Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED - Miértek hogyanok
 
Témaindító: KisBors, idő: Máj 15, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 12
(#) mrobi válasza spyker hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
A fény erősségét az előtét ellenállás méretével tudod változtatni. Azaz ha erősebb fényt akarsz kisebb előtét ellenállás, ha gyengébbet akkor nagyobb előtét ellenállást kell használni.
(#) spyker hozzászólása Jún 4, 2010 /
 
A ledeknel a fokot, mire ertik? Arra, hogy milyen szogben vilagit?
(#) mrobi válasza spyker hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Igen arra. Ha autóba akarod akkor szerintem a 120°-os jó lesz neked.
(#) rhino válasza spyker hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Először is:

nem tudom, milyen autód van, de a bilux izzók álltalában 5W/21W értékűek. Ez azt jelenti, hogy a féklámpa kb 4x olyan erővel világít, mint a helyzetjelző. A led tipusától függ, hogy a rajta átfolyó áramerősség változására a kibocsátott fényerősség logaritmikus, lineáris, vagy a kettő kombinációja. A hétköznapi led kb így működik: elkezded növelni az áramerősséget, és egy darabig hiába növeled, nem világít. Aztán picit pislákol, elkezd világítani, nő a fényereje, aztán egy ponton nagyon sok változtatás is csak kis fényerő erősödést eredményez. Aztán elhalványul, pislákol, és elpukkad. (vázoltam mondjuk egy 0-60mA-es skálát)

ebből a skálából kell neked megoldani azt, hogy télen, esetleg koros, lemerülőben levő akkumulátor esetében , indítózás közben (kb 9V), és jó akksival,3000-et pörgő motornál, (14,4 V) is mindig ugyan úgy viselkedjenek a ledek: gyulladjon fel mindig, amikor kell, ne kapjon túl nagy terhelést (áramot)soha, és megtartsa az 1:4 arányt a fényerővel.

most szólok, ezt előtét-ellenállásokkal nem lehet rendesen megcsinálni. Már az sem egyszerű, hogy 10 és 14,4 volt között mindig ugyan olyan fényereje legyen...Használj valamilyen áramgenerátor -áramkört. Én ezen a weblapon találtam olyat, ami 8-16V között folyamatosan 40mA-t biztosít. Ez pont 2 sor LED (az általam használt LED nominális áram-felvétele 20 mA volt). Ha jól emlékszem, 2 tranzisztor és 3 ellenállás kellett bele, az ellenállások mértékének változtatásával 5-60 mA között változtatható a kimeneti áram.

Vagy csinálsz 2 áramkört, az egyik lead mondjuk 13 mA-t, a másik 50-et, és ezekkel meghajtod. Vagy, a fékpedált úgy kötöd be, hogy az egyik ellenállás mellé "párhuzamosítson" még egyet, így az eredő ellenállás kisebb lesz, az áramkör nagyobb áramot fog kiadni.

Nem biztos, hogy az általad használt led 10mA-en 1/4-ed annyi fényt ad le, mint 40 mA-en. Ha pl 20 mA-a normális terhelés, lehet, hogy 5mA-en fel sem gyullad.
Éppen ezért, az 1/4-ed fényerő kiszámításához szükséges áramot a led dokumentációban levő grafikonnal tudod jó megközelítéssel kiszámolni.

a másik: én a motoromnál a ledekkel sokkal jobb eredményt értem el, ha a foncsor felé fordítottam. 15-20 fokos ledek, borostyán-sárga, és 10 db olyan fényt ad, mint a korábbi izzó. A foncsor szétszórja minden irányba, nem kell vele foglalkozni.

Ha profin akarod megoldani, akkor megnézed a led doksiját, hogy mi az az áram, amit károsodás nélkül elvisel pulse üzemmódban. Időzítés, pvm, áramgenerátor, és már van is egy sokáig megbízhatóan, a vártnál nagyobb fényerővel működő led-izzód
(#) rhino válasza mrobi hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
sorban lenne a 3 led? vagy párhuzamosan?
Elmondom, mit csináltam: beírtam a két o betűs keresőbe, hogy

LED üzemeltetése 1.5V-ról

és volt rá találat ! Meglepő, nem?
Szerintem próbáld ki te is...
(#) mrobi válasza rhino hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
De nem tudom hogy az nekem jó lenne-e mert a tápfeszültség 4,8V lenne. A ledek párhuzamosan vannak. A ledeknek 3,6V-ot szeretnék adni.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
A led bekötésekkel nincs is bajom. Csak nem ellenállásokkal akarom megoldani mert ha merül az elem akkor csökken a fényerő. Tehát valami más kellene.
(#) rhino válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Idézet:
„rhino rossz passzban volt..”


Igen, sajnos igaz, ezúton is elnézést kérek.
Ráadásul, a kérdést is félreértettem, bocsánat.
(#) kormoran hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
LED-eknél van valami meghatározó adat, hogy maximum mekkora feszültségű tápról lehet üzemelni? Vagy csak megfelelő ellenállás kell bele és akár 230V-on is működne?

Konkrétan ilyen paraméterekkel rendelkező UV LED-eket szeretnék párhuzamosan kötni 4,5V-os vagy 9V-os elemre:
- Méret (mm) : 5mm
- nm: 390~395
- Nyitó feszültség (V) : 3.2 ~ 3.8
- Fényerő (mcd) : 2000mcd
- Sugárzási szög : 20 ~ 25
- Max Power Dissipation : 80mw
- Max Continuous Forward Current : 30mA
- Max Peak Forward Current : 75mA
- Reverse Voltage : 5~6V
(#) banyaiakos válasza kormoran hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 1
 
(#) kormoran válasza banyaiakos hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Tehát működik, kössz .
(#) prst14 hozzászólása Júl 7, 2010 /
 
Hali!

Érdekelne hogy tudja e valaki :
A kijelző alatti fény forrás az micsoda?
Miből készül ,miből van?
Hogy lehet életre kelteni?
2 érintkező van ,már forasztottam rá kábelt...
Ha valakinek van valami ismerete róla kérem jelezze...
(#) punkkazy hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Üdv!
A kocsim alá gondoltam eszkábálni valamilyen világítást. Valami olyasmit mint a neon, de LED-ekkel.
Gondoltam arra, hogy veszek LED szalagot, és azt felragasztom a padlólemezre. Viszont ez nem egy olcsó mulatság, illetve a szórási szög kicsi lenne.
Valahol láttam, hogy két LED-et egy plexi (vagy valamilyen műanyag) rúd végébe helyezve "fénycsövet" csináltak. Ez mennyire járható út? Attól tartok, hogy a végén egy optikai kábelt kapok, szóval hogy nem jön ki belőle fény.
(#) banyaiakos válasza punkkazy hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Hali! Ha elfogadható fényerőt és eloszlást akarsz, akkor sok LED kell. Az üvegrúd meg tényleg nem jó ötlet.
(#) punkkazy válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Hát igen, ez itt a baj. Utána számolgattam, hogy ha az egyes LED-ek 20mA-t esznek, akkor 1m-es csík esetén (60db LED van rajta) 1.2A-es áram fog adódni. Azonban gondolom nem 20mA szükségeltetik ezeknek a nagyobb fényerejű LED-ek üzemeltetésére, szóval ettől csak több kell nekik.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza Frankye hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Hát ebben azért nem adnék igazat, hisz, ha csökkented a feszültséget, akkor a led is kisebb áramot vesz fel, mert kisebb feszültség esik rajta, azaz halványabban világít.
Ha a gyári 16-18ohmos potmétert átalakítom, hogy 2x16-18Ohm legyen, azaz 32-34Ohmot kapok, akkor már szépen szabályozható a fényereje. De ezt bonyolult megcsinálni, és a tökéletes fényerőszabályozáshoz kb. 50-60 ohm kellene.
Kaptam egy kapcsolást már, ami egyszerű, és bír nagy áramot is, de sajnos oda nem fér el a 2N3055-ös tranyó miatt Ha jól emlékszem ez a típusa, de nem biztos. Nekem max egy BD140 férne ott el, meg egy kis kapcsolás.
Millióegy ledes kapcsolást csináltam már mindenhol elég a feszültséget állítani, nem kell bonyolult áramgenerátoros kapcsolás. Nekem elég egy egyszerű, de kis helyet elfoglaló feszültségszabályozó kapcsolás. Igazság szerint egy 60Ohmos huzalpotméter is elég lenne, de ilyen kis kivitelben nem találtam
Abban igazad van, hogy a led áramvezérelt, de azt ne felejtsük el, hogy csak akkora áramot vesz fel, amekkora feszültséget adsz rá, amit egy ellenállással szabályzol, vagy a ledek számával kitöltöd a feszültségtartományt.
Pl. 12V esetén beraksz 4db 3V-os feszültséget bíró ledet (Zöld, Kék, Fehér, ezek bármelyike bírja), és nem is kell előtét ellenállás, hisz ledenként 3V fog rajtuk esni, azaz 20mA-nél megáll az áramfelvétel. Itt viszont már inkább feszültségosztásról beszélünk, mintsem áramról, hisz a soros tagokon az áram ugyanakkora.
(#) potyo válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Részben igazad van, hogy ehhez a feladathoz valóban elég lenne csak csökkenteni a feszültséget a ledeken, mert az előtétellenállásuk miatt ha a kisebb feszültséget adsz rá, akkor kisebb áram is folyik, vagyis kisebb fény lesz.

Viszont abban meg Frankyenek van igaza, hogy a led áramvezérelt eszköz, ezért ilyennek nincs értelme, hogy ledekkel kitöltöd a feszültségtartományt és nem kell előtét ellenállás. A leden az áramot kívülről kell beállítani, a feszültségesés az csak egy paraméter, amivel számolni kell a külső áramkör méretezésénél. De úgy nem tanácsos a ledet meghajtani, hogy egyszerűen három voltot adunk neki. Kis ledeknél még elmegy, de nagyobbaknál, amiknek jelentős a hőtermelésük, azoknál egy ilyen mutatvány végzetes tud lenni.
(#) Frankye válasza potyo hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Köszönöm a megerősítést...
(#) Hobbielektronika2k10 válasza potyo hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Igen mondtam is, hogy a led áramvezérelt, ezzel nincs gond, de a lednek van egy feszültségtartománya amiben működik, általában a fehér, kék, zöld esetében ez 3-3,5V ledtől függően, pirosnál 2-2,2V. Itt sima magasfényű ledekről beszélek, amik 20mA-ert fogyasztanak. Ha nekem van fix 3V-om simán ráköthetem a ledet (zöld, kék, fehér, pirosat nem!), hisz nem fog felvenni 20mA-nél nagyobb áramot, mert ekkora feszültségnél ennyit vesz fel. Ha van nekem 12V-om, és sorbakötök 4db ledet, ott ledenként 3V fog esni, és 20mA fog fogyasztani az egész kör, ott sem kell ellenállás, se áramkorlátozó áramkör. Ha pirosból 6db-ot kötök sorba, megint ez a helyzet, kitöltik a feszültségtartományt, és tökéletesen működnek.
Akkor miben nincs igazam? Mert ti azt állítjátok akkor, hogy amit az imént leírtam, hülyeség, és azonnal tönkremennek a ledek? Miért menne tönkre, hisz a led működéséhez ugyanolyan fontos a feszültség, mint az áram. Nem fog nekem 3V-on 80mA-ert enni, mert nem kell neki, hova használná el? 20mA-ert felvesz, és kész.
12V esetében ugyanez a helyzet. Nekiállnak kinyitni a ledek, elérik a 3V/20mA-es fogyasztást, és kész, többet nem vesznek fel, mert nincs rá szükségük.
Azaz sorbakötés (jelen esetben 12V) esetében tökmindegy, hogy mekkora az árama, ha ugyanolyan típusú ledeket kötök sorba, csak a feszültésége a fontos, hogy kitöltse a feszültségtartományt, és elég ezzel számolni.
Ha a fényerejüket szeretném csökkenteni egy picit, mert pl. 14V-om van csak, akkor a legegyszerűbb megoldás 1-2 sima diódát betenni, és az diódánként csökkenti a feszültséget 0,5-0,7V-al. A fürdőszobai ledes világításnál is így oldottam meg, és 2db diódával már jelentős fényerőcsökkenés érhető el, mert 4db led van sorba kötve 13,4V-ra. Azért diódát használtam, mert azzal egy fix feszültséesést tudok előállítani, függetlenül attól, hogy mennyivel terhelem az áramkört. Ez ellenállás esetében ez nem mondható el, mert ott függ az áramtól is, hogy mekkora ellenállást kell betenni a ledhez.
Teljesítmény ledeknél más a helyzet.
Amiért írtam ezt az egészet, hogy a ti elmondásotok szerint a ledet csak áramgenerátorral lehet müködtetni, és a fényerejét szabályozni. A feszültséggel ugyanúgy lehet, és egyszerűbb is.
Ledezésekkel foglalkozom, soha nem használtam áramgenerátort, és nem is fogok. Van egy labortápegységem, amikor látni szeretném, hogy milyen feszültségtartományok között működik, és ott mennyit fogyaszt, akkor csak a feszültséget állítom tized pontossággal a tápegységen.
Évek óta világítanak, amiket beledeztem, azaz annyira nem lehet rossz az elméletem, amit a gyakorlat is igazol

Így is érthető, nem kell káromkodni.
Frankye
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Elnézést kérek mindenkitől, ha csúnya szavakat használtam.
Viszont nem poénból írtam a feszültségszabályzó fórumba, mert feszültséget szeretnék szabályozni, nem áramot, és nem kioktatást kértem a ledek működéséről. Ugyanis, ha beledezek egy autót, az felvesz X áramot. Ha a tulaj a késöbbiekben szeretne még bele pl. világítós mutatókat, az még kb. X áram, azaz az már 2X áram. Mit csinálok az áramgenerátorommal? Biztos, hogy 1-2 alkatrészt cserélni kell, hogy ugyabolyan fényerőt elérjek. Mi a helyzet a feszszabályzóval? Ugyanúgy tökéletesen működik. Ezért akarok ezt, nem áramgenerátort. Olyan áramkört akarok, ami mindegy mennyit fogyasztanak a ledek, mindig ugyanolyan paraméterekkel állítsa a fényerőt. Más témában is kértem már sokszor segítséget, semmi gond nem volt, nem oktattak ki, mindenki próbálta a legtökéletesebben megoldani a feladatot. Mindig csiszolgattunk rajta egy picit és tökéletes lett. Én nem poénból szeretnék feszszabályzót, ismerem az áramgenerátort, de az itt nem állná meg a helyét tökéletesen, az előbbiekben leírtak miatt. Szóval valakinek valami ötlete, hogyan lehetne megvalósítani, esetleg BD139-BD140-el?
A képen látható kapcsolást kaptam én, de nekem a nagy tranyó miatt nem fér el, ezért gondoltam kisebb tranyóra, hogy ezt a kapcsolást esetleg át lehetne-e variálni. Előre is köszönöm szépen a segítségetek.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Az áramgenerátorra gondolsz? Nem azzal szeretném megvalósítani, az előbbiekben leírtak miatt. De úgy látom felesleges ezen tovább rágódni itt nem kapok megoldást. Amúgy légyszíves írd már le, hogy miben van féligazam, mert amit leírtam azt mind a gyakorlat igazolja Próbáld ki. Felesleges ezen vitatkozni, amikor ti nem próbáltátok a feszültségtartomány kitöltést ledekkel, nincs benne tapasztalatotok ezek szerint, én meg ezzel oldom meg, nem áramgenerátorral, és tökéletesen működik, annyi feszültséget, és áramot vesz fel amennyit én szántam neki, azaz élettartamát nem rövidítve a lednek. További szép napot mindenkinek.
(#) pucuka válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Ez hihetetlen. Értsd már meg, a LED nem izzó! Ha feszültséget kapcsolsz rá, az átfolyó áramot a tápfeszültség belső ellenállása korlátozza csak, (a LED belső ellenállása is nagyon kicsi, nézz meg egy dióda karakterisztikát) ami nagyon kicsi. Ezért hívják feszültséggenerátornak. Ha így használod a LED -et mindegy milyen színű, teljesítményű, a feszültség nem lesz több rajta ugyan (egy pillanatig) de az átfolyó áram nagyon nagy lessz, és az eredmény pukk.
Ilyen dumát, hogy "ennyi áramot szántam neki" Az elektronikában törvények vannak, amik működnek, ha tetszik neked, ha nem, és ha nem ismered őket, neked lesz bajod.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
OK, akkor légyszíves arra adj magyarázatot a törvényeid szerint, ha a led csak árammal hajtható, és korlátozható, akkor, hogyan képes 12V-os fix tápfeszültség mellett tökéletesen működni 4db sorbakapcsolt led ellenállás nélkül, aminek a max ráadható feszültsége 3-3,5V ledenként? Ott mi korlátozza az áramot? A feszültség ledenként 3V, az áram 20mA, ezek mért értékek. Itt is pont akkor a tápfeszültség belső ellenállása? Miért nem vesz fel nagyobb áramot, és pukkan el?
(#) pucuka válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Ezek nem az én törvényeim, én csak megtanultam, és alkalmazom, de láthatóan neked nem megy.
Az ohm törvény elég régi "találmány", felismerés, és működni is szokott. (mindíg)
Nem tudom, hogy milyen a feszültséggenerátorod (tápod), de ha elég nagy a belső ellenállása akkor nincs gond, ez korlátozza az áramot. De kösd rá csak egy rendes feszültségforrásra pl. egy fullra töltött akkumulátorra, és csodát fogsz látni.
szerk :
Amúgy azért nem megy tönkre, mivel azok a LED -dek 3.5 V nál vannak teljesen nyitva, így a 12 v nem nyitja rendesen, de 15 -16 V nál csodálkozni fogsz miért égnek ki sorban.
Viszont ha teszel áramgenerátort, akkor / persze ha oda méretezted / akár 100 V -ot is adhatsz nekik, akkor is csak működni fognak, na ezért kell az áramgenerátor !
Természetes ha a határadatok alatt járatod, akkor nem lesz semmi bajuk, de nem is úgy világít, mint azt egy korrekt áramgenerátorról tenné !
(#) belganarancs válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Én,mint kívülálló ember,segítő szándékkal írom a következő sorokat,békítésképpen!
Szóval itt:Bővebben: Link

ami egyébként egy nagyon szupi oldal,találhatsz kedvedre való kapcsolást.Áramgenerátorokat fogsz találni ledekhez,de kérlek a kedvemért nézd végig,mert kizárt,hogy ne találj kedvedre valót.Amennyit én tudok a ledekről,az áramgenerátorral kapcsolatban az az,hogy bár nélküle is eldöcög a led hosszú ideig,az élettartama áramgenerátorral(vagy előtétellenállással) hosszabb.Az oldalon kapcs.üzemű jó hatásfokú áramgenerátorokat is találhatsz,melyek bemeneti feszültsége egy bizonyos intervallumon belül pl.:5-15V.Gondolom a műszerfal világítására nem kellett több száz led,így egy már linkelt beállítható kimenetű feszültség stabilizátorral állíthatod az áramgenerátorod bemeneti feszültségét,és szerintem valamilyen mértékben ezzel a ledek fényerejét is.
Ennyi jutott hirtelen az eszembe.

Szép napot mindenkinek!
(#) kadarist válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Pucukának igaza van. Áramkorlátozás nélkül nagy lutri LED-et, vgy LED-sort működtetni. Az igaz, hogy 4 db 3V-os led nyitófeszültsége 12V. Így akár be is állhat a névleges áram ezen a LED-soron. De mi van, ha történetesen 13V-ra növekszik a tápfeszültség? Néhány tized voltos feszültségemelkedés többszörös áramnövekedést hozhat magával. A LED-re ne úgy nézz, mint egy ellenállásra, hogy ha növeled a rákapcsolt feszültséget, akkor egyenesen növekszik a áramerősség is. A LED olyan, mint egy dióda. A nyitófeszültség feletti tápfeszültségnél már meredeken csökken az ellenállása, és így káros mértékű áram is kialakulhat. Ezeket a szempontokat figyelembe kell venni.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Igazából 13,7V-ot adok a 4db ledre, ott megy át rajta 20mA. Az ledenként 3,425V. Hiába növelem a feszültséget nem nagyobb a fényereje a ledeknek, azaz felesleges is növelnem, és nem is akarom. Amúgy egy sima 12V-os Alcatel tápegységet használok ehhez a kapcsoláshoz, de van egy labortápegység is, ott szoktam mindent kapcsolást méregetni, tesztelni.
Igen igazad van az áramgenerátorban, amúgy csodás találmány.
Van egy zöld kézi lézerem, abban is áramgenerátor van, és a gyári 3 gombelem helyett (ami működés közben 4,5V-ról leesett 3V-ra a feszültsége) nyugodtan használhatok 3db mikroceruzát, aminek max 4V-ig esik vissza a fesze, ha új az elem, nem enged több áramot a diódára azt hiszem 200mA körül fogyaszt, a 3db gombelem ezt nem tudta, 140mA körül megállt a tudásuk. Emlékszem a régi piacos 5mW-os lézernél kis feszültségnövelés is halálos volt.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Persze igazad van ebben, ezeket figyelembe véve kötöm csak sorba a ledeket. Nem emelkedhet a feszültség, mert ha nem stabil feszültséget ad a tápegység, és ott van a lehetőség, hogy egy feszültséglökés következtében megnő a kimeneten a fesz, az végzetes lenne. Ilyenkor szoktam alkalmazni a 7812-es stabilizátor,t így biztosítva a fix feszt. Ha nagyobbat szeretnék, pl. 13-14V-ot, akkor beteszek a GND lábához pár diódát, így megemeli a kimeneti feszültségét a dióda nyitófeszültségével, azaz 13,4 körüli feszültséghez 2db sorbakapcsolt diódát teszek.
Úgy kell tervezni az ilyen sorbakötést, hogy a max kinyitáson túl soha ne mehessen a led, különben tényleg annyi neki. Próbáltam már nemegy ledet, hogy tized feszültségenként növeltem a feszt, pl. egy piros lednél 2-2,2V-nál még nem volt gond, de 2,3V-nál megnőtt az áram, és ahogy melegedett a led, úgy változott a belső ellenállása, és csak nővelte az áramot, és meghalt.
(#) HeZ válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Kiveséztük a témát és Hobbielektronika2k10 szaktárs is sokadik bejegyzésére végre belátta a LEDek negatív áram-hőfoktényezőjének igazságát:
"és ahogy melegedett a led, úgy változott a belső ellenállása, csak növelte az áramot és meghalt."
off: Az idézetben a három helyesírási hibát javítottam. on:
Voltaképp a "változott" az csökkenést jelent.
A kisáramú (20mA) LED-eknél kisebb a melegedés veszélye (szaktárs munkássága szakszerű ezen a téren), a nagyobb áramúaknál áramgenerátoros meghajtás kell, kivéve ha a gazdag gazda gagyi tápjának ingadozásaiból és/vagy melegedésből következő LED meghalásokat tudja-van kedve finanszírozni.
Jó ötlet: ha az 5 darab 2000 forint/darabárú LEDsor hirtelen kialszik és cserélhetem, tudom, hogy a hőfokuk meghaladta a 80 Celsius fokot
Remélem érzékeled a soraim közötti cinikus cizelláltságot
(#) blackdog hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Ismét egy kérdés egy kezdőtől:
Van pár különböző színű ledem. Azt tudom, hogy más-más a nytófeszültségük stb...
Namost...
Szeretnék sorba/párhutamosan kötni kék-piros-narancs-sárga-zöld ledet. Ezzel nem is lenne gond, de...
Szeretném elérni, hogy azonos fényerőt adjanak.
Ezt hogyan lehet megoldani
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem