Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   250 / 840
(#) vagnerjazon hozzászólása Júl 15, 2010 /

Sziasztok!

Van egy problémám, amit nem tudok megoldani: Hogy lehet AVR-rel figyelni, hogy megy-e áram egy vezetéken? Konkrétan 5-23V egyenfeszültség lenne folyamatosan a vezetéken, és azt kellene megállapítani, hogy van-e rajta fogyasztó. Mérni nem kéne az áramerősséget, csak annyi kéne, hogy van-e áram, vagy nincs. Sajnos nincs sem hardveres, sem szoftveres ötletem, nagyon örülnék, ha segítene valaki. Előre is köszönöm.
(#) Fizikus válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Azt nem tudom hogy ekkora feszultsegek es aramok eseten mekkora a vezetek korul a magneses mezo nagysaga, de lehet hogy egy linearis Hall szenzor mar kepes erzekelni (Tudom hogy ez egy kicsit durvanak fog tunni, de esetleg tekerj egy 2-3 menetes tekercset a vezetekbol ha eleg hosszu es tedd be a Hall szenzort a kozepebe megfeleloen pozicionalva).
Az Allergo 1321EUA-T egy 5000 mV/G erzekenysegu szenzor (a 1322 es 1323 ennel kevesbe erzekeny)
Allergo 1321EUA-T
(#) Fizikus válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Az eszrevetel jogos, nalam a motor.h fajl a WinAVR\avr\include\ mappaban volt ezert raktam "kacsacsorbe".
A cikkben nem tertem ki ra hogyan kell az altalanos es a sajat header fajlokat beilleszteni.
(#) vagnerjazon válasza Fizikus hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Köszönöm a választ, de még sosem volt dolgom ilyennel, meg az a max 1-2A, ami menne, nem valami sok ilyen érzékeléshez (persze lehet hogy tévedek, nem csináltam még ilyet). "Vezetékes" megoldás nem létezik?
(#) Sir-Nyeteg válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Kell egy árammérő ellenállás. pl 0.1R ennek a két lábára kell rákötni egy komparátort. Ennek a kimenetén látható, hogy folyik-e áram vagy sem.
Merülj el a műveleti erősítő világában! Jó kis alkatrész!
(#) vagnerjazon válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Köszönöm, ennek utánaolvasok, ha nem megy valami, majd jövök.
(#) Ragen hozzászólása Júl 15, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék egy kis programot írni, ami addig tartja magas szinten az adott kimenetet, amíg nyomom a távot (2 kimenet, egyszerre nem mehetnek...)
az alábbi kis selecttel csak átbillenteni tudom a kimenetet és úgy marad. Hogyan kellene?
On Int1 Getinfra

Getinfra:
Getrc5(Address , Command)
If Address = 0 Then
Command = Command And &B10111111

Select Case Command
Case 16:
pind.4 = 0
pind.5 = 1
Case 17:
pind.5 = 0
pind.4 = 1
End Select

Return

Köszi Rag
(#) atya hozzászólása Júl 16, 2010 /

Sziasztok!

Egesz nap google baratommal probaltunk megoldast talalni a problemamra, de semmi. Alkonyat tajt ugy dontottem atnyalazom a forumot, itt is semmi.

Feladat a kovetkezo: Szeretnek Mega8535-tel 230V-os fogyasztokat kapcsolgatni. Annyit mar sikerult kideritenem, hogy a triakot hogyan kell hasznalni. Egy MOC 3020-as optoval egy BT138( 800V, 12A )-at szeretnek vezerelni.
A MOC-nak 60mA az aramfelvetele, AVR pin-en pedig 40 johet ki.
Az igazi problemak ott kezdodnek, hogy en a programozashoz ertek, az elektronikahoz meg csak nagyon kicsit ( erintesvedelemmel kezdtem )
Google baratommal egy tranzisztoros megoldast talaltunk, de azt hogyan kellene megvalositani? Addig talan meg okes, hogy a MOC infraja kap tapot, GND oldalra a tranyo, aminek a bazisara megy az AVR pinje. ( vagy ha nem igy, akkor a VDD feloli oldalba a tranz.. )
Kerdes: Milyen tranzisztor kell egy ilyen kapcsolasba?(neztem 30V, 100mA-est, az pl ki fog nyitni az AVR laban levo jeltol? )

Mely tisztelettel:
atya
(#) Norberto válasza atya hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Szia!

Szerintem ezt a két kapcsolást kellene vegyítened, amit csatoltam.

A MOC3020 bemeneti oldalára mehet az a tranzisztoros kapcsolási mód, a kimenetére meg a triakos kapcsolás.

A MOC infra LED-je maximum 50 mA-t visel el, viszont ennél kevesebb áramról szokták működtetni, pl. vegyünk 30 mA-t alapul. Az infra tartománybeli LED-ek 1,8 V körüli nyitófeszültséggel rendelkeznek. A Vcc pont az az AVR-nek a tápfeszültsége, 5 V. A LED előtétellenállása tehát (5 V - 1,8 V) / 30 mA = 106 ohm, de betehetsz nyugodtan 120 ohm-os fajtát. Nem kell nagy teljesítményű, 0,4 W elegendő.

A vezérlő tranzisztor típusa bármilyen átlagos típus lehet, csak az adott kapcsolástechnikánál NPN legyen használva!

A triakok esetében szoktak egy RC tagot is betervezni az áramkörbe, ha jól tudom, bár lehet, hogy ezt csak induktív terhelések esetén. Mindenesetre nem árt, ha ennek is kicsit utánanézel a Google-val és ha beletervezed te is. Ártani nem árt.
(#) atya válasza Norberto hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Meg tegnap este akartam valaszolni, de nem talaltam semmit az RC tagrol, kiveve annyit, hogy egy kondi es egy ellenallas. Ma nezegetve a MOC adatlapjat, felmerzlt egy kerdes, hogy minek is oda a 39 Ω es 0,01 mikros kondi... leesett, hogy ez az RC tag ( milyen cimszo alatt tudok rakeresni angolul? )

Szerepel par ellenallas szinten az adatlapon. Azoknak milyen teljesitmenyunek kell lennie? Egyik egy masik RC tag( 470 Ω, 0.05 mikroF ), masik egy 360 Ω-os, neha az opto kimenete, a gate es a 0 kozott is van ellenallas, szinten 360 Ω. ( ezeknek mi is a szerepe? )

Tisztelet:
Atya
(#) tibi0531 válasza atya hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Szia!

Csatolok egy leírást ami remélem minden kérdésedre választ ad. Amúgy én 330Ω-360Ω 1/2W-os ellenállásokat szoktam használni, az RC-tagnak gyakorlatilag pedig megfelel a 10nF és 39Ω páros. Az RC tag csak induktív terhelés esetén szükséges. A pontosabb értékek kiszámításához részletesen kell ismerni a terhelés paramétereit.
(#) gabi20 válasza atya hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Helló
Mellékelek egy kapcsolást triakos vezérlésről. Nekem bevált. A MOC 3020 optodiak infraledjén én maximum 20 mA áramot szokok átvezetni. Mivel induktív terhelést nem használok, RC szűrő nincs benne

kapcs.JPG

(#) atya hozzászólása Júl 16, 2010 /

Koszonom, mindenkinek. A doksi nagyon reszletesnek tunik, de meg nem tudtam elolvasni. Egesz nap ventillatort javitottam, meg parasitos klimat "keszitettem". Igy este negyed 11 korul a 30 fok az nem epp barati

Regen keszitettem egy airbrusht. Jo eros kompresszor, es ablaktisztito szorofej adagolo csove... Azzal fujok most vizpermetet. A kompresszor( motorja ) ugye indiktiv terheles? Ma ota azt is tervezem vezerelni

Udv.:
Atya
(#) vilmosd válasza atya hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Hali
Ez egy tobbszor kiprobalt kapcsolas. Termeszetesen a TRIAC lehet BT138, BT139 is a kimenoaramtol fuggoen. A MOC3062 jobb valasztas, mert csak nullatmenetnel kapcsol. A uC kimenetet direkt kapcsolhatod a panel bemenetere, nem kell semmi ellenalls. Igy kb 10 mA fog az opto diodajan folyni. Amennyiben induktiv terhelesre hasznalod a TRIAC melle kell egy soros RC tag : 47 ohm 2W es 47 nF 275 V~ X2 kondi. Talalsz a doksiban PCB rajzot is. Ez nekem egy panelbe kellett beforrasztani egy original SSR helyere.
Udv Vili

ssrall.pdf

(#) Axel hozzászólása Júl 17, 2010 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha pl. for ciklus segítségével szeretném feltölteni az EEPROM-ot akkor szerepelhet-e a
  1. eeprom_write_byte((uint8_t*)0,a)

függvényben a 0-ás cím helyett a ciklusváltozó amelynek értéke az adott EEPROM cella címe.
pl.:
  1. eeprom_write_byte((uint8_t*)i,a)
ha mondjuk kezdetben i=0 akkor ekvivalens-e az első és második kódrészlet?

Köszi szépen!
i
(#) atya válasza Axel hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Szerintem minden gond nelkul.
Ha megis gond lenne, akkor is csinalhatod azt, hogy konverzioval a ciklusvaltozo erteket atadod egy valtozonak.
(#) Axel válasza atya hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Igazából ez egy függvényben foglal majd helyet ami paraméterben fogja majd megkapni a ciklusváltozót (tehát magát az eeprom címet) és a beírandó értéket.
Reményeim szerint így nem lesz probléma.
(#) Ricsi89 válasza Axel hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Elvileg működnie kell. Szerintem nem lesz gond vele.
(#) Axel hozzászólása Júl 17, 2010 /

Működik, köszi!
(#) anklar hozzászólása Júl 17, 2010 /

Hogyan tudnák compiler switcheket használni c-s avr kódban?
(#) elcoyote hozzászólása Júl 18, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Egy ismerősőm DMX vezérelhető dimmert épít ATmega8515-el. A hozzá való szoftvert nem tudjuk rátölteni, mert "valami" van benne, amit nem tudunk kitörölni. Az lenne a kérdés, hogyan lehet ezt megtenni? PonyProg-ot használunk. Előre is köszönöm a segítséget
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 19, 2010 /

Üdv!
van két DS1775-ös hőmérős szenzorom, i2C buszon kommunikál. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnák kettőt bekötni, mivel ezeknek elvileg ugyanaz a címük. vagy esetleg van valami megkülönböztető jelük, ami feless elsiklottam volna? 1 már tökéletesen működik, csak szeretnék rákötni egy másikat is.
(#) zolee1209 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Szia!
Bővebben: Link Ezen adatlap szerint írom válaszom. Először a 9. oldalon találod a slave címét, onnan pedig az első oldali ordering information táblázatra irányít. Vagyis a szenzor típusa adja meg a slave adress utolsó három bitjét. Ha jól vettem ki a szavaidból, neked két azonos típusod van, esetleg megoldás lehet, hogy az AVR két lábát felhasználod a szenzorok tápfeszének kacsolására, hogy csak az kapjon tápot, amelyiket olvasnád. Jobbat nem tudok mondani.
(#) Ricsi89 válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Helló!
Szerencsére két fajta van itthon, csak kíváncsi lettem volna, hogy egy azonos típust nem lehet-e valahogy bekötni. Ezek szerint nem. Mondjuk ez a tápfesz kapcsolgatós dolog sem rossz ötlet.
(#) Axel hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok!

Tervezek egy AVR alapú készüléket melynek hálózati feszültségről kellene üzemelnie. Mellékelek egy hevenyészett rajzot mely még kivitelezését tekintve természetesen nem végleges. Szeretném kérni, hogy nézzetek rá, kapcsolási szempontból jó-e így, megfelel-e a mikrovezérlőnek?

A C1 kondenzátor felelne a "simításért" ennek értékét mekkorára válasszam? Minél nagyobb annál jobb?
A C2 értéke a 7805 adatlapja szerint 0.33µF C3-é pedig 0.1uF. (Természetesen a C2 is elko, a rajzon hibásan kerámia kondi van amiért elnézést kérek.)

Köszönöm!
(#) (Felhasználó 4577) válasza Axel hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Ebben annyi hiba van, mint lyuk az ementáliban.
(#) Axel válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Volnál olyan kedves és el is árulnád hogy mi?
(#) Ricsi89 válasza Axel hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Először is, a pufferkonit nem sorosan kell bekötni, hanem az egyenirányító után párhuzamosan, plusz a stabic bekötése sem jó. Nézd már meg a 7805-ös IC adatlapját és már láthatod is, hogy hogyan kellene bekötnöd.
(#) Axel hozzászólása Júl 19, 2010 /

Így már rendben van?

panel.JPG

(#) Ricsi89 válasza Axel hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Így már jobb.
Következő: »»   250 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem