Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szia kadarist!
Megnéztem a beltéri egységet és van rajta RF OUT csatlakozó. Ma már nem játszadozok vele mert alszik az egész család, de holnap kipróbálom. Egyébként ez egy Nagravision Digi TV beltéri egység, lejárt scart kártyával, mert a fiam fizette elő kb. három éve de két év után elköltözött, a parabolaantennáért és a beltéri egységért azóta sem jelentkezett senki. Lassan már másfél éve nem használjuk mert egy T-mobilos Paletta csomagot használunk. Úgy emlékszem, mintha nemrégiben a NETEN valahol láttam ilyen digis kódokat, majd utánanézek. Kártya ill. kód nélkül nemigen megy a vétel. Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Egyébként a 77. és a 72. oldalon is van néhány kérdésem, ha lennél olyan kedves utánanézni. Rajzot próbáltam leszedni de mindegyik fizetős oldal. Üdv. és kösz. :mazsola Ma estére már kilépek.
Ezt a 77 és 72 oldalt nem értem. A digis kódolást felejtsd el, nem működik a dolog. Szabadon fogható csatornák vételéhez használható ez a beltéri, de az sem egy nagy szórakozási lehetőség.
Ezt én sem nagyon értem,hiszen kint ugyanúgy volt bekötve a trafó,mint a panelen. Ezt már nem tudjuk meg,talán az előfordulhatott,hogy én nem közvetlen a trafó kivezetését mértem,hanem pár mm-rel arrébb a fóliát és mivel ott több dolgot is átforrasztottam,így elképzelhető,hogy több kimelegedett forrasztás lehetett,(lehet,hogy azon a kis szakaszon is volt,bár nem láttam ilyet) de ezt csak úgy gondolom,nem biztos. Vagy az is lehet,hogy a trafó kivezetésére tekert réz huzal volt oxidos,de ezt se tudjuk meg,mert én csak annyit csináltam utána,hogy átforrasztottam a környéken több mindent. De ettől függetlenül a relé forrasztás hibája az látható volt és szakadást mértem ott.. Kicsit tényleg furcsa,de megjavult és most biztos jók a forrasztások.
Szia kadarist!
Hogy érthetőbb legyek: ebben a témakörben, ha a lapozás legördülő menűjére rákattintassz, a 71 oldalt megjelenítve feltettem egy kérdést (#779925) cikkszám alatt, amelyre BarnaPili válaszolt (#779999) a 72 oldalon. Szintén ezen az oldalon (#781952) folytattam a témát, de úgy tűnik, BarnaPili csak szombatonként van a gép előtt, és -ugye időközben- kaptam ezt a Ciklámen TV-t, gondoltam, felvetem Neked a kérdésemet egyúttal utalva az előző kérdéseimre is. Lehet hogy BarnaPili is válaszolni fog, de úgy tapasztaltam, hogy Te gyakrabban vagy gépközelben, meg aztán elég alapos ismereteid vannak a javítással-hibakereséssel kapcsolatban. (BarnaPilinek is, nehogy megsértsem akaratomon kívül) Egyébként van nekem egy /Gyurkovics Attila: TV javítás és hibakeresés/ címü könyvem, de elég régi kiadás és csak főleg csöves készűlékekkel foglalkozik. Ebben a könyvben a képcső fémharisnyás árnyékolása a rajz szerint testhez van kötve. De úgy találtam, ahány készülék, annyi megoldás. Egy darabig nem volt internetkapcsolatom, ezért elballagtam a könyvtárba, de idevágó újabb szakirodalmat nem találtam. Pedig igen hasznos lenne egy ilyen kezdő barkácsoló számára egy -nevezzük áttekintő vázlatnak- olyan alapmű, amely sematikusan leírja, illusztrálja a színes TV szerkezeti elemeit, hogy mégis tudja az ember, mit hol keressen, minek mi a neve stb. Keresgéltem már az E-book könyvek között is, de semmi eredmény. Amikor én szakközépiskolába jártam, még csak a rádiózásról volt szó a fizika tankönyvben. Ez nevezetesen 1963-67 ben volt, egyébként is vasas az alapszakmám, de az elektronika mindig nagyon érdekelt. Ha visszaolvastad az említett kérdéseimet, szó van ott egy univerzális orosz katonai műszerről, a Cégnél ahol egy időben a híradósoknál voltam gépkocsivezető, két deci rum,-és lett egy műszerem. Az más káposzta hogy nem nagyon tudom használni. A digitális műszerem meg egyszer méréshatár váltásnál megakadt és ahogy szétszedtem, kipergett belőle a két kis görgő. Persze hogy nem találtam meg. Na ennyi eszmefuttatás gondolom elég is volt. Üdv:mazsola
Szia Mazsola!
Vagyok én szinte egész héten,de amit leírtál,azt sajnos nem olvastam át elég figyelmesen,amit most megtettem.Ezért szíves elnézésedet kérem.Nos,a Grundighoz:Ha a képcső hátulja világít,akkor valószínűleg negyfeszültség is van,mivel a sorkimenőről kapja a fűtőfeszt.Mérj feszültségeket a képcső lábain,írd le ide őket.Az elektrotanyán találsz hozá kottát is,beírod a keresőjükbe,hogy CUC7303.Ha a feszültségeket rendben lévőnek találtad a rajzhoz képest/ katódok,Ug2/ ,akkor tekerd fel a G2-t/ screen a sorkimenőn/ és nézd az ernyőt,hogy van e valami látható dolog.Kíváncsian várom az eredményt.És bocs mégegyszer. István
A Westelhez is annyit fűznék hozzá,hogy itt is a képcső meghajtó feszültségeit kell ellenőrizni.A három katódnak olyan 110-130 V között kell lennie,az Ug2 pedig 300-500 V között. A hibajelenség utalhat a videovégfok IC tápfeszültségének a hiányára ez 200 V szokot lenni./Esetenként 180V/.Ez jöhet a sorkimenőről,vagy a tápegységből is.
István Ui: Kadarist mester írásaiból én is sokat tanulok.
Szia István!
Pillanatnyilag nem érek rá különösebben szerelgetni, talán majd délután.Egyébként a CUC7303-ra a kereső elég sok találatot kiad, csak sajna erre a kérdéses típusra nincs találat csak fizetős oldalon.Lehet hogy valamelyik orosz oldalon lenne ingyenes is, de kb 45 éve tanultam oroszúl és már csak olvasni tudok, érteni nem értem. Néztem az Elektrotanyát is. Mi a véleményed a fémharisnyás árnyékolás bekötéséről? Nem befolyásolhatja az a kép megjelenítését? Mellékelek egy fotót, ezen látszik hogy milyen képet ad jelenleg, de a csatornafelírat is két másodperc után eltűnik és marad a zöld képernyő. Fénykép nélkül meg fel sem tűnt hogy még csíkos is. Bővebben délután vagy estefelé. Kösz hogy válaszoltál.:mazsola
A képcső külső árnyékolását símán rá kell kötni a sasszi testjére,pl a tuner fémháza,vagy a KF fokozat árnyékolóserlegére.Ha ezen kívül semmi képed nem jelenik meg ,akkor meg kellene nézni egy szkóppal,hogy hol akad el a jel.A kontakthibás AV csatlakozó esetleg kinyírt valamit a jel útjában.A TDA 8362 lábain kellene végigmenni,lehetőleg szkóppal.Szedd le bármalyik CUC7303 as doksit,a lényeg benne van.Nem kell pont ez a típusé,ha valami típus specifikus ,azt jelzik a rajzban.Az elektrotanyás CUC7303 SM1 teljesen jó,én is azt nézem.
Üdv. István
Rajz a CUC7303-hoz: Get Manual
A trafó típusa: D272/37
Eszméletlenül drága... valami 6ezer forint
Biztosan nem csináltál zárlatot a fűtéskörben? Itt lehet kapni, az áfás árat látod. A HQ-nál most nem kapható.
Nem hiszem hogy a fűtéskörben zárlat lenne. Kiveszem a biztosítékot a fűtőszálhoz menő körből, és ha úgyis kattog akkor tutira sorvégtrafó. Ér ez a TV-annyit hogy ennyi pénzt ráköltsek(?), akkor inkább szerzek egy rossz ilyen tv-t és akkor kettőből eggyet. Ennek a készüléknek a képcsövén már nagyon fakó és túl piros volt a szín
Igen, lomizni kell! Keresgélni, kutatni.
Hát akkor ezt a projektet összerakom és felviszem a padlásra. Hiba oka (talán)megvan. Majd kajtatok egy ilyen TV vhonan ingyér, és akkor állapottól függően lehet képcsövet is cserélek
Üdv!
Lenne egy kérdésem: Ha esetleg az antennába belecsapna a villám a TV melyik része romlana, égne, szét először. Vagy ha mondjuk a villámcsapás miatt a hálózatba túláram/túlfeszültség lenne és ez eljutna a TV-be ennek milyen következményei lennének. Csak azért kérdezem mert ismerősömnek a TV-jével hasonló történt és kíváncsi lennék hogy meg lehet e javítani és ha igen merre keresgéljem a hibákat.
sziasztok!!!
segítséget szeretnék kérni van egy grundig st63-781 IDTV típusú készülékem és bekapcsoláskor is már kék a képernyö és a müsoroknál is,bár akkor halványabban.Ha bemelegszik piros sárga zöld színárnyalatokat vált és néha vörös lesz kereszben átlósan piros csíkokkal. A kondenzátorok nincsenek megpúposodva,a kontaktot is ellenőriztem,mert azt gondoltam hogy valami ilyesmi baja lesz.Aki tud segteni kérem írjon
Ha villámos a gép,akkor mindenre lehet számítani.Nézd meg a biztiket ,stb,de sok jóra ne számíts.
Ha az antennán körösztül jött az áldás,akkor tuner,kf...prociig minden lehetséges.Ha szerencséd van,és a hálózaton kapott ,akkor lehet hogy megáll a tápnál.Nehéz konkrétumot mondani. István
Üdvözletem!
TV ügyben akadna itt nekem is egy kérdésem,ha nem gond. A napokban én is kifogtam egy kínai példányt (Digital DTV-S 218).Már két napja rágom magam rajta,és most ott tartok vele,hogy megvolt egy „FPS” IC csere a tápban(5Q0765RT),a sorvégtranyó ,és a sorvégfokozat táp dióda (BYW95C) is ki lett cserélve,egyszóval kissebb láncreagcióként égett szét benne minden.Most épp működik,de megjelent még két függőleges csík a képernyő két szélén.Namost én először a tápban cserélt diódára gyanakodtam,hogy nem adja le a kellő feszt ami jelen esetben(a rajz szerint) 130V,mivel az eredetiét nem találtam ezért próbáltam mással behelyetesíteni (így többekközt: BY299,SY356/6,KD226V),és ami érdekes,hogy ezek viszonylag mind elég gyors diódák,áram és fesz tűrésük sem rosszabb az előzőnél.De bármelyik típussal is bróbáljam,az áram egy része rajta diszipálódik el.Ezt azért állítom,mert egyrészt drasztikusan melegszik (hosszabb ideig át is üt).A másik pedig az,hogy a 130V tápfesz helyett az eddigi rekord is csak max 109-110V volt amit mértem(gondolom azért ekkora feszültségesésnek nem kéne lennie).Elkók,MKP kondik rendben mindenhol,az eltérítőtekercs kollektorral csatolt RLC áramkörével is minden oké.Tehát kizárásos alapon minden jel a sorvégtrafó,vagy az eltérítőtekercs menetzárlatára utal.Eközt a kettőközt vacilálok.Viszont ettől függetlenül mégis bizonytalan vagyok, mivel a sorvégtranzisztor (C5296) még csak meg sem melegszik. Meghát most eléggé nehézkes a dolgom is,ugyanis jelenleg nincs szkópom sem és pontos méréseket nem tudok végezni.Ezért írtam ide,gondoltam nektek azért többször volt már ilyesmire példa és ha valakinek lenne valami ötlete,hogy miként lehetne megállapítani a hiba pontos forrását,akkor megköszönném ha megosztaná. Kösz előre is!
Szia!
Ha a táp melegszik, a sorvégtranzisztor meg nem, akkor a soreltérítő-tekercs körül van zárlat. A rajz elérhetőségét meg tudod adni?
Szervusz!
Kösz a gyors választ. Az az igazság,hogy pontos rajzot én sem találtam hozzá, végül egy orosz oldalon ezt ajánlották.Lényegében sokmindenben megegyezik,de egyben rengeteg az eltérés is. Egyébként rátapintottál a lényegre,pont ez az amit nemigazán értek, hogyan lehet erre következtetni Azt végülis értem,hogy az eltérítő-tekercs kör inkább kapacitív jellegű terhelést jelent a tranzisztornak a testre csatolt kondi miatt,a sorkimenőtrafó pedig egyértelműen induktívat,és emiatt vannak ellenfázisban egymással.De ami még ködös a számomra,hogy ez miért befolyásolja a táp működését anélkül,hogy a tranyót érintené? Üdv!
A jelenség pontos okát nem ismerem, csak tapasztalati úton jöttem rá erre a tényre. Éppen a héten volt nálam egy ilyen eltérítőtekercs-zárlatos tévé. A tápegység IC-je forró volt, a sortranzisztor hideg. Képcsőcsere lett a vége. Mát több esetben is találkoztam ezzel a helyzettel, és mindig az eltérítőtekercs volt megégve a képcső nyaka felől.
Kép az égett tekercsről.
Hát elég meggyőző.
Egyébként ezeknél valahogyan le lehet húzni a képcsőről anélkül,hogy megsérteném? A régi típusuaknál ilyenkor egyszerűbb dolgom volt .Úgy látom valami epoxy gyanta szerű anyaggal van beöntve.
Egy minimális lakkozás van a tekercsen, semmi más. A kormos por, meg a sorfrekis rezgések miatti kidörzsölődés teszi zárlatossá a tekercset. A tekercs kezdeti részén, ahol a sortranzisztora csatlakozik a tekercs, elég nagy impulzusfeszültségek vannak még, úgyhogy azon a részen nagyobb az átütés valószínűsége.
A tekercset le lehet húzni, de ügyelni kell az egyéb képcsőnyaki szerelvényekre (konvergencia, színtisztasági mágnesgyűrűk). Eléggé sérülékenyek. Összeszereléskor pedig pontosan kell visszaállítani az eredeti helyzetet, mert ellenkező esetben színtisztasági és konvergenciahibák jelentkezhetnek. A képen látható fehér ragasztószalagok alatt mágneses lemezkék vannak. Ha ilyennel találkozol, akkor vigyázni kell az épségükre, mert idősebb tévéknél gyakran lepotyognak ezek a mágnesek, és akkor torzul a geometria meg a színtisztaság.
Nemgond,már én is túlvagyok egy-két ilyen cserén,csak nem éppen ilyen újjabb típusnál.Közben már folyamatban van a dolog.
Sziasztok! Segítségeteket kérem Samsung Slimfit WS32z308p (képcsöves) TV-m bemelegedve zöldes színbe megy át és elsötétedik kicsit a képernyő. A nagyteljesítményű sorvégfoktranyó alatt a szigetelő szilikon átlyukadt (hűtőbordán van), kicseréltem a tranyót is és a szigetelést is, jó volt 1 napig aztán másnap megint bekapcs. és ua. a zöld beütés lett. Csatornaváltásnál egy pillanatra jó a kép, majd megint elmegy a piros és sötétebb lesz a kép , zöldesbe húz. Vettem fagyasztósprayt, de semelyik IC, tranyó nem reagál a fújkálásra az egész TV-ben! Paszívban kimértem az összes diódát, nem zárlatosak. Szervízmenüt leellenőriztem, minden OK, geometria belőve. Tudtok támpontot adni mit nézzek meg v. cseréljek? Köszi! (kapcs rajzom van, küldeni is tudom)
Nah! Leszedtem sikeresen.Hát innen kívülről égésnek nyoma sincs (csatolok képet is).Alaposan átnéztem,de nem látni semmit.Lehet hogy valahol a tekercsen belül húzott át? Nem túl bíztató.
Egyébként a TV egy-két évesnél nem több.
Indítsd el úgy a tévét, hogy egy 100 vagy 60W-os, 220V-os izzót kötsz a tekercs helyére. Nézd meg az izzós terheléssel a sortápfeszültség alakulását.
Hát a lényeg tényleg a hiba megszűnése!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |