Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Semmi gond nincs vele. A ZVS drivert először simán a sorkimenőre kötöm rá. Csak szeretnék nagy áramerősséget is előállítani, csak kísérleti céllal. Kíváncsi vagyok rá, és ha már egyébként le ad a ZVS a primeren kb.100 Ampert( remélem nem mondok nagy hülyeséget) akkor letranszformálással gondolom még többet lehet belőle csinálni.
Hát hogy 100A áramfelvételt kapjál a primerkörben azért eléggé izmos FET-ekre,meg tápra lenne szügség,talán még csúcsokban 30-40A valamivel reálisabb meghatározás(de természetesen ez is tápfesztől függő).A szekunderen kis feszültség mellett mondjuk elérhetsz nagy áramerősséget mindenképp,és ha mindenáron ZVS-el szeretnéd megoldani,akkor nincs akadálya annak sem.
Egyébként meg erre a célra vasmagnak jó lesz a sorkimenőé is. Idézet: „Szerintem úgy halhattak meg, hogy a próbapanelből kicsúszott egy vezeték...” Könnyen elképzelhető,mert három FET egymásután azért az már gyanús lenne.
Sziasztok!
Ma szétkaptam egy monitort, és kiszedtem belőle a sorkimenőt, hát megdöbbentő volt számomra. Amit most használtam az egy színes tvben volt, a ferritmagja nagyobb. Ennek ellenére a másik 12 voltról nagyobb ívet húzott, mint a tvs 24-ről. 24 voltról kb 11 centis az ív, nagyon meggyőző.... És még vár a héten rám 4 hasonló monitor. zolex hogy haladsz? Üdv, Pisti
Szia!
A monitorok soreltérítése jóval nagyobb frekin működnek, mint a tévéké. Ezért nagyobb frekvenciás meghajtás esetén jobb hatásfokot mutatnak. Más a tekercsek menetszáma és a vas is nagyobb frekvenciás.
Köszi, ezt nem is tudtam.....
Arra tudtok megoldást, hogy hogyan lehetne megszüntetni a kondi melegedését? Nagyságrendekkel jobban melegszik, mint a mosfetek....
Üdv szeretnék csinálni egy szikraközt ami kb 1-1.5 cm res távolságban húzna át. (nem ív hanem szikra de az ív is jó ami egyszerűbb) van egy monitorom és most szedem ki belőle a sorkimenőt. Ötlet rajz?
Szia!
Egy egyszerű megoldás... ZVS sorkimenő meghajtás. Ezzel nagyobb teljesítményt lehet elérni. Innen meg szemezhetsz kedved szerint. Ha kicserélem nagyobb tűréshatárúra a kondit, akkor elvileg kevésbé fog melegedni, ugye? Pisti
A tűrés azt jelenti, hogy a kondi valós kapacitása és a ráírt érték között +- hány % eltérés lehet maximum.
Na a sorkimenőm egy AT2094/23 nevű cucc a Philips-től és ezt találtam Bővebben: Link Mit hova kössek? hányas lábra
És a BU508D tranyó az jó?
Nagyon jó, de a belső B-E ellenállását kalkuláld be.
A Lightweight High Voltage DC Power Supply
Én nem arra gondoltam, pontatlanul fogalmaztam meg akkor a kérdésem. Kicserélem a 300 voltosat egy 500 voltosra... Így értettem.
Megelőztél,pont ezt akartam írni...
Igen,cseréld ki nagyobb feszültségűre,bár akkora frekin a kondi valamennyire mindenképp fog melegedni az itt fellépő már viszonylag nagy kapacitív reaktancia miatt is.
Helló.
Azt hiszem tudok segíteni. Nos, 8-s láb a vastag piros kábel másik vége. Ezek jön ki a nagyfesz. A 2-s, 3-s, 5-s lesz a visszacsatoló tekercs. A 10-s, 6-s, 4-s, 7-s a primer. Javasolt kombináció (ezt próbáld ki először): Primer legyen: 10-s, 4-s, A visszacsatoló legyen: 5-s, 3-s, Ha nem működik, akkor próbálj ki egy másik kombinációt. O... még valami, szakadás vizsgálattal ellenőrizd a kivezetéseket, és NPN tranzisztort használj. Sok sikert.
Idézet: „szeretnék csinálni egy szikraközt ami kb 1-1.5 cm res távolságban húzna át...” De mégis mi lenne vele a célod?
Konkrét célom nincs!
De am már megcsináltam és nem jó igaz hogy 2.7 kohm ill 22ohm -os ellenállásokkal
Idézet: „De am már megcsináltam...” Mit? Talán ha picit bővebben fejtenéd ki a h.sz.-aidat...
Ezt a rajzot alfa007 bekötésével BU508D tranyóval
És a 240 ohm helyett miért 2,7kΩ-ot használtál?
mert 5W-osba csak olyat találtam
de am nem 2.7kohm hanem 2.7 ohm elnéztem Az tönkretehetett valamit?
Idézet: „de am nem 2.7kohm hanem 2.7 Ω elnéztem Az tönkretehetett valamit?” A 2,7ohm még rosszabb,így a megengedetnél jónéhányszor nagyobb nyitóáramot küldtél a tranyóra,ellenőrizd le lehet még nem késő.
A lábkiosztása: B C E és a két szélső láb közt zárlatot jelez ezt nem tudom h normális-e sehol máshol nincs zárlat. és nagy hűtőbordán volt ezért nem is melegedett annyira fel.
De van még egy K2038-as tranyóm is esetleg.
Hát igen,az az igazság,hogy nem is érkezett felmelegedni szegény,és nem ez egyáltalán nemnormális,sajnos igazam lett,túl nagy volt a B-E csatornára ható nyitóáram,hát ez van.
A K2038 meg egy N-csatornás MOSFET.
És a BU2522
Azzal viszont működhet,de óvatosan vele mert a „BU2522”-nek nem valami nagy a diszipációs teljesítménye (amúgy meg„C-E „védődiódát mindenképp használj).
Egyébként a MOSFET-tel is meghajthatod,csaképp más kapcsolás alapján kell megoldanod,itt egy rajz ha gondolod,sőtt talán még így jobban is jársz,ugyanis a „K2038”-as kb 125W-ig terhelhető.
Állítólag ezt a kapcsolás úgy is működik, ha a ferritmag külső részére készítesz 5 menetes primert 1-s, és 3 menet 0,6-s visszacsatolót huzalból is.
Ezzel az 1tranzisztoros vcs.megoldással,egyik kapcsoló tr.sem fogja bírni.
Rendes meghajtás kell Ic.vel pl.Tda9500,Ne555, A tápfesz növelése sem hoz mindig eredményt,1bizonyos áramérték után telítődik a sortekercs,ferrit magja,ezután már csak a tranyo fog jobban fűteni. Hamarabb tönkremenni,de a nf.nem lesz több. |
Bejelentkezés
Hirdetés |