Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok következő kérdésem az lenne hogy egy technics sa dx 750-re (csatornánként 80wattos) rá lehet e kötni egy raveland hangfalat:
ami 200w zenei és 400w max terhelhetőságű???????
Az a fontos, hogy az impedencia stimmeljen
Tehát ha az erősítő minimum 4 ohmot bír el akkor minimum tényleg akkorát, nem 2 ohmosat, vagy ha 8ohmos az erőlködön a minimum akkor az legyen a minimum, ha pl: 8 ohmot bír az erőlködő minimum és Te 4ohmos hangfalat teszel rá akkor a kisseb ellenállás miatt dupla akkora lesz az áramerősség és dupla akkora teljesítményt ad le az erölködő, de mivel nem erre tervezték ezért tönkre megy.... Tehát az elleállás azért fontos, hogy az erölködő nem menjen tönkre! A hangfal teljesítménye pedíg azért fontos, hogy a hangfal ne száljon el. a Te esetedben a 80wattos erölködőre rá lehet kötni a 200/400 wattos hangfalat, mert nem nyírja ki az erölködő a hangfalat, viszont FONTOS, hogy nézd meg hány ohmot lehet minimum az erősítőre kötni és hány ohmos a hangfal, mert ha nem stimmel akkor az erölködő fog elszálni!!!!!!!!!!! Az a legjobb, ha ez megegyezik, mert ha pl. minimum 4 ohmot tud az erölködő akkor 8 ohmos hangfalat nyugodtan ráköthetsz, de akkor fele akkora teljesítményt ad le az erölködő, persze ez csak akkor fontos ha számít minden watt, mondjuk házibuliban.... Még egy dolog, ez a 200wat zenei meg 400wat max, ez csalóka, sok fajta adatot adnak meg hát nem is tudom, nézd meg pontosabban azt a hangszórót, hogy mit is tud, sinuszosan mit bír! Vigyázz vele! Azért vigyázz, mert nekem a kétszer 35wattos erősítő simán elszállította a 80 watt os hangfal magasait, szóval lehet, hogy nem tudott anyit a hangfalam...
köszönöm a választ!
Az erősítő 6-16ohmos és a hangfal pedig 8ohmos! Szóval így el fogj bírni az erölködő szerinted????
A hangfal adatai:
Artikeltext: Disco-Box X 1838 L Blaue LED-Flash-Funktion (abschaltbar) 18"" Woofer Die bewährten Boxen aus der klassischen Mega Serie mit einem sehr interessanten Detail, welches garantiert DER Hit Ihrer nächsten Party sein wird: Ein im Gitter integriertes blaues LED-Beleuchtungselement, welches im Rhythmus der Musik das Raveland-Logo und die silberfarbige Membran anstrahlt. Der Effekt ist ein super Partygag und beeinflusst den discotypischen Sound keineswegs. Wenn dieser Lichteffekt nicht gewünscht ist, kann dieser mittels Schalter am rückwärtigen Anschlussterminal abgeschaltet werden. Akustisch sind diese Boxen absolut identisch mit den Vorgängertypen, somit wird das bereits traumhafte Preis-Leistungsverhältnis noch getoppt! Austattungsmerkmale wie, robuste Teppichbeschichtung, Tragegriffe, Schutzecken und Stahlgitter sind auch weiterhin Kennzeichen für Lautsprecher mit hohem Qualitätsanspruch. Ausstattung: Technische Daten: Abmessungen: (B x H x T) 540 x 860 x 305 mm Belastbarkeit Musik (max.): 500 W Belastbarkeit Sinus: 200 W Frequenz-Bereich: 18 - 20 000 Hz Gewicht: 25 kg Impedanz: 8 ? Schall-Druck (dB): 96 dB. Lieferumfang: . 1 Stück Systemvoraussetzungen: . .
Hali !
Lenne pár kérésem/kérdésem : Van egy 4 x 150W-os crossoveres végfokom (nem általam, de házilag épített ), 4db STK4048 II végfok IC vel felvértezve. Nos a szilveszteri buli kicsit megviselte, a hozzá kapcsolt hangfalakkal együtt . 1. kérdésem, hogyan tudom megállapítani hogy az IC -k még életképesek-e ? Mindezekből okulva akarok bele építeni egy hangszoróvédő áramkört, amely az alábbi képeken látható (a képek a ''http://majki.fw.hu/'' honlapról származnak), viszont szeretném ha nemcsak a hangszórókat védené az áramkör, hanem ha a hangszórók leégnének az általuk okozott zárlattól védett legyen az erősítő. Szal kérdésem a következő: 2. Ez az áramkör alapból tudja ezt ?, ha nem meglehet e valósítani a mit fent írtam. 3. Ha jól vettem ki akkor ez csak egy hangszórót véd szal 4 csatornához 4 kell ?? vagy roszul néztem ????....... képek mellékelve ! Előre is kösz a válaszokat
erosito elesztes
biztositekok helyett 15-25W-os 50 ohm koruli ellenalasokat teszunk . Ezeken az elenallasokon ha baj van feszultsegeses keletkezik es az aramot korlatozza , igy megmenekulnek az erosito alkatreszei... Osciloszkopon altalaban a hatarolas szimetriajat soktam csak nezegetni meg a sav vegein az erositest , aztan woblerrel figyelem a sav atvitelt . Amugy a bemeneti resztol kezdve figyelem a kivezerlest mert altalaban alkatresz szoras miatt nincs rendes erosites , nincs kivezerelve a vegtranzistor.Es ugyancsak a szimetriat figyelem mert ha nem szimetrikussan vag teljes kivezerlesnel akkor nem lehet kiszedni a max errot . normalisan nincs mitol kiegjen egy vegfok , hutes hiaba nagy a tranzistor legalabb 1 M Hz -el tud csukni es nyitni tehat agy par periodus alatt tonkremehet .Nincs ideje meg melegedni se. Mag kell nezni a nagyfeszultsegu alkatreszeket , pld FET meghajto tranyok , es a zarlatokat megkeresni , elkoteseket,diodak helyes bekoteset. da tapfesz ELLENALASON KERESZTUL ...aztan jaratni is ugyanigy , csak miutan nem tunik semmi hibasnak csereljuk le az ellenalasokat a biztositekokra. Figyelni legalabb voltmerovel a U/2 , vagy Zero feszultseget a kimeneti ponton , ugyanazt a vegtranzistorok elott . Le lehet kotni a vegtranzisztorokat es csak a "drivert" meregetni , az U/2 es ha van dioda vagy szuperdioda azt is merni , a jelszimetria ( ha egyforman vagja a tranyo a plusz es a minusz felperiodust akkor kb. szimetrikus a dolog ) .A jel Upp ( csucsfesz )megfigyelese ..minnel kozelebb kell legyen a tapfeszultseghez. Aztan vissza a vegtranyok es magent mericskelunk ..uresjarasi aram beallitas "crossover" torzitas figyeles ..mindezt lehet egy terheloellenalasal ugy 20 ohmos lehet , csak miutan minden jonak tunik teszunk 4 ohmot ( vagy 8 -at erosito tipustol fuggoen) Hangszoroval sorba lehet a probaidon egy 6-12 V os auto villanyegot kotni , ez megvedi a hangszorot a esetleges aram/feszulseg lokesektol...miutan mukodik ki lehet iktatni.. Meroellemnalas kene 4 -8 ohm 200 W , ami ne melegedjen nagyon 100W -on .En rezso ellenalasbol sodortam ossze tobszalassan .Igy ki lehet probalni es merni a jol megterhelt erositot.
Sziasztok!!!
keresek egy igen ritka kondit!!! tudnátok segíteni, hol találok iylet? mellékelem a képét!!! előre is köszi a segítséget!
Ezt már kérdezted itt a fórumba!
pl ITT Legközelebb egy kérdést, NE tedd fel három témába az meg a másik!
van egy komplett erősítő és nem tudom megszólaltatni csak búg meg gerjed
Ez egy házimozirendszerből lett kivéve 5.1 nek akarom megcsinálni mert audio jelet csak sztereót tudott erősíteni Ez egy lm1876 t típusú ic és nem tudom mit csináljak a stand by és a mute kivezetésekkel stb
Hali.Van nekem egy TDA1554Q IC-m.És én megcsináltam az egyes kapcsolási rajz után az erősitőt és anyi a bajom hogy: rákötöttem a rádióra és mikor kikapcsolom a rádiót akor a difu membránja behúzodik(szerintem áramot kap vagy valami iesmi).Mi lehet a baj?és még az a kérdésem hogy szerintetek meiket éri megcsinálni az egyest vagy a kettest Előre is kösz!
Üdvözlök mindenkit
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hagyományosan megtervezett "A" osztályu, együtemű erősítő kimenőtrafó illesztését a végcsőhöz (előmágnesezés szempontjából), próbálta-e már valaki úgy, hogy légréses trafó, vagy folytótrafó helyett, plusz tekercsen átfolyatott, a nyugalmi anódárammal ellenkező irányú árammal végezte. Itt természetesen akkora áramról van szó, amely pont akkora ellenkező irányú előmágnesezést idéz elő, mint a nyugalmi anódáram.
Tuti elbírja az erősítő a 8 ohmos hangfalat!
Helosztok!
Tegnap szereztem egy épített végfokot amibe csatornánként egy-egy TDA2030-as IC-van. Namost minden ok vele, torzítás-recsegés-ropogás nélkül szól mindkét csatorna...csak épp nem azonos hangerővel. Az egyik jóval halkabb. Mi lehet a probléma? Sajnos még nem építetetm erősítőt sajátkezüleg. De remélem adtok pár ötletet és a végén meglesz a hiba oldva
Van benne csatornánként két ellenállás ami az erősítést állítja be, azokat nézd meg, persze ha feltételezzük, hogy mindkét IC jó.Egyoldalas- vagy kétoldalas tápról működnek?
Sziasztok!
Megépítettem egy VF2-es erősítőt, és brumm jön ki a végén. Több fajta trafóval is próbáltam, több egyenirányítással, puffer kondikat is raktam rá 180.000 µF-ig, de mégis ott a 50HZ a kimeneten. A sok kondival csökkent valamelyest, de így is hallható és mérhető. Csak a kimeneten mérhető az 50 HZ, sehol máshol nem találtam a panelon. Amit még mértem: 2 volt van az IC 6-os lábán És ha kiveszem az IC-t akkor megszűnik a jelenség. Még annyi, hogy saját panelt terveztem hozzá, ebből adódhatnak gondok? Ha bárkinek van bármi ötlete… Csatolom az erősítő rajzot, és a kimeneti jelet. Köszi! Zoli
Hogyan élesztetted?
Szerintem behalt az IC-vagy a FET. Amugy van is egy VF2-es topicunk már
De egyébbként 100%-ig működik, szépen is szól, de hallani a búgást ha pl rákötök 1KHZ-et.
Zene közbe szinte észre se venni, de azért ott van. Már énis rátaláltam a vf2 topikra így utólag.
Ajánl olyat a szerző hogy mind a két tápfeszültséget külön graetz szüri. ezt is kipróbáltad? vagy a Shotkky diódákat? vagy sejtem hogy mi lehet. esetleg a panelterv miatt felveszi valahonan a zavart. A FET-ek erre elég érzékenyek.
El is felejtettem ha nem ment volna hogy mérted volna le...
Igen, kipróbáltam 2 graetz-el is.
Holnap (azaz már ma) megcsinálom a gyári panelt, hátha az a gond. Esetle a test ráköthető a hálózati földpontra?
Ha nagyon nem akar megoldódni, akkor igen, de csak egy ellenálláson és egy vele párhuzamos mondjuk 100nanos kondival aszem... De akár onnan is felvehet zajokat. Ezért azt álltalában kerülni szokták..
Megoldódott
És majdnem boldog is vagyok... Már mindent kipróbáltam, még a földelést is, de nem tűnt el a zavar a kimenetről. El is pakoltam szépen mindent, amikor még legutolsó lehetőségnek az jutott eszembe, hogy leszedem a végpanelon található puffer kondikat. Na bedugom és nézem a szkópot, a kimenet egyenes, és búgás sincs. Örömömbe meglöktem szkóp vezetékét, és össze is zártam a kimenete, amitől elszálltak a végtranyók. De 3 másodpercig működött. De a bajok még csak most kezdődtek… Volt tartalék tranyó, gyorsan kicseréltem, és már rendes feszültségre kötöttem rá. Bedugom, működik, zaj sincs, nyugalmi áramot beállítom. Kötök rá bemenetet, és egy 4 ohmos hangfalat. 5 perc 1/5 hangerőn működés után szintén másvilágra mentek a fetek. Igaz a hűtőborda nem volt valami nagy de folyamatosan néztem. Elég meleg volt, de kézzel még fogható, ami szerintem nem vészes, saccra 60 fokos. Lehet hogy a fetek ettől jelentősen melegebbek voltak!? Már nincs több tartalék, áll a projekt.
A panelod képét töltsd fel, rajzzal együtt!
Raktál szilikonzsírt rendesen a tranyók alá? Jól odaszorítottad a bordához? Hány voltos a tápfeszed? Ez a 4 ohm miatt fontos amivel terhelted. Én nem vagyok benne biztos, hogy mondjuk +-40V-ról jó ötlet járatni 4 ohmon. Mekkora a borda(axbxc, esetleg kép, vonalzóval)? A 60 fokos borda nekem túl melegnek tűnik. Képet tudsz felrakni a készülékről? Amikor tranyót cseréltél akkor diódával megspékelt tranyót tettél be? Ja, és hogy kerülnek a végpanelre a pufferkondik?
Szilikon zsírt nem tettem alá, de rendesen ráfogattam.
Hát a tápfesz még egy kicsit több is, +-43 volt körül van. A kicserélt feteket is felszereltem diódával, és ellenállással. A borda kb 5*10cm és olyan 4cm-es szárnyai vannak. Ez kicsi, de pont emiatt nem adtam rá nagy hangerőt, és folyamatosan tapiztam a bordát. Hát az hogy miért kerültek a pufferek a panelra az már külön történet… Mostanába szokásom mindent 1 panelra rárakok, és csak fesz megy be, meg a kimeneti csatlakozó és kész. Ezt azért mert utálok vezetékelni. De látom ez erősítőknél nem jön be. Sajnos a trafó adott, tehát a fesz marad, esetleg kimenetre rakok kimenő ellenállást. Vagy lehet nem ez az én erősítőm!? Tudtok valami jó kapcsolást ajánlani 100W körül, ami +-43 voltról megy. Monitorhangfalak meghajtására kéne valami strapabíró jószág, esetleg ha rövidzár védett nem hátrány.
Szilikonzsír KELL, akár emiatt is elhalálozhattak. A szerző is ajánlja.
A borda nekem kicsinek tűnik. 2 végfok volt rajta? Nekem 3x ekkorán van 1(max 40fokos a borda)(2 végfokot akarok majd rátenni).És +-32Volton hajtom. 100W körül 4ohmra- ezen a feszültségen nehéz erősítőt találni. A vf2 itt több mint 150-et ad le, sőt inkább 200-at/4 ohmon. Nem rövidzárvédett. Eredetileg szobai célra tervezték, én a helyedben erősebb fettel próbálnám, ha 4 ohmra kell, ld. vf2 topik 1.hsz, csak a feteket cserélném, tápfesz, minden marad ahogy van. És bordából nagyobbat, zsírral! Milyen kimenőellenállásra gondoltál? El akarod fűteni a teljesítményt?
Érdemes elnézni a szerző honlapjára. Van egy 60V-os változat is. Itt már erőssebb FET-ekkel van szerelve, és a tápfeszhez van igazítva pár alkatrész is. Kukkatsátok meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |