Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   935 / 3985
(#) Stadi válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ha csatlakozót teszel a végére, akkor nem kell felpucolni az ereket, csak be kell illeszteni a kábelt megfelelően a csatlakozóba, és pl. satuval összeszorítani az egészet. Ha direktben pl. NYÁKba forrasztod, akkor külön kell választani az egyes vezetékeket egy bizonyos hosszúságban és egyenként kell blankolni őket.
(#) vagnerjazon válasza Stadi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Tehát szúrjam rá a csatlakozóból kiálló tüskeszerűségekre?
(#) vicsys válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ezek a szalagkábel csatik 2 félből állnak. A test és rögzítő fül. A testből kiállnak késes tűk amik belevágnak a szigetelésbe és hozzáérnek a dróthoz. Ráilleszted a kábelt a testre, ráhelyezed a fület és satuba lassan, óvatosan elkezded összepréselni, amíg a fül bepattan a helyére.
(#) vagnerjazon válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Köszönöm szépen a választ mindkettőtöknek!
(#) vagnerjazon válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Megpróbáltam, de valahogy nem értem a dolgot, mert a csatlakozón két sorban van 5-5 tüske, de mindegyik dupla, és ahhoz messze vannak, és szerintem nagyok, hogy rámenjen a kábel. Esetleg tegyek fel képet?
(#) Stadi válasza vagnerjazon hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Egy érhez két kiálló tüske tartozik, amelyek közel vannak egymáshoz, és a tetejük is ferdén le van csapva egymás irányába. Egy ilyen tüskepár közé megy egy ér. Azaz a tüskék átszúrják a szigetelést, és a vezeték (sodrony) közéjük szorul.

Ha jól megnézed a csatlakozó két felét, valószínűleg látni fogsz rajtuk (oldalról) 10 db. apró íves beszögellést (mintha a szalagkábel lenyomata lenne). Egy ilyenhez kell hozzáigazítani egy vezetéket.
(#) vagnerjazon válasza Stadi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm, most már megértettem, de közben odaforrasztottam szálanként... (szerencsére csak tízeres volt) De legközelebb így fogom csinálni. Amúgy először valószínűleg azért nem ment, mert én csak a tüskepár felére akartam szúrni.
(#) vladcepes válasza mate_x hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Ha csökkenteni akarom a hangját mondjuk ellenállással (mondjuk kezdem-120 ohmal) ahhoz hogy halkabb legyen kisebb ellenállást kell rakni vagy nagyobbat?
Tehát a következő mondjuk 60 ohmos legyen? vagy 240 ohmos?
Aztán kipróbálom potival is.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

A halkabbhoz nagyobb ellenállás kell.
(#) smrtln hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok!

Van egy PT 1000-es hőérzékelőm és nem tudom hogy melyik lába micsoda vagyis hogy kell bekötni?
Szerintem egy KTY típusú integrált hőérzékelő lehet, de nem vagyok benne biztos?
Valaki megtudja mondani, hogy kell bekötni az ilyen hőérzékelőket?
Csináltam róla egy képet, de nem a legjobb minőség (telefonnal csináltam), elnézést érte, de nem volt más kéznél most.

Ez van ráírva: P t 1kΩ . Segítséget előre is köszönöm. smrtln

Kérlek kerüld a felesleges entert, 2 - 3 betűnek nem kezdünk új sort, főleg ha az előző szóhoz tartozik ! szerk : köb..
(#) kadarist válasza smrtln hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Szia!
Ha platina (Pt)érzékelő, akkor nem lehet KTY. Mérd meg az ellenállását. Ha 1kohm körüli értéket mérsz, és a hőmérséklet növelésével növekszik az ellenállása, akkor Pt1000-ről van szó.

A KTY-ok adatlapja, benne összehasonlító táblázat. Bővebben: Link A KTY21 és 23 25°C-os ellenállása van 1 kohm körül.
(#) mormogipapa válasza mormogipapa hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

köszönöm, marad a forrasztás mert a ragasztóval együtt jön a felírat hátha így sikerül leolvasni
(#) smrtln válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Szia!

Megmértem és PT1000-ről van szó, nő az ellenállása és lenne még egy kérdésem hogy egy PIC analóg bemenetére hogy kell ezt rákötni, kell-e felhúzó ellenállás hozzá vagy valami más?

smrtln
(#) B.I hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok.
Van 2 SMD hall szenzorom de nincs rajta semmi értelmes irás csak annyi, hogy ": D,". Négy lába van és hasonlit az alábbi képen lévőhöz. A kérdésem az, hogy hogyan lehet kideriteni, hogy meLYik lába mi?

images.jpeg

A PIC-hez nem értek, de szerintem feszültségváltozás kell az AD-konverternek, úgyhogy valószínű, hogy szükséges egy külső ellenállás, aminek az egyik fele +tápon van, a másik a szenzoron, és a közös pont megy a PIC-re, a szenzor másik vége meg GND-n van.
(#) smrtln válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

rendben, köszi szépen a segítséget
(#) Dempsey hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok!

Van egy 3 fázisú szivattyú motorom Y kapcsolású tekercseléssel (Adatok: I=3,8A; cos fí= 0,84. Szeretném megtudni hogy nem-e szakadt vagy nem-e zárlatos a tekercs. A rendelkezésemre áll egy multiméter. Ellenállás mérés módban meg lehet mérni? Milyen értékre számítsak kb? Tudom hogy szigetelés vizsgálóval is szokták mérni a tekercselés állapotát de nincs ilyen műszerem.
(#) gabi20 válasza Dempsey hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Igen, ellenállás mérővel meg tudod mérni, a legkisebb mérési tartományt használd, körülbelül 5 - 15 ohm értékek lesznek.
(#) Dempsey válasza gabi20 hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Köszönöm a segítséget.
(#) Dempsey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Bocs Zoli bácsi legközelebb szétnézek.
(#) melorin hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok. 2db ECC83 csövet szeretnék befogni csupán arra, hogy hangulat fényt adjanak egy erősítőnek

Hogy tudnám őket bekötni, hogy fényük is legyen, de ne égjenek ki hamar? Van hozzá egy 2x15v trafóm. Ebből meglehet oldani a dolgot?
Előre is köszi az 5leteket!
(#) kadarist válasza melorin hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Szia!
Kösd párhuzamosan a két cső fűtését, és így már elmennek 15V-ról, és még fényük is lesz.
(#) melorin válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Semmi ellenállás nem kell hozzájuk?
Melyik lába a fűtés?
Köszi!
(#) mps válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Hali! Szerintem sorost akartál írni.
(#) kadarist válasza mps hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

12,6V-os fűtése van, de lehet 6,3V-ról is táplálni, mivel középkivezetése is van a fűtőszálnak.
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok!

Volna itt egy A osztályban működő erősítő, amire egy megszokttnál nagyobb impedanciás (75 ohmos) hangszórót kapcsoltam, ez lett a munkaellenállás. Az áramokat-feszültségeket beállítottam az ellenállásokkal. Monóban, ha nem is a legjobb konstrukció, de jól szuperál. A problémám a következő: a kapcsolást sztereóban szeretném megépíteni, de csak egy tápot építettem. Deszkamodellen megróbáltam a két végfokot párhuzamosan kötni a tápra, de bármelyik bemenetet fogom, mindkét oldal zúg. Ennél érdekesebb, hogy ha a műsorforrás jobb felét a jobb bemenetre és a bal felét a balra kötöm, a közös jelföldet meg sehova, akkor megint szól mindkét oldal.

A kérdésem az, hogy hogyan tudnám megoldani egy táppal, hogy sztereóban hallgathassam az erősítőt?

A segítséget előre is köszönöm!

1.PNG

(#) melorin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Köszi!
Sajnos abban nem vagyok biztos, hogy min2 cső ecc83, mert az egyikről lekopott az írás... Mekkora az esély, hogy ugyanaz a lábkiosztása egy másik tipusnak?
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Köszönöm, köbzoli, tényleg ott kéne nézelődnöm. De én hülye nem gondoltam arra, hogy szimmetrikus tápra lesz szükségem, és persze egy simát már építettem. Csak mono lesz az az erősítő... :buck:
(#) mps válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Kicsit keveredtünk, "belül" gondoltam a sorost.
Következő: »»   935 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem