Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   319 / 731
(#) ptesza válasza semetka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

A napokban is volt róla szó. Nem kell szétszedni ,hanem terhelni kell míg le nem ég a lengőcséve, vagy amíg nem károsodik a hsz. Így lehet megtudni mennyit bír. Vagy teszel be ide jó minőségű képeket a hangszóróról . Előröl oldalról ,és egy olyant is ahol látszik a pille , és shalafi megmondja.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Irigyellek ,h nálad itt kezdődik a józan ész .
Már csak egy dolog nem világos számomra,milyen arányba kell lenniük a bizonyos oldalaknak?
(#) strobi válasza semetka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

VAGY,,, figyeled a hangsugárzót, miközben tekered felfele a hangerőt, és amikor már nagyon nem szép , és torzít , akkor kicsit visszatekered, és naggyából az ,amit bír. Az más kérdés, h mit érdemes, és mit tud kihozni belőle az ember.
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Ez megint érdekes, mert a mélyhangszórók többsége középtartományban pl. már 1W-on is "torzít". Ha meg mélyben teszi ugyanezt, azt egyszerűen nem hallod.
Persze ez legfeljebb a mechanikai terhelhetőségre utalna valamennyire, az elektromosra nem.
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Szerintem ez egy teljesen világos rendszer, a hangszórók mozgórészei kitérésfüggő nemlineáris változásokat produkálnak, ugyanez tettenérhető indukció (elektromech. áttétel), induktivitás terén is, természetes, hogy minden hangszórónak vannak korlátai, és attól mert viszonylag szép átvitelt kapnál egy túlméretezett dobozban, még nem biztos, hogy érdemes is beletenni. A T-S modelhez kötődő ismeretek ma már sokkal nagyobb információhalmazt jelentenek, mint a kitalálásukkor, 50 évvel ezelőtt, és nem csak arra figyelünk, hogy egy táblázat alapján kikeressük az általunk választott felüláteresztő szűrőnek megfelelő átvitelt (ezt csinálja a program, mikor megnyomod a suggest gombot, és keres egy szerinte jó térfogatot).

Az arány, ahogy az előbb írtam, legyen olyan, hogy az állóhullám-sorozatok ne erősítsék egymást.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Kezdem érteni,, de egy dolog továbbra se világos, gondolom ez nem egy konkrét szám, de mégis mi alapján lehet kitalálni azt az oldalarányt, amely méretek mellett nem fogják felerősíteni egymást ,a visszaverődő hullámok?
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Az egymással párhuzamos oldalak távolságából meghatározható a hullámhossz. Mindezt érdemes a 10. felharmonikusig megvizsgálni. A hullámhosszak közötti távolság haladja meg a 30 Hz-es távolságot.
(#) ibpeti hozzászólása Okt 25, 2010 /

Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni hangszoró ügyben. Mégpedig:
Van egy egyedileg készitett LM IC-s 2x70W @4ohm-os asztali erősitőm. Erre szeretnék 2db nagy "party" hangfalat csinálni, házibulikra, kültéri bulikra stb. Az lenne a lényeg, hangosan szoljon és elég jó mélyet adjon.
2 féle hangszoró között vacilálok.
SAL AHX 2530 Kevlár 120/80W
SAL BXC 3040 Papir 150/100W

Bocsi hogy SAL, de mindenképp ez a 2 modell közül szeretnék választani, mást nem enged meg a pénztárcám, meg party hangfalba szerintem tökéletes. Köszi!
(#) shalafi.66 válasza ibpeti hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ezt ne írd, ha erre van pénzed, akkor normális hangszórót is tudnál venni. Egyik sem értelmes választás.
(#) ptesza válasza ibpeti hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ilyen nagy átmérőnél csak 3 útban tudsz elfogadható dobozt építeni .Vagy a magas hsz ,kerül majd nagyon sokba. Ne dobjad ki a pénzed.

Akkor inkább ilyent vegyél. 4300 Ft. Találsz ott 2000 Ft-ért Selyem dóm magas sugárzókat is.

Ezekkel reális segítségre számíthatsz.
(#) strobi válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Értem. Tehát a 30Hz összes felharmonikusának a hullámhosszúságával kiszámolom hol esnek egészre ahullámhosszok, egy bizonyos intervallumon belül ,ami az én esetembe ideális lenne, és ezután ki kell választanom olyan oldalhosszúságokat, ami a lehető legtávolabb esik a felharmonikusoktól?
(#) Dani45 hozzászólása Okt 26, 2010 /

Lenen egy kérdésem.
Szerintetek jobb a hajlított reflex cső mint a normál egyenes?
Valamint van egy ládatervem, és ott a hátoldala meg van döntve70 fokba de ha én azt 90fokba építem magyarul mint egy téglalap, az okozhat gondot?(elméletileg azért van hogy az autóba az üléshez lehessen állítani, de nekem szobába lesz.)

ASR3025.rar

(#) zsa hozzászólása Okt 26, 2010 /

Sziasztok. Tanácsot kérnék tőletek egy kész mélyláda hang javítására. Dobozméret 50*45*40 cm ,30cm MNC 150/300W-os hangszóró-val építve. Tda7294 100W-os erősítő+ aktív szubszűrő. A javítást a dobozra értem , jelenleg zárt dobozban van. Érdemes-e reflex nyílást-rá csinálni. És mekkorát /hová ?
Tudom rossz a doboz méret valószínűleg ,de ha lehet rajta javítani valamennyit akkor az jó lenne. Sajnos a Szoftverek-el nem igazán boldogultam.

Köszönöm a segítséget.

Adatlap MNC :Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Hol jön itt be a 30Hz? Az félhullámúként is valahol 5 méter környékén lenne.
(#) shalafi.66 válasza Dani45 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Mire gondolsz hajlított cső alatt?

A ládaterv, mivel b-reflex csak a térfogatra vonatkozik, a doboz formáját már te döntöd el. Viszont egy adott terv csak az eredeti hangszóróval, az eredeti felhasználási körülmények között működik jól. Ha valami megváltozik (pl. bekerül az autó kis zárt teréből egy sokszoros méretű szobába), akkor mindenképp át, vagy újra kell tervezni.
(#) shalafi.66 válasza zsa hozzászólására (») Okt 26, 2010 / 1

A wattok itt, most, nem érdekesek. Az 50*45*40 kívül, vagy belül mérhető, és hol (milyen, mekkora helyiségben) használod?
(#) zsa válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Kűlső méret . Azt hiszem 19mm -es MDF lap, és 6*4 m-es helyiség .
(#) shalafi.66 válasza zsa hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Jó, a hangszórónak csak a nettó hasznos térfogat számít. 46,2*41,2*36,2 vagyis nagyjából 65 liter, ennek a hangszórónak ettől sokkal jobbat nem lehet kitalálni, viszont inkább b-reflex jó hozzá, mint zárt. Nagyjából 40Hz-re hangolva.
Ami még fontos, hogy ilyen méretű dobozoknál ekkora felületű oldallapoknál mér nem lehet elspórolni a keresztmerevítéseket, anélkül nem fog igazán jól működni mélytartományban (persze ez a hangszóró valószínűleg nem ér annyi munkát).
(#) zsa válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszönöm. De mégis hogyan tudom meg a B-reflexnyílás méretét , hosszát és a dobozon hová kerűljön ? És 40Hz-re hangolva? Sajnos ezekhez nem értek! Pici segítség még. Köszönöm.
(#) shalafi.66 válasza zsa hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

80*60 vagy 100*100-as csővel nagyjából jó, hogy hova kerül, az mindegy, de a torkolati tényezőnek megfelelő távolságot érdemes tartani legalább a dobozfalaktól.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Talán akkor nem jól értettem ptesza hozzászólását? nem a 30Hz felharmonikusait kell venni, és hogy azok ne tudják felerősíteni egymást?
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Igen, rosszul értetted. A 30Hz-et, mint minimális különbséget említette az egyes rezonanciák, és azok felharmonikusai között.
(#) dombyga hozzászólása Okt 26, 2010 /

sziasztok! Lenne egy kb 16,5 literes zárt ládám, mélynyomónak szeretném használni. Érdekelne hogy miylen hangszóró illene ehez a ládához, eddig 16 os volt benne, de beleférne egy huszas is, csak nem tudom elég e a térfogat. A hangváltó pedig egy háromutas sal váltólenne, az a fajta aminek a csatlakozója egyben van a panellel. Csillapító anyaggal tölteném fel. Egy AKAI AA 1150 es erősítőm van. Müködne-e így, vagy kéne nekiegy aktív váltó? VAgy az egész egy halott ötlet? Ha esetleg nem akkor segítségeteket kérném, nem nagy vagyok benne a témában. Csak csipegettem...
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Uh, kicsit el vesztettem a fonalat. Megpróbálnád nekem leírni, h akkor mit is kéne tennem , h meglegyenek az oldal méretek ,arányok és ami kell?
(#) thxer hozzászólása Okt 26, 2010 /

Tisztelt Fórumtársak!

Egy pár hangszóró felújítása vált szükségessé!
A doboz mérete 3,2*6,57*2,25 (dm), a dobozon beépítéskor nem lesz vágás, ugyanis az előlap ki lesz cserélve(mintha új lenne). Az alábbi hangszórókat néztem bele:

SBX 3040
SA 1315
DTF 12

A kérdéses egyszerűek:
Megfelelő-e a hangszóróválasztás?
Milyen keresztváltót ajánlanátok hozzá?(lehetőleg hestore.hu, esetleg saját építés)
Valamint zárt legyen vagy reflexcsöves?
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Egy példa többet ér: Oldalhossz: 279 mm = 1235 Hz.

fél: 618 Hz
alap: 1235 Hz
1. :1853 Hz
2. : 2471 Hz stb

Minden oldal esetén így ki kell számolni mondjuk a 10. elemig , és kikeresni azt a párt ami között a legkisebb különbség van. Az a távolság legyen minimum 30 Hz.
(#) strobi válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Értem, köszi ! Az alapvető probléma ,h a felhamonikusokat rosszul tudtam, azt hittem ,h a bizonyos frekvencia kétszeresét kell venni.
(#) ptesza válasza strobi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Két egymással párhuzamos kemény visszaverő felület között mindig félhullámú rezonancia alakul ki.

Az alap itt 1235 Hz, itt alakul ki az első állóhullám. Illetve aztán ennek felharmonikusain, vagyis egész számú többszörösein.
(#) ptesza válasza thxer hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ez a lehető legrosszabb választás.

Kb 45 liter a dobozod térfogata. Ebbe a méretbe ez a hsz tökéletesen megfelel . Ami a bónusz ,hogy 2 utasban is jól fog működni.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Kicsit sok már a 45 liter a 22-esnek, ebben a nagyobb, 250mm-es kiscsapos hangszóró is működőképes zártként. HA25-479 néven található meg.
Következő: »»   319 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem