Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 99
(#) BTomi válasza gb197 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Kíváncsi lennék, hogy a Dirac-ra mit válaszol a NOS DAC-ot. Fel tudnál majd tenni pár mérést?
(#) gb197 válasza BTomi hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Sajnos mérést nem tudok feltenni idő hiány miatt , lehet talán egyszer...
Még DA-m is a szekrény tetején van, de a fejlesztésekkel nem állok azért le, legalábbis gondolatban. Már régóta foglalkoztat a DSP programozás gondolata, a fejlesztői progit már le is töltöttem, csak az evaluation board hiányzik, egyszer rászánom magam és megrendelem.
(#) gb197 válasza BTomi hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Még a szűrőről jut az eszembe, én egy passzív Bessel szűrőt használok a kimeneten és egy független buffer erősítőt.
(#) labu01wx hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok!

Oszcilloszkóp órába keresek két csatornás, nyolc bites konvertert.
Maxim-ból találtam négyet, de nem tudom,hogy melyik a legmegfelelőbb számomra.
Fontos lenne, hogy a két kimenet egyidejüleg változzon, és a váltási idő minél kisebb legyen.
Nem tudom, hogy mit jelent a kimenetnél: current/voltage és buffered/unbuffered.
Az INL +- LSB jelentését szintén nem értem.

A segítséget előre is köszönöm.

dac.png

(#) GxxANC hozzászólása Jún 7, 2010 /

Sziasztok!

érdeklődnék, hogy nincs-e olyan vállalkozó szellemű ember itt a fórumon, aki építene usb-s DAC-t, vagy legalább az SMD IC-k valami könnyebben forrasztható nyákra való ültetését elvállalná. Ami érdekelne az egy PCM1792-re épülő kapcsolás, valami olyan megoldás mint a Styleaudio Carat Topaz. Persze nem ingyen kérem a dolgot, a részleteket privátban megbeszélhetjük. Valamint az is jó lenne ha valaki az erre az ic-re épülő kapcsolást tudna közzétenni. Tudom hogy nagyok az igényeim, és ha azt mondjátok hogy válasszak valami egyszerűbb IC típust akkor kérlek titeket mondjátok meg melyiket, és ha tudtok tegyetek fel kapcsolást is!

Előre is köszönöm!
(#) petemazi válasza GxxANC hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

SSOP tokot könnyű forrasztani, csak el kell árasztani folyatószerrel a területet. Illetve vékony ónnal lehet lábanként is forrasztani.
(#) Milan90 hozzászólása Jún 13, 2010 /

Hello !
Szeretnék építeni egy túlmintavételezés nélküli DAC-t SPDIF kimenethez, de nem találok receiver ic-t hozzá. I2S kimenetű kéne, mert csak a TDA1543, vagy 1541 az egyetlen normális D/A amit találtam. Van a CS8412, 8414-t receiver, de azt sehol sem lehet kapni. Ahol lehet ott nagyon drága. Talán még cs8416-al lehetne valamit kezdeni, de annak meg egy multiplexer van a bemenetén, és nem tudom hogyan lehetne engedélyezni valamelyik bemenetet, olyan lábat nem találtam.
Szóval mit kéne a muxal kezdeni, vagy másik ic-vel próbálkozzak ? Ha igen esetleg melyikkel ?
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Na megtaláltam miért van a mux. 8db 2ch bemenete van, amit a 10 és 11-es lábon(RXSEL) lehet kiválasztani. Akkor már csak azt nem értem, hogyan van ennek a 2 bitnek 8 kombinációja. Persze nyilván valami órajeles hülyeség, de akkor minek van kettő láb ? Azthiszem másik ic-t kéne keresni... Van valami hasonló ic i2s kimenettel ?

Találtam STA120-at, de nem találok semmi magyar boltot, ahol kapni lehet. (Lomex,HQ,ChipCad,Elektrokontha)
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

STA120 talán lenne, de nem sok szó esik róla fórumokon, szóval gondolom olyan a minősége (magas jitter, nem tudom stb). Nekem meg a lehető legjobb kéne, vagy legalább is jobb mint a mostani Behringer hangkarim(PCM2902).
Esetleg van valakinek CS8412 eladó ?
(#) abcdabcd válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ez jó lesz?Bővebben: Link
CS vevő ic-k a chipcad-nál, 8416 van nekik elvileg raktáron, de az fdh.hu-tól is vehetsz, bár ott nem minden olcsó, a tévhittel ellentétben a farnell-től vásárolva így, nemhogy postaköltség nincs, hanem még ingyenes kiszállítás is van, persze csak Budapesten...
sőt lehet, hogy ingyen mintában akár a cirrustól magától is "rendelhetsz", amúgy túlmintavételezés nélküli DAC pl C-media 8768-as chipben van alapból nekem ilyen van, nem tudtam miért tetszik annyira a hangja, miért hat olyan természetesnek, amíg nem láttam egy youtube videót, hogy szkópon hogy néz ki a túlmintavételezett meg az anélküli jel, és mivel már néztem szkópon korábban, rájöttem, hogy ebben pont ilyen DAC van, és akkor talán ezért tetszik...
(#) Milan90 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Kösz a tanácsot, de már rendeltem HQ-tól. Meg tudtam oldani CS8416-al.
Nem tudod hány Mhz-es jel az SPDIF ?
Mivel nem tudtam toslink vevőt venni, nekem kell csinálnom, és a mostani olyan 2Mhz-es 50% négyszögnél már csak 30% körül van a kimenet. Az a baj, hogy a felfutó éleket jobban késlelteti. Vagy az optikai vevők is torzítanak ennyit ?

Egyáltalán hogy néz ki szkópon az SPDIF jel ?
Mert rájöttem hogyan tudnám ezt a hibát korrigálni, de ha nagyon lassan (100-200Khz) változna a bemenő jel, akkor kicsit "meghülyülne". Vagy lehet olyan, hogy csak 8-10 azonos érték után jönne az ellenkező ?
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Próbálkoztam fotodiódával, hátha azzal tudom venni az optikai SPDIF jelet, de azzal a fényerősséggel, ahogy az adó világít a diódával 40kohm körüli ellenállást sikerült elérnem. Ez annyira nagy, hogy talán 100kHz-ig ha jó lenne. Szerintem hasonló lenne a helyzet fototranyóval is. Mondjuk mindegy mert az nincs.
Lehetséges házilag toslink vevőt csinálni ? Hasonlót mint a TORX173 ?
(#) toto válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Az Elektrokonthából nem tudsz venni/rendelni?
TORX173 kb. 800 Ft.
Szerintem nem érdemes ezzel otthon kísérletezgetni, az eredmény sohasem lesz olyan, mint amit gyárilag ilyenre találtak ki.
A sebesség 48kHz mintavételezés mellett (2*16bit) olyan 3Mbit lehet. Van még egy kétszeres szorzó, mert a kódolás során a PCM jel minden bitjéből kettőt csinál.
Okosok azt írták, hogy a koaxos átvitelnek kisebb a jittere, mint az optikainak. Én most koaxot próbálok trafó nélkül, és nem hallok problémát, persze trafóval még jobb lehetne, de azt nem találtam. És még a D/A-tól is függ, hogy az mennyire érzékeny a jitterre.
(#) abcdabcd válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Az SPDIF jel szkópon úgy néz ki mint egy négyszögjel kíréstetiesen haosnlít rá, a frekvenciája 1,5Mhz körül van
itt a lap alján láthatsz egy szkópképet ilyen jelről

Ja és, ahogy itt a fórummotor ki is emeli a HEStore-ban pont lehet kapni TORX173-at illetve a nekem a Lomexből van TORX176-om bár azt ahogy néztem most 2x annyiba kerül mint a 173, de én azt amikor nekem kellett nem találtam
(#) Milan90 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Azt mondjuk sejtettem, hogy négyszögjel , csak arra voltam kiváncsi akkor milyen ha valami információt is tartalmaz. Én csak olyan képeket találtam, ahol éppen nem visz át semmi különöset. Akkor végig 50% négyszög. Kösz a linket.
Nem akarok mégegyszer rendelni, azért csinálom én az optikai vevőt, na meg sokkal jobb lesz úgy hallgatni ha minél több munkám van vele. Eddig úgy néz ki sikerülni fog.
(#) gb197 válasza toto hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Sziasztok!
Én is egyetértek avval, hogy az optikai bemenetet nem érdemes erőltetni, pláne saját készítésű jelfogadóval. Láttam egy diagramot ami bemutatja , hogy mennyivel nagyobb jitter -rel továbbítja az optikai jelfogadó a jelet, minta a koax bemenet. A DA csippek hangja pedig a jitter mértékén áll vagy bukik.
(#) abcdabcd válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Viszont egy dolog érdekes lehet, én hangkártyához építettem digitális ki- és bemenetet is, és látszólag minden jó volt úgy, hogy a hangkártya gyári rajzát(Cmedia találtam gyári adatlapot kapcs rajzokkal gondolom OEM gyártóknak vagy valami...) meg a torx/tx adatlapjait összekombináltam (mert a cmedia torx/tx 173hoz volt nekem meg 176van), és úgy tűnt hogy jól szólt önmagával összekötve jó is volt, de amikor cd lejátszóról akartam felvenni vele próbaképp meg egy másik dvd vel is próbáltam a felvételi idő nem egyezett, a gép mintha a minták negyedét eldobta volna... ekkor találtam ki, hogy kéne bele valamilyen hex inverter ttl ic, és arra még kellett plusz szűrőkondi meg nemtudom mi még mert azt már nem én csináltam én csak néztem hogy rmaa val mérve jó legyen meg mostmár jó az "idő" felvételkor is... szóval azt a saját vevőt azért gondold át, ja és pedig a cd lejátszóban is totx176 van mint amit én is beépítettem
(#) neocska hozzászólása Jún 24, 2010 /

Hello!
A mainap betudtam szerezni egy CS4360-at, ezt rátudom kötni a hangkártyám SPDIF kijövetére?
Üdv!
(#) abcdabcd válasza neocska hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Rá tudod? Azt mi nem tudhatjuk...

De amúgy elvileg kéne közé egy spdif vevő egység mert a dac ic bemenete nem spdif ahogy az adatlapot nézem, és egy spdif vevő adatlapját hozzánézve pedig látom hogy kimenetként pont azt a 3 féle jelet szolgáltatja, amit a dacnak bemenetként írnak...
(#) neocska válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Hol kaphato ilyen tipusu vevö? Kicsit jobbminöségü legyen
(#) abcdabcd válasza neocska hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

nézd meg itt feljebb 1-2 hozzászólással pl a cs8416 -os ilyen...
(#) neocska válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szerinted ez a megoldás jo? Ha nem akkor mit kellene változtatni rajta?
(#) abcdabcd válasza neocska hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Én egyelőre azt látom, hogy mennyi inverter meg kapu meg van rajta SR flipflop... meg a kimeneten mik azok a kapcsolók? Majd holnap ha van kedvem lehet, hogy megnézem, szerinted jó? Valami projekt részeként találtad? Valakinek a honlapján, hogy megépítette? Meg ami tuti, hogy kell rá SPDIF bemenet is, az nincs a rajzon... optikai vagy koax, ha koax esetleg leválasztó trafóval
(#) neocska válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Ez egy ado-vevö részeként futott... wifi-re alapozva. es csak elméleti részen futott a projekt. nem lett megépitve.
(#) toto válasza neocska hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

A CS8412/8414 manapság már nehezen beszerezhető, inkább a CS8416-ot javaslom neked, annak is van hardveres módja, tehát vezérlő mikrokontroller nélkül is működik.
A csatolt kép már ezen a fórumon is szerepelt, sajnos nehezen olvashatók az alkatrészértékek, de én ez alapján építettem meg, és egyből működött.
Egy érdekes dolog: én CS4334-et használtam DAC-ként, és bemenő jel nélkül fehérzaj van a kimenetén, amire érdemes figyelni, vagyis valami MUTE áramkörrel kiegészíteni. Állítólag a DAC-nak ilyenkor be kellene kapcsolnia a belső MUTE áramkörét, de nálam ezt nem tette meg. A CS8416-nak van egy lába, amely jelzi, ha nincs jel a bemenetén, azt fel lehet használni erre a feladatra.
(#) laci6662 hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok!

Mint régebben már írtam próbaképpen összedobtam egy PCM1793-as DAC-t, azóta nem nagyon volt időm vele foglalkozni de előjött egy olyan dolog, hogy a PC optikai audió kimenetére kötve néha egy pillanatra meg-meg akad a hang, kattanásszerűen, nagyjából 1-2percenként fordul ez elő. (Realtek ALC850-es 7.1-es integrált hangkari van a gépben)

Más SPDIF kimenetű cuccal (DVD lejátszó, CD lejátszó, Soundblaster Audigy hangkártya) ez nem jött elő csak az alaplapi hangkártyával....

Szerintetek mi okozhatja ezt?
A DAC-ben van a hiba, vagy az alaplapi hangkártya ilyen gagyi?

Üdv: Laci
(#) gb197 válasza laci6662 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Hello.
Az lehet pl. az egyik oka a problémának, hogy a jelfogadó pll-je nem záródik a bemenetre, mert esetleg alacsony a bemenő jel. Úgy kb. 0,5V pp-nek kellene lennie, ha van szkópod ellenőrizheted vele, de a jelfogadó proci bizonyos kimenete jelzi is, ha nem tud szinkronizálódni az MCLK jel.
Másik gond lehet a nem megfelelő adatstruktúra, de az is betudható esetleg az alacsony jelszintnek.

A DIR9001 27-es error lába magas szinttel jelzi , ha nem megfelelő a bemenő jel számára, akkor lekapcsolja a DA ic kimenetét is.
(#) petemazi hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok!
Nekem nem tűnik ez eredetinek, de ti biztos jobban tudjátok. Érdemes megvenni?
Az összeg potom, és két darabot árulnak.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Nekem is gyanús .
Mennyit kérnek érte ?
Ez 2100 Ft volt , igaz régebben vettem .

TDA1541.jpg

(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Egy ezres a két darab.
Leütöttem őket, ha másnak nem, dísznek jók lesznek.
diyAudio-n azt olvasom amúgy, hogy a hasonló kinézetűek sony, vagy egyéb CD lejátszókba lettek gyártva, és ezért nincs rajtuk philips logó.
Következő: »»   11 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem