Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   144 / 316
(#) ZSozsóó válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ujj, pengető húzkodása a húron + a vol poti lehúzása. pontosan nem nagyon tudom leírni, próbálkozni kell, rá lehet érezni. Szerintem ez nem effekt vagy valami zajzár a végén, release- idővel. :hide:
(#) bodnar00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Hallani a végén a szólóba is, hogy van valami effekt rajta. Nem tudom ez valami visszhang féleségnek tűnik, de mégse az vagy fogalmam nincs.
(#) ZSozsóó válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ja, hát az visszhang persze. Én azt hitem a "lecsengés" a kérdés. Elnézést a bocsánatért
(#) bodnar00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Akkor jó mert nekem az istennek nem sikerült így beállítani, na mind egy... Végül is igen a lecsengés érdekelt mert azt hittem az effektnek a maradéka vagyis hogy végig ilyen teret ad a hangnak ami így is van , cak nálam nem mert ez vissza verődik az meg már a hangból jön ki vagy, hogy is mondjam.
(#) karpi válasza bodnar00 hozzászólására (») Nov 10, 2010 / 1

"Zengeto" ,Reverb, Hall ...utozenges meghozza sztereo ,igy valoszinuleg nem Hammond Reverb ( a rugos zengeto ) hanem digitalis .
A ket minta felvetelben a "Hall sample " sztereo zengetes kicsit tulozva hogy hallatszon , a 3D sample egy diszkretebb beallitas ami csak teret ad sok utozengges nelkul .
Megfelelo hangzashoz rengeteg bellitanivalo van es fugg mindentol .A gitart efekt nelkul erdemes felvenni majd a mixerben efektezni a tobbi hatter /kiserethez is viszonyitva....stb.
(#) bodnar00 válasza karpi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Erre gondoltam! Köszönöm szépen mindenkinek!
(#) marci91 hozzászólása Nov 14, 2010 /

Szerintetek ezen a TDA7294 végfok - TL072 előfok gitárerősítő kombinációján milyen dolgokat lehetne megváltoztatni, hogy az erősítő hangjában több legyen az 1kHZ körüli dögös hang is, ne csak ordítson. Előtét EQ-t próbáltunk, de úgy nagyon mű hangja van. Leginkább torzítónál lehet észrevenni. Jelenleg Marshall Jackhammerrel müködik, de már csöves pedáltól kezdve próbáltuk mindenfélével (eleve beépítettje nincsen). Esetleg valami jó kis kiegészítő kapcsolás végfok és előfok közé?
(#) ZSozsóó válasza marci91 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Nem lehet, hogy nincs elég mélyre leengedve az előfok? Nem vesz el a mélyből nagyon?
1kHz -en nem a dög van, hanem az ordítás, sikítás A normál hangolásban a mély E húr nyolcvan egy nehány hertz, ennél nem nagyon kell lejjebb engedni az erősítőt, de ennyit azért tudjon kiadni. Félvezetős elő fokozatoknál el kell venni a mélyet, mert a mély húrok hajlamosak nagyobb feszültséget leadni, mint a magasak ezért el kell venni némi mélyet, hogy ha clippel(ami könnyen bekövetkezik az alacsony kivezérelhetőség miatt), ne recsegjen = blocking distortion (utána nézhetsz, ha akarsz)de, ha te tudod, hogy soha nem tekered fel az elő gainodat addig, hogy bereccsenjen, akkor adni lehet neki bátran mélyet. Milyen a kapcsolása az elő fokozatnak?
(#) marci91 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Sajnos a rajzát nem ismerem, mindenesetre mutatok pár képet róla. Amúgy pedig nem kifejezetten csak az 1kHz körüli dolog hiányzik, hanem az IS A mélyeivel nincs baj, viszont a közepének elég doboz hangja van, a magas pedig olyan afféle "kényszermagas". Lehet ezt az előfokot úgy ahogy van, kikéne dobni belőle
(#) ZSozsóó válasza marci91 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Akkor lehet, hogy ez nem gitár erősítőhöz való elő fokozat. Nagyon úgy hangzik, mintha egy teljesen egyenes átvitelű valami lenne, pedig egy elő fokozatnál ebben az esetben bizony kell egy kis színezés. A régi passzív gitár tone stackok sem véletlenül olyanok, hogy egyenes állásban is színeznek. Továbbra is fenntartom, hogy műveleti erősítőből nem könnyű jó elő fokozatot csinálni.
Az elő meg a vég közé tenni valamit..háát...ami eleve nem jó, abból nehezen lesz használható...legalábbis szerintem. Ki kell dobni és valami hangszer közelebbi preampot csinálni.
Ki az építője ennek az erősítőnek?
(#) marci91 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

az egész erősítőre annyi van írva, hogy by Lonko. Maga a kivitel igényes, sőt sokkal igényesebb a külseje, mint a hangja ebben az állapotban
(#) krieggger válasza marci91 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Milyen hangszórón/hangfalon szólal meg az erősítő? Dobozhangja annak is lehet... Esetleg megpróbálhatsz bele egy Dr. Boogey csinálni, ha tudsz szerezni j201-et. A gyártók se szeretik a torzítást műveleti erősítővel csinálni, nekem van egy ibanez előfokom abban is tranyóval van megoldva a torzítás, de van olyan marshall amiben diódát használnak.
(#) marci91 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Egy Celestion Seventy 80-at hajt, szólva azzal biztosan nincs semmi bibi. Másik gitárerősítővel meghajtva príma hangja van. Egy jó előfokrajzra lenne szükségem, amit a TDA tápjáról tudnék üzemeltetni.
(#) csoka69 válasza marci91 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Tudnál képet csinálni a forrasztási oldalról?
Megpróbálom lerajzolni, lehet csak pár értéket kell kicserélned.
Ha jól látom van benne stabilizálás is, szóval ez is a TDA tápjáról megy... valami +/- stab van ott felül (2db 3W os ellenálló + zenerek + pufferek)

TL072-vel is lehet elég jó előfokot csinálni, nekem bejön az is, egy diódás vágással a végén ha már torzítani akarunk.
Az IC azért is jó kezdésnek, mert nagy a brumm-elnyomása némelyiknek, kezdőként meg nem biztos, hogy meg tudná az ember csinálni a tápot brumm-mentesre. Saját példámból kiindulva
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Annyi a baj szerintem, hogy az elő fokozat tök egyenes, nem színez semmit, gitárnál az meg baj. A gityónak önmagában unalmas hangja van, valami frekimenetbeli színezés kell neki.
A műveleti erősítő iszonyatos nagy visszacsatolása meghamisítja a hangképet, semmiképpen nem való egy ilyen tranziens jel erősítésére, a vég is integrált, lehet erről vitatkozni, én is azt használok...Ide is érvényes az előbbi, de az egy kompromisszum.
Szerintem marci91-nek tiszta előfokozat kell, csak szerintem azt kell elfogadni, hogy ilyen készen nem lesz. Vagy Bővebben: Link és valami gyári erősítő, vagy gyakorló kombó tiszta csatornáját betenni....Én most csinálok egy jfetes rettenetet, tiszta/rokk,metál hangra, tisztán jfet lesz az elő fokozat,majd megmutatom, remélem még idén elkészül!
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Az a rettenet ottlesz
Ő bocsánat, legyen a neve "RETTENET" .
7294, nagyon tiszta, borzalmasan jó anyag, hifin meglepően produkált, marantz belépő cuccal (PM 4400) vetettük össze vakteszen, agyonverte rokkon ... .
Na a többibe nem nyekergek bele.
me
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Az oké, de egyelőre maradok az LM3886 családnál, nekem bejöttek, de sajnos lemészároltam egy nagy baklövéssel az itthoni provizóre próba erősítőmet(mindenfelé heverő csupasz alkarnyi derótok nem szeretik az erősítő nyákjának közvetlen közelségét)... Béka poraira, már az örök mágneses mezőkön jár De készül az új, ezúttal DC védelemmel, gyöngyözött a homlokom, mikor eloszlott a füst, hogy nem-e hozathatok új szórókat a ládába, de istennek hála megúszták az balesetet! Ment privi üzenet is!
(#) Svenee hozzászólása Nov 16, 2010 /

Sziasztok!

Egy olyan kérésem lenne, hogy tudna-e valaki nekem egy Boss ODB-3 vagy valami más típusú overdrive pedál-hoz kapcsolási rajzot szerezni (Basszusgitár effektről van szó).

És egy kérdésem is lenne, ami pedig az, hogy a tekercseket hogyan állítjátokbe, hogy a kellő hangzás meg legyen?

előre is kösz
(#) ZSozsóó válasza Svenee hozzászólására (») Nov 16, 2010 / 1

Szia!

Google-> boss odb-3 schematics-> képek, első találatok között van. Mindenesetre beteszem mellékletben. Mondjuk valami mintha hiányozna az első műveleti erősítőről, ti nem érzitek úgy?Az invertáló lábtól a referencia felé menő RC ág?
Műveleti erősítő "mindegy" milyen, TL072 és társai megteszik, a gain poti sztereó, egyik fele az IC műveleti erősítőjénél van, a másik a diszkrét műveleti erősítőnél. jfetnek a bemeneten és a kapcsoló pozíciókban ilyen BF245 megteszi, a differenciál erősítőkben azért nem árt egy ilyen j201, j202 szerű. Bipoláris tranzisztor mindegy, valami kis jelű BC5... a lényeg, hogy ahová pnp kell oda pnp ahova meg npn oda npn. Kapcsoló logikát bármelyik másik boss pedál rajzából ki tudsz ollózni, az jön a kapcsoló jfetek gate-jében levő diódákra. Mondjuk azt az ágat nem látom, ahol megkerüli az egészet..de akár el is hagyhatod és lábkapcsolóval csinálhatod, neten megint csak rengeteg megoldást találhatsz erre a tonepad-on pl.
Elsőre nagy vonalakban ennyi, ha kell még segítség szólj, szívesen segítek. A tekercses kérdésre nem tudok válaszolni

Zsolti
(#) marci91 válasza csoka69 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Holnap lecsavarom a potméterek anyáit, és lefényképezem úgyis. Egyenlőre mindent meg akarok próbálni, mielőtt kukába menne az egész előfok.
(#) marci91 válasza marci91 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ment a mail a képekkel!
(#) kopaszs hozzászólása Nov 17, 2010 /

Sziasztok szeretnék egy dolgot kérdezni tőletek talán nem igen ide tartozik de mi vel itt szerintem sok gitáros van ezért talán tud nekem segíteni valaki.Azt szeretném kérdezni hogy mitől függ hogy milyen Slide gyűrűt használ valaki arra gondolok pl hogy üveg Slide csak elektromoshoz használnak vagy akusztikus fém húros gitár hoz is vagy ahoz csak réz vagy ilyesmit vagy ez igény szerint mindkét gyűrűt minden gitár fajtához lehet használni?Köszönöm a segítséget előre is.
(#) Clavia válasza kopaszs hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Ez tényleg hihetetlenül Off-toipc. Én mindenesetre nem csinálnék ügyet abból, hogy min és mivel slide-olnék, ha slide-olnék. Barátaim szoktak amugy letörött üvegnyakkal és felespohárral is.
Kellemes slide-olást
http://www.youtube.com/watch?v=YBgNuP86BNk
(#) Clavia hozzászólása Nov 20, 2010 /

Engem viszont az érdekelne, hogy nem tud-e valaki valamilyen datasheet-et nívósabb humbuckerekhez ( az én személyes kedvencem az EMG HZ ) . Ilyenek érdekelnének, hogy mágnes, menetszám, huzalátmérő, az acélok elhelyezkedése , hasonlók. Egyszóval leginkább minden. Köszi!
(#) Georgee hozzászólása Nov 21, 2010 /

Valakinek van valami ötlete, hogy basszus gitárhoz milyen torzító lenne ideális? (Fuzz-al próbáltam de nem nyerő)
(#) Clavia válasza Georgee hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Igazság szerint azokkal az effectekkel, amiket gitárokhoz használnak nem érdemes nagyon kísérletezni, legalábbis kielégítő hangot én még sose nyertem így. Multieffektekkel házi viszonylatban jó dolgokat lehet elérni; inkább a vizenyős "wet", flange és fuzz hangzásokkal. Analóg kivitelben ezek közül egyedül csak fuzz-t és flange-et láttam eddig, . Kísérletezz!
(#) kopaszs válasza Clavia hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszi.
(#) kopaszs hozzászólása Nov 22, 2010 /

Még egy kis problémám van ami szintén nem hiszem hogy ide vág de nem találtam olyan topit ami aktuális lenne. Arról lenne szó egy szerűen nem sikerül normálisan be hangolni az elektromos gitárom van hangolom (Korg GA-30).Rádugom a gitárt de minden pengetés erőségénél mást mutat ha erősen pengetem akkor van hogy túl is megy a 440-nél és hirtelen le is ugrik ha gyengébben pengetem meg akkor van hogy el sem megy addig.Szóval nem igen tudom hogy mi tévő legyek hogyan is kell ezt csinálni.Valakit tudna ebbe segíteni?
(#) karpi válasza kopaszs hozzászólására (») Nov 22, 2010 / 1

A nyak pickup-al ,teljes hangerőn a húrt megpengeted vigyázva hogy ne nyújtsad a húrt és vársz amíg a hangmagasság megállapodik.

Amikor egy húrt erossen megpengetsz akkor a húr meg lesz nyújtva és magasabb a hang a pengetés pillanatában majd csökken a hur hangoló-feszítése szerinti hangmagasságra.
Ugyanolyan mint az üstdobnál mikor nagyot ráütnek a kalapáccsal a membrán megfeszül ,majd a hangmagasság csökken a rezgés alatt.( így valahogy szol: Báuuu ugyanilyen a pengetett hangok jellege/dinamikája is)
Legyen jó elem a hangolóban,
(#) kopaszs válasza karpi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Köszi de melyik pontosan a nyak pickup?

DSC00048.JPG

Következő: »»   144 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem