Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   17 / 489
(#) Last_Scout válasza Steven19 hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /
 
Naszóval az IC-re két sor van írva:
82800A
M51721SL és egy mitsubishi jellel kezdődik

ennyi láccik, meg hogy ug néz ki mint a tda mittommilyen erősítők, csak ennek egy sor lába van.
(#) Steven19 válasza Last_Scout hozzászólására (») Máj 10, 2007 /
 
Hát bocsi de semmit nem találtam ne hari télleg.
(#) Last_Scout válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 11, 2007 /
 
sejtettem hidd el én is sokat kerestem
(#) tams hozzászólása Máj 11, 2007 /
 
Hello!
Valóban majd 20 ezerből jönne ki egy ilyen óra? ha semmim sincs hozzá?
(#) tams hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
lenne még egy-két dolog!
a távirányító, ha egy szabvány mintájára készül akkor nem lehet, hogy egy itthoni tv, videó távirányító is működésbe hozná? (van itthon sokfajta köztük Philips is)
Milyen pontosságú ez az óra?? tényleg 1 nap több másodpercet is eltér?
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Szia!

Én már megépítettem az órát, és nagyon pozitívan vélekedek róla. Nekem 5000Ft körül jött ki az egész, BP-n az Elektrokontha-ban vásároltam. Szerintem itt a legolcsóbb minden hozzá. (Illetve az LM2941-et a Lomex-ben vettem mert azt a Konthában nem tartanak.) Természetesen vidéken minden drágább, így akár 20000be is kerülhet ott egy óra. Én távirányítónak a TV-m eredeti távirányítóját használom, ez egy Samsung TV, de elsősorban Philipsek használják ezt a szabványt. Érdemes lenne próbálkoznod vele. Én nem az itt található programot égettem a PIC-be, hanem az ezen a fórumon talált propmulti.zip - ben lévőt. Ezzel elsőre, módosítás nélkül ment a TV távival. Persze később módosítottam a gombkiosztáson, de anélkül is jó. Pontosságról: nekem kb 6 óra alatt késik egy másodpercet, ami betudható annak, hogy nem szórakoztam a kvarc beállításával, mivel nekem így is megfelelt. A kvarc melletti trimmer kondival lehet ezen állítani, alapvetően pontos az óra.
Ha valaki kíváncsi az én verziómra, a Ki, mit épített? fórumba linkeltem anno (ezen az oldalon középtájon).

Üdv, Tom
(#) vicsys válasza tams hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
1 kis matekozással:
(csatoltam)
(#) Tom025 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Szia!

Én itt nem szeretnék vitatkozni, mert nem fűződik hozzá érdekem. Ehhez az árlistához annyit fűznék, hogy hqvideós, a kontha olcsóbb, és én távirányító nélkül számoltam, az ugyanis gyári nekem, meg olyan tételeket nem vettem bele, hogy venti (PC tápból); 9V elem (minek); Trafó (egy valamirevaló elektronikásnak van egy halom otthon); ez vonatkozik még az ellenállásokra és kondikra is. Szóval én a valós költséget számoltam, nem az egész alkatrészköltségét. Jóhogy nem számoltad bele Vicsys a hálózati kábelt, a villásdugót, a csavarokat és a tartó bútorlapot. Valamint nem KÉK ledekkel megépítve sokkal olcsóbb, és (szerintem) jobban is néz ki. Ezt ne vedd kötekedésnek, de szerintem nem kéne elriasztani az újdonsült építőket ezekkel a számokkal. Egy jóval fapadosabb árlista az én szemszögemből csatolva.

Üdv, Tom

kontha.doc
    
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
tams írta:
Idézet:
„ha semmim sincs hozzá?”

Nos igazad van, a hálózati kábel lemaradt...
(persze nem akarok én sem kötekedni, de hidd el, hogy naponta kapok levelet-mi mennyibe kerül és sajna nincs otthon trafó,elem, csavar, stb... Már egy órából kitermelt piezó hangszóró is gond mostanság az amatőröknek-sajna.)
Tényleg nem célom senkit elriasztani, de mindenki úgy van vele, hogy szeretné az összes alkatrészt egyben-egy helyen megvenni. (ezért a hq) és ebben majdnem minden benne van azért ha nincs otthon semmi...
(#) tams hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Én semmiképp sem kék ledekkel gondoltam, mert tudom, hogy az drága és ezekszerint működik kisebb nyitófeszültségű hagyományos nagyfényerejűvel is. Ahogy látom működik másfajta motorral, nekem is van itthon egy ilyen videómotorom, csak azt nem tudom, hogy kell bekötni mert régen volt már nagyon a kezembe és akkor meglepődtem, hogy sok kimenete volt és nem is foglalkoztam vele. De majd újra tanulmányozom.
Trafóból miért fontos a 2x12Vmiért nem jó a ha 1 szekunderje van? Nekem van itthon egy batár nagy 18-v os trafóm az nem lehet jó valamire? Vagypedig egy 9V-os ami 1 A-t ad.
És eleve úgy gondolkoztam, hogy távírányítónak egy gyárit használok.
ja és tsop 1736-osom is van ittthon. +5VstabIC, marató.
És akkor miért is pontatlan ez az óra? miért kell trimmerkondi a kvarchoz?? miért nem lehet pontosat építeni? mert ha pontatlan akkor az már inkább csak látványosság én nem valóban használható óra. Sajnálnám, ha nem lehetne pontosra állítani. Nem lehet hogy a viszonyítási óra pontatlan?
És még a kérdésem annyi volna, hogy a Tom025 által használt program miben tér el?
Picért személyesen elmennék a Chipcadhoz a többit meg az Egri boltban venném, habár ha van olyan hely ami egyszerűen elérhető tömegközlekedve Pesten, akkor még lehet hogy azt a fontosabb satbilizátor IC-t és a járulékos alaktrészeket is beszerezném.
Viszont azon gondolkozok, hogy előőb csinálok egy dcf77-es órát aztán próbálkozok ezzel és akkor ki tudom próbálni annak a PIC-ével.
(#) tams hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
ja viszont smd alkatrész nem volt még a kezembe, nem tudom azzal hogy tudnék bánni, meg az az igazság, hogy én a kézzel rajzolós technikát alkalmazom.
(#) tams hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Na elő is kapartam egy régi videóból.
Hogy lehetne ezt mozgásra bírni?
van egy halom lába meg IC rajta meg HALL szenzor. Nekem csak annyi kellene hogy forogjon. a hall szerzor miatt 3 érintkezőt ki lehet zárni. milyen feszültség kell egy ilyennek?
(#) Tomi20 válasza tams hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
heló

Én azt mondom neked, mivel még SMD-t sem forrasztottál (így gondolom kezdő lehetsz) ezért építsd meg a leírásban szereplő módon, mert sokkal bonyolultabbá teszi az órádat az, hogy videó motort alkalmazol (és még költségesebb is). Azért, mert ha jól tudom, akkor az egy léptetőmotor (mint a vinyó motorok) és annak külön vezérlő áramkört kell építeni.
persze mindjárt jönnek a hozzászólások, hogy ott van a vezérlő IC is, de nem hiszem, hogy azzal olyan könnyű lenne vezérelni
Ellenben a kisventi (egy ezres az ára) csak ledarabolod, megtekered, és már működik is.
(#) tams hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
renben akkor úgy próbálom majd de az előbbiekben írtakról tudnál még esetleg?
(#) tams hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
a kvarcot miért kell trimerkondival befolyásolni? nem az a lényege hogy így lesz pontos?
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Sziasztok!

Na tehát akkor..
Trafóból tökéletes a 18V-os, 12V-osból sem kell a két szekunderes, nekem is egy sima egyszekunderessel van megépítve, valószínű csak azért van így tervezve a kapcsrajz mert a tervezőnek ilyen volt épp kéznél.
A pontossággal minden óránál játszadozni kell. A kvarc rezgését a kapacitások befolyásolják, azért nincs üdvözítő megoldás, mert nincs két egyforma kvarc, és panel, mivel itt a vezetékek miniatűr kapacitásáról sem szabad megfeledkezni. Az élesztésnél ezért kell a trimmerkondenzátorral állítgatni, de igenis be lehet vele pontosra állítani. Amit én belinkeltem program az abban tér el, hogy magától indítja az órát, tehát nem kell távkapcsolóval bekapcsolni bedugáskor, valamint direkt gyári távihoz vannak állítgatva a gombjai. Az SMDtől ne félj, én is propellerclokban használtam először SMD-t, egy vékonyhegyű páka (nem pisztoly) és kis fogó kell hozzá, de ennyi a nagy tudomány, nem nehéz.
A videófej motor külön történet. Ha még sosem foglalkoztál vele, akkor vagy még az óra építése előtt próbáld meg forgásra bírni, vagy építsd meg ventivel és utána próbálkozz. Egyébként nem egy bonyolult szerkezet. Csak ki kell deríteni, melyik lábak hova vezetnek. Kell neki adni 12V-ot, és földet, valamint esetenként még 1,5-9V-ot is. Keress adatlapot a vezértő ic-hez. Nézd meg melyik lábára kell adni a feszt valamint a földet, és még a szervó bemenetét keresd meg. Ezek 100% hogy ki vannak a csatlakozóra vezetve. Először ráadod a tápfeszt. Vagy megy vagy nem. Ha megy, nyert ügyed van, ha nem, köss be egy elemet, (vagy cerka, vagy 9V-os) a negatívját a földre, a pozitívját a szervó bemenetre. Így már a legtöbb motornak mennie kell. Ha nem, vagy valamit elrontottál, vagy valami egészen különös motorod van. Elem helyett persze a későbbiekben lehet fix tápot is használni. Nekem azért jön be nagyon ez a verzió, mert a videófej dobban van két tekercs, így nem kell trafót tekerni, mint a ventire. Az állótekercs lesz a primer, a forgótekercs a szekunder. Nagyon valószínű, hogy több álló és forgó tekercs is van, sorba kell őket kötni. Viszont a videófej motor NEM léptetőmotor! 2,- vagy 3 fázisú motor, de ezzel nem kell törődni, az ic elvégzi a vezérlést. Ha további kérdés van a motorral kapcsolatban, talán én is, de főleg Webmaster kolléga tud segíteni, én is sokat köszönhetek neki.
Egy fontos dolog: a propellerclock nyákját semmiképpen sem lehet kézzel megrajzolni! Egyszerűen lehetetlen ilyen vékony vonalakat húzni. Ha meg áttervezed a nyákot, félek hogy nagy batár lesz, nehéz, és kiegyensúlyozatlansági problémák léphetnek fel. Jobb lesz ha elkezdesz nyákot vasalni. Én is ezt használom, sokkal olcsóbb és gyorsabb mint a fotózás, egy fontos dolog van: jó papír kell hozzá. Nekem a fotópapír nem vált be, csak a műnyomó. De erre van külön topic is.
Remélem tudtam segíteni.

Üdv, Tom
(#) tams hozzászólása Máj 16, 2007 /
 
igen, nagyon is sokat tudtál segíteni, köszönöm szépen!
(#) Kocska hozzászólása Máj 16, 2007 /
 
Sziasztok

Kísérleteztem az órával pontosabban a primer szekunder menetszámokkal, de nem ment. Készítettem új tekercseket az eredeti adatokkal, most már megy csak megint nem lehet beállítani nem reagál a távirányítóra. Megadta magát az infra vevő vagy mi?
(#) tbence3 válasza Kocska hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
Az lehet. De nézd meg az adót is. (cam-os technikával)
Ha már ezt a kettő hibát kizártad akkor lehet másal próbálkozni.
(#) Kocska válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
Az adó tuti jó. A venti motort és az infraledet kapcsolja ahogy kell. Akkor kicserélem majd a vevőt.
(#) tams válasza Tom025 hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
gondolod 60W-os pákával menne? sima 230V-os.
ellenálást, kondenzátort még csak csak talán, de SMD tranzisztor az húzós.
(#) tams hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
és a propellernek nincsen valami nyákrajza? de valami olyan formátumba amit képnézővel is megnézhetek. és akkor majd megpróbálom kivasalni.
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Hali!

Nem a watt számít hanem hogy milyen vékony a hegye. Én egy 230V / 12W-os kis wellerrel forrasztottam, elég régi szegény, és a sok forrasztástól tűhegyesre kopott a vége. Így nagyon egyszerű volt forrasztani. Maximum 1mm lehet a hegy szerintem. Ha csak nagyobb pákád van, akkor következő a módszer: beszerzel merev réz vezetéket, vágsz belőle egy darabot, megblankolod és rátekered a pákára. Így a réz drót adott adott vastagságú végével forrasztva, használhatod a régi pákád. Simán jól lehet így forrasztani, ha elég merev a drót. Pisztoly pákával ez a módszer sem működik, mert az ellenállás alapon fűt, és a dróttal rövidrezárnád azt. Nyákom nekem van, abszolút saját, de megépítettem és jó, csatolom. Lehet kicsit bele kell nyúlnod, mert a felfogatást videófejre terveztem. Tükrözni nem kell, ez direkt vasaláshoz lett készítve. Nagyon nagy felbontású kép, a pontos méretet wordben kell beállítani, bár úgy emlékszem, hogy alap word beállításokkal beszúrva a képet, pont jó méretű lesz kinyomtatva. Érdemes próbálkozni egy kicsit sima papírra, mielőtt műnyomóra rányomtatod. A méret helyességét az IC lábtávolságával tudod ellenőrizni. Ha valamiért nem tetszene a nyákom, körülnézhetsz ezen az oldalon is, van nyák a propellerclockhoz, de nekem speciel nagyon nem tetszik mert sok átkötést kell használni benne. Az én nyákomhoz nincs beültetési rajz, a kapcsolás és a másik nyák alapján be tudod ültetni ha amellett döntesz.

Üdv, Tom

nyak.GIF
    
(#) tams hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
köszönöm szépen!
Ezzel el leszek egy darabig, aztán ha sikerül szép nyákot csinálnom akkor folytatom az alkatrészek beszerzésével.
(#) sfekete87 hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Nagyon erdekesnek talaltam ezt az orat, es ugygondoltam megeri megepiteni...Mielott belevagnak azonban szeretem ha tisztaban vagyok nehany dologgal, eppen ezert jo lenne ha valaki segiteni tudna es kuldene egy teljes alkatresz listat, ami a Vicsys altal feltett kapcsolasi rajzoknak felel meg. Tovabba azt szeretnem tudni, h hogyan valtoztathato az ora altal kiirt szoveg...en nezegettem a pic-be egetendo programot ,de ott a modositott verzional csak a Hex. van , amive nem sokra mentem....

Segitsegeteket elore is koszonom!!!
(#) Tomi20 válasza sfekete87 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Ezt sosem értettem...

Miért kell neked az alkatrész lita? Kb 5 perc alatt kiírod. Ennél sokkal bonyolultabb dolgokat kell megcsinálni az órán. A szöveget úgy tudod átírni, hogy megnyitod az IC prog nevű progit, és beállítod a PIC-et, majd az alsó ablakba beírod a szöveget, ékezet nélkül, és beégeted.
(#) Kocska hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Sziasztok.

Még mindig nem tudom beállítani a távirányítóval az órát :no: TSOP1736-ot használtam vevőnek (párszor kicseréltem) de nem megy. Ti milyen típust használtatok? De az is lehet hogy eleve rossz volt mert kis műanyag csavaros dobozva volt kirakva a pultra és "akciós"
(#) Ardwaark hozzászólása Jún 20, 2007 /
 
Sziasztok!

Szerintetek mennyi az élettartama egy propeller clock nak ha napi 24 órát megy?

Gondolkodtam hogy csinálok egyet de ha elkopik tönkremegy a motorja akkor hiába minden. Nem?

Használta ezt már vki folyamatos üzemben?

(#) Tom025 válasza Ardwaark hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Szia!

Nekem március óta van kész az órám, videómotoros verzió, ugyan nem napi 24 órát megy mert éjszakára kiapcsolom, de eddig semmi hibája. Szerintem nem kell aggódni, néhány évet biztos lehúz tönkremenetel nélkül. Gyári készülékekben is van motor, miért pont a saját óránkban lévő menne csak úgy tönkre? Talán Vicsys tud több infóval szolgálni erről, ha még használja a vagy 2 éve épített óráját.

Üdv, Tom
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 21, 2007 /
 
Ha már így meg lettem szólítva....
Sajnos nem tudok konkrét választ adni, mert 1-1 ilyen óra nincs tovább nálam 1 hónapnál, mert mindíg akad gazdi neki. Az biztos, hogy éjszakára én is lekapcsoltam a távvezérlővel, hogy ne pörögjön és ne süsse ki a szememet. (persze ilyenkor is megy tovább az óra, csak nem forog). A videofejes megoldás nekem nagyon szimpatikus, főleg ha SMD-vel van a propeller megcsinálva mert a kis tömeg nem rázza szét a motort. Hamarason nekiállok egy ilyen megoldásnak és majd beszámolok a fejleményekről.
Következő: »»   17 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem