Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Knight Rider, oda-vissza futófény
Lapozás: OK   7 / 13
(#) Fery válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /

Mivel úgy nézem a rajzot, hogy a stabkocka pozitiv-ot kap szerintem csak az jó.
(#) milan hozzászólása Ápr 11, 2007 /

Csak tapasztalatként írom, hogy megcsináltam a mellékelt zipben lévő futófényt, de először nem működött, le kellet terhelni az ic kimeneteit(2,2Kohm), mert anélkűl a ledek folyamatosan világítottak. A sebességet sajnos csak a kondik értékével lehet állítani, de majd megpróbálom a 4093-as ic helyett az 555-öt.
A ledeket hajtó tranyók bc 548 -asok lettek, a fényérzékelő részt pedig kihagytam, és betettem helyette egy 220 Ohmos ellenállatot.
A végeredmény egy nagyon olcsó, párszáz forintból megépíthető nagyon látványos futófény lett.

[b][i]A melléklet, ami 2 hozzászólással odább volt, sérült volt. Légyszi, tedd fel még egyszer! Kösz: Moderator
(#) milan válasza milan hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

:yes:
(#) Frankye válasza milan hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

Köszi!
(#) milan válasza milan hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

Amindenit neki!!!
Csináltam házilag egy optocsatolót!!! Lereszeltem egy öreg fémtokos tranyó tetejét,kiraktam napozni , és a kollektora és az emittere közt úgy viselkedett, mint egy fotodióda.
Akinek kell, esetleg gyárthatok rendelésre ilyen optocsatolókat.(csak vicc volt)
Jó mi???
(#) Frankye válasza milan hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

Hehe! Régi trükk, de - már megbocsáss, ezt szokták mondani - "az újszülöttnek minden vicc új"...
Régen - értsd: amikor a félvezető technika nem volt ennyire elterjedt, meg nem nagyon lehetett hozzájutni az olyan ínyencségekhez, mint a fotodióda, vagy ha igen, akkor is aranyáron - szóval régen ez bevált és használatos módszer volt.
(#) milan válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

Oké nem szóltam!!!
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /

De azért a legnagyobb öröm mikor valaki magától jön rá az ilyesmire
De azért ragassz rá valami átlátszót lehetöleg por sőt ha lehet légmentesen mert ha szabadon hagyod rövidesen beledöglik.
(#) m.joco hozzászólása Ápr 12, 2007 /

Szóval lassan nekiállok megcsinálni a futófényt(amiben egy 555 és egy 4017-es IC van, 6 LED), már megvannak az alkatrészek.Nos én a PC-mbe szeretném tenni. Frankey szerint az 5 voltra kössem. Na most a 4 eres tápkábelből melyik kettő az 5 volt? És melyik +? És mekkora a cucc áramfelvétele? Ha véletlenül valami tönkre menne benne, nem nyírhatja ki a tápot????? Tegyek olvadóbiztosítékot a kapcsolásba? Előre is kössz!!!!!!!
(#) Frankye válasza milan hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /

Semmi gond!
Az viszont tényleg jó érzés, amikor az ember felfedez valami effélét!
Ferynek egyébként igaza van, a porvédelemről jó, ha gondoskodsz, mert különben elég hamar tönkremegy...
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /

Onnan tudom ezt, hogy rendesen megszivtam kb 20 - 25 évvel szelőtt. BC 301- böl csináltam egy alkonyat kapcsolót és kb egy hónap után megdeglett, Kicseréltem ujabb egy hónap. Háromszor cseréltem ki mire egy öreg szaki felvilágositott a burkolás jelentőségéről. Utána ment vagy tiz évig.
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /

Jaja! Teljesen igazad van! Nekem nem jutott ugyan eszembe, de nagy igazság...
(#) vegyészmérnök válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /

A PC tápnál fekete a föld, piros a +5 V, sárga a +12 V. Ha 5 V-ra akarod kötni, akkor a fekete és a piros közé kösd be. Az áramfelvétele néhányszor 10 mA. Ha 100 mA-nél nagyobb, akkor az már gyanús. A PC tápnak ez nem nagy terhelés, rövidzár esetén pedig kikapcsol a táp (a géped meg elszáll ). Amúgy a tápban van biztosíték is.
(#) m.joco válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

Szerinted akkor beleszereljem? Nem akarom, hogy elcsesződjön a gépem
Vagy lehetne még valamit beletenni, hogy biztonságosabb legyen?
(#) fureszk válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 15, 2007 /

ha elemről megy a tápról is menni fog.
(#) milan válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Köss a villogóddal sorba egy 22Ohmos ellenállást, ezután azt csinál a villogód amit akar, a táp nem száll el!
(#) m.joco válasza milan hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Nekem feljebb azt mondták, hogy mindennyik LEDdel kössek még sorba egy 180ohmos ellenállást, mert az kimaradt a kapcs rajzból. Akkor elég volna az is?
(#) m.joco hozzászólása Ápr 16, 2007 /

Vagy te úgy érted, hogy mielőtt rákötném a +ot a tápból, oda iktassak be még egy 22 ohmos ellenállást? Nem lesz nagy a feszültségesés?
(#) Fery válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 16, 2007 /

Szia. Nem lesz nagy, viszont nem engedi túlterhelni a tápot. Mégha csont zárlatos lesz is a kütyüd akkor sem tud ott 220mA-nél nagyobb áram folyni azt viszont gond nélkül viseli a táp

Tényleg nagyon köszi, az életbe nem jöttem volna rá erre az egyszerű megoldásra. Én meg má mindenféle relés kapcsolón gondolkodtam meg olvadóbitosítékon

És még egy kérdés: Nincs 22ohmos ellenállásom, de a múltkor vettem és kimaradt egy 27ohmos/2W ellenállás. Ez is megfelelne? Ezzel még kisebb lenne az áramerősség, de kérdés, megfelelne(feszültségesés, össz áramerősség)? Nem okozna gondot a futófénynek a rá eső teljesítmény csökkenése?

AMÚGY NAAAAGYON KÖSSZ!!!

Attól függ mennyit fogyaszt a kütyüd de szerintem elég
Számold ki ? 5 Volt : 27 Ohm = 0,185
azaz 185 mA tehát ennyit enged a kütyüdnek.

Aztán 5 Volt szorozva 0,185 Amper = 0,925 W tehát egy 1 wattos ellenállás elég.

http://fazksg.ingyenweb.hu/keret.cgi?/knight%20rider%20fenyeffekt1.htm

Ez az a kapcsolás, lehet hogy majd valaki meg fogja tudni mondani.
(#) vegyészmérnök válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 16, 2007 / 4

Szerintem ellenállás helyett inkább egy olvadó biztosítékot kellene bele tenned ha annyira félsz (100 mA-est, vagy max 200 mA-est) és akkor nem kell a a feszültségeséssel foglalkoznod, tehát biztos nem fognak halványabban világítani a LED-ek. Egyébként előbb kipróbálhatnád elemmel, hogy rendesen működik-e. A tápban van biztonsági áramkör, rövidzár esetén kikapcsol, ilyenkor a gépednek olyan mintha áramszünet lenne, és ebből tudod, hogy a villogóddal gond van...
A 180 Ohm-os ellenállásból egy is elég, ha a LED-ek közös pontja és a föld közé kötöd be.

Szia
Tehetsz bele 27 Ohm-ot, vagy egy 200mA-es biztositékot is ha akarsz de ne aggodj már ennyit.
Rakd már össze azt a kütyüt, Ha elemről elindult és nem robbant szét a kezedbe akkor a tápodból se lesz mühold.

Annyit gatyázol vele, hogy kimegy a divatból mire kész lesz. Bátorság, ugorj neki.
:yes:
(#) m.joco hozzászólása Máj 7, 2007 /

Hellótok. Megépítettem a kapcsolást, műxik(vegyészmérnök segitségével és utasításaival!). Szeretném megkérni a modikat, ha jóváírnának vegyészmérnöknek pontokat segítségéért :yes:
Nincs szó csalásról, tényleg sokat segített. Kérem válaszoljatok, ha lehetséges.

Ő erről nem tud(háta mögött kérlek benneteket). Ezzel szeretném neki megköszönni. Köszönöm
(#) Moderátor hozzászólása m.joco hozzászólására (») Máj 17, 2007

Megoldjuk!
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /

Köszi

És itt van róla 2 kép. A képek csalókák, a cucc jól műxik, nem világít egyszerre több LED.
(#) Frankye válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /

Nincs mit.
Jól néz ki! (Esetleg, ha nagyméretű, téglalap alakú LED-eket tettél volna bele, közvetlen egymás mellé, még KIT-esebb lett volna, de ez már tényleg csak kötekedés... )
(#) Mickey5 hozzászólása Okt 3, 2007 /

Sziasztok!
Úgy látom, elég későn találtam rá erre a topicra .
Szép ez a Knight Rider-es futófény de szerintetek mivel kellene kiegészíteni a kapcsolást, hogy valóban úgy működjön, mint az eredeti? Emlékezzetek csak! Egyszerre több lámpa is világított különböző fényerővel, mert a kikapcsolt lámpák fokozatosan aludtak ki. De úgy emlékszem, hogy a bekapcsolásnál azonnal teljes fénnyel világított.
(#) Blint válasza Mickey5 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Benne van a kérdésedben a válasz , mivel LÁMPÁK voltak benne (plusz valószínűleg mindegyiken kondi de ez csak az én ötletem). Leddel elég nehéz lenne megcsinálni, csak ha nem a halványulást PWM-mel oldod meg, de az felejtős egyszerű integrált áramkörökkel.
Következő: »»   7 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem