Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   83 / 966
(#) (Felhasználó 46585) válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
"A vízórát is át kéne kötni ugye? De mi értelme ha műanyag a cső?"

Hát, attól függ, hogy mivel kötöd át! Ha egy csővel, akkor el lehet érni, hogy a vízóra nem mér semmit...
Ennek azért igen komoly előnyei vannak...
(#) fulcsii válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Viszont ha rajtakapnak, akkor hátrányai is-)))))))
(#) dil válasza mpisti hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Vas-alu gondom nekem is volt, egy törölközőszárító bánta, a többi kárt fizette a biztosító.
A megoldás egy a vízbe öntendő szer (fejből nem tudom a nevét, de ha valakit érdekel megnézem) remélem tartós védelmet ad.
MÁS
fulcsii írta "kupán" lenez, az cupal, cupron és az aluminium szavakból. Egyébként tényleg nagyon jó különböző saruk, sínek kötésére, de sajnos vékony vezetékek kötésére nem alkalmas.
Viszont elég gyakran találkozom ónozott réz sínekkel mostanában, amire alu sarut is rá köthetnek, igaz itt rugósalátátet használnak minden esetben.
Ezt az ónózást általában galvanikusan viszik fel, kapásból nem tudom hány mikron vastagon.
(#) fulcsii válasza dil hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Igen!

A horganyzás sem rossz!

Képzeljétek egyszer munkahelyemen kitalálták, horganyzott csavar legyen. És a metrikus csavart elvitték a tűzihorganyzóba. A baj ott kezdődött, hogy elég gánya helyen van ez a kötés, ahova a csavart szánták és hát azokat bízták meg a szereléssel, akiket nem tartanak csak csavarozni! Lényeg a csavart végig kulccsal húzták, mert hát az a pár mikronnyi ón ugye megvastagította a mentet. A hadjárat vége az lett, hogy az első 12kA-es áramnál a fél sínezés és a motor bekötés eltűnt-(((((!
Ennyit a zsenialitásokról!
(#) DuMatyi hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
Kicsit off a villanyszerelő topikban, de ha már az alátétek szóba kerültek. Melyik a jobb? a rugós alátét vagy a rózsa alátét (amelyik recés, és például szépen belerágódik az aluminiumba, szétszedéskor meg ledarálja). Olyan helyre kell, ahol sűrű hőingadozás van. Például hűtőborda, vagy kültéri kapcsolószekrényben szerelés, aluminium sasszira EPH vagy épp védővezető bekötése, stb.
(#) balogh válasza DuMatyi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Tipp.
A rugósnak az a dolga, hogy előfeszítve tartson.
A rózsának meg, hogy ne tudjon „magától” lecsavarodni.
(#) llaci56 válasza DuMatyi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Tényleg nem idevaló, de mindkettő azzal biztosít, hogy a körme belemar az anyagba, és nem engedi visszafordulni a kötőelemet. A rugósnak nevezett alátétet nagyobb nyomatékoknál használják.
(#) zakypityu hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
3 fázisra 1 db 3 fázisos fi rele vagy lehet 3 db mono is segitsetek
(#) potyo válasza zakypityu hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Ha van utána háromfázisú dugalj, vagy bármi háromfázisú fogyasztó, akkor mindenképpen háromfázisú FI relé kell. Ha utána csak egyfázisú fogyasztók vannak, akkor lehet három darab egyfázisú relé is. De én mindenképpen háromfázisú relét tennék.
(#) fulcsii válasza zakypityu hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Remélem ezeket a kérdéseket nem villanyszerelők teszik fel! Mert ha igen, akkor nagy baj van!
(#) llaci56 válasza zakypityu hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ha 3 fázisra 3 db egyfázisú fi relét teszel, akkor a háromfázisú berendezések nem fognak működni, mert az egyfázisú fi relék leoldanak a hasznáatuktól.
(#) llaci56 válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ne légy olyan szigorú! Van, aki a működését sem érti. Ettől még lehet válaszolni.
(#) kendre256 válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Én tanítottam (informatikára) leendő villanyszerelőket (jövőre végeznek). Nagy baj van...
(#) zolika60 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Sajnos nem csak a villanyszerelőknél. :no:
(#) Dudus válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
És tegyük hozzá, hogy ha a nullák nem szeparáltan, az áramköröknek megfelelően vannak kábelezve, akkor is használhatatlanok lesznek az egyfázisú ÁVK-k.
(#) llaci56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ilyet nem is tételeztem föl, hogy a nullákat még ezután cserélgetné valaki.
(#) Dudus válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Én már semmin nem lepődök meg , és a triviális dolgokat is ellenőrzöm!
(#) proba válasza zakypityu hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Lakásba három egyfázisút tettem.(rákényszerít hogy a nulllákat nem lehet szabadon variálni ,ezáltal a nulla szakadás csak a FI relé előtt probléma ,a másik hogy így a lakás FI relé szinten is szakaszolható.Nincs az hogy a beázott udvari lámpa miatt az egész lakásban nincs áram. A háromfázisú szerkezeteknek meg egy külön negyediket.
(#) llaci56 válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Akkor rosszul tetted fel a kérdést. Ilyen alapon minden lakásban 3 fázisú rendszer van, legfeljebb nincs minden fázis bevezetve, csak egy.
(#) Feri válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ajánlom minden hozzáértő figyelmébe a mellékelt elosztó tervet.
Alkalmazása mindenhol ajánlott, ahol a költségek nem igazán számítanak.

V-K-09.pdf
    
(#) fulcsii válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Sajnos a friss mérnök urak sincsenek a toppon!-(((((
(#) (Felhasználó 46585) válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Igen... de a papír mindent kibír! A másik, hogy legalább van róla egy rajz... ezt is ritkán látni.
(#) edwsqa válasza mpisti hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Idézet:
„A forraszthatóságról csak annyit, hogy az alu is forrasztható spéci forraszanyaggal. Ez a forraszanyag viszont nem hétköznapi áron szerezhető be. Már 20-25 éve forgalomban van az alu forraszanyaga. Az elterjedését egyedül a brutális ára akadályozza.”


Az a helyzet, hogy lehet sima sn60-pb40 forrasztóónnal is. Mindössze azt kell megoldani, hogy az alu védő oxidrétege eltűnjön, és ne tudjon újraképződni.
Ezt úgy oldottam meg, hogy rézsodratot tekertem az alu drótra, és szépen befuttattam ónnal. Innentől már nem éri levegő az alut, mert befedi az ón. Az oxidréteget pedig a kötés melegítés közbeni mozgatásával lehet megbontani. És egyelőre úgy tűnik, hogy ez egy jó megoldás, sodort réz és tömör alu forrasztására.
Íme:

forr.gif
    
(#) mpisti válasza edwsqa hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Bár ilyent még nem próbáltam, de meg fogom próbálni. Tudtommal a forraszthatóság feltétele az ún. nedvesíthetőség. Öreg kollégám volt profi a forrasztástechnikában, (sajnos már Szent Péterrel cserél eszmét a forrasztás fortélyairól)
A kifejezés(nedvesíthetőség) tőle származik. Ő mondta,hogy minden anyag forrasztható, ha a megolvadt forraszanyag a forrasztandó felületet tudja nedvesíteni,azaz elterül a felületen és létrejön a kohéziós kötés. Nem biztos hogy igazam van, de van egy olyan érzésem,hogy az ón-ólom alapú forraszanyag az alumíniumot nem tudja nedvesíteni, a kötést összetartó erő csupán az alu vezetékre rátekert rézhuzal által okozott deformáció következménye. A rézhuzal teljes felülete a forrasztóanyaggal bevonódott, ezáltal elvesztette azt a rugalmasságát,ami lehetővé tenné,hogy az alu huzalt kihúzzuk a sodratból. Az általam korábban említett forrasztó anyag viszont az alumíniumon úgy terült, mint az ón-ólom alapú a rézen. Azaz képes volt az alu nedvesítésére.
(#) llaci56 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Nincs igazad, mert a forrasztó ón folyik az alun, és tökéletesen forrasztja, ha az oxid réteget el tudod távolítani. Azonban a bemutatott forrasztásnál nem vagyok biztos abban, hogy az alut megfogta az ón.
(#) fulcsii válasza edwsqa hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Helló!
Én nem értem miért lovagolunk még mindig a forrasztott kötéseken! A szabvány nem engedi és szerencsére a vékony alu vezetékek lassan el is fogynak, mert már az sem kapható!
Szerintem meg a mostani kötőelemek kiválóak!

Oldható WAGO val meg bármit bármivel össze lehet kötni!
(#) edwsqa válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
mpisti,llaci56:
Megfogta az rendesen, ha lehúzom a rezet, akkor alatta látszik, hogy "nedves" az alumínium felülete, tehát a forrasztás jó. Felaprítottam egy másik próbadarabot, és semmi jelét nem láttam, hogy szét akarna válni.
fulcsii:
Jó, én ezt csak mint érdekesség mutattam, meg persze lassú, macerás az ilyen toldás. De sok helyen(pl. panel épületek) nincs más megoldás, csak a toldás(vagy a vésés). Itt rengeteg helyen a kötés mondja fel a szolgálatot(sorkapcsozás...).
Az oldható Wago meg nagyszerű találmány, de érdemes arra is gondolni, hogy az alumínium oxid az egyik legjobb elektromos szigetelő, ezért garantált, hogy egy ilyen összeszorított kötés kis felületen fog érintkezni. Persze mint én is mondtam, ha a gyártó garantálja hogy jó lesz, akkor nekem mindegy.(Megint más kérdés, hogy mit mondanak akkor ha miattuk ég le egy ház)
(#) (Felhasználó 46585) válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Nagyon kiváncsi lennék, hogy mondjuk 20 év múlva, mit mondunk erről a WAGO izékről. Lehet, hogy a szabvány nem engedi meg a forrasztást, de sok minden törvényt, meg szabványt láttam már, amit a józan ész ellenében hoztak... gondolom, azokat az érveket ti sem gondoljátok komolyan, amiket a forrasztás ellen a szabványalkotók kitaláltak?

"Szerintem meg a mostani kötőelemek kiválóak!"

Különös tekintettel az M8-as csavarokra... meg a pozdorja csavarokra. Ez utóbbiról még a vasfűrész is visszaköszön. Némelyikük görbe, de hát attól még jó... bocs...

Egyébként meg az aluminiumot is lehet egész jól áramvezetésre használni. Pl.: egy 1500 A-es tárcsatirisztor, ahol még gyárilag is a hűtőbordáról vezetik el az áramot... és az nem a 32 A-es kategória.
(#) tibibalogh520 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Szia katt!
Nem akarom ragozni, a szívemből szóltál! :yes:
(#) (Felhasználó 46585) válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ugyan dehogy, a józan ész diktálta...
Következő: »»   83 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem