Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   27 / 62
(#) magery válasza Directors hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Akkor kotyogok én is. kb. 14 éve mikor még nem vágtam ezt a témát, én úgy javítottam meg egy QUAD405-ös erősítő egyik oldalát hogy egymásmellé tettem őket és multival mindkét nyákon azonos pontokon mértem. Így kb. 10 perc alatt meglett a hiba semmi hozzáértéssel. Szerintem ez neked is be fog jönni.
(#) Directors válasza magery hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Ezt még nem próbáltam.Feszültségeket mértél ugye?
(#) magery válasza Directors hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Nem, a nyákok nem voltak bekötve. Sima ellenállás és dióda méréssel méregettem.
(#) r3pl4y válasza magery hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Igen erre gondoltam én is amikor a méregetést emlegettem.. szépen mind a két kapcsoláson végigmérni mindent ellenállás és dióda mérővel sokszor így is könnyedén kibukik a hiba... és sokszor nagyon primitív ez a hiba Velem volt már, hogy amikor lecsíptem egy pici lábat az belesett és beleragadt a nyákba.. gondolom a folyatószer miatt ami az ónban volt... olyan kicsi volt ez a darab, hogy észre nem vettem, de arra pont elég volt, hogy 2 vezető sávot összevezessen... gondolhatjátok nem lettem ideges, hogy a figyelmetlenségem miatt szívtam vagy 2 órát mire meglett a baj..
Na szóval csak azt mondom, hogy amikor már idáig fajul a dolog, hogy minden jónak tűnik de mégsem megy akkor ilyen primitív módszerekhez kell folyamodni, és előbb vagy utóbb de tuti meglesz a baj.
(#) Directors hozzászólása Júl 15, 2010 /
 
Meglett a hiba.Vagy is nem is volt hiba.Az 1k poti nem a legnagyobb állásba volt.
(#) a6futand hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Én még az eredeti KD mester féle nyákra készítettem el a B5-öt (az ami a cikkben van, nem dual mono táp) már több mint egy éve, van rajta egy kis brumm amivel akkor nem foglalkoztam. (amúgy nagyon szépen szól). Már mindent csináltam vele, kiszereltem a dobozból, visszatettem, levettem a védöföldet (kettös szigetelésü lett), huzalokat rövidebbre vettem, átrendeztem ..., de nem értem el semmit. Na most szereztem egy szkópot, gondoltam kiderítem hogy honnan jön a brumm.

A brumm mindkét csatornán egyformán rajta van, rövidre zárt bemenet mellett ugyanakkora amplitúdóval mint ha nyitva hagyom. Tök mindey hogy terhelve van -e az erösitö (4 ohm) vagy sem, a szkóp mindig ugyanazt mutatja. A hangereje állandó, ha elég hangos a zene akkor észre se lehet venni viszont amikor halkan szól vagy csendben kéne hogy legyen akkor zavaró.

táp: 2x 10.000 µF + 1000 µF + 1 µF mindkét ágban (összesen 40.000 µF meg még némi apróság)

Lefotóztam a szkópot, úgy néz ki hogy a tápokon üresjáratban (nincs kivezérlés, rövidzár bemenet) van egy-egy 10 mV amplitúdójú háromszög, ez így normális?

A 68 ohmos ellenállás után a gyengeáramú rész tápja sokkal simább, a 100 µF-okkal párhuzamosan még betettem kondikat, így itt egy kb. 1 mV amplitúdójú zavart mértem (már ha pontos ennyire a szkóp egyáltalán). A zenereken nem találtam mérhetö zajt. Viszont ami érdekes, hogy az MPSA-k bázisán és emitterén kb. ugyanazt találtam mint a 68 ohm után a tápon, a kollektorokon viszont 10x ekkora zajt, kb. ugyanazokat a tüskéket mint ami a teljes végfok kimenetén van. A zaj innen változatlan formában kijut a kimenetre, a darlington tranyókon és az MJL-eken is tök ugyanúgy néz ki, és az amplitúdó is kb ugyanaz.

A tüskék (lásd a képeken, a file nevében benne van hogy mi az) mintha a háromszög nagyobb frekis komponenseinek kiemelései lennének, a brumm pedig ezekböl a tüskékböl áll, amik hálózati frekivel ismétlödnek. A kimeneten ezek amplitúdója szintén kb. 5 - 10 mV, ami a 4 ohm-os hangszórón már elég messziröl zavaró ha egyébként csönd van (szobában használnám, alkalmasint film nézéshez is).

Más találkozott ilyen zajjal? Lehet az hogy kevés a 2x 10,000 µF + 1000 µF mindkét tápon? Hogyan tudom elüntetni ezeket a 100 hz-el ismétlödö tüskéket, vagy valami alig hallható szintre lecsökkenteni öket?

A válaszokat elöre is köszönöm!
(#) kadarist válasza a6futand hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Szia!
Nem azért, de egy 5mV-os brummot meghallasz? Olyan furcsák ezek az osztásértékek. Nem a mérőfel meg a kábel szedi össze a brummot a környezetből, és azt látod?
(#) a6futand válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Bocsánat, a kételkedés jogos. A méröfejben található 10-es osztót elfelejtettem figyelembe venni. Az elöbb írt összes feszültséget 10-zel kell szorozni, a kimenö brumm tehát az 50 - 100 mV-os feszültség tartományban lehet.
(#) kadarist válasza a6futand hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Mérőfej nélkül, 1:1-es oszással (osztás nélkül) vizsgáld a kimenetet (is). Ilyen kisimpedanciás forrást jobb mérőfej nélkül vizsgálni.
(#) Alkotó válasza a6futand hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Azt javaslom, próbáld kicsit másképp megközelíteni.
Pl. tegyük fel, hogy földhurok okozza a bajt. Ekkor az első lépés, hogy az egyik csatornát kikötöd a rendszerből. Általában elég ha kiveszed a két biztosítékát, és lekötöd a GND-t a csillagpontról, de ha valóban ez a hiba, akkor az is megszünteti ha az előzők helyett, az egyik csatorna bemeneten lévő árnyékolt kábelt lekötöd (mindkét "lábát").
A végfokot eleve úgy próbáld ki, hogy a bemenetén nincs kábel, csak rövidre van zárva. Ez az állapot kell a legcsendesebb legyen.
(A B5 nagyon jó konstrukció, rendkívül érzéketlen a huzalozás hibáira. Ezért még sokat segítene, ha hitelesen lerajzolnád, mit hová kötöttél be (-erősítő - kimenet - bemenet - trafó - greatz - puffer -)
(#) r3pl4y hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Lassan nekikezdek én is megépíteni egy B5-öt. Alkotós tervek alapján. Azonban úgy néz ki, hogy idő és pénz hiányában sajnos lassan fog haladni.

Először a táp részt gondoltam, hogy megépítem.
Itt lenne egy-két kérdésem.

Először is, hogy ez a relé megfelel e nekem: RELAY-MY2-24VDC Bővebben: Link? Van belőle 24VAC is, de gondolom nekem a DC kell. Van egy ilyen az adatlapján: "LED-es tekercs működés visszajelzővel" na ez most pontosan mit jelent? Mert épp ez lenne a következő kérdésem, hogy miképp lehetne megoldani azt, hogy kitehessek egy ledet az előlapra ami jelzi, hogy kapcsolt a relé... azaz, hogy nincs semmi hiba a védelemmel, mert nem láttam ilyen ledet a kapcsi rajzban, lehet azért mert tök felesleges és csak nekem kellene ez?
Az utolsó kérdésem pedig a kondikra vonatkozna... jellegzetesen azokra amik a 4-4 puffer között vannak és amik a dióda hidak és a pufferek között vannak... ezek milyen típusúak? Milyen néven keressem őket? Mert gondolom célszerű lenne ugyanolyanokat beszerezni mint ami ezen a képen is van: , mert gondolom direkt ilyen méretre van készítve a terv.Bővebben: Link

Több kérdésem nem is lenne a táppal kapcsolatban.
(#) ptesza válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
A relé szerintem megfelelö.


Olyan led-et én is készítettem, és ezzel méreteztem.

Nálam 2k7 ohm lett sorosan.


Ja ,hogy te az ALKOTÓ féle verziót építed.

Közötte szerintem , remixes fólia kondik látszanak 1µF es fóla. MKT vagy ha jobbat akarsz akkor MKP -t keress.
(#) r3pl4y válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Köszi a segítséget... arra már rájöttem, hogy ami a híd és a pufferek között van az fólia lehet... 100nF -esek csak azt nem tudom még, hogy melyik méret RM7.5 RM10 meg RM15 van HeStore kínálatában...

Ami a 4-4 puffer között van ezt nem tudom mi lehet... mert olyan kondi a "világon nincs" Legalábbis HeStore -nál én olyat nem láttam... tudom, hogy létezik meg lehet is kapni meg minden mert már láttam itthon is az egyik boltba olyat, de én még soha nem használtam olyat és nem tudom mi lehet a neve...gondolom a képen látszódik, hogy melyikeket mondom... amik ilyen fekvő henger alakúak...

A lednél nem az előtét ellenállás méretezéssel volna gondom hanem, hogy hova kellene beiktatni... mert ha már berakok egy ledet akkor úgy alakítanám a nyákot is, és akkor úgy marom ki, ezért érdekelne... de ha túl bonyolult beleiktatni akkor végülis nem kell az, csak gondoltam jó lenne ha az előlapon is jelezné valami, hogy minden rendben a védelemnél.

Ja és igen, én az ALKOTÓS változatot akarom megépíteni... nagyon tetszenek ugyanis a tervei... TDA7294 -et is az ő tervei alapján készítettem el és tökéletesen bevált
(#) ptesza válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Ami a pufferek között van azok az 1µF-es ek. Nem muszáj pont olyan típust használnod. A nyákot nem néztem át , de biztos vagyok benne , hogy több méret is beépíthető.
Szerintem ALKOTÓ ilyenkondikat használt.

A ledet simán a relé tekercsével párhuzamosan kötöttem. 24 V-ra méreteztem az előtétet.


Követem a 7294-es topikot ,de nem emlékszem ,hogy bemutattad volna. Várjuk!
(#) Alkotó válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
A LED "kétélű fegyver". Jól mutat eleinte, de hamar kiderül, hogy nincs rá szükség igazából. (Az erősítő jó, jól működik, és miután készen van, minket nem érdekel a háttérben mik munkálkodnak. Ha meg baj van, akkor már úgyis "szerszám" kell). Valamint 10-20mA áram folyik rajta, ami azért nem olyan nagyon sok, de ha a reléhez képest nézed
(pl. DC24V/800R=30mA), akkor azzal nagyon jól összemérhető, nagyjából 30%-al növeli az áramigényt. Ez azért nem lényegtelen, mert egy lényegesen nagyobb tápfeszültségből stabilizáljuk -elég szellemesen- a 24V-ot, tehát ha nem muszáj, akkor feleslegesen ne melegítsük az áteresztőtranyót. De ha a szíved vágya egy led, akkor nyugodtan kösd párhuzamosan a relé tekercsével (előtéttel együtt, ami ha 2,7k-s, akkor 9mA fog nagyjából a leden folyni).
A "sárga" kondi nem kulcskérdés. Sokan a szükségességét is vitatják. (Pl. én nem hallom a különbséget ha ott van ez a kondi, vagy ha nincs. Ettől szerintem fontosabb, hogy a puffer két darabból legyen, mert azt már én is hallom.) Azt nem hinném, hogy nagyon drága MKP-t kéne oda tenni, inkább olyasmi lenne célszerű, amit találsz otthon. Ha viszont veszel valamit, akkor mondjuk egy 4,7µF-os MKT javasolnék (nálam 1uf-os REMIX-ek vannak).
(#) r3pl4y válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Így gondoltad a ledet, mint ahogy a képen is van? Bocs az ocsmány paintos kép miatt

És igen ezek lesznek szerintem azok a kondik... én sehol nem találtam ezt olyan webshopba ahol kép is van... HQVideo-n nem találtam meg ezt a típust pedig onnan akarom majd rendelni ezeket mert onnan rendelem majd a Tranyókat is (MJL) meg a 680-as Wima kondit is ami a végfokra kell... de ezeket nem találtam...

Igen nem is tettem képeket, mivel ez lett az első erősítőm (TDA7294) és ilyen fa dobozba építettem bele.. ami hát elég kiábrándító lett szerintem sajnos ilyen fa megmunkálásához nem nagyon van itthon szerszámom... mondjuk fémhez se... pedig ezt majd egy normális fém dobozba akarom építeni már ki is néztem neki egyet: Bővebben: Link ilyet csak nagyobb méretbe... normál Hi-Fi méretbe 440-es hosszal... mondjuk szerintem ez jobb lesz mert nem tervezek bele semmi olyat amit vágni kell és nem fúrni magyarán minden kör alakú lesz még a bekapcsoló gomb is bár hátul a csatlakozók érdekesebbek lesznek majd... mondjuk gombok lehet nem is lesznek rajta ha építek még külön előerősítőt is... mert akkor ugye azon lesz minden...

Na szóval a TDA-ról azért nem készültek képek, mert ez a dobozolás amit én kreáltam neki az hát enyhén szólva is förtelem szerintem...

1510t.jpg
    
(#) r3pl4y válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Ilyenre gondolsz az 1µF-sek helyett? Bővebben: Link és akkor amik a híd és a pufferek között vannak azok meg 100nF-s MKT-k ugye?

Hát ez a led kérdés csak azért fordult meg a fejembe mert az valamiért olyan megnyugtató nekem, hogy látom, hogy minden rendbe van védelemnél... meghát így is szinte semmi nem lesz az előlapon mondjuk lehet, hogy plusz egy led még hülyébben is nézne ki ha ott lenne, szóval lehet, hogy ez tényleg nem kell nekem.
(#) ptesza válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Pont így kötöttem be én is.


Te vagy tudtommal az első utánépítő
(#) Alkotó válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
A képen lévő relé nem jó, ha az én tervem alapján építed a tápot és a védelmet. "Kétáramkörös" kell! Pl. én az SZR-LY2-1-24DC relét kedvelem. Ez kétáramkörös, és megbízhatóan kapcsol 10A-t. Nagyjából 4mm-es átmérőjű érintkező pogácsák vannak benne, amik engem megnyugtatnak. Az ára bruttó 1000Ft körül van. http://www.tekkna.it/open2b/var/catalog/product/files/789.pdf
(#) r3pl4y válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Mármint milyen utánépítő? gondolom nem B5-re gondolsz, hanem a TDA-ra és abból is az Alkotósra nem? Vagy nem értem, hogy lehetek én az 1.
Ha arra gondolsz, hogy én építettem először után az Alkotós félét akkor, azért választottam azt, mert nagyin tetszett a terv.. nézegettem már egy párat de valahogy mindig az ő tervei tetszenek a legjobban... minden szépen megvan... csodás 3D-s rajzolatok minden.. nagyon korrekt munka amit ő kiad a kezéből szerintem.
Ezért akarom most is az Alkotós félét építeni ... itt is az tetszik a legjobban... csak ezek a számomra fura kondik jólvan hát kezdő vagyok elvégre még meg kell ismerkednem néhány dologgal, de ez másképp nem megy csak ha megkérdezlek titeket mestereket.
Egyébként TDA-ba se bántam meg, hogy azt a tervet választottam, mert semmi gondom nem is volt az építéssel / élesztéssel.. minden ment simán, semmi brumm meg semmi probléma nem volt... a hangjáról meg most itt már nem OFF-olok többet.
(#) r3pl4y válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Gondolod először nem azt akartam megvenni bele? Mármint ezt: SZR-LY2-1-24DC csak ezt se találtam meg HQVideon... az a baj, hogy nem akarok 86 helyről rendelgetni mert úgy sok lesz a postaköltség.. Itt HQ-n meg találtam MJL tranyókat is meg Wima kondit is meg akkor ezek szerint a többi kondit is... akkor csak relé nem lesz jó innen... na majd megnézem hátha itt helybe lesz olyan.. csak most éppen valamiért rossz a weboldala annak a boltnak ami itt helybe van.

Köszi egyébként a segítséget mindenkitől. Szerintem több kérdésem nem is lesz a táppal kapcsolatban és a védelemmel kapcsolatban... Majd a végfokok

Azért lehet, hogy majd felteszek képeket a TDA7294-ről is a topicjába ha valaki kíváncsi rá... bár ez tényleg nem egy szépség
(#) Alkotó válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
A relét pl. itt megkapod.
Esetleg hagyd ki teljesen a HQ-t, és válasz egy másik forrást. Már említettem, hogy én maximálisan elégedett vagyok ezzel a bolttal. Itt nekem is, neked is összeszedik amit kérsz, és egyetlen helyről megvan minden. Kérj ajánlatot tőlük, hátha megteszik.

Lomexben.JPG
    
(#) r3pl4y válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Igen említetted már az elektroart-ot... de azt nem hittem volna, hogy olyanokat is összeszednek ami nincs a listájukon... hát akkor azt fogom megpróbálni majd, hogy írok nekik, hogy mi kell és hátha.. rendeltem is már tőlük ilyen ellenállás kiszerelést is egyébként.. mindenből 20-at Az mindig kell..
(#) Alkotó válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Éppen ez a lényeg, szinte bármit megszereznek, és általában elég jó áron. Hívd őket fel, Kerekes Jánost keresd, aki szóban, azonnal tud szinte bármire felelni (árakra, határidőre, stb.)
(#) DjPeat hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Sziasztok.
Első kérdésem hozzátok az lenne hogy a B5 típusú végfokot szeretném össze rakni. És el kezdtem össze írni az alkatrészeket és több apróbb dologba botlottam be.
Az első az hogy a végfokba 0.6W teljesítmény ellenállást rakok bele és nem 0.5W az valami változást okoz e? A másik kérdésem pedig hogy a nagyobb méretű ellenállások hány W legyenek. A harmadik kérdésem meg az lenne hogy a képen bejelölt ellenállásoknak mekkora is az értékük mert nem tudom
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Sziasztok további jó böngészést az oldalon.
(#) Alkotó válasza DjPeat hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Ahol ezt a mellékletet találtad, oda elvileg rajzot is tettem fel. Azon meg szoktam adni minden alkatrészértéket. Ha mégis lemaradt valami, akkor kérdezz rá pozíciószám szerint, mert nem látok semmit bejelölve a mellékleteden.
A 0,6W-os ellenállás természetesen jó bele, ahová pedig "nagyobbat" rajzoltam, azok mind 2W-osak (ahová nagyobb kell, ott már eleve többet terveztem párhuzamosan kötni).
(#) DjPeat hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Szia.
Köszönöm előre is a segítségedet.
A végfok panelnél nem egyértelmű a számomra egy pár darab ellenállás értéke. (de szerintem csak számomra nem ) Az R29 R30 R31 ellenállásokról lenne szó.
Meg hogy ha nem vagyok pofátlan meg kérdezném azt is tőled hogy ha +/- 30V trafóval hajtom meg baj lesz e. Mert +/- 28V trafót nem találok sajna. Meg a másik kérdésem hogy ha egy trafóval hajtom meg a két panelt nem külön trafóval lesz e valami váltózás, és hogy te mekkora teljesítményű trafót ajálsz ehhez a kapcsoláshoz.
Előre is köszönöm.
Szia.
(#) DjPeat hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Szia.
Bocsi lehagytam még egy diódába vagyok bizonytalan.
A jelölése D1 D2 és azt írtad oda hogy Z12V és ilyet nem találtam. Lehet hogy rosszul kerestem.
Köszönöm még egyszer .
Szia.
(#) Alkotó válasza DjPeat hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
R29 = 3db 1 ohm / 2W párhuzamosan
R30 = 3db 1 ohm / 2W párhuzamosan
R31 = 1db 3,3 ohm / 2W párhuzamosan
Z12V jelentése: 12Vos zénerdióda
Trafó: váltó 30V-os tekercsekről nyugodtan mehet a szerkezet, ez nem okoz gondot. A +-30V-ot nem értem, ez nem egyenfeszültség. Nem kell két trafó, de ha az én kialakításomat építed, akkor külön tekercsrendszer kell mindkét csatornának. Ez összesen 4db független szekundert jelent, ami tekercsenként lehet 28V, vagy 30V-is. Ehhez igazodik a tápegység panel.
Így elkerülhető a két csatorna földelésének "összegabalyodása" (mintha "DUAL-MONO" kialakítást csinálnál), de mégis megmaradnak a nagyobb trafó előnyei.
A teljesítményt illetően sokféle nézet létezik, de ha a szélsőségektől eltekintünk, akkor általánosan igaz, hogy az összes kimenő teljesítménytől 50-100% nagyobb trafó kell. Az én B5-ömben, ha jól emlékszem 400VA-es trafó van, de biztosan elég 300VA-es is hozzá itt egy fotó róla
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Nem jól emlékeztem, konkrétan a melléklet szerinti trafó van az enyémben, amivel szerintem tökéletes.
Következő: »»   27 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem