Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Knight Rider, oda-vissza futófény
Mivel úgy nézem a rajzot, hogy a stabkocka pozitiv-ot kap szerintem csak az jó.
Csak tapasztalatként írom, hogy megcsináltam a mellékelt zipben lévő futófényt, de először nem működött, le kellet terhelni az ic kimeneteit(2,2Kohm), mert anélkűl a ledek folyamatosan világítottak. A sebességet sajnos csak a kondik értékével lehet állítani, de majd megpróbálom a 4093-as ic helyett az 555-öt.
A ledeket hajtó tranyók bc 548 -asok lettek, a fényérzékelő részt pedig kihagytam, és betettem helyette egy 220 Ohmos ellenállatot. A végeredmény egy nagyon olcsó, párszáz forintból megépíthető nagyon látványos futófény lett. [b][i]A melléklet, ami 2 hozzászólással odább volt, sérült volt. Légyszi, tedd fel még egyszer! Kösz: Moderator
Amindenit neki!!!
Csináltam házilag egy optocsatolót!!! Lereszeltem egy öreg fémtokos tranyó tetejét,kiraktam napozni , és a kollektora és az emittere közt úgy viselkedett, mint egy fotodióda. Akinek kell, esetleg gyárthatok rendelésre ilyen optocsatolókat.(csak vicc volt) Jó mi???
Hehe! Régi trükk, de - már megbocsáss, ezt szokták mondani - "az újszülöttnek minden vicc új"...
Régen - értsd: amikor a félvezető technika nem volt ennyire elterjedt, meg nem nagyon lehetett hozzájutni az olyan ínyencségekhez, mint a fotodióda, vagy ha igen, akkor is aranyáron - szóval régen ez bevált és használatos módszer volt.
De azért a legnagyobb öröm mikor valaki magától jön rá az ilyesmire
De azért ragassz rá valami átlátszót lehetöleg por sőt ha lehet légmentesen mert ha szabadon hagyod rövidesen beledöglik.
Szóval lassan nekiállok megcsinálni a futófényt(amiben egy 555 és egy 4017-es IC van, 6 LED), már megvannak az alkatrészek.Nos én a PC-mbe szeretném tenni. Frankey szerint az 5 voltra kössem. Na most a 4 eres tápkábelből melyik kettő az 5 volt? És melyik +? És mekkora a cucc áramfelvétele? Ha véletlenül valami tönkre menne benne, nem nyírhatja ki a tápot????? Tegyek olvadóbiztosítékot a kapcsolásba? Előre is kössz!!!!!!!
Semmi gond!
Az viszont tényleg jó érzés, amikor az ember felfedez valami effélét! Ferynek egyébként igaza van, a porvédelemről jó, ha gondoskodsz, mert különben elég hamar tönkremegy...
Onnan tudom ezt, hogy rendesen megszivtam kb 20 - 25 évvel szelőtt. BC 301- böl csináltam egy alkonyat kapcsolót és kb egy hónap után megdeglett, Kicseréltem ujabb egy hónap. Háromszor cseréltem ki mire egy öreg szaki felvilágositott a burkolás jelentőségéről. Utána ment vagy tiz évig.
Jaja! Teljesen igazad van! Nekem nem jutott ugyan eszembe, de nagy igazság...
A PC tápnál fekete a föld, piros a +5 V, sárga a +12 V. Ha 5 V-ra akarod kötni, akkor a fekete és a piros közé kösd be. Az áramfelvétele néhányszor 10 mA. Ha 100 mA-nél nagyobb, akkor az már gyanús. A PC tápnak ez nem nagy terhelés, rövidzár esetén pedig kikapcsol a táp (a géped meg elszáll ). Amúgy a tápban van biztosíték is.
Szerinted akkor beleszereljem? Nem akarom, hogy elcsesződjön a gépem
Vagy lehetne még valamit beletenni, hogy biztonságosabb legyen?
Köss a villogóddal sorba egy 22Ohmos ellenállást, ezután azt csinál a villogód amit akar, a táp nem száll el!
Nekem feljebb azt mondták, hogy mindennyik LEDdel kössek még sorba egy 180ohmos ellenállást, mert az kimaradt a kapcs rajzból. Akkor elég volna az is?
Vagy te úgy érted, hogy mielőtt rákötném a +ot a tápból, oda iktassak be még egy 22 ohmos ellenállást? Nem lesz nagy a feszültségesés?
Szia. Nem lesz nagy, viszont nem engedi túlterhelni a tápot. Mégha csont zárlatos lesz is a kütyüd akkor sem tud ott 220mA-nél nagyobb áram folyni azt viszont gond nélkül viseli a táp
Tényleg nagyon köszi, az életbe nem jöttem volna rá erre az egyszerű megoldásra. Én meg má mindenféle relés kapcsolón gondolkodtam meg olvadóbitosítékon
És még egy kérdés: Nincs 22ohmos ellenállásom, de a múltkor vettem és kimaradt egy 27ohmos/2W ellenállás. Ez is megfelelne? Ezzel még kisebb lenne az áramerősség, de kérdés, megfelelne(feszültségesés, össz áramerősség)? Nem okozna gondot a futófénynek a rá eső teljesítmény csökkenése? AMÚGY NAAAAGYON KÖSSZ!!!
Attól függ mennyit fogyaszt a kütyüd de szerintem elég
Számold ki ? 5 Volt : 27 Ohm = 0,185 azaz 185 mA tehát ennyit enged a kütyüdnek. Aztán 5 Volt szorozva 0,185 Amper = 0,925 W tehát egy 1 wattos ellenállás elég.
http://fazksg.ingyenweb.hu/keret.cgi?/knight%20rider%20fenyeffekt1.htm
Ez az a kapcsolás, lehet hogy majd valaki meg fogja tudni mondani.
Szerintem ellenállás helyett inkább egy olvadó biztosítékot kellene bele tenned ha annyira félsz (100 mA-est, vagy max 200 mA-est) és akkor nem kell a a feszültségeséssel foglalkoznod, tehát biztos nem fognak halványabban világítani a LED-ek. Egyébként előbb kipróbálhatnád elemmel, hogy rendesen működik-e. A tápban van biztonsági áramkör, rövidzár esetén kikapcsol, ilyenkor a gépednek olyan mintha áramszünet lenne, és ebből tudod, hogy a villogóddal gond van...
A 180 Ohm-os ellenállásból egy is elég, ha a LED-ek közös pontja és a föld közé kötöd be.
Szia
Tehetsz bele 27 Ohm-ot, vagy egy 200mA-es biztositékot is ha akarsz de ne aggodj már ennyit. Rakd már össze azt a kütyüt, Ha elemről elindult és nem robbant szét a kezedbe akkor a tápodból se lesz mühold. Annyit gatyázol vele, hogy kimegy a divatból mire kész lesz. Bátorság, ugorj neki. :yes:
Hellótok. Megépítettem a kapcsolást, műxik(vegyészmérnök segitségével és utasításaival!). Szeretném megkérni a modikat, ha jóváírnának vegyészmérnöknek pontokat segítségéért :yes:
Nincs szó csalásról, tényleg sokat segített. Kérem válaszoljatok, ha lehetséges. Ő erről nem tud(háta mögött kérlek benneteket). Ezzel szeretném neki megköszönni. Köszönöm
Köszi
És itt van róla 2 kép. A képek csalókák, a cucc jól műxik, nem világít egyszerre több LED.
Nincs mit.
Jól néz ki! (Esetleg, ha nagyméretű, téglalap alakú LED-eket tettél volna bele, közvetlen egymás mellé, még KIT-esebb lett volna, de ez már tényleg csak kötekedés... )
Sziasztok!
Úgy látom, elég későn találtam rá erre a topicra . Szép ez a Knight Rider-es futófény de szerintetek mivel kellene kiegészíteni a kapcsolást, hogy valóban úgy működjön, mint az eredeti? Emlékezzetek csak! Egyszerre több lámpa is világított különböző fényerővel, mert a kikapcsolt lámpák fokozatosan aludtak ki. De úgy emlékszem, hogy a bekapcsolásnál azonnal teljes fénnyel világított.
Benne van a kérdésedben a válasz , mivel LÁMPÁK voltak benne (plusz valószínűleg mindegyiken kondi de ez csak az én ötletem). Leddel elég nehéz lenne megcsinálni, csak ha nem a halványulást PWM-mel oldod meg, de az felejtős egyszerű integrált áramkörökkel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |