Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó

Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 61
(#) Dániel X válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

sya

megépítettem de nem működik. Fogtam újraforrasztottam a jack csatlakozó kábeleit de nem müködikk. Vadi új friss elemek használok de semmi4 Telefonról max hangerőn próbáltam. Mi lehet a baj? Talán az hogy 150 ohmos ellenállást raktam be, mert a boltban nem tudtak és itthon sem volt olyan.

Dani
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

kereken 9v. Hifim van még annak nem lesz baja?

nem megy de felcserélem a jack csatlakozó két vezetékét megnézem úgy

nem is pislákol semmit nem csinál telefonról

A ledek helyükön vannak de nézegetem a ledeket felvillannakk égnek! HA megfogom a jack csatlakozót kigyulladnak a ledek

Az előbb a jack csatlakozót fogtam világított most már az ellenállás és az elemcsatlakozónál is fognom kell
NA kutatok ellenállás után

Sajnos nincs most kéznél akkora ellenállás. Holnap veszek a boltba beforrasztom aztán meglátom mi lesz. elviekben akkor telefonról működnie kell?
Segítőkészségedet köszönöm

Dani
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

MŰKÖDIK!!!
Telefonról megy és működik! Egy 620 Ohmos ellenállást raktam be.

Nagyon köszi a kapcsolást és a segítséget.
Tudsz írni linkeket ahol már nem csak "demok" vannak?

Dani
(#) fari14 hozzászólása Okt 8, 2010 /

Üdv! A lehető legolcsóbban, legkevesebb alkatrészt tartalmazó 6v-ot kibíró kapcsolási rajzra lenne szükségem. Sem a villogási frekvenciát sem a kitöltési tényezőt nem szeretném változtatni. Másodpercenként egy elemes kerékpárvillogóhoz hasonlóan kellene villognia a lednek. A választ előre köszönöm.
(#) fari14 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

A magától villogót ismerem, de nekem ennél "bonyolultabb" kellene, de azért köszönöm.
(#) zolika60 válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Íme itt a bonyolultabb. Remélem ennél nem szeretnél egyszerűbbet.Bővebben: Link
(#) fari14 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Ez tökéletes.
(#) zolika60 válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Csak három hozzászólást kellett volna vissza olvasnod. :wink:
(#) Dj TSM hozzászólása Okt 8, 2010 /

üdv mindenkinek

Itt a világ legegyszerübb villogója,9 és 14 volt között kiválóan müködik,a villogás sebességét az ellenállás vagy a kondenzátor értékével lehet megváltoztatni.
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Hát egy darabig nem tudok építgetni mert kifogytam az alkatrészekből, bontani sem tudok.
(#) Dániel X hozzászólása Okt 13, 2010 /

SYa!

Megcsináltam nyákra a kapcsolást. Az lenen a kérdésem hogyha kicserélem a kondenzátort akkor változik valami? Most némelyik számra nem villog, esetleg csere után működne? A ledeket lehet cserélni? Például hideg fehérre, vagy annak a típusnak nagyobb áramra van szüksége? HA elkészítenem egy nyákon kétszeresen tehát mindenből kettő ledekből 6 db akkor már kevés a 9V? Ha igen, hogy lehetne megoldani ezt a kapcsolást 9 V ról de 6 vagy több leddel viszont ic és alkatrész tenger nélkül?
(#) Dániel X hozzászólása Okt 13, 2010 /

A ledeket lehet cserélni? Például hideg fehérre, vagy annak a típusnak nagyobb áramra van szüksége? HA elkészítenem egy nyákon kétszeresen tehát mindenből kettő ledekből 6 db akkor már kevés a 9V? Ha igen, hogy lehetne megoldani ezt a kapcsolást 9 V ról de 6 vagy több leddel viszont ic és alkatrész tenger nélkül?
(#) _JANI_ válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Az hogy hány LED-et tudsz a tápfeszültségre kötni az az alkalmazott tápfeszültségtől, a LED-ek számától és a LED-ek nyitófeszültségétől függ. ( Soros kapcsolás. ) S bizonyos esetekben a tranzisztoron eső feszültséget is figyelembe kell venni... Jellemzően 3V közül van a fehér LED-eknek a nyitó feszültsége. Viszont 5V-os példányok sem ritkák már. Ezért a kiválasztott típus paramétereit érdemes még a vásárlás előtt ellenőrizni. ( Nyitófeszültség. Nyitóáram... PL: Az alkatrész adatlapjából. )

Párhuzamosan kapcsolt LED-eknél csak az áramforrás kimenő árama szab határt a LED-ek számának...
(#) Dániel X válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Hát boltban veszem a ledeket és így nem tudom megtudják e mondani a nevét gyártóját stb.., ezért ara gondoltam hogy az alábbi kapcsolásokból melyik állná meg a helyét?
(#) _JANI_ válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Alacsony tápfeszültségnél célszerűbb párhuzamosan kapcsolni a LED-eket.
(#) Pulyka válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Üdv.

Az mitől lehet, hogy LED-es fejlámpákban, vagy bármilyen kisebb fehér LED-del zsúfolt, kínai panelokon párhuzamosan kötnek több darab LED-et?
Őket nem érdekli az, hogy nem mindegyik led egyforma,és lehet az egyiken több áram folyik párhuzamos körben,még a másikon kevesebb?(így előfordulhat, hogy nem mindegyik világít, mint ahogy tapasztaltam is)
Vagy csak spórolni akarnak az ellenálással,és amíg eladják, addig világítson?
(Természetesen vannak kivételek,de legtöbb esetben így van,ahogy írtam.)
Épp a hétvégén ütyködtem a led-es mágneses kerékpárlámpával(nem értem, hogy azok az elemes sz*rok miért jobbak.Én még nem láttam más biciglijén ilyen fajta lámpát, pedig ez kereskedelemben kapható)(küllőkön mágnes,ahogy forog a kerék,úgy a mágnesek közelébe felszerelt tekercsben fesz indukálódik,és villog a beépített led,no elemcsere .)
Erre párh. rákötöttem a hátsó világítást is, de előtét ellenállással,mert csak a piros színű led villogott (ellenállat nélkül).
Ezt a jelenséget úgy fogtam fel,mint egy párh. körben elhelyezett 2 ellenállás,a kisebb ellenálláson folyik a fesz. többsége,még a nagyobb ellenálláson nem olyan sok.
Bejött az elméletem (mert a piros ledek elé előtétet tettem,így azokon a ledeken nem folyt el az áram többsége, mint elötte,és maradt a fehér eredeti led-ek nek is) így villog az első és hátsó lámpa is.
(#) loldma hozzászólása Okt 14, 2010 /

Üdvözlet!
A következő lenne a kérdésem:
Van 200 darab zöld-piros háromlábú duo ledem. Ebből egy kisebb képet "pixelgrafikáztam össze", azaz bizonyos ledeket fordítva kötök be, és akkor az zöld alapon pirosan világít, vagy fordítva. 5 sor lenne, soronként 22-25 leddel. Az elképzelés a következő:
Eredetileg egy valamilyen pingpong villogót akartam volna csinálni, de aztán gondoltam, hogy úgyis most kezdek AVR-ezni, fogok valami 10+ lábú avr-t, és kisebb animációkat csinálok, azaz mittomén fentről beúszik a zöld alapon piros, aztán lentről "ráúszik" a piros alapon zöld, stb. A kialakítás úgy lenne szerintem a legegyszerűbb, ha a sorokat párhuzamosan kötném, és így kezelném őket. A kérdés pedig az lenne, hogy milyen tranzisztort rakjak a sorok végére, amit az avr 5 voltjával tudok vezérelni? (sajnos jelenleg nem tudom megmondani hogy a led mennyit fogyaszt, egy sima kis 3 mm-es led, de ha kell, megmérem a hétvégén)

Azt kihagytam, hogy közös anódúak a ledek.
(#) proba válasza loldma hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Én most az IRLML2502 Fetet céloztam meg ,igaz 7-szegmenses kijelzőhöz. SMD de elvileg tud 3A -t igaz csak 20 voltos.
(#) loldma válasza proba hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Hát ha megnézem, akkor olyan max 25x20 = 500 mAh fog átfolyni rajta, viszont furat szerelt jobb lenne, mert elég egyszerű az áramkör, próbapanelon fogom összerakni, valamint smd alkatrészekkel még nem foglalkoztam, és úgy érzem, hogy egyelőre kívül esik a hatókörömön.
(#) loldma válasza loldma hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Próba nyákon bocsánat
(#) proba válasza loldma hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ezek közül is keresgélhetsz.
Esetleg ZTX 653/753 párosból valamelyik.
(#) Dániel X válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Válaszod és az oldal linket köszönöm.
Dani
(#) _JANI_ válasza Pulyka hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia! Ezt csak a gyártó vagy a tervező tudná megmondani. De talán az egy ellenállásos párhuzamosításnál a beépített LED-ek szórása nem túl nagy és így meg merik kockáztatni, hogy csak egy ellenállásra bízzák az összes LED áramkorlátozását. Na meg a gyártónak nem is célja az, hogy a LED-es lámpáik "örökké" világítsanak. Az ilyen párhuzamosítással szerintem a LED-ek természetes elhasználódásának utolsó szakaszát mintegy meggyorsítják. Mert mindég lesz egy LED ami kicsit hamarabb megy tönkre és az árama a többi LED-re jut ( Mivel csak egy áramkorlátozó ellenállás van az eredő áramra méretezve amit a LED-eken szeretne átereszteni. ) aminek következtében azok is túl lesznek hatva. Egyre több lesz a túlhajtott LED és egyre nagyobb áram jut a még működő példányokra. S egyszer csak a túlhajtott LED-ek is felmondják a szolgálatot...
(#) _JANI_ válasza loldma hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Szia! Nagy fába vágtad a fejszédet. De ha megvalósítod az áramkört egy igen látványos lesz! A 25 oszlop * ( 2*5 ) 10 soros LED mátrixban már van lehetőség. S a kétszínű LED-del így már nem csak két színt tudsz előállítani. Innen már nem nagy ugrás az RGB-LED-es verzió. "Csak" a 3. szín vezérlését kell megoldani...

A LED-mátrixot úgy képzeld mintha lenne egy piros és egy zöld LED-mátrixos kijelző, s a két kijelző egymásba lenne építve. A Két színt egymástól függetlenül is kezelheted. Ezek lesznek az alapszínek. S Az átfedéseknél fog a kevert 3. szín megjelenni. Remélem sikerül elkébzelni. Tudom nem egészen ez az eredeti koncepció. De a 200DB duó LED-ben és az AVR-ben sokkal több lehetőség van mint egy statikus kép megjelenítése!
S referenciaként itt egy elvi AVR-es LED-mátrix kapcsolás. (Bővebben: Link)
( Az egyedi ellenállások kiválthatók ha a katód kivezetésekre vannak kötve. Lásd a mellékelt képen. )
S egy másik példakapcsolás a 37x7-es LED-mátrix vezérlésre. (Bővebben: Link)
Következő: »»   33 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem