Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   182 / 607
(#) r3pl4y válasza szilva hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Na ez nekem tetszik is... Bővebben: Link

Ezt ha jól értem akkor a hangfal és az erősítő hangfalkimenete közé kell rakni és meg kell táplálni 12V-vel amit az egyik 16V-s ágról fog kapni... gondolom elég neki egy 7812 -es kocka is nem? és ebből kettő kell nekem... erre valahova nem mehetne egy LED ami jelzi, hogy miikor kapcsolt a relé azaz mikor aktív a hangfal... ?

Mert van alapból 2 led is a dobozba és az egyiket erre szeretném használni a másikat meg majd a ventihez... azaz azt fogja jelezni amikor bekapcsolt a venti...

Mert ez végülis gondolom azt csinálja, hogy amikor bekapcsolom az erősítőt nem engedi egyből rá a hangfalra hanem kicsit késleltet és amikor már biztosan minden fesz stabil akkor engedi rá a hangfalakt... azza akkor kattan a relé... mint ahogy a normálisabb erősítőknél is... bár ott gondolom microcontrollerrel van megoldva... mondjuk az se lenne nagy szám megoldani... de ez ide bőven jó... meg még azt csinálja, hogy ha véletlen elszáll a vég akkor megvédi a hangfalat a DC fesztől ...
(#) szilva válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Igen, ez is és a skul0 által linkelt kapcsolás is azt csinálja, amit leírtál.

A skul0-é talán annyival több, hogy a transzformátor szekunderéről közvetlenül is kap jelet, így figyeli, hogy megvan-e az AC. Amennyiben az AC eltűnik (kikapcsolod az erősítőt), akkor ugyanúgy leválasztja a hangsugárzót, mint bekapcsolásnál. Azaz a be- és a kikapcsolási koppanás ellen is véd. Annyival van még kiegészítve, hogy mindkét csatornát figyeli, míg a HE-s csak egyet.
(#) r3pl4y válasza szilva hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Na akkor nem értem...

most ez a kapcsolás: Bővebben: Link

ebből nem kettő kell a 2 végfoknak külön - külön?
Meg ezt nem úgy kötöm be, hogy valahova belemegy a végfok hangfalkimenete (GND, +) és egy külön 12V (GND+12V)?
(#) szilva válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
De igen, jól látod, ebből egy példány egy csatornához való. Mondjuk a "dual mono" felépítésű végfokhoz talán ideális is lenne két teljesen külön védelmet építeni. Egyetlen hátránya telán a két relé.
(#) Ext-rém válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Idézet:
„Teljesítmény: 270W
SEC1 oldal: 4db 1x28V (min. 5A mindegyiken, tehát min. 1,6mm huzalátmérő)
SEC2 oldal: 2db 1x16V (kb. 1A mindegyiken)”

28V*5A=140VA * 4db=560VA
16Vx1A=16VA * 2db=32VA Ezek együtt: 560+32=kb. 600W
Ez így ellentmondás! Ez a huzal szinte biztosan nem fér el 270VA-es vasmagon.
Nem olvastam el mindent, mert nagyon terjengősen fejtegeted, de annyit szűrtem ki: 2db TDA7294-et akarsz működtetni, méghozzá mindkettőt külön tekercsről, illetve még azon belül is külön-külön tekercs a +- oldalakhoz.
Ha ezt jól látom, akkor ide bőven elég 2,5A tekercsenként, amihez már nem kell csak 1-es vagy 1,05-ös huzal (3A/mm2-el)
(#) Dani45 hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem mert nem rég kaptam bnőm szüleitől egy régi gitár erősítőt dobozba hangszóróval együtt.
Szóval én ki szeretném cserélni a hangszórót egy JBL GT 4-10 esre 245W/1000W osra és ahhoz kellene nekem erősítő.
Egy hídba kötött két db TDA 7294es elég hozzá? meg egy lm1036-os előerősítő lenne hozzá. Másik kérdésem hogy van benne eredetileg egy TO2es tranzisztoros erősítő TESLA KD 606 két db és hogy azoknak a trafója elég lenne e a tda-s Ic-k mneghajtására?:O
Válaszotokat előre is kösz!
(#) r3pl4y válasza szilva hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Na majd ha megérkeznek a cuccok akkor visszatérünk erre... az egészre.. most előbb az a fontos, hogy meg legyen a trafóm és a 2 IC meg a borda... aztán a többi... szegény fleta kollegát akitől a trafót veszem már teljesen kiakasztottam a hülyeségeimmel mert az istennek nem sikerült megértenem egy - két dolgot a leendő trafómról.. kb. vagy 30 üzenetet váltuttunk mire azt hiszem megértettem mindent amit akartam. Rettenetesen jó ez az oldal... mindenki nagyon segítőkész és megértő, pedig néha magamon is meglepődök mikor visszaolvasom mikor márt megértettem valamit, hogy mennyi baromságot tudtam kérdezni.. dehát így tanul az ember.
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Jó, akkor a Zeneres tápot úgy készítem el.
Semmiképpen nem szeretném annyira bolondbiztosra elkészíteni, az erősítőt csak én fogom kezelni, és ha az átkapcsoló nem az előlapon van, az már elegendő védelmet jelent a "jééé, ez vajon mi lehet ?" típusú szemlélődők ellen, akik talán még ki is próbálnák

Azt meg tudom oldani, hogy a híd módos bekapcsolás után, illetve átkapcsolás után egy 2-3 másodpercre némítva legyen az erősítő, a hővédelmi némító relét felhasználva. Ezt meg is oldom ...

Azért a hídba való átkapcsolással én a kimeneteken is változtattam. Erről mellékeltem is egy ábrát, amin az a szögletes akármi megfelel egy 2 áramkörös billenőkapcsoló működési elvének. A kis körök a speakon csatik.
Kineveztem az egyik erősítőt (+) -nak, ez az AMP1, és annyi a lényeg, hogy a speakon (+) csatija mindig (+) marad, híd állásban is, és ekkor a másik kimeneten csak GND van. Tehát van egyetlen kimenet és egyetlen bemenet, ami "él" híd üzemmódban, mindig csak azt lehet használni, a többi addig használhatatlan

bridge.JPG
    
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Többre jutnánk a találgatásnál, ha megadnád a gitárerősítőd pontos tipusát.
Mire akarod használni a cuccot? Gondolom nem gitározni akarsz a JBL GT 4-10 -es, autós mélynyomón.
A trafó nagy valószínűséggel nem lenne elégséges egy TDA hídhoz és a híd is inkább 8 Ohm -ra való.
Szerintem boltold el azt a gitárkombót és vegyél rajta toroid trafót meg alkatrészeket. :yes:
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
hali!
Nem akarom elboltolni
Bocs nem GT4-10es hanem GT4-12es (30cm) hangszorót veszek 10990ért, és lecserélem a régit ami benne van és építek hozzá egy erölködőt. Nem gond hogy kell hozzá trafó mert van egy újra tekert 2X24V os áganként 20A-os (többet nem tudtam mérni mert leégett a mérőzsinor:S)
Mellesleg azt mondták ahonnan rendelni fogom ha megjön a fizu, hogy túléli a 4Ohm-ot is csak jó hűtés kérdése.
képet mellékeltem az az eredeti bár nem igy néz ki az enyém de sorozatszáma alakja minden ilyen csak más előlap van nekem a hangszoró előtt. (REGENT 50-G)
Hogy mire használnám szimpla zene hallgatásra mint ahogy mindent más esetleg ha megyünk bnőmmel mondjuk a szalonnát sütni a telekre akkor egy kerti parti elég fontos kelléke lenne

U.I. ki nem bírom állni a gitárt csak a dobot szeretem szal alapbol nem használnám arra armire tervezték ezért alakítom éát mert adott a doboz.
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hali!
Bocs hogy így fogalmazok, de eléggé értelmetlen dolgra készülsz.
A GT-4 az egy autós mélynyomó, nem a regent ládába való. A T-S paramétereinek megfelelő dobozt kell tervezni neki. Másfelől az érzékenysége is elég alacsony, még egy 200W-os erősítővel sem biztos hogy akkora hangerőt tud produkálni, mint a Regentben lévő 98dB-es RFT hangszóró 50W-on.
A TDA 7294 hídról én továbbra is állítom, szemben azzal akitől a JBL-t rendelni fogod, hogy nem szereti a 4 Ohm-ot. A benne lévő hővédelem sajnos kikerülhetetlen, csúnya tortyogó hangokat fog hallatni. Olyan hűtőt nem nagyon tudsz csinálni amivel gond nélkül üzemelhetne 4 Ohm-os terheléssel és normál kivezérléssel.
Ha működik a kombód, akkor azon is tudsz zenét hallgatni, még egy kerti partin is
Szerintem kár volna szétbarmolni szegény Regentet...
(#) zoka válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Szia!
Egyetértek Bassmesterrel, a JBL GT4-12 nem ebbe a dobozba való. Nekem ugyanez a típusú JBL szubhangszóróm van. Érdemesebb lenne neki építeni egy 65-70 liter körüli bassreflex ládát. Az az optimális hely neki, ha nem autóban akarod használni.
A másik meg, az, hogy az érzékenysége kevés szabadtéri használatra. Az adatlapban szereplő adatokból 86,5dB számítható, és saját magam is lemértem, nekem egészen pontosan 86,37dB jött ki 1W/m. Szabadtéren 100-120W is nagyon kevés neki. Házfallal kellett "megtámogatni", hogy ne vesszen el a hangja. Viszont ha nem hangosítani akarsz, csak normál hangerőn hallgatni egy 15-20 m körzetben, arra bőven jó. Nagyon minőségi hangja van, de ahhoz megfelelő láda kell neki, mint amilyet ajánlottam.
Ui.: Hol lehet olyan olcsón megvenni? , veszek még egyet
Ja, a TDA híd, és ez a hangszóró együtt felejtős!
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
hali
Szóval szétbarmolni az túlzás inkább átalakítani szeretném. Amúgy az erősítőt rendelem nem a JBL-t mert azt veszem boltba.
Az erősítőről mondták azt hogy kibírja.
Mellékeltem bordát (138mm×50mm×86mm)
Mondjuk hogy őszinte legyek s talán merész mert az jo kifejezés volt már olyan erősítőm ami 8Ohmos kimenettel rendelkezik és simán bírta a 4Ohmot, vmint most eszembe jutott hogy a házimozi rendszerem maga az erölködő része 8-16Ohmig használatos, STK Ic-s az erősítő "agya" és 6Ohmos hangszórókkal hajtatom
Semmi baja nincs sőt nagyon is szépen működik.
Mellesleg nem 200W os az erősítő hanem 140-170 között mozog tápfesztől függően maga az Ic dbja 70Wot tud.
Terveim között szerepel a két alsó sarkába 1-1 reflexcső. Sztem a doboz építést kihagyom mert már annyit nem ér az egész. Ingyen volt a doboz , s sztem egy probát megér. Attól hogy a paraméterek nem felelnek meg lényegtelen mert láttam már egy rakás mélynyomot amibe JBL van nem ez a fajta hanem a fekete ezüstös és semmi különlegessége nincs a doboz belsejének.
Lehet hogy nem tudom a csúcsot kihozni belőle de amit kihozok sztem az bőven elég jó döngetéshez. (ne ilyen tuc-tuc szarra gondolj hanem light-s hiphop R&B Rap)
Szóval érthető hogy aki jobban ért hozzá megpróbálja a jot mondani viszont annyira profi szerkezet nem kell nekem. Arra itt van a két 120as hangfal meg egy 400as 25centis mélyláda ami szintén kocsiba való de szobába jobban hasznáét veszem

36a_1_big.jpg
    
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Oké, ha az eladó a boltban azt mondta, akkor biztos igaza van... Te tudod. A megadott méretű borda, egy szimpla TDA modulhoz elegendő, de a hídhoz nem az.
Egyébként a bordaméretnél fontosabb tényező a gyors hőátvitel, a tok és a hűtő között.
Sok sikert hozzá!
(#) zoka válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hát ha neked azt mondták a boltosok, hogy kibírja, akkor biztos úgy van
Az én TDA7294-em is kibírta a 4 Ohm-ot, más baja nem volt, csak használni nem lehetett, annyira kopogott.
Vigyázz azzal a reflexcsővel. Ha egy nem megfelelő méretű dobozt, még találomra ki is fúrkálod, sokkal többet ártasz, mintha nem lenne rajt reflex.
Először is jó lenne megállapítanod, hogy hány liter a láda belső térfogata...
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hát ja... lesz az egészből egy nem megfelelően méretezett "behasalt" amatőrreflex, és az egyébként 20 ezret érő Regent is jól le lesz nullázva
De nekem tök mindegy...
(#) Dani45 válasza zoka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
a láda belső térfogata 15-18L között van sztem saccra.
A kifurkálással viszont nincs gond rontani szerintetek lehet eddig nem tudtam rontani rajta mert mind úgy működött ahogy működni kellett .
Bővebben: Link
Itt írják hogy lehet.
Ha viszont ellenzitek akkor mondjatok egy olyan erősítőt ami MŰKÖDIK mert itt az oldalon amit próbáltam nem ment. Lehetőleg a szar Quad-ot mert azzal csak a problémák vannak. (sok tapasztalat)
Ártani egy 20cmes hangszórónál ártottam hogy ott nem alkalmaztam csövet, hanem csak 1,5cmes rést hagytam.
Szal azon mélyet nem hallasz sőt arra jó hogy egy tda1554Qval meghajtsam és még gépről egy kicsit hangszínnel adjak rá.
Másik dolog amit mondani akartam akkor abba a ládába regnetbe mekkora teljesítményű hangszórót javasoltok?
(#) zoka válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Az a láda nagyon kicsi, én akkora ládába zárt doboznak hagynám meg. Olyan 50Hz-ig menne le.
A reflexcsővel nem sokat tudnál rajt javítani (bár kérdés, hogy mi számít neked jónak?) Mert, ha az a cél, hogy minél jobban döngjön, búgjon, akkor biztosan segít, akár dupla hangot is elérhetsz bizonyos tartományban, de egyenletes mély átvitel nem lesz.
A híd kapcsolást, ha tudnád is hűteni, szerintem nem lenne jobb, mintha csak a sima kapcsolás lenne, mert az áram nem változik csak a feszültség duplázódik. 4 Ohm-hoz meg áram kell. Inkább próbáld meg a sima kapcsolást +/-35VDC-ről, azzal kb. 100W elérhető, és hűteni is lehet.
Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor: párhuzamos kapcsolásban is gondolkodhatsz, az gond nélkül veszi a 4 Ohm-ot, akár 150-200W is kihozható belőle.

A láda nem fog szétesni egy 1000W-os hangszórótól sem, a ládához nem lehet teljesítményt javasolni szerintem.
(#) Dani45 válasza zoka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
ahogy elnéztem a media marktba kapható mélynyomók ezzel a hangszóróval voltak eladóba meg vannak is és ahogy elnéztem a ládákat nem igen láttam azoknak 60-70L-eres ládát.50nél nem voltak többek.
Na mindegy még nem vettem meg a hangszórót ugy hogy még szétnézek egy két boltba csak ott100-150vattosakat kapni. Azok meg csicskák, nekem legalább 200as kéne.
(#) Dani45 válasza zoka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
am a mediamarktba lehet kapni a a jbl-t és úgy döntöttem hogy nézek egy kisebb teljesítményűt olyan 150 W max és ahhoz elég lenne e egy sima tda 7294 és a Regent erősítő trafója?:O
ha ez igy stimmel és a ládába is, és a frekvencia átvitele jobb lesz és ti is egyetértetek vele azt nagyon megköszönném :worship:
Nem tudom ismered e a SAL hangszorot ami kromos az elején msot a számát nem tudom 15e a boltba az elég lenne e vmint ha vna jo tipped linkelj már egyet köszi :worship:
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hali!
Ha ennyire kitartasz a Regent ládánál és szabadtéren is szeretnél hangoskodni a cuccal, akkor felejtsd el a SAL, a JBL meg a többi hasonló dolgot. Ezek alkalmatlanok arra amire neked kellene. Vegyél bele pl Eminence Beta 12A-t. Az majd szólni fog, mert az egy HANGSZÓRÓ (made is USA) Zártban elég lesz neki a Regent, reflexben pedig kb 50-70literes kellene neki. Az ára olyan 16 ezer forint, de ez legalább megéri a pénzét és mivel 8 Ohm-os, így nyugodtan hajthatnád a TDA hídal, akár csutkán is, ha a füled bírja
Ez az, nézegesd meg! Az adatlapja is korrekt, nekem egy Beta10A van a basszgitár kombómban, 7294 híd hajtja és brutál jól szól (megfelelő EQ beállítással még zenét is lehet hallgatni rajta)
Még egy kép, rács nélkül.
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Még azt elfelejtettem az előbb, hogy lemértem a T-S -ét és totál ugyanazt mértem, ami az adatlapján van, tehát az Eminence -ék nem hazudnak, úgy mint a SAL meg a többi hasonló (nem minősítem) "márka".
Ilyen a cuccom, kész állapotban.
A Beta 12-es, még egy szimpla TDA 7294-gyel is nagyot szól! :yes:
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Egyetértek. Egy autós sub lakásban, kocsiban jó, de szabadtérre kevés. 200W feletti erősítő teljesítményem lesz nem sokára, de így is gyenge lesz szabadtéren. Azért kipróbálom

Dani45:
Ezt olvasd el, nem a Watt a lényeg!
(#) ToXeN válasza zoka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
-Közben eltűnt a hozzászólás amire reagáltam!-

Múltkor írta valaki a fórumon, hogy ha az erősítő a teljesítménye határain van, torzít, négyszögesíti a jelet, CLIP-el, és könnyedén tönkreteszi akár a 250W-os hangszórót is, hiszen egy hangszóró teljesítménye többszörösét kibírja pillanatnyi terheléskor, de a torz jelet egyáltalán nem szereti. Ha az erősítő az erősebb, hallod a hangszórón hogy szenved, visszaveszel a hangerőből (baj nem történt mert a jel nem volt torz), azonban ha a hangszóró az erősebb az erősítő fog szenvedni amit lehet, hogy észre sem veszünk, de közben szépen tönkretesszük a hangszórónkat! Ezek után döntse el az ember hogy melyik is a jobb kombináció!
(#) zoka válasza ToXeN hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Vagyis a kérdés, hogy a négyszöges jel, vagy a túl erős, de tiszta jel okoz nagyobb gondot a hangszórónak. Vagyis legjobb az erősítőnek, egészen addig, amíg a hangszóró le nem ég
Egyébként nálam a JBL hangszóró simán bírta a párhuzamos kapcsolást, a hangerőt mindig CLIP-ig tekertem, mert egyszerűen kell a bass De a Clip LED nagyon hasznos! Nekem nélkülözhetetlen.
Most viszont a párhuzamos-híddal a hangfal lesz gyenge
(#) Dani45 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
ne harizz hamost megbántalak de ha már usából kellene hangszóró akkor a Cerwin Vega típust rendelném
Az lazán leszol minden hangszórót mert állítolag ők tartják a hangnyomás világrekordját. Mondjuk mindenki azt hisz amit szeretne.
Úgy döntöttem hogy rendelek a d-audi-rol egy 90W os (tda7293v) erősítőt meg veszek egy NOIR 2-es 150/300 as MNC hangszórót.
Tulajdonképpen szabadtérre nem akkora térre kell egy kisebb kertbe.
Másrészt van egy mnc sub-box-om ami 200/400as és szabadtéren elég nagy majd mellékelek fotó a térről ugy adta a mélyet mintha koncerten lettem volna.
Elolvastam amit adtál bassmester emiatt elégszek meg a noirral valamint én inkáb a mély hangok hoznak lázba mint a magasak, bár a kettő együtt a legjobb.Bővebben: Link
itt a link az erölködőről.
Ha kész lesz akkor majd kiderül hogy milyen lesz. Sztem annyira nem lesz gáz főbb céljaimat teljesíteni fogja.
Ha viszont nagyon gáz akkor kibontom az erősítő alatti "polcot" egy falappal van elválasztva az erősítő, és igy nagyobb lesz a belső térfogat vmeynnivel.
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Ugyan már, miért "hariznék"... nem vagyok én olyan
Ne érts félre, nekem nem érdekem hogy bármelyik gyártót is propagáljam, nem is tettem soha.
Az Eminence Beta12A-t csupán azért ajánlottam, mert ismerem a "kistesóját" (Beta10A) és amit nyújtani tud azért az árért amibe kerül, méltán pályázhatna a világbajnoki címre ár/minőség kategóriában a PA hangszórók között és ezt a legkisebb túlzás nélkül állíthatom :yes:
Az MNC-t, SAL-t, Dibeisi-t, nyakamikát, istennyilát, stb-t nem is érdemes vele összemérni, negyedakkora teljesítményen is porig alázza mindet.
A szimpla TDA 7294 modulért a 3100 Ft+pkg meglehetősen magas, irreális ár. Ha tudsz nyákot készíteni és jó helyről rendelsz alkatrészt, akkor durván a harmadából ki lehet hozni. Elég ha csak az IC árát megnézed...
Alacsonyabb árfekvésben, talán még az
RH sound hangszórói között találhatsz olyat, ami a céljaidnak megfelelne.
(#) ptesza válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Amit utoljára láttam Cerwin Wega hangcuccot az az nem usában , hanem kínában készült. Annak ellenére 100dB/1W top ládák voltak, és meg is volt annyi az tuti.

Hangszórós topik
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
A te kezed alatt az alkatrész csodálatos módon átalakul.

Az milyen magas?
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Köszi
Minek a magasságára vagy kiváncsi? Vagy netán a magassugárzó érdekel? Az egy "no name" piezó. Tudom hogy egy okádék, de basszuskombóba megfelelő, a húrok csengését-csikorgását jól hozza. Általában kikapcsolva használom. Csatolok képet a belsejéről is. Csöves előfok, 400W-os kapcsolótáp és TDA 7294 híd, +/-40V ról.
Ha a méretbeli magassága érdekel, akkor íme:
Következő: »»   182 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem