alu kereskedelmi forgalomban!
(#) llaci56 válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Idézet:
„meglátja a szabványtalan forrasztott kötést, aztán már meg is van a felelős-((((((((

Sajnálom, ez van!”


Nem, ez így nincs! Jól is néznénk ki, ha ez így működne!
A biztosító "szakembere" elsősorban biztosítási, és csak másodsorban műszaki szakember. Ő ahhoz ért, hogy miért NEM kell fizetni. Eszméletlen ostobaságokat képesek mondani. (Ez minden területen igaz sajnos.)
A műszaki szakemberek mások. Ők nem ítélhetnek meg egy tűz keletkezésének okát olyan kötésről, mely nem okozott tüzet. Azt kell kideríteni, hogy az a kötés hogy volt kötve, amely a tűz valódi okozója volt.
(#) proba válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Szerintem alapos vizsgálatot csak igen fontos esetben csinálnak.(sógorom balesetet szenvedett -defektje volt- a hivatalos ok mégis gyorshajtás) Vagy az egyik gyilkosság a közel múltból diagnózis füstmérgezés pedig 'ólommérgezés' volt a háttérben. Ha nem szabványos kötést talál nem fogja megkeresni a valódi hibát (hacsak nem fűződik hozzá érdeke) biztos egy másik rosszabbul sikerült volt a hiba oka ,minek tovább keresni.
(#) llaci56 válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
De pont ezt mondom, hogy a SZAKértő a saját érdekében is a valódi okot keresi, ehhez kizárülag SZAK érdekek fűződhetnek. Aki nem ezt teszi, az nem szakértő.
(#) fulcsii válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Na úgy látom belenyúltam!

Emberek ha a szakértő nem tartatja be a szabványt, akkor ki?
Akkor tök felesleges, úgyis büntetlenül dolgozhat bárki!

A biztosítónak meg az az érdeke, hogy ne fizessen!
Tehát ha szabványtalan dolog van, akkor már nem is kell téríteni, ha az okozta a gondot, ha nem!
(#) Dani494 hozzászólása Máj 29, 2010 /
 
Sziasztok!Itt bal oldalon van sokféle vezetékfajta.Találtam egy oldalt ahol le vannak írva mit jelentenek a rövidítések,csak nem vagyok benne biztos hogy jól értelmezem.Az MKH az műanyag borítású különösen hajlékony?MBCU=műanyag borítású réz? MT,MKH,MTL-MZSL?
Gondolom a fele magyar(szakzsargon) fele szabványos rövidítés.
Ja és hogy mit jelent az e-á vagy E.Á(erős áramú?)
(#) Dani494 hozzászólása Máj 29, 2010 /
 
Elfelejtettem még a ,,z/s''-t.
(#) Feri válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Nekem is az a véleményem és a tapasztalatom is, hogy a biztosítóknak nem érdekük a mindenáron kibúvás a fizetés alól. Ugyanis ha nem tud megegyezni a a károsúltal per lesz a dologból és akkor neki kell mindent bizonyítani és a független szakértő csak indokolt esetben ad neki igazat. Én már több ilyen esetben voltam szakértő és legtöbb vitatott esetben a biztosítónak volt igaza. A biztosítók per esetén szinte mindig biztosra mennek. Már a per előtt felkérnek szakértőt aki megvizsgálja az esetet, erről nem szokták a károsultat értesíteni, ha a szakértő azt mondja a kárfelvevőnek nincs igaza, akkor törekszenek a peren kívüli megegyezésre.
(#) edwsqa válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Csak azért mert valami szabványtalan, nem jelenti azt, hogy nem is megfelelő műszaki szempontból. Egy jól megcsinált forrasztás, megfelelő szigeteléssel műszakilag teljesen jó megoldás, függetlenül attól, hogy mit mond a szabvány. Nyilván egy forrasztást sokkal nehezebb JÓL megcsinálni(és ellenőrizni), mint egy Wagoba bedugdosni a drótokat. Úgyhogy aki nem biztos magában, tudásában, az ne forrasztgasson!
A biztosítónak meg mindent tudni kell bizonyítani, az hogy valami szabványtalan, még nem bizonyíték semmire.
(#) rockersrac válasza Dani494 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Szerintem inkább Erő Átviteli kábel, de ez csak tipp, nem vagyok benne biztos!
(#) Kalex50 válasza Dani494 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
e- erősített érszigetelés
a- árnyékolt
(#) Papillon hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy félig szakmai (elektromos), félig jogi kérdésem lenne, talán van itt valaki, aki tud érdemben válaszolni a problémámra.

Adott egy társasház, melyben lakunk (saját tulajdonú lakások), a mellette lévő ingatlanon garázsok, melyből egy a mi bérleményünk már jó régóta.
(azt hiszem önkormányzati tulajdon, de tartós bérletben a lakóké, mivel ők is építették anno a két kezük munkájával)

Szintén nagyon régóta megoldott már, hogy egy kettős szigetelésű három eres kábelen külön automatával védve megy le az elektromos áram a garázsba a két ingatlan között egy szervízút felett, ami a garázsokhoz vezet, mely tudtommal a társasház tulajdona. (maga az ingatlan a közterülettől kerítéssel, kapuval el van határolva).

A kérdésem az lenne, hogyan kell szabványosan megoldani a két ingatlan elektromos összekötését a levegőben, hol találom az ide vonatkozó szabványokat? Vonatkozhat-e erre a közterület jelző?
(amit találtam hivatkozás, az az MSZ 151, MSZ 1600/7, de szöveget sehol sem lelelek, persze sok ezerért letölthető a szabványügyi hivataltól, amit első körben azért elkerülnék, ha lehetséges...)

Adott ugyanis egy új közös képviselő, akinek a kérésére kivágtak a szomszédban egy fát (senki sem kérte rá),
aminek egy pár mázsás része ráesett az acélhuzallal merevített kábelre, amely hatására az megadta
magát az "elemeknek".

A héten felkeresett ugyanez a képviselő és burkoltan megfenyegetett, hogy az ELMŰ csonkig levágná a kábelt, ha kiszállna... 20 évig senkit sem zavart, most egy kötekedő r...nc, aki elvileg az én érdekeimet kellene, hogy képviselje, erősen keresztbe próbál tenni, szóval tartós, jogilag és szakmailag is védhető megoldás kellene.

Van valami tanácsotok?

Attila

Ui.: Azt ígértem neki, hogy megcsináljuk a jövő héten, erre egy szomszédtól már úgy hallottam vissza, hogy 1 hetes ultimátumot kaptunk rá. Na mindegy, ilyen emberek is vannak
(#) Papillon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Szia,

köszi a gyors választ, a légkábel készen van, a kérdés az, hogy hogyan kell megcsinálni "védhető" módon.

Azt reméltem olvas itt olyan hozzászóló, aki már találkozott hasonló problémával és képben van.
Ha eldurvul a helyzet, persze az ügyvéd lesz a megoldás, remélem nem kerül rá sor.

Tudom, hogy hobbielektronika oldal vagytok, mégis minden hozzászólásnak örülök, ami munkától vagy pénzkidobástól kímél meg.

Attila
(#) Balaa16 hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem teljesen ide tartozik, amit mondok. Egy rokonomnál nagyon régi (50 éves) a hálózat. Kiszereltem egy normál villanykapcsolót, vagyis csak azt hittem, hogy normál. A kapcsolóba 3 szál vezeték megy. Egy váltókapcsoló volt. Találtam a szobában egy szekrény mögött egy ugyanilyen váltókapcsolót. Kapcsolgattam, de nem működött. Kiszereltem azt is. A MEKK ELEK-ek félbehagyták a munkát, vagyis csak félig csinálták meg az áramkört. A kapcsoló mögött egy nagy halom vezeték volt összekötve, de a kapcsolóba nem ment semmi.
Nem is tudom, hogy csinálhatták így meg. :shocking:
Azt hiszem átvezetékelés lesz a vége
(#) llaci56 válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ha kiszereled az egyik alternativ kapcsolót, akkor a másik hogyan működne?
Szerintem ne fogj hozzá az átvezetékezéshez.
(#) Norberto válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ha a kapcsolóba nem ment semmi, akkor semmiképp sem működhetne vele semmilyen áramkör, szóval jogos volt, hogy nem kezdett el égni egyik lámpa sem, stb.
(#) llaci56 válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
De a váltókapcsoló az normál kapcsoló, és alternativ kapcsolásnál használják.
Valamikor nyilván a szekrény mögötti kapcsoló is használatban volt, de mikor elé került a szekrény, kikötötték a kapcsolóból a vezetékeket, és összekötötték őket, hogy a másik kapcsoló működjön.
(#) potyo válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ha ott hagyják a kapcsolót, akkor is működne a másik...
(#) mugab válasza Papillon hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Ha ez a cucc nem külön főmérőn van, hanem almérőn vagy csak külön áramkör akkor az ELMŰ-nek köze nincs hozzá. Ha az eddigi megoldás jó volt akkor aszerint visszaépítheted szerintem.
A szabványok egy ideje nem kötelezőek. Csináltassátok meg olyan szerelővel aki számlát is ad róla. Akkor nem nagyon tud belekötni senki...
(#) llaci56 válasza potyo hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Potyo! Ebben igazad van, de ha neki tolják a kapcsolónak a szekrényt, előidézhetnek egy nehezen kezelhető hibát.
Mivel nem ismerem a konkrét helyzetet, csak feltételezni tudok. Ha a szekrény olyan méretű, hogy nem egyszerű elhúzni, lehet, hogy célszerű megszüntetni a mögötte lévő kapcsolót.
(#) proba válasza potyo hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Kivéve ha a másik rossz lett és ez lett a cseredarab (ugyan olyan / nincs kéznél másik / minek költenénk rá "jó van az"...)viszont a lyukat meg be kell csinálni valamivel.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Tuti hogy ez van a háttérben!
(#) papp_imre válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
:google:
(#) ego2 válasza Papillon hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Jogi szempontból nézve: nem vihetsz át áramot másik helyrajzi számú területre. Elméletileg még a saját tulajdonodban lévő, de más helyrajzi számú területre sem. / De ez csak az elmélet /
(#) Norberto válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Idézet:
„előidézhetnek egy nehezen kezelhető hibát”


Mármint arra gondolsz, hogy a bekötetlen villanykapcsoló mögötti átláthatatlan kábelkupac lesz "hibaforrás" például a jövőben?

Vagy arra, hogy egy abszolut bekötetlen villanykapcsoló okoz majd hibát, ha rátolják a szekrényt /esetleg megfeszítve a kapcsolót/?
(#) llaci56 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Nem! Oda tolták a szekrényt, de az eltakarja a kapcsolót. Ezért a 3 vezetéket (kábelkupac) összekötötték, mert biztos ami zicher.
Aztán rájöttek, hogy így nem lehet lekapcsolni a vellanyt, de a szekrény már ott volt. Ekkor kikötöttek egy szálat a szabadon maradt kapcsolóban. Ezért nem volt mind bekötve, de így működött rendesen.
(#) Norberto válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Idézet:
„Ekkor kikötöttek egy szálat a szabadon maradt kapcsolóban. Ezért nem volt mind bekötve”


Nem tudtam, hogy máshol bővebben írkáltatok már egymásnak, mert ilyeneket a topikba nem írt Sinka Balázs, csak, hogy: "A kapcsolóba 3 szál vezeték megy." illetve a szekrény mögötti "kapcsolóba nem ment semmi"
(#) llaci56 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Valóban nem mondott ilyet. A "félbehagyott munka" miatt emlékeztem rosszul. Nálam rossz helyen maradt félbe.
(#) Balaa16 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Értem, nem is én akartam átvezetékelni.
Igazából a rokonaim nem rég költöztek oda, tehát nem ismerhették a múltját
Következő: »»   84 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem