Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Általános mélynyomós kérdések, problémák
Témaindító: Renátó004, idő: Márc 4, 2008
Témakörök:
Legjobb a legjobb, eszerint.Hat valoszinuleg.
Szoval az idealis az idealis es talan van ilyen valahol .Lattam hatalmas kiserleti cucokat a netten.. A legjobb a vegtelen hangfalra szerelt hangszoro . Minden hangszorot lehet bassreflex-be tenni de nem mindegyik oda valo,azert a cegek lejebb viszik a woofer-ek also tartomonyat is mintha 1.2 oktavot ajanlanak maximalissan. Az TS adatokat 10% kivezerlesen veszik fel tehat nem sok koze van a valosaghoz.!0%-os kivezerlesnel csak a jo behangolas kell a bassreflex esetebe.Ha meg a P10% fole megyunk tonkre mehet a hangszoro ha nincs jol szamitva az also hatar es nincs egy szuro is ami lehatarolja a nemkivant alacsonyabb reszt. A TS parameterekbol kovetkeztetni lehet hogy birja e a hangszoro a bessreflex vagy nyitott hatu dobozba a nyuzast. Subwooofer-eknel egy szuksegmegoldas hogy kisebb dobozba tehessek a nyomot.Es ne szivja a vakum a membrant. Amugy a dinamika az elegge trehany a szuboknal ,tulajdonkeppen nincs zenei erteke csak "bugas-huhogas " jo melyen.Mondjuk az elso impulzus meg valami de a kovetkezok mar nem nagyon jok, kilendul a memgran es "kint " marad ha nagy a meghejto ero. Az utos baszus valahol az 50-150-Hz kozot van , allitolag berezeg maga az ember tudeje igy erzi a z akusztikai "nyomast".Aztan bele van keverve meg kozep kattanas ami az "elet" adja a felfutasnak ,persze az mas hangszoron megy. Zenehez akarhol halgattam akarmilyen cuccon zavaro , fejhalgatoval jo mixelesnel jo efektekk szepen szol de hangositasnal mar problema. Persze "Car-Fi -boom" eseteben semmi koze a zeneiseghez a fontos hogy a haverok kintrol irigykedve haljak.
Hát ha először esnél neki tekercselni,akkor csak akkor tedd ha a hangszóró csévetestje még eredeti.Abban az esetben az átmérővel talán nem lesz gondod,csak újra kell tekercselni,illeszteni,ragasztani és jó lesz.Ha új csévetestet kell készíteni,és nincs meg az eredeti,akkor is megoldható persze, csak sokkal bonyolultabb.
Köbzoli! Köszönöm. Rockersrác! Nyergeljünk át oda ezzel a témával,hátha mások is okulnak belőle.
Teljesen mindegy megvan-e a régi csévestest, vagy nincs, az a lényeg, hogy mire, és mivel tekered. Illetve mit (huzal).
Nem mindig a lapba épített a jó, ez mindig hangszórófüggő, nincs rá általános szabály.
"Vegtelen" idealis "lapba" ,falba."halfspace " elotte es mogotte a legjobb/idealis "szereles".Igy mondjak.Hangszorofuggo termeszetessen hogy mit ad le ebben az idealis beszerelesben.
Sziasztok van egy 30cm-es videoton hangszóróm (típusa: HA 31 1544 422) És van hozzá egy ládám, ami nem sajátja. De nagyon rossz hangja van vele, ezért úgy döntöttem hogy más célra használom a fentebb említett hangszórót. Mélynyomót szeretnék belőle készíteni, de mivel még soha nem készítettem, ezért szeretném ha valaki segítene nekem. Valami jó kis programmal adna hozzá nekem egy ládatervet. Illetve azt is szeretném megtudni, hogy érdemes-e ezt a hangszórót ilyen célra használni. Segítségeteket előre is köszönöm.
Ez a régi Videoton, vagy az, amit mostanában (elmúlt 15 év) gyártottak? Mert nagyrészt ettől függ, hogy milyen dobozban lesz jól használható.
Az újnak 64 liter körüli b-reflex doboz, a réginek kb ugyanekkora zárt kellene (persze ez nem pontos válasz, csak saccolás, a körülmények, erősítő-szoba-stb ismerete nélkül). Egyébként alapvetően alkalmasabb egy érzékeny háromutas hangsugárzó mélyhangszórójának, mint szubnak, de ha nincsenek nagy igények terhelhetőséggel kapcs, akkor arra is megfelel.
Ez az új verzió, köszi a választ, és milyen dobozterv alapján építsem? Nagy igényeim nincsenek, mivel csak egy kis rásegítés kellene mélyben a rendszeremnek. (0-300Hz között) Nem diszkózásra készül, hanem sma otthoni zenehallgatásra. És mivel ott pihen a polcomon, gondoltam felhasználom, amíg van rá időm.
![]()
![]()
Helló, nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget és egy 50m3-es helyiségben lenne használva, ahol már amúgy is van 2db UHER hangfal ezek a hangfalak 25cm-es középmélyekkel vannak szerelve.
Akkor meg lehet próbálni a 70 liter körüli térfogatot.
Helo olyan problemam lenne hogy a subladam az autoba nagyon rosszul szol.ez a jelenseg akkor keletkezett mikor vettem uj autot es autoradiot is.elotte nem volt gond.a radio pioneer.egy otthon szerkesztett ladam van 2 sal melynyomoval,es az egesz erosito nelkul van passivan bekotve mint egy sima hangfal.termeszetesen kulon-kulon.A problema az hogy ha csak az egyik melynyomo szol akkor minden ok.de ha a masikat is bekotom akkor mind a ketto gagyin meg az is ami(soloban)de jol szolt
![]()
Fordítva kötötted be az egyik oldalt! +- -+
Inkább az a biztos, ha mindkettőt azonos fázisban köti be, de mivel a hangszórók a fejegységről szólnak, nem nagyon lehet megmondani, hogy milyen sorrendben vannak a kivezetések. Erre figyeljen oda.
es milyen modon/muszerrel tudnam lemerni a kabelek polusait?mert a szinezesbol nem lehet kivenni... es koszonom a valaszaitokat!
Ha a negatív pólus közös, akkor egy multiméter szakadásvizsgálójával(csipogós állás
![]()
Mivel valószínűleg hidalt, a kimenet földfüggetlen, szóval digitmultival mérni nem nagyon lehet.
Viszont egyszerű a dolog, ha jelenleg furcsán szól, akkor próbáld megfordítani az egyik hangszóró bekötését cyrus. Ha utána rendbejön, akkor tényleg ez volt a probléma.
Sziasztok!
4Ohm-os mélynyomóhoz nem baj ha 8Ohm-os hangváltót rakok?? ![]()
Ha nem zavar, hogy nem működik jól, mert másképp, és máshol vág, mint kellene, akkor nem baj.
Sziasztok! meg azt szeretnem kerdezni,hogy ugye van az autoba egy szubladam ket sal AHX 2030/BK,4 ohm-os melynyomoval.de mivel csak ugy van bekotve,mint egy atlagos erosito nelkuli hangszoro,ezert mindenfele frekvenciaju hangokat is kiad.volna ertelme hangvaltot kotni ra.melyebben szolna?de ebben total kezdo vagyok.milyen hangvalto kellene es hogy kell bekotni azt??valaszotokat nagyon koszonom!
Nem egy jó megoldás, az így sem túl magas érzékenységet nem jó dolog tovább csökkenteni az induktivitások soros ellenállásával. De ha zavar, akkor muszáj leszel levágni a középtartományt.
Es mi volna a jo megoldas?hogy nekem csak a melyebb hangokat szolaltassa meg
![]()
Soros tekercs+párhuzamos kondenzátor, vagy egy bandpass láda.
Üdv Inhouse
fuu ezt lecci kifejtened nekem bovebben,meg hogy mit hova kossek??koszonom
A BP a mérések szükségessége miatt nálad járhatatlan út szerintem.
A szűréshez meg tudni kell, hogy körülbelül meddig szólhat. De a jó megoldás egy külön erősítő szub célokra, ami előtt aktívan szűröd a bemenőjelet.
Nekem is autós mélynyomó van a lakásban, de ott a dobozt én terveztem és építettem neki, sajnos mindenki nekiugrik, az olcsó SUB megvásárlásának, holott annyi pénzből sokkal jobbat tud csinálni! Mély és mély között is van különbség! Az erősítő nem bonyolult, itt is teli vannak a fórumok jobbnál jobb kapcsolásokkal! (Nekem ennyiben van: Mélynyomó Cervin Vega 5000HUF, Erősítő FET-es 3000HUF, Doboz anyag levágatva, és összeragasztatva, festve 5000HUF=13000HUF) Tehát nekem annyi dolgom volt, hogy összepakoltam próbanyákon az erősítőt, és összepakoltam a cuccot!
Hát igen, így a legolcsóbb, ha kb mindent te csinálsz. Nekem annyival lenne egyszerűbb dolgom, hogy a mélynyomót veszem, hozzá csak a meghajtást kell összeraknom.... Még gondolkozok rajta. Nézegettem a neten hifis mély ládákat, de azok annyira nem jönne be, illetve 20 körül van e legolcsóbb is. Szerintem ennyiből kijönne egy autós is.... (azok jobban is jönnek be) Teljesítményben gondolom a hifisek a nyerők (tehát a 20 körüli erősebb, mint egy 10 ezre autós) illetve azokkal nem kell már semmit se csinálni..... Hát ezen lehet filózni egy csomót.
![]()
A Hifis és az autós cuccok között vannak alapvető különbségek. Minőségi elvárások a hifis cuccokkal sokkal kisebbek mint az autóhifisekkel! (sokan vitatják ezt a kérdést!) Szerintem az autóhifisek sokkal jobbak, hogy miért: Nagyobb hőtűrés, nagyobb mechanikai igénybevétel stb. Az ellenérvek amik ebből adódnak: Nagyobb légrés, nagyobb súlyú membrán merevebb felfüggezstés, érzéketlenebb hangszóró.
Nekem egy 100W-os végfok hajtja, kb 20nm-es szobában, 1/4-ed hangerőn szól! Azért választottam ekkora végfokot, hogy ne a teljes kivezérlés környékén menjen a végfok, mert ott nagyobb a torzítás!
BULL1988:
Egy 20cm-es mélynyomó azért még nem igazán mélynyomó, főleg nem a SAL! Az jó ha lemegy 40-45 Hz-ig, persze 10dB-es csillapítással lehet hogy tudja a 30-at is. A TDA2030 erre a célra nem jó választás, ha 18W-ot ki akarsz belőle csiholni, akko már 10% a torzítása, 14W-nál is már 0,5%. A TDA 7294 jobb választás, lehet is KIT-eket kapni a neten 2-3eHUF környékén! |
Bejelentkezés
Hirdetés |